Експозицията"Трамваите на София" разказва историята на релсовия транспорт (СНИМКИ)

photo_library
 • Експозицията"Трамваите на София" разказва историята на релсовия транспорт

  Снимка: Столичен инспекторат

 • Експозицията"Трамваите на София" разказва историята на релсовия транспорт

  Снимка: Столичен инспекторат

 • Експозицията"Трамваите на София" разказва историята на релсовия транспорт

  Снимка: Столичен инспекторат

Изложбата „Трамваите на София“ на ул. Константин Стоилов" 13 разказва историята на релсовия транспорт в София. Идеята за експозицията е на Столичен инспекторат и показва най-популярните модели софийски трамваи.

Големи цветни постери привличат почитателите на най-популярните модели трамваи, които са част от историята на железопътния транспорт в София. Изложбата е в близост до пл. "Сточна гара".

Старите и занемарени дървени рамки, част от оградата на Областният диспансер за белодробни заболявания се превърнаха в място за изложбата. Така минаващите по натоварената ул. "Константин Стоилов" могат да се запознаят отблизо с визиите, на подредените в хронологичен ред емблематични модели трамваи.

Впечатление прави MAN – Siemens от 1935 г, който е най-стария запазен към момента трамвай и добре известен на столичани с трансформирането си в реставриран атракцион по време на Коледните празници. Интересното е, че MAN – S Siemens се движи с ремарке "Кардалев", което е изцяло българско производство под ръководството на инж. Кардалев.

Интересни с изключително иновативните за времето си визии правят моделите „Комсомолец“ от 1959 г. – който е първата българска четиримоторна мотриса, достигаща скорост до 60 км/ч и „Космонавт“ от 1961 г., боядисван на линии в светло и тъмно синьо, наподобяващи крила.

Мотрисата е първата българска двусекционна съчленена и шестостна. От съвременните мотриси са изложени, внесеният от Германия през 1995 г. модел "Дюваг" за тогавашната нова трамвайна линия със стандартно европейско междурелсие от 1435 мм и модела „Green Cucumber“ от 2017 г. - дарение от гр. Базел, Швейцария.

Тя е с характерна нископодова секция за улеснена достъпност и разпознаваем от софиянци като "Краставичката". Новото естетическо оформление на мястото цели не просто подобрение на съществуващата там ограда, но и символично да отбележи предстоящото през 2021 г. честване на 120 години от началото на трамвайния транспорт в София.

Друга интересна подробност представлява и фактът, че само на около  100 м от мястото на изложбата, до 1999 г. е функционирало първото трамвайно депо в столицата – "Клокотница".

За реализирането на инициативата, Столичен инспекторат изказва благодарност на Дариан Георгиев - моделист и Виктор Чаушев от Сдружението "Градски транспорт и инфраструктура", за споделената подробна информация за историята на българския трамваен транспорт и за предоставените ни уникални снимки.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (37%, 82 Гласове)
 • На време (17%, 37 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (19%, 42 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (25%, 57 Гласове)
 • Не мога да преценя (3%, 6 Гласове)
Общо гласували: 224 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Нов обитател в Софийския зоопарк: Снежният леопард Никс пристигна......

Софийският зоопарк се похвали с нов обитател. Снежният леопард (Рantera uncia) или барс пристигна в столицата от чешкия ...

Прочети още keyboard_arrow_right