За да защитят публичните средства: Кметът на София и главният архитект представиха промени в ЗУТ

За да защитят публичните средства: Кметът на София и главният архитект пред

Снимка: Столица.bg

Трябва да се засили контролът, както на изпълнителите така и на проектанти, наздорници и всички, които имат отговорност към строителния процес, каза Йорданка Фандъкова

Кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков са готови с промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ). На пресконференция днес те представиха предложенията за законодателни изменения.

Както е известно една от най-обсъжданите теми в София през 2019 г. беше ремонът на централната ул. "Граф Игнатиев". Като се започне от забавянето, мине се през плочките в градинката на "Свети седмочисленици" и се стигне до пл. "Гарибалди", където поставената водна стена на архитектурно студио АД престоя само 48 часа.

Столична община предлага: Допълнителна застраховка за строеж, която да е колкото цялата му цена

Вече е готов проектът и предстои и реконструкция на Зона 2 в София - пространството около храм-паметника "Св. Александър Невски" от ул. Оборище до "Цар Освободител" и до "Раковски". Оказва се, че грешат не само изпълнителитет, но и проектантите, а надзорът по строителството прави пропуски. Класически пример за проектанско безхаберие е ремонтът на Западен парк, които продължава трета година и е доникъде.

Ремонтът на Западен парк забуксува заради некадърни проектанти (СНИМКИ)

"Това е един ангажимент, който поех по време на предизборната кампания и вече имаме един готов продукт. Ние не даваме идеи, а готови текстове. Готови сме с предложения за промени в ЗУТ и две наредби, които позволяват да се засили контрола при строителството. Конкретно да се засили контролът на всички участници в строителния процес, както на изпълнителите така и на проектанти, наздорници и всички, които имат отговорност към обекта. Предложенията уреждат и имат за цел повишаване на качествота на строителстовто и дават по-големи гаранции при некачествено изпълнение", каза пред журналисти кметът на София.

Щрабаг си разкопаха ремонтирания преди месец бул. "Асен Йорданов" в Дружба (ВИДЕО)

Фандъкова е възложила изработването на промените на главния архитект на столицата Здравко Здравков и екипа му. В работата по промените е помогнал и общинският съветник Георги Георгиев, който е юрист и председател на финансовата комисия към СОС. Именно той и екипът му са подготвили конкретните текстови промени в закона и в двете наредби.

Препроектирането на пл. "Александър Невски" приключи, ще има онлайн обсъждане

"Тези промени засягат изпълнението на публични обекти с възложители общини и държава и за тях се харчат публични средства - парите на хората. Зная, че ще има съпротива и очаквам такава, но смятам, че ще получим подкрепата на хората, защото всичко това е с цел да защитим публичните ресурс и огромните инвестиции. Правим огромни обекти и накрая аз трябва да отговарям, че някой на място не е догледал и не си е свършил работата. Затова този някой да носи отговорност, да гарантира и когато изтече гаранционният срок, да заложи не само средства, а собствения си имидж. Когато хората плащат данъците си и ние със СОС решаваме как да харчим тези пари, трябва да се носи отговорност", обясни Йорданка Фандъкова.

Арх. Панталеев и компания на обучение в Панагюрище (ВИДЕО)

Тя припомни, че е наложила санкции на изпълнителите на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" за некачествено строителство. Също така има и проектанти и надзорници, които трябва да видят навреме проблемите, за да не се стига до ремонт на ремонта.

Ето и предложените законодателни промени:

Предложения за законодателни промени с цел повишаване на качеството на строителството и уреждане на по-големи гаранции за търсене на отговорност при некачествено изпълнение, както следва:
 
1) Изменения в Закон за устройство на територията, както следва:
• Въвеждане на солидарна отговорност, която да се носи от участниците в строителството - строителят, проектантът, консултантът, физическото лице, упражняващо технически контрол за част "Конструктивна", техническият ръководител и доставчикът на машини, съоръжения и технологично оборудване при проявили се скрити дефекти след приемане и въвеждане в експлоатация на обекта;
 
• Носене на отговорност от лицето, упражняващо строителен надзор по отношение на своевременното установяване на наличието на явни дефекти при извършване на проверка относно спазване на изискванията към строежите към момента на съставяне на актове и протоколи за приемане или установяване на извършените работи;
 
• Въвеждане на задължителна допълнителна застраховка, която да се сключва между публичния възложител и останалите участници в строителството и ще покрива отговорността от неизпълнение на сключения договор за конкретен обект, както и имуществените вреди върху строежа, материалите, строителната механизация и оборудването на строителната площадка, настъпили през срока на строителството, независимо чия собственост са те и от кого са заплатени;
 
2) Изменения в Наредба № 2 от 31 юли 2003 г. за въвеждане в експлоатация на строежите в Република България и минимални гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти, както следва:
• Установяване на специален ред и процедура за реализиране на отговорността за скрити дефекти;
• Уреждане на основание за спиране на гаранционните срокове за времето на отстраняване на дефекта и възобновяването им след приемането на работата.
3) Изменения в Наредбата за условията и реда за задължително застраховане в проектирането и строителството
• Уреждане на минималното застрахователно покритие на допълнителната задължителна застраховка, сключвана между публичния възложител и останалите участници в строителството;
• Определяне на минималните застрахователни суми за всеки конкретен участник в строителството, съобразно прогнозната стойност на съответния обект; • Въвеждане на задължение за удължаване на валидността на допълнителната застраховката до изтичане на най-дългия гаранционен срок за съответния обект.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (37%, 82 Гласове)
 • На време (17%, 37 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 41 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (25%, 56 Гласове)
 • Не мога да преценя (3%, 6 Гласове)
Общо гласували: 222 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметът на София представи 3-годишна програма: Изграждат 67 нови д......

67 нови сгради за детски градини и ясли ще изгради Столична община през следващите 3 години. В тях ще се разкрият 282 гр...

Прочети още keyboard_arrow_right