Зам.-кметът на София пред Столица.bg: Няма проблем със заплатите в общинските лечебни заведения

Зам.-кметът на София пред Столица.bg: Няма проблем със заплатите в общински

Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

Във Втора градска болница има на лечение трима с COVID-19, каза Дончо Барбалов

Епидемията от коронавирус застраши не само икономиката, а и функционирането на здравната система, пряко засегна болници и ДКЦ-та. Зам-председателят на здравната комисия в Столична общински съвет Милка Христова, вчера, изрази притеснения относно последиците върху общинското здравеопазване. За реалните последици в общинските болници и поликлиники Столица.bg разговаря със зам.-кмета на София Дончо Барбалов, който отговаря за здравеопазването в Столична община.


- Г-н Барбалов, имате ли притеснения и какво реално се предприема относно намаляването на последиците от епидемията от COVID-19 върху общинското здравеопазване?

- Днес чрез видеоконферентна връзка с членовете на здравната комисия на СОС обсъдихме ситуацията. Милка Христова е зам.-председател и в комисията има представители от всички политически групи в СОС. Информирахме комисията за прогреса и текущата обстановка. До момента няма проблеми в лечебните заведения от гледна точка на изплащане на дължимите заплати за март. Естествено ние поддържаме непрекъсната връзка с всички лечебни заведения и следим ситуацията, която е доста динамична. Трябва да видим колко време ще продължи извънредното положение и с какво е необходимо да се помогне на лечебните заведения. Както е известно и държавата готви мерки за подкрепа за лечебните заведения, така че нека да видим какво ще се направи.

- И какво е в момента положението?

- За нас най-важното е хората да си получават заплатите. Където е възможно са излезли в отпуска, защото пациентите много са намалели, което е нормално. Направихме поръчка и имаме доставка на дезинфекционни материли, предпазни средства, които от днес започваме да ги разпределяме по ДКЦ-тата. От друга страна на национално ниво има много голям напредък за дезинфекционни средства и защитни облекла, така че, ако изобщо може да се говори, че има недостиг, то той ще е бъде преодолян в най-скоро време.

- Какво се случва с хора, които имат нужда от медицинска намеса, разбира се, не тези с коронавирус?
- Следим ежедневно общинските лечебни заведения, като тук трябва да отделим болниците от ДКЦ-та. Поликлиниките реално в момента нямат много пациенти, хората сега се въздържат да ги посещават. При общинските болници също има спад на пациентите, но там има и по-тежки случаи.

- Предвижда ли се като мярка, намаляването на наемите на общопрактикуващи лекари, наели кабинети в ДЦК-та в София?

- Този въпрос трбва да се дискутира от гледна точка на това, че много от тези наеми са на 10% от пазарния и са много символични. Но ДКЦ-та отнякъде трябва да имат приход, така че всеки индивидуален случай трябва да се разгледа отделно. Работим със СОС да се търси решение на въпроса, но на много места говорим за наем, далеч под пазарния.

- В какви граници, все пак, са тези наеми?

- Различно, има на места където плащат по 20 и по 30 лв. тези, които ползват преференцията по Закона, който им дава право на 10% от пазарния наем. Там където е пазарен наем, е около 200 - 300 лв. Официално никой не е преустановявал дейността на лечебните заведения за доболнична помощ.

- Във Втора градска болница как функционира обособеното инфекциозно отделение?

- Там инфекциозното отделение работи и има трима пациенти с коронавирус от няколко дни. Те са транспортирани от други лечебни заведения. Екипите на Втора градска се грижат за тях. В момента в болницата няма напрежение сред персонала.

- В Пета градска болница преди 3 дни имаше двама пациенти с короновирус?

- Има развитие за Пета градска болница. По заповед на Столична РЗИ се преустановява приемът на пациенти в болницата. Пациентите, които са извън отделенията под карантина се изписват при приключване на лечебния процес. Медицинският персонал, извън карантинираните до 14 дни, се поставя пак под карантина в домашни условия и се изисква да се направят и да имат два последователни отрицателни теста, за да могат тези медицински работници да се върнат на работа.

- Тези, които са били контактни с пациентите с COVID-19 ли?

- На практика целият персонал. Това е една предпазна мярка, за да се избегне риска от разпространение от заразата сред медицинския перснола. Затова се изисква два отрицателни теста и тогава могат да се върнат на работа. А пациентите от карантинираните отделения се изписват също след отрицателен тест. Има две карантинирани отделения и медицинският персонал е под домашна карантина за 14 дни. На отделението по пулмология мисля, че днес вече са им излезли вторите отрицателни резултати на медиците. Много важно е, че диализата продължава да работи, защото там имаме много модерно и съвременно отделение, и доста хора правят там редовните си процедури. Трябва да се извърши крайна дезинфекция на лечебната база.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (33%, 45 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 18 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (24%, 33 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (16%, 22 Гласове)
 • Нямам дете/деца (13%, 18 Гласове)
Общо гласували: 136 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

ВАП: Кметът на София да провери зелената система на столицата...

Кметът на София Йорданка Фандъкова да извърши проверка на зелената система в София. Това изисква Върховна административн...

Прочети още keyboard_arrow_right