Ученикът Тодор Тодоров създаде инвалидна количка за изкачване на стълби

Ученикът Тодор Тодоров създаде инвалидна количка за изкачване на стълби

Снимка: БНР, Добромир Видев

Ученик създаде с подръчни материали инвалидна количка за изкачване на стълби. За разработката си Тодор Тодоров бе удостоен с наградата на Българската българската асоциация за информационни технологии, съобщи БНР.

С реализирането на технологичната идеята младежът ще помогне на хората с двигателни проблеми да бъдат изцяло самостоятелни при изкачване на стълби. Количката все още не е тествана от човек с увреждане.

Разработката си Тодор започва като дипломен проект, а изработването на инвалидната количка му отнема 3 месеца. Помощното съоръжение е направено с много знания и подръчни материали.

Инвалидната количката не е патентована и създателят й се надява да се превърне в бизнес начинание. Цената обаче ще бъде доста по-ниска от произведените в чужбина и на по-достъпни цени за нуждаещите се хора, коментира Тодор Тодоров.

Един такъв продукт струва между 9 и 14 хиляди евро, което за един човек и то с двигателно увреждане е просто немислимо, убеден е създателят на количката за стълби.

Разработката и направата на инвалидната количка си е изцяло на ученикът Тодор Тодоров, включително, механика, електроника, управление, програмиране. В момента той разполага с 3D модел, от който може да се направи втори прототип, а оттам да се превърне в стартъп. Категоричен е , че не желае да използва творческия си проект за печалба.

Младият изобретател ще кандидатства специалност "Механика"’ в Техническия университет, а магистратура мисли да продължи в чужбина и желае да развива в бъдеще и други проекти.

Следващата му технологическа идея е да разработи например по-екологично придвижване в София. Аз до ден днешен се придвижвам с него, може да развие 60 км в час и 40 км пробег , което за рамките на София е много добре, разказва изобретателят.

Петя Огнянова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Добротворци: Три момчета окосиха игрище и почистиха площадка в кв......

Култовият филм "Таралежите се раждат без бодли" вече има нови лица от столичния кв. Бенковски. Това са три момчета на 12...

Прочети още keyboard_arrow_right