Запазване на историческия вид със забрана за ново строителство предвижда проектът на ПУП на Борисовата градина

-

Снимка: Столица.bg

Запазване на историческия вид на Борисовата градина със забрана на ново строителство, възстановяване на дейността на знакови обекти и придобиване от общината на терени, които в годините назад са станали частни, са основните цели на изработването и приемането на Подробен устройствен план /ПУП/ на най-големия софийски парк, съобщават от пресцентъра на Столичната община във връзка с общественото обсъждане на плана, което се състоя днес онлайн.

След първото обществено обсъждане през 2019 г. постъпиха възражения от кмета на София Йорданка Фандъкова, както и от граждани и организации, чието общо искане беше за недопускане на ново строителство на територията на парка. Решението за коригиране на проекта за ПУП беше взето от Общинския експертен съвет по устройство на територията, припомнят от общината.

С преработения проект на ПУП отпадат предложенията за изграждане на нови сгради, каквито бяха Музеят за зелената памет на София, Климатичното училище, ресторант "Тенекиите" и е намалено застрояването в терена на гара "Пионер", където ще се оформи зона са спортове и детски комплекс с площадки за игра за различни възрастови групи.

Запазват се максимално традиционните спортни и рекреационни съоръжения Конната база, комплексът "Спортна София", предвижда се възстановяване на атракцион "Кривите огледала" и Водния канал.

В проекта са описани специфичните правила за намеси, с които се запазва и увеличава общоградското културно и рекреационно значение на парка. На територията на Борисовата градина ще е позволена реконструкцията на съществуващи обекти само при запазване на тяхната обществена функция.
Проектът предвижда своя автентичен вид да върнат трите дансинга, Софийският тенис клуб, бюфетът бирария на острова в езерото "Ариана" в стил австро-германски барок, стадион "Юнак".

За Националния стадион "Васил Левски", стадион "Българска армия" и къпалнята "Мария Луиза" планът разрешава основен ремонт и модернизация на съоръженията, като всички намеси могат да се осъществят само в рамките на сегашните параметри. Планът не допуска разширение на съществуващата към момента застроена площ, отбелязват от общината.

В резерватната част на Борисовата градина се допуска поставяне само на павилион на детската площадка, на съоръжението за книги при лятната читалня, за охрана и за билети. Забранява се разполагането на всякакви преместваеми обекти от типа сергии, пазарски будки, рекламни елементи и др. Паленето на огън, фойерверките и къмпингуването на територията на Борисовата градина ще бъдат забранени.

За всички входове на парка е предвидено поставянето на съоръжения, които да регулират влизането на автомобили. Проектът предвижда места за четири паркинга - под терена на автокъща "Капитолия", срещу която Столичната община води дела за премахване, в сервитутата на старата трамвайна линия между Телевизионната кула и Руското посолство, към ул. "Николай Габровски" и към бул. "Симеоновско шосе".

В проекта се предвижда подобряване на свързаността на парка с околните територии чрез изграждане на екодукти през бул. "Драган Цанков" и алея "Яворов", велосипедна мрежа, безопасен и удобен пешеходен достъп и свързаност с градския транспорт.

След представянето на проекта, писмени становища, мнения или предложения могат да бъдат депозирани в срок до 4 февруари в деловодствата на трите района, на чиято територия попада паркът - "Средец", "Изгрев" и "Лозенец", както и на електронните им адреси. Заключителната дискусия е предвидена за 17 февруари.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 278 Гласове)
Общо гласували: 438 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Зам.-кметът на София инж. Ангел Джоргов: До дни отварят "Цар Осв......

До дни, до края седмицата ще бъде отворен за движение централния бул. Цар Освободител, където в отсечката от  ...

Прочети още keyboard_arrow_right