Второ издание на творческата лаборатория за млади хореографи „Хелиос“

-

Снимка: Марина Евгениева, ХЕЛИОС 2022

От 12 до 24 юни 2023 ще се състои второто издание на образователния проект на Столична община в подкрепа на млади български хореографи.

Партньори в организацията на „ХЕЛИОС“ (абревиатура на Хореографска Експериментална Лаборатория и Иновативна Образователна Сцена) са Асоциацията за развитие на София, Регионалният център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ и Международната организация и професионална мрежа за хореографи във Вашингтон (The International Choreographers’ Organization and Networking Services – Dance ICONS, Inc.).

Творческата лаборатория е уникален проект, чиято основна цел е да образова, подпомогне и култивира новата генерация съвременни български хореографи на XXI век в сферата на съвременния танц. „Хелиос“ ще се проведе отново в РЦСИ „Топлоцентрала“ и ще бъде в семинарен формат с всекидневни занимания от 10 до 17 ч. Програмата ще включва лекции по теория на хореографията, хореографска лаборатория включваща импровизация, експериментиране и композиция на танца, и кратко представяне на движенческия материал, генериран ежедневно, с дискусия и предложения за усъвършенстване на изразните средства. По време на образователния процес всеки от хореографите ще има възможност да създаде достатъчно материал, който в последствие да се организира в нови кратки експериментални творби, които ще бъдат представени на сцена пред публика в последния ден на „Хелиос“.

Участниците във втория випуск на творческата лаборатория ще бъдат определени от тричленно жури, в което участват Владимир Ангелов – хореограф, работил с балетни трупи по цял свят, главен директор на първата в света Международната организация и професионална мрежа за хореографи, базирана във Вашингтон – Dance ICONS, Inc.; Лора Николова – експерт в сферата на културата, с образование по класически балет и Коста Каракашян - режисьор и хореограф, артистичен директор на „Karakashyan & Artists“, който бе част от първото издание на „Хелиос“. Срокът за кандидатстване за включване в творческата лаборатория е от 30 март до 8 май 2023 г. Имената на участниците ще станат известни на 12 май 2023 г.
Повече информация, условията и формулярите за кандидатстване можете да намерите в сайта на проекта https://helios-sofia.eu/

Текст: Пресцентър на Столична община

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 157 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Без коли по част от столичния бул. "Цар Борис III" заради ремонт...

Заради дейностите по изграждане на ул. ”Народен герой” се налага временна организация на движението, съобщав...

Прочети още keyboard_arrow_right