За година Банката за майчина кърма е помогнала на 60 бебета

-

Снимка: Столична община

На 19 май се отбелязва Световния ден на дарителството на майчино мляко. Тази година инициативата е под наслов „Солидарността е сила“ и цели да отбележи благодарността към жените, дарили за здравето на новородени и недоносени бебета.

„Банка за майчина кърма“ в София е единствена по рода си в България и една от малкото подобни структури на Балканския полуостров. За много от бебетата пастьоризираната донорска майчина кърма е единствената алтернатива за оцеляване и хранене, поради спецификата на здравословното им състояние.

В последните 15 години над 2000 хиляди жени само в района на София са дарили доброволно над 90 хиляди литра майчино мляко, за да помогнат оцеляването на малки недоносени бебета или бебета в риск. Само през миналата година Банката за майчина кърма в София е помогнала на близо 60 бебета.

„Поздравявам работещите в Банката за майчина кърма, както и всички дарителки, без които тя не би могла да съществува. Няма нищо по-важно от здравето на новородените и недоносени бебета – неговото опазване е дълг на всеки от нас. Столична община вече няколко десетилетия осигурява тази важна социална роля чрез Банката за майчина кърма., каза зам.-кметът на София по финанси и бюджет Дончо Барбалов.

„Благодаря лично на всяка жена, която е дала от себе си, за да дари живот и обич. Защото тази подкрепа е повече от съпричастност, тя е живот. Радвам се, че общинската Банка за майчина кърма е помогнала на толкова много деца и е дала радост в техните семейства.“ – каза секретарят на Столична община Венера Милова, която връчи благодарствени грамоти на дарителките от името на кмета на Столична община.

Дарената кърма спасява живота на преждевременно родени деца с ниско тегло, бебета с усложнения, които имат нужда от кърма, за да преодолеят кризисен период в израстването и формирането на добре функциониращи вътрешни органи. Дарителството на майчино мляко, в комбинация с компетентната медицинска грижа, има животоспасяващо значение за редица много тежки състояния, с които малките недоносени деца се сблъскват и могат успешно да преодолеят.

Банка за майчина кърма има важна социална роля, като събира майчино мляко от донори-доброволци, изследва го за своя сметка, преработва го по най-високи хигиенни стандарти и го предоставя на нуждаещи се. В нея се извършват и редица помощни действия безвъзмездно като безплатни консултации за бъдещи родители, консултации в подкрепа на кърменето на новородени и насоки за храненето на майката и детето.

Банката съществува от края на 80-те години на миналия век и за повече от 30 години е подкрепила хиляди жени в първите седмици след раждането на техните деца. Преработила е тонове дарено майчино мляко и има огромен принос в подкрепата на най-уязвимите в обществото – недоносените и/или болни новородени и техните майки.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 146 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 953 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 20 Гласове)
Общо гласували: 1119 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

НАГ обяви международен конкурс за нов пешеходен мост в Южния парк...

Международен конкурс обяви Направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община за изграждане на пешеходен мос...

Прочети още keyboard_arrow_right