С всички сертификати: През март пак монтират люлката за инвалидни колички в "Св. Троица" (СНИМКИ)

photo_library
 • Люлка за инвалидни количка

  Снимка: "Различните деца на България"

 • Люлка за инвалидни колички в парка Света Троица в София

  Снимка: "Различните деца на България"

 • Люлка за инвалидни колички в парка Света Троица в София

  Снимка: "Различните деца на България"

Договорът на консултанта със "Зелена система" за безопасност на съоръженията на детските площадки е за 3 години и 70 000 лв.

Първата, но не последна специализирана люлка за деца в инвалидни колички отново ще монтирана през март т. г., но вече с още повече сертификати за сигурност, научи Столица.bg. Първото такова съоръжение бе поставено през есента на детска площадка в градинката "Света Троица" в столичния район Илинден.

Преди две седмици люлката бе демонтирана, за да се подсили настилката, която според изискванията трябва да е бетонна и след като бе излят се очаква да мине технологичното време, за да се монтира отново люлката.

Тя бе поставена по проекта на Анна Йончева "Разичните деца на България" и е първата такава в България. Средствата са от благотворителност и дарения, а люлката се изработва от сертифициран производител в Пловдив. В момента производителят, които изработва и други медицински изделия като велосипеди за деца с ЦДП, специално се сертифицира по ISO, а са пуснати документи и се очаква люлката да получи продуктов сертификат.

За голямо съжаление люлката стана обект на спорове между консултанта на общинското дружество "Зелена система" - Ивайло Сиркаров и Анна Йончева, автор на проекта "Различните деца на България". Така повече от два месеца специалистът и автор на част от Наредбата за безопасните детски площадки Ивайло Сиркаров водиха безсмислен спорт около децата в инвалидни колички, без да бъде показан конкретен недостатък или аргумент за несъответствие с наредбата.

Според консултанта децата в инвалидни колички у нас били малко, нямало нужда от такива люлки, не били подходящи и опасни и накрая стигна до предложението Анна Йончева да внесе люлка от чужбина.

Тя обаче бе категорична, че ще се изпълнят всички изисквания и подобрения, но люлка за инвалидни колички ще има и ще е българско производство, тъй като от чужбина са три пъти по-скъпи.

Освен люлката в "Света Троица" по проекта има още две готови люлки, които също са презназначени за София. Вече 3 месеца обаче от "Зелена система" не могат да намерят подходящо място, къде да се поставят. И това вероятно е под влиянието на консултанта Сиркаров, който заявил на Анна Йончева, че каквото и да се направи с люлката, той няма да позволи да се постави.

И докато специалистът в София се инати същата люлка беше монитрана в Плевен, а предстои това да стане и в други градове. Детските площадки са към общинското "Зелена система" и консултантът е нает от дружеството.

Столица.bg потърси отговори на няколко въпроса от "Зелена система" за избора и дейността на консултанта Ивайло Сиркаров. Фирма "Мелус" ЕООД, представлявано от Ивайло Сиркаров е избрано с обществена поръчка, проведена по реда на ЗОП, обясниха от Столична община.

"Съгласно Наредба № 1 от 12.01.2009 г. за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра всеки собственик на детска площадка трябва да е сключил договор с орган за контрола на съоръженията. Столична община е сключила договор за Извършване на инспекции /контрол/ на детски площадки за игра, разположени на открито на територията на общоградски паркове, градини и зелени площи, поддържани от дирекция „Зелена система“ с „Мелус“ ЕООД, представлявано от Ивайло Сиркаров в съответствие с чл. 68 от Наредбата", казаха от Столична община.

Контрактът на Сиркаров е за три години - 36 месеца и е на обща стойност до 70 хил. лева. А разплащането се осъществява на база реално извършени проверки и изготвяне на доклад, уточниха от Московска 33. До момента няма конкретен мотив на Сиркаров за премахване, но според Наредба № 1, органът по контрола е извършил проверка на нивото на безопасност, описващ несъответствия по съоръжението, които трябва да се отстранят, за да бъде безопасно за ползвателите.

"Столична община защитава единствено интересите на гражданите на София и в този смисъл, съобразно, Наредба № 1 изисква всички съоръжения да са произведени по надлежния ред, независимо дали от български или чуждестранен производител, който произвежда такъв тип съоръжения за игра за обществено ползване, както и да бъдат издадени съответните продуктови сертификати, че отговаря на всички задължителни изисквания", е отговорът на въпроса на Столица.bg защо препоръчва да се внесе люлка от чужбина.

Задълженията на управителят на контролиращата фирма са да констатира по кои членове и изисквания съоръжението съответства и по кои не . Същият не може да забрани или да разпореди премахването на съоръженията. Ангажимент на собственика на съоръженията е да предприеме коригиращи действия, категорични са от Столична община.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (38%, 30 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (18%, 14 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (26%, 20 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 13 Гласове)
 • Нямам дете/деца (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 78 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Вход свободен в зоопарка на 1 юни...

Столичният зоопарк ще подари на децата за 1 юни безплатна разходка в зоопарка, съобщават от Столична община. Гостите ще...

Прочети още keyboard_arrow_right