Университетски моден лейбъл ще представят студентите от НБУ в София

photo_library
 • -

  Снимка: Нов български университет

 • -

  Снимка: Нов български университет

 • -

  Снимка: Нов български университет

 • -

  Снимка: Нов български университет

Първият университетски моден лейбъл „FASHIONхNBU” разработват студенти и преподаватели от Експерименталното художествено ателие по мода на Нов български университет. Първата колекция „Momentum pacis” ще бъде представена на 15 декември, 2021 г., в 18,00 часа в книжарница и галерия „НБУ в ЦентърА“ ( ул. „Георги С. Раковски“ 191 Б) .

Целта на модния лейбъл е да помага за развитието на практическото обучение на студентите по дизайн и мода. Работата по колекцията осигурява стаж на студентите в 7-ми и 8-ми семестър от специализация „Модна индустрия“, която подготвя младите модни дизайнери за проектирането на функционални серийни облекла.

Колекцията, която ще бъде представена за първи път пред публика, е изработена от студенти и преподаватели по мода в НБУ и ще включва облекла, шалове и аксесоари за сезон пролет/лято 2022.

Младите дизайнери поставят на дневен ред темата за нарастващото желание за контакт с природата, като основен аспект на лятната мода. Основно вдъхновение за колекцията е картината „Жътва“ (1565 г.) на Питър Брьогел (1525-1569), която не само представя интересна пресечна точка между пейзажа и всекидневието на хората, но позволява да се доловят техните радости и неволи през един нелек, в екологично отношение, период от историята на Европа.

Креативен директор на проекта е доц. д-р Кристина Савова, дизайнери са доц. д-р Кристина Савова, ас. Кристина Колодеева, а асистенти - Павлина Павлова, Биляна Михайлова, Мънди Шъ.

Интересът към влиянието на човечеството върху климата и отражението на проблема върху обществения живот подтиква дизайнерите на „FASHIONхNBU” да създадат иновативни силуети и похвати, съпоставяйки минало с “мейнстрийм” по актуални и наболели климатични проблеми. С помощта на креативни техники и похвати за устойчив дизайн при производство с нулев отпадък е създадена колекция от облекла и аксесоари за всекидневния гардероб, преплитаща множество съвременни визии и занаятчийски техники. Студени сини, зелени, сиви и кафяви нюанси върху основни компоненти в изграждането на силуетите в колекцията - памук, студена вълна и леко фризе.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Учебни програми към Факултета за базово образование на Нов български университет.

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 169 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 1071 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1267 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Младежки фестивал MY Sofia на езерото Панчарево...

В новооткритото пространство Agora, на 5 декара площ, в непосредствена близост до ВЕЦ – Кокаляне на езерото Панчар...

Прочети още keyboard_arrow_right