Изложба "Васил Левски в София и Софийско" в Регионалния исторически музей

-

Снимка: Столица.bg

Изложба, озаглавена „Васил Левски в София и Софийско. 150 години ПАМЕТ и БЕЗСМЪРТИЕ“ представя Регионалния исторически музей - София.

Откриването ще бъде в галерийното пространство при Триъгълната кула на Сердика (бул. „Княгиня Мария Луиза“ 16) на 16 февруари 2023 г. (четвъртък) от 18:00 часа, съобщават от музея.

Временната експозиция се открива в навечерието на 150-годишнината от обесването на Апостола на свободата и акцентира върху дейността на Васил Левски по изграждането и укрепването на мрежата от революционни комитети на територията на София и близките околности.

Включени са подробности за обиколките на Левски в София, както и за съвместната му работа с именити местни възрожденски дейци, сред които софийските книжари. Представени са факти от проведения от османските власти съдебен процес срещу българския  революционер и последвалата присъда.

Изложбата представя автентични документални свидетелства и предмети от епохата, като дневника на хаджи Боне Петров, пълномощно за работа на частните революционни комитети в страната, лични вещи на сподвижници на Левски, пищов кремъклия със сребърен обков, револвер на Георги Стоицев – Абаджията и др.

Темата за паметта е в основата на изложбата. Предадена чрез произведения на изобразителното изкуство, печатни творби, пощенски марки и карти, проекти и образци на монети и банкноти с лика на Левски или изображения на посветени на него паметни места – тя отстоява смисъла на делото на Левски и го прави безсмъртно, подчертават от РИМ-София.

Временната експазиция ще може да се разгледа до 21 май 2023 г. Изложбата се осъществява с партньорството на: Българската народна банка, Министерството на транспорта и съобщенията, Националния литературен музей, проф. Пламен Вълчев, частната галерия „Лоранъ“, Софийската градска художествена галерия, Държавната агенция „Архиви“.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отбелязваме Европейската нощ на учените в Ларгото на София...

Най-мащабното европейско събитие в чест на науката, научните изследвания и иновациите се отбелязва тази нощ в Ларгото на...

Прочети още keyboard_arrow_right