За по-чист въздух в София: Монтирани са над 100 филтри на комини

филтри на комини

Снимка: Столична община

Столичната община продължава борбата си въздухът в София да стане по-чист. Като една от мерките за това е монтирането филтри на комините на домакинствата, които се топлят на дърва или въглища. Вече са монтирани над 100 такива филтри. А само за последния месец са поставени над 84. Това каза пред журналисти зам.-кметът по екология Йоана Христова, която направи инспекция на монтирани филтри на комини в "Красна поляна". При тези 84 домакинства, където има вече сложени филтри, се наблюдава спестяване от  над 1,5 тона емисии във въздуха, допълни Христова. Съоръженията са сложени на къщи в "Красна поляна" и "Слатина". 
 
През миналата година СОС одобри програма за монтиране на филтри на комини на отоплителни инсталации на домакинства, които не са включени в големите проекти за подмяна на отоплителните инсталации на домове, които се отопляват на дърва и въглища. До 2023 г. трябва да бъдат поставени филтри на 2 хиляди сгради като Столичната община осигурява финансирането с бюджета за всяка година. Програмата е предназначена за сгради, които не попадат в обхвата на двата проекта, с които Столичната община заменя отоплителните инсталации на 20 хиляди домакинства в столицата, обясниха от "Московска" 33.
 
До края на следващата година предстои да бъдат монтирани 1000 филтри. След това има възможност за допълнително поставяне на още 1000 такива системи. Стойността на един уред  е около 4 хил.лв. като това включва както доставка и монтаж, и строителните дейности, ремонтни на комините. 
 
Зам.-кметът по екология заяви, че 50 на сто от замърсяването в града се дължи на автомобилите, 40 процента - на отоплението с битово гориво, останалите десет процента са различни други замърсявания.
 
 
 
 
 
 
 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

"Икономическа" на СДВР откриха менте дезинфектант в "Магазин за е......

"Икономическа полиция" на СДВР направи проверка и откри менте дезинфектант в "Магазин за един лев". Проверяващите полица...

Прочети още keyboard_arrow_right