За 2019 г. в София са събрани над 900 тона текстилни отпадъци

Контейнери за текстилни отпадъци

Снимка: Столица.bg

Текстилни отпадъци над 900 тона са събрани в специалните контейнери в столицата. Очаква се изхвърлените парцали да се повече, но от Столичен инспекторат вече отчитата положителна тенденция за използването.

Най-важното е, че гражданите вече разпознават контейнерите и ги ползват по предназначение. Първите бяха поставени в края на 2018 г. пилотно, а през 2019 г. вече гражданите ги ползват по предназначение. На територията на Столична община бяха поставени 81 контейнера за текстилни отпадъци.

От инспектората на Столична община коментират и за друга добра практика като  изхвърляне на едрогабаритните отпадъци преди деня за извозване на контейнерите. Така не натрупвали големи количества боклук, пише БНР.

Вече се забелязвала и друга положителна тенденция, че гражданите ставали все по дисциплинирани при изхвърляянето на едрогабаритните отпадъци, а също имали и нетърпимост към нарушителите.

Ефективност имало и при системата за събиране и на опасните и токсичните отпадъци. Събирането и извозването им се извършва от специална фирма, която има договор със Столичната община.

За 2020 година има готови графиците за събирането на токсичните отпадъци и те са публикувани на страницата на Столичен инспектората и на районните кметства.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Столична община ще иска заем за стратегически инфраструктурни обе......

Столична община се подготвя да вземе заем за финансирането на големи инфраструктурни обекти в града. Това съобщи кметът ...

Прочети още keyboard_arrow_right