Пратеникът на Парк "Мария Луиза" АД хъка и мъка пред СОС за поголовната сеч

Пратеникът на Парк "Мария Луиза" АД хъка и мъка пред СОС за поголовната сеч

Снимка: Столица.bg

Тодоро Тодоров, не знае колко са изсечените дървета в Борисовата градина. Изумителна е наглостта на тези хора, заяви кметът на Средец Трайчо Трайков

Не знам точно колко дървета са изсечени. Не знам как се изпълнява процедурата. Това ни е за първи път да сечем дървета. Не сме получили протоколите от проверката за сечта! Тези невинни обяснения, на които никой не повярва, даде Тодоро Тодоров - пратеник на Парк "Мария Луиза" АД на днешната сесия на СОС.

Днес той трябваше да отговаря пред съветниците от софийския парламент за поголовната незаконна сеч на близо два декара в Борисовата градина. Повалените дървета попадат на територията на емблематичната Къпалня "Мария Луиза", която шефът на Софийски имоти Тошко Добрев хариза - апортира, в дружество на тогавашната групировка ВИС 2 през 2002 г. В момента Парк "Мария Луиза" АД има друг собственик.

Към Тодоро Тодоров бяха отправени десетки въпроси от общински съветници, но той хъка и мъка, и се оказа, че е в СОС само за присъствие. На няколко пъти той отговаряше неадекватно и повтаряше, че ще възстановят дърветата, като искаше да каже, че ще направят компесаторно залесяване.

Той твърди, че дружеството "Парк Мария Луиза" АД все още не е получило протокола от проверката и затова "не можем да смятаме, че е така". Тодоров се оправда, че за първи път се сечат дървета, не познавали процедурата и затова не са уведомили районната администрациа на "Средец" 48 часа преди сечта, както е по наредба. Фирмата изпълнител така спазила нормативната база, че вместо 11 дървета - саморасляци, за които имали разрешение, бяха отсечени близо 30 дървета на 2 декара площ.

"На другия ден беше спряна дейността. Сега нищо не се случва. Какво е премахнато ще видим. Предстои ни да почистваме обекта от растителност, за да се възстанови Къпалнята. Предвидено е озеленяване по-голямо от съществуващото", каза пред журналисти Тодор Тодоров. Бруталното беше, че той твърдеше, че отсечените дървета били саморасляци.

"Изумителна е наглостта на тези хора. Разрешителното, което описаха въобще не е изпълнено. Те са го получили и на следващия ден, без да изчакат 48 часа, не са уведомили никого и са вкарали техниката в парка, и са изсекли дръветата. Изсечена е жива гора - масив. Няма как да става дума за объркване. Това е преднамерено действие и затова апелирах към Столична община, защото е ясно, че на тези хора не може да се има доверение и не трябва да им се дават разрешения за каквото и да било. Те събощиха за този проект преди няколко месеца, поканиха медии, споделиха добри намерения и им дадоха виза за проектиране. И ето стана това, което видяхме.
Аз не вярвам на тези хора. Към момента не се работи по никаква опция за Къпалня "Мария Луиза". Чух от председателя на СОС, че ще има за работна група. Там да се изследват всички опции и да се вземе окончателно решение. Сега ще видим какъв ще е ефектът от наложените санкции. Когато стане това от район Средец ще дадем становище какво може да се направи. 1911 кв. м сеч, най-малко първо там трябва да се засадят дървета. Това са офшорни дружества, които държат мажоритарния контрол на Парк "Мария Луиза" АД и дори глобите да се потвърдят на всички инстанции в съда съм секптичен, че ще бъдат платени. Трябва да им е ясно, че общината с тях бизнес няма да прави. В залата стана ясно, че фирмата извършила реалната сеч е тази, която обслужва и чисти 6 общински района в столицата - 1/4 от София, това е ДЗЗД Грийнпаркус", каза Трайчо Трайков, кмет на район Средец, пред журналисти.

"Очакваме незабавни действия от МВР и прокуратурата за разследване на тези груби нарушения, да се установи дали е престъпление. Ние от СОС и всички граждани на София искаме справедливост и цялата строгост на закона да се стовари върху нарушителите, за да е ясно, че никой не може и да си помисли, че може да сече безразборно в парковете на София. За направените предложения за възстановяване да е ясно , че разрешителното да се секат дървета в Борисовата градина е издадено от Трайков и с него са се легитимирали и влезли в парка. Общината е изчерпала правомощията си и е наложила глоба", заяви председателят на СОС Георги Георгиев пред журналисти.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 157 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Мисис България Станислава Андреева е сред актрисите, които ще мин......

Носителката на титлите Мисис България и Мисис Европа Станислава Андреева е една от актрисите, които този уикенд ще преми...

Прочети още keyboard_arrow_right