„Зелен остров“ ще бъде открит в Минно-геоложки университет – София

„Зелен остров“ ще бъде открит в Минно-геоложки университет – София

Снимка: МГУ „Св. Иван Рилски“

„Зелен остров“ ще бъде отрит в двора на Минно-геоложки университет „Свети Иван Рилски“ – София на 5 юни, от 11:00 ч. В събитието ще се включат столичният кмет Йорданка Фандъкова, заместникът ѝ по направление "Зелена система, екология и земеползване'' Десислава Билева и ректорът на висшето учебно заведение проф. д-р Ивайло Георгиев Копрев, съобщават от Столична община.

На „зеления остров“ ще бъдат разположени контейнери за разделно събиране на отпадъци от опаковки, контейнер за хранителни отпадъци и компостер за зелени отпадъци.

Събраните хранителни и зелени отпадъци ще бъдат извозвани до Инсталацията за биологично третиране „Хан Богров“, като от хранителните отпадъци се произвежда енергия, а от зелените - компост.

С цел да се популяризира градското градинарство, ще бъде обособена площ с повдигнати лехи с билки и зеленчуци, а наред с това ще бъдат засадени и дървета.

Събитието е част от Световния ден на околната среда, който се провежда под ръководството на Програмата на ООН за околната среда (UNEP).

Първият „Зелен остров“ стартира през април 2023 г. в Химико-технологичния и металургичен университет (ХТМУ). Целта е да се повиши ангажираността на гражданите, в частност младите хора, към устойчивите модели за екологично и приобщаващо градско развитие, както и да увеличи ангажираността към климатичните промени.

Дейностите са част от инициативата „Заедно за чиста и зелена София“ по проект „Хранителна вълна – овластяване на младежите за действия по климата“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

За няколко часа: Трамвай 20 няма да се движи между „Подуене" и Ру......

За няколко часа днес трамвай 20 ще е с променен маршрут заради наложителни ремонтни дейности, предупредиха от Столична о...

Прочети още keyboard_arrow_right