В Столичния зоопарк антилопата "Дик-дик" маркира със сълзи територия (СНИМКИ)

photo_library
 • Столична зоологическа градина

  Снимка: Уикипедия

 • Столичен зоопарк

  Снимка: Столичен зоопарк

 • Столичен зоопарк

  Снимка: Столичен зоопарк

 • Столичен зоопарк

  Снимка: Столичен зоопарк

 • Столичен зоопарк

  Снимка: Столичен зоопарк

 • Столичен зоопарк

  Снимка: Столичен зоопарк

 • Столичен зоопарк

  Снимка: Столичен зоопарк

 • Столичен зоопарк

  Снимка: Столичен зоопарк

С демострационното хранене на животни научихме посетителите да не подхвърлят храна на животните, казва пред Столица.bg директорът Добромир Бориславов

Зоологическата градина в София винаги е била едно от най-приятните и често посещавани места през почивните дни. Паркът със животни е сред предпочитаните за деца и за възрастни, защото там се съчетава приятното с полезното, особено за малчуганите. Какви изненади и промени, колко животни са се родили и на какво ще се радват малчуганите разказва пред Столица.bg директорът ландшафтният архитект Добромир Бориславов.

- Г-н Бориславов, каква година изпрати столичният зоопарка?

- За нас 2019-а беше успешна година. Продължихме редица инициативи, които започнахме по време на отбелязването на 130-ата годишнина на Софийската зоологическа градина. Като пример ще дам демонстрационното хранене, което успяхме да превърнем в предпочитана за посетителите ни традиция. Така се опитваме да отучим хората да не дават на животните безразборно храна, защото застрашава тяхното здраве. Помага ме си с доброволци, които следят през уикендите животните да не бъдат нерегламентирано хранени. За шест месеца от началото на доброволческата инициатива са констатирани над 1000 нарушения. Някои от които са наистина фрапантни като подхвърлени пържени картофи, кюфтета, пуканки, та дори камъни. В зоологическата градина животните имат специален хранителен режим и трябва да се спазва, защото е важен за здравето и живота на обитателите на парка. Доброволците изпратиха предложение до мен, в което настояват да бъде изградена оповестителна аудио-система, с която да се напомня на посетителите, че нерегламентираното хранене е строго забранено.

- Как преживяват животните през зимните и студени дни в годината?

- След подобренията, които направихме във връзка с отоплението, животните все повече се чувстват в близка до естествената им среда обстановка и през зимата. Например за големите котки пригодихме специални отопляеми лежанки, върху които те да лежат на топло и същевременно посетителите да могат да ги виждат. В зоните на приматите, големите котки и тревопасните сложихме инфрачервени нагреватели и така създадохме зони на комфорт за животните през зимните месеци. По отношение на храненето също има особености, тъй като повечето видове влязоха в зимен режим на хранене, което включва завишаването приема на храни, които съдържат необходимите витамини и елементи за зимния период от годината.

- Мечките, заспаха ли вече зимен сън?

- Заспиват за няколко дни и след това отново излизат навън. Това е съвсем нормално, защото въпреки ниските температури, те искат да излизат на прохладно и да се разведряват, а пък знаейки че има храна се възползват от възможността да си похапнат вкусно и после пак да заспят за определено време.

- През 2020-а година очаквате ли нови животи? Имате ли новородени?

- От края на минала година имаме много екзотичен вид антилопа „дик-дик“, една от най-дребните по размер видове антилопи в света. Тя е известна с това, че в природата маркира територията със сълзите си и когато е застрашен издава звук, наподобяващ „дик-дик“. За първи път в зоологическата градина можем да се похвалим и с наличието на мъжка и женска птица „носорог“, които не са двойка, защото са брат и сестра. Очакваме в края на април нова група зебри от Берлинския зоопарк. В момента довършваме годишния план за трансфери на животни с цел създаване на размножителни двойки. Водим преговори за получаване на червени ибиси, за които имаме специално предназначено и обновено заграждение, което ще внесе много цвят и екзотика в зоопарковата среда. Поставили сме си задача през тази година зоологическата градина да добави в колекцията си и фламинго след близо 20-годишно отсъствие.

- Ще продължи ли реконструкцията на клетките на обитателите на зоологическата градина?

- Още през 2019-а година успяхме почти на 100% да подменим настилките в залата на Големите котки, след това с помощта на дарители и много доброволци направихме подобрения на условията в сектор „Тревопасни“ и „Птици“. С помощта на дарителски средства сглобихме нови хранилки в целия тревопасен сектор, като подменихме амортизираните стари. При бърнестата мечка направихме средово обогатяване и вече има ново съоръжение за игра и катерене. През тази година продължаваме да работим за подобряване условията на живот за обитателите на зоопарка, както и по пространствата за отдих на посетителите, които стават все по-предпочитани от жителите и гостите на столицата.

- Запазват ли се цените на билетите?

- Да, запазват се, а посетителите трайно се увеличават. С над 12 хиляди са увеличени посещенията, в сравнение с предходната година и се доближаваме до рекордната бройка от 400 хиляди посетители за година. Амбицията, която имаме е през 2020-а да увеличим още посещаемостта в зоопарка.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (33%, 45 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 18 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (24%, 33 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 23 Гласове)
 • Нямам дете/деца (13%, 18 Гласове)
Общо гласували: 137 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

При акцията на "Батенберг" в София са събрани 74 000 килограма "К......

  74 000 килограма "Капачки за бъдеще" са събрани по време на акцията, която се проведе на площад "Батенберг" в ст...

Прочети още keyboard_arrow_right