Започна контролирано изпускане на язовирите Панчарево, Мърчаево, Мрамор и Суходол (СНИМКИ)

photo_library
 • Започна контролирано изпускане на язовирите Панчарево, Мърчаево, Мрамор и С

  Снимка: Аделина Ангелова

 • Започна контролирано изпускане на язовирите Панчарево, Мърчаево, Мрамор и С

  Снимка: Аделина Ангелова

 • Започна контролирано изпускане на язовирите Панчарево, Мърчаево, Мрамор и С

  Снимка: Аделина Ангелова

Кметът на София и екипи на АПП направиха обход по поречието на р. Искър

Започнало е контролирано изпускане на язовири на територията на Столична община. Днес кметът на София Йорданка Фандъкова и директорът на "Аварийна помощ и превенция" Красимир Димитров направиха проверка на състоянието на водните басейни.

Заедно със столичния кмет и екипи на АПП е извършен обход по поречието на р. Искър след започналото изпускане на яз. „Панчарево“. Контролирано се изпускат и общинските язовири „Мърчаево“, „Мрамор“ и „Суходол“.

Нивата на реките, които преминават през града, се наблюдават в реално време с общинската мониторингова система. Чрез нея се подават непрекъснато данни за нивата и скоростта на водата, както и за интензитета и количеството на падналите дъждове, съобщи кметът Йорданка Фандъкова в социалната мрежа.

Още през миналата седмица екоминистърът предупреди, че се очакват валежи, язовирите са пълни и ще се наложи контролирано изпускане.

Системата за мониторинг на водните басейни в Столична община включва 30 точки по поречието на реките и водоемите в Столична община и се състои от безжична сензорна мрежа от измервателни станции за измерване в реално време на нивото на водните количества. Системата извършва ранно предупреждение с цел превенция от разливи.

Разполага и с камери за видеонаблюдение, които дадат възможност за постоянно наблюдение на нивото на яз. „Суходол“ и коритото на р. Перловска в зоната между ул. „Шипка“ и ул. „Мизия“. Тя подава информация в реално време за нивото и скоростта на покачване на водното ниво, както и интензитета и количеството на падналите дъждове.

Станциите разполагат и с възможност за заснемане и изпращане на снимков материал.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столична община изпълни проект за намаляване на загубите от вода...

Столична община реализира пилотен проект за намаляване на загубите от вода в административни и промишлени обекти чрез ре...

Прочети още keyboard_arrow_right