Показват фелдмаршалските пагони на цар Борис III

Показват фелдмаршалските пагони на цар Борис III

Снимка: Национален военноисторически музей

Националният военноисторически музей представя фелдмаршалските пагони на цар Борис III. Експозицията е подредена в колекционната зала „Български военни униформи“, съобщават от музея.

Пагоните са изработени във връзка с предстоящото честване на 25-ата годишнина от възшествието на престола на цар Борис III – 3 октомври 1943 г. По повод на това събитие в Министерството на войната е взето решение той да бъде удостоен с най-високото военно звание генерал-фелдмаршал от Българската армия.

Поради преждевременната смърт на цар Борис III (28 август 1943 г.) пагоните не са връчени. Днес те се съхраняват в Националния военноисторически музей, предадени от Министерството на народната отбрана през 1966 г.

Изработването на всички знаци на маршалското достойнство – параден и ежедневен жезъл, герб, служебен флаг и платинени парадни и всекидневни пагони с отличителни знаци, са поръчани в берлинската фирма „Gerb Godet & Co“. Проектът е дело на художника Димитър Гюдженов.

Фелдмаршалските парадни и всекидневни пагони са с размери 120/40 мм. Върху десния пагон са поставени два кръстосани платинени маршалски жезъла, над тях – царска корона. Разликата между двата вида пагони е в цвета на специалното сърмено генералско шитьо, което при парадните е златно, а при всекидневните – със защитен цвят.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Младежки фестивал MY Sofia на езерото Панчарево...

В новооткритото пространство Agora, на 5 декара площ, в непосредствена близост до ВЕЦ – Кокаляне на езерото Панчар...

Прочети още keyboard_arrow_right