Студентът в Харвард Георги Иванов: Баба и дядо най-много се радват, категорично ще се върна в България

Студентът в Харвард Георги Иванов: Баба и дядо най-много се радват, категор

Кадър: bTV

Плановете за бъдещето ми не са ясни, оставам отворен елемент, но категорично след като завърша образованието си ще се върна в България. Това заяви приетият в едни от най-престижните университети в света - Харвард, Георги Иванов пред bTV. Той  е възпитаник на Софийската математическа гимназия и след много години работа, усилия и учене сбъдва мечтата си да учи в Харвард.

"Изпитах силна емоция на 7 април т. г. когато разбрах, че съм приет. От 4-годишен слушам за Харвард и най-престижните университети", разказа Георги.

На 7 април той получава писма от няколко университета от Бръшляновата лига, в които е кандидатствал. Започва да ги отваря едно по едно и разбира, че не е одобрен. Последното обаче е това от Харвард, в което вижда болтвано "Честито"!

"Никой, който кандидатства в тези елитни университети не чака да влезе. Но при мен явно са допринесли и дейностите ми, които посочих при кандидатурата", обяснява Георги. От 4-годишен започва да мечтае за Харвард и други престижни университети по света. Запалва го баба му, която е физик, с историите за известни учени, завършили в най-престижните учебни заведения по света.

Гордост: Ученик от Софийската математическа гимназия приет в Харвард

Кандидатстването в Харвард е различно от университетите в Европа, държи се езиков изпит и САТ, а и моята дейност извън клас, участието ми в състезания, проекти и есета, както и интервюто със завършили Харвард са допринесли да бъда приет, разказва Георги Иванов пред bTV.

Той сподели, че плановете за бъдещето му не са ясни, но остава отворен елемент. "Категорично смятам да продължа образованието си и да се върна в България, тъй като в подготовката ми за Харвард ме влечеше не само науката, а и допирната точка с обществото. Имаме огромен потеницал да се развием и това зависи от нас. Ние хората определяме посоката на развитие на страната", убеден е студентът на Харвард.

"Когато става въпрос за избора да се остане или да се върне, не е нужно да бъде или, или. Смятам, че контактите от Харвард ще останат за цял живот, както и експертизата и уменията. Нещото, което би ме върнало в България са хората. Забелязах, че всеки може да се представи добре когато разполага с ресурси. Ние не сме богато семейство, но учех в СМГ и имах прекрасен учител, който ме насочи. В моето семейство съм единствения, който се занимава с наука. Баба и дядо ме насочиха, но интересите ни са разнопосочни. Ние сме 5 деца - 4 братя и сестра, шапка свалям на майка за огромния анагажимент и тя е учител.  Обща черта в семейството ни е, че всеки следва интересите си, фокусира се и ги преследва", разказа Георги Иванов.

Родителите му приемат заминаването за Харвард със смесени чувства. От една страна са горди с успеха на Георги, но от друга той ще е далеч от тях. Разбирам ги, че желаят най-доброто за мен и нямаме конфликт. Баба и дядо се радват най-много", признава българинът, който ще учи в Харвард.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (9%, 53 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (17%, 98 Гласове)
 • Не, несъвместими са (16%, 90 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (50%, 286 Гласове)
 • Не мога да преценя (8%, 48 Гласове)
Общо гласували: 575 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В парка на НДК украсиха дърво с 1000 декоративни яйца за Великден......

Днес на Велики четвъртък екипи на дирекциите „Зелена система“ и „Култура“ украсиха едно от дърве...

Прочети още keyboard_arrow_right