Анкета в столицата и страната: Около 1/2 от децата между 10 и 12 години са готови да се грижат за местата за игра

Анкета в столицата и страната: Около 1/2 от децата между 10 и 12 години са

Снимка: Столица.bg

В училище рядко се говори по темата, по-често се обсъжда с родителите, а над 60% знаят къде да сигнализират

Една трета от децата знаят на кого да се обадят и сигнализират за нередности на местата за игра. Това показва непредставително проучване в София и страната на Сдружение "Безопасни детски площадки". В анкетата са участвали деца между 10 и 12 години и 60% от тях обсъждат с родителите си средата за игра и спорт.

Само 38% от малчуганите признават, че в училище говорят за местата за игра и местата и смятата, че темата не е интересна затова рядко се обсъжда. 26% пък казват, че не знаят към кого да се обрънат при порбелми на деутската площадка.

Изводът е, че за това какво се случва на площадката за игра и спорт, какво е състоянието им, се говори по-скоро в семейството, отколкото в училище. Около половината от анкетираните ученици подкрепят доброволчески акции на местата, на които играят и спортуват. Те заявяват готовност да се включат в почистване, леки ремонтни дейности, да засадят дървета или цветя.

И пак около половината говорят за това какво се случва на площадката за игра и спорт, какво е състоянието им с учителите си. Темата не е засегната в уроците, свързани с обществото, с гражданското образование.

Данните сочат, че и половината от децата харесват в известна степен игрището, на което спортуват, или площадката си за игра. Те искат повече модерни съоръжения за спорт, отделни зони за спорт, меки и безопасна настилка, да е чисто и шарено, да има достатъчно обособени зони за отдих, дървета.

Добрата новина е, 64,9 % че макар и не в детайли, учениците твърдят, че знаят на кого да сигнализират при нередности или опасности на двора, на игрището. Те посочват своите родители и учители като тези, които да се обадят при проблем на двора в училище, в общината, на отговорните институции.

Интересно е, че децата между 10 и 12 години знаят за онлайн връзката с общината, но не и как да я използват. Те посочват и основните си права и задължения като граждани, като отграничават тези на децата и на възрастните.

Припомняме, че при предишна подобна анкета нашият екип установи, че децата се интересуват от средата си за игра, но често родителите и учителите им не знаят как да отговорят на техните въпроси и не ги насърчават да се възползват от наличните възможности за контакт с институциите, или да използват наличните мобилни приложения например, които са достъпни и за тях.

Сдружение „Безопасни детски площадки“ изработи Наръчник „Аз съм промяната“, в който представи всички възможности за деца и младежи до 18 г. да сигнализират за нередности, да дават предложения за промени в градската среда. Предстои да подкрепим и доброволчески акции на деца, заявили проекти в конкурса за промяна на двора на училището или на площадката за спорт и игра „И децата го могат“.

Всички дейности се организират в рамките на проекта „Аз съм промяната“ на Сдружение „Безопасни детски площадки“ в партньорство с район „Слатина“, Столична община. Той сe финансира от програма „Кризата като възможност“ на Столична община, администрирана от Асоциация за развитие на София.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За коя партия/коалиция ще гласувате на Парламентарните избори на 11-ти юли?
 • ГЕРБ-СДС (36%, 327 Гласове)
 • Има такъв народ (22%, 200 Гласове)
 • БСП (6%, 56 Гласове)
 • Демократична България (24%, 219 Гласове)
 • ДПС (1%, 9 Гласове)
 • Българските патриоти (ВМРО, ВОЛЯ, НФСБ) (3%, 32 Гласове)
 • Изправи се! Мутри вън! (2%, 22 Гласове)
 • Друга партия/коалиция (2%, 15 Гласове)
 • Няма да гласувам / Не подкрепям никого (4%, 40 Гласове)
Общо гласували: 920 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Базар на лечебни растения на Еньовден в Ботаническата градина на ......

Магичният празник на билките- Еньовден, ще бъде отбелязан с интересни и познавателни събития и в Университетската ботани...

Прочети още keyboard_arrow_right