Картирането на дървета в София започва с Борисовата и Княжевската градина, парка на НДК, Заимов и парк Лагера

Картирането на дървета в София започва с Борисовата и Княжевската градина,

Снимка: Google.com

Всеки софиянец ще може да се включи в картирането на уличните дървета от 15 май, дори докато се разхожда в парка или се прибира от работа

Картирането на дърветата в София и създаването на дигитален архив на градските дървета стартира на 15 май т. г., събота.  Първите точки ще са в Борисовата и Княжевската градина, парка на НДК, Заимов и парк Лагера, от които започва създаването на дигитален архив на инициативата ednodarvo.io

Всяко едно дърво е ценно и трябва да има своето място на картата. С тази мисия започват серия от събития в различни точки на София, които ще поставят старта на създаването на дигитална карта на софийските дървета.

Отбелязването на градските дървeта по улиците и парковите алеи в София ще става лесно през всякакви мобилни устройства на картата на адрес ednodarvo.io. Всеки може да се включи, като за целта ще е необходима само регистрация в платформата. Регистрацията ще бъде отворена за всички граждани, които желаят да се включат от 15-ти май.

Всяко дърво в града допринася за качеството ни на живот, като пречиства въздуха, намалява шума, предпазва от наводнения, пести енергия за охлаждане и отопление, осигурява сянка, създава условия за богато биоразнообразие, защитава почвата от ерозия и балансира климатичните промени. Сега инициаторите на ЕдноДърво отправят покана към всички граждани да се погрижат от своя страна за дърветата в града, като се включат в картирането им. Това е важна стъпка за по-умно управление на града, която цели да повиши общото познание за зелената система и да допринесе за по-качественото й планиране и стопанисване.

Много зелени градове по света вече имат интерактивни дигитални карти на своите дървета, създадени с участието на хиляди доброволци, експерти по озеленяването и граждани, които отбелязват дървета в продължение на месеци. Всеки софиянец ще може да се включи в картирането на уличните дървета от 15 май, дори докато се разхожда в парка или се прибира от работа.

За да насърчат участието обаче, инициаторите организират серия от събития в пет поредни уикенда на различни стартови точки в София:

15 май, 11 часа — Борисова градина, при Езерото с лилиите
22 май, 11 часа — парк НДК, детската площадка до водопада
29 май, 11 часа — Княжевска градина, до открития фитнес
5 юни, 11 часа — парк Заимов, фонтан “Къпещата се”
12 юни, 11 часа — парк Лагера, детска площадка “Кораба”

Всяко събитие ще започва с кратка среща със зелените експерти на Едно Дърво, които ще запознаят участниците лично с приложението, ще набележат по-важни цели и задачи и ще отговорят на въпроси. Всички участници, които картират повече от 10 дървета през следващия месец, ще участват в томбола за много награди и подаръци за екосъобразен начин на живот, най-голямата от които е безценна лятна почивка с кемпер.

Инициативата стартира с подкрепата на банки, които работят за много инициативи за умно и устойчиво развитие на българските градове. Проектът подкрепят и Софияплан, Зелена София и ОП „Паркове и градски градини“ на Столична община. Всички те ще участват и лично с екипите си в картирането, което започва тази събота.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (11%, 67 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (17%, 103 Гласове)
 • Не, несъвместими са (15%, 93 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (49%, 308 Гласове)
 • Не мога да преценя (8%, 53 Гласове)
Общо гласували: 624 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Храна от посетители едва не уби сурикат в зоопарка в София...

Храна от посетители за малко да убие малко суриктаче в зоологическата градина в София. За проблема и спасяването на живо...

Прочети още keyboard_arrow_right