Започна контролирано изпускане на язовирите Панчарево, Мърчаево, Мрамор и Суходол (СНИМКИ)

photo_library
 • Започна контролирано изпускане на язовирите Панчарево, Мърчаево, Мрамор и С

  Снимка: Аделина Ангелова

 • Започна контролирано изпускане на язовирите Панчарево, Мърчаево, Мрамор и С

  Снимка: Аделина Ангелова

 • Започна контролирано изпускане на язовирите Панчарево, Мърчаево, Мрамор и С

  Снимка: Аделина Ангелова

Кметът на София и екипи на АПП направиха обход по поречието на р. Искър

Започнало е контролирано изпускане на язовири на територията на Столична община. Днес кметът на София Йорданка Фандъкова и директорът на "Аварийна помощ и превенция" Красимир Димитров направиха проверка на състоянието на водните басейни.

Заедно със столичния кмет и екипи на АПП е извършен обход по поречието на р. Искър след започналото изпускане на яз. „Панчарево“. Контролирано се изпускат и общинските язовири „Мърчаево“, „Мрамор“ и „Суходол“.

Нивата на реките, които преминават през града, се наблюдават в реално време с общинската мониторингова система. Чрез нея се подават непрекъснато данни за нивата и скоростта на водата, както и за интензитета и количеството на падналите дъждове, съобщи кметът Йорданка Фандъкова в социалната мрежа.

Още през миналата седмица екоминистърът предупреди, че се очакват валежи, язовирите са пълни и ще се наложи контролирано изпускане.

Системата за мониторинг на водните басейни в Столична община включва 30 точки по поречието на реките и водоемите в Столична община и се състои от безжична сензорна мрежа от измервателни станции за измерване в реално време на нивото на водните количества. Системата извършва ранно предупреждение с цел превенция от разливи.

Разполага и с камери за видеонаблюдение, които дадат възможност за постоянно наблюдение на нивото на яз. „Суходол“ и коритото на р. Перловска в зоната между ул. „Шипка“ и ул. „Мизия“. Тя подава информация в реално време за нивото и скоростта на покачване на водното ниво, както и интензитета и количеството на падналите дъждове.

Станциите разполагат и с възможност за заснемане и изпращане на снимков материал.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Родители в столицата се вбесиха от нерегламентирано отваряне на С......

Ядосани, бесни и гневни, с основание, родители в София прегряха телефоните на Столица.bg, а други взривиха социалната мр...

Прочети още keyboard_arrow_right