Гората.бг дарява 14 000 дръвчета на София и софиянци

Гората.бг дарява 14 000 дръвчета на София и софиянци

Снимка: Фейсбук

Преди дни организацията спаси от унищожаване 21,5 декара гора с над 80-годишни дъбове в Стара планина

Гората.бг дарява 14 000 дръвчета за засаждане и в София. Кампанията е в цялата страна, а в събота и в столицата. Дръвчета вече бяха дарени и засадени тази пролет  във Видин и Враца и др. градове. Всички желаещи в София да получат безплатно дръвче, за да го засадят могат да отидат в Сердика център в събота от 10.30 часа до 15.30 часа на открит паркинг, ниво +3.

Ще даряваме липа, сливи, кайсии, праскова, борове, червен дъб, явори, бреза, шестил, арония, ябълки, питомни кестени, акация и др. Можете да получите и повече от едно дръвче, може и по 20, съобщават от Гората.бг на фейсбук страницата си.

Заедно с дръвчето ще има и инструкция за засаждане и отглеждане.

Повечето фиданки са 40-90 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане. Размерите варират, има и такива до 2 метра. Плодните дървета не са облагородени (подложни са), обясняват дарителите.

От Гората.бг предупреждават, че ще се спазват епидемичните мерки и разпоредбите на МЗ и всички кандидати за дръвчета задължително да бъдат с маски и да спазват създадената организация за еднопосочно движение, дистанция и др.
Препоръчва се хората да си носят използвани, но здрави найлонови торбички, за да се помогнете допълнително природата.

Хората, които вземат дръвчета в събота в София се съгласяват с условията на дарителя:

- Ще извършите засаждането на фиданките законно и на подходящи за дървесния вид места, съобразявайки се с разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, Закона за защитените територии, Закона за горите и всяко приложимо законодателство, в това число и общински наредби за градска среда.

-  В градска среда ще засаждате САМО с разрешение от общината.

- Ще положите максималната грижа, с цел оцеляването на колкото се може повече дръвчета.

- По никакъв начин няма да продавате предоставените дръвчета.

- При възможност ще качите снимки/видео от засаждането и развитието на дръвчетата в нашата група: Гората.бг - група.

- В случай, че приемате дръвчета за други хора–се задължавате да ги информирате за волята на дарителя и ще носите отговорност за техните действия или бездействия като за свои.

- Ще ни информирате своевременно за всичко важно, което би могло да доведе до нарушаване на закона, добрите практики или ще нанесе вреда на биоразнообразието, природата или хората.

- Ваши и такива с Вас - снимки/видео, от събитието по раздаване и последващо засаждане, могат да бъдат споделяни в социалните мрежи.

Преди дни Гората.бг спаси 21,5 декара гора с над 80-годишни дъбове в Стара планина, край Сливен. От организацията случайно попадат на обява, че се "продава готова за сеч гора", с всички необходими документи. Започват усилени преговори и разговори с продавача, които са увенчани с успех. Гората.бг успява да закупи гората в Стара планина и я спасява. 

И тази дъбова гора, тези хиляди величествени дъбове, бяха спасени срещу 11 000 лв. цена (свалих 20% с преговори) + 455,20 лв. разходи по придобиването (данък придобиване, нотариални такси и др.) и 330 лв. брокерска комисионна. Или общо 11 785.22 лв., тоест 548.74 лв. за декар или по 5-6 лв. на огромен, жив дъб, съобщи на фейсбук страницата на Гората.бг Николай Рахнев.

Всеки, които желае да подкрепи и стане част от тази първа спасена гора, можете да го направите, като в основание пишете "Спасената гора", с дарение по банкова сметка, PayPal, с карти, тук: https://gorata.bg/kak-da-pomogna.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За коя партия/коалиция ще гласувате на Парламентарните избори на 11-ти юли?
 • ГЕРБ-СДС (35%, 327 Гласове)
 • Има такъв народ (22%, 201 Гласове)
 • БСП (6%, 58 Гласове)
 • Демократична България (24%, 220 Гласове)
 • ДПС (1%, 9 Гласове)
 • Българските патриоти (ВМРО, ВОЛЯ, НФСБ) (4%, 33 Гласове)
 • Изправи се! Мутри вън! (2%, 22 Гласове)
 • Друга партия/коалиция (2%, 15 Гласове)
 • Няма да гласувам / Не подкрепям никого (4%, 40 Гласове)
Общо гласували: 925 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Базар на лечебни растения на Еньовден в Ботаническата градина на ......

Магичният празник на билките- Еньовден, ще бъде отбелязан с интересни и познавателни събития и в Университетската ботани...

Прочети още keyboard_arrow_right