Третото издание на “Реките на София” очаква 30 000 посетители

-

Снимка: "Колективът"

В коритото на Владайска река до Лъвов мост ще се състои третият фестивал "Реките на София". По традиция се очакват множество безплатни събития, качествена музикална програма, арт базар, инсталации, модерен цирк и лятно кино.

В социалните мрежи заявяват желание да присъстват рекордните над 28 000 души, като на място се очакват повече, съобщават организаторите от фондация Колективът, които са се подготвили с множество атракции по бреговете на Владайска река, както и на нивото на площад Лъвов мост.

Тази година фестивалът “Реките на София” минава под знака на две международни отличия. Инициативата “Реките на София” стана единственият финалист от България в наградите за дизайн на Европейската комисия “Нов европейски Баухаус”. “Реките на София” също така спечели и Наградата за европейско културно наследство / Наградата Европа Ностра - най-престижното отличие в Европа в тази сфера.

Откриването на фестивала ще бъде в 18:00 ч. в петък, 2 септември. Събитието ще продължи до 4 септември. Фестивалът “Реките на София 2022” е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата и с подкрепата на Столична община - Календар на културните събития.

Преди официалното откриване на фестивала ще се проведе форум с различните институции, които отговарят за Перловска и Владайска река — представители на Министерство на околната среда и водите, Столична община, Софийска вода и други. Ще се обсъдят решения за подобряване на състоянието на реките и особено чистотата им, както и следващи стъпки, които институциите ще предприемат.

Част от каменното корито на Владайска река е признато още през 1988 г. за “паметник на градинското и парково изкуство”. Въпреки сегашните проблеми на реката, този статут на културна ценност показва потенциала ѝ да бъде едно красиво място в града. На фестивала “Реките на София” се вижда какво е възможно, когато хората се съберат край Владайска и тя стане място за отдих, музика и изкуство.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 238 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (82%, 1288 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 38 Гласове)
Общо гласували: 1564 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

След центъра графити артистите от Sofia Graffiti Tour влизат в ст......

Графити артистите от Sofia Graffiti Tour излизат извън центъра на София с мащабни проекти. Целта е чрез графити и стрийт...

Прочети още keyboard_arrow_right