Във Военноисторическия музей в столицата откриха изложба "Памет за бъдещето"

-

Снимка: Facebook, район "Оборище"

В Националния военноисторически музей на ул. „Черковна“, 92 в столичният район "Оборище" се откри годишната изложба „Памет за бъдещето“, съобщават от районната администрация.

След 2-годишно прекъсване заради пандемията НВИМ подновява традицията в началото на всяка година да представя част от най-любопитните експонати, дарени на Музея през предходните години. Сред тях са вещи на знакови за българската история личности, дарени от техни наследници, както и артефакти, получени от структури на Министерството на отбраната.

В изложбата са представени емблематични експонати като ръкописни записки на ген.-майор Георги Абаджиев, германска офицерска раница от Първата световна война, принадлежала на ген.-майор Марко Никифоров, саби на известната офицерска фамилия Кутинчеви, походна манерка от Балканската война и щик за пушка „Манлихер“ на родоначалника на българската батална живопис Ярослав Вешин, фотографии на офицера и политик Христо Калфов, сребърна мастилница, свещи и отличия на военния юрист и участник в Балканските и Първата световна война Любен Момиров и много други любопитни артефакти.

Десетки наследници на важни за българската история личности, на участници във войните за национално обединение и любители на военната история присъстваха на събитието в НВИМ.

„Всяка една лична история е важна защото тя е част от големия разказ за българската история. Много от даренията са изключително ценни за прочита, който правим на българската история, защото допринасят изключително много за осмисляне на отминалите събития и дават нови нюанси “ – така приветства многобройните дарители директорът на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова. Тя подчерта, че първата за годината изложба в Музея е още един начин да се отдаде заслуженото уважение към всеки един, който е решил със своя дарителски жест да съхрани частица история за поколенията.

Изложбата „Памет за бъдещето“ ще бъде отворена за посещение до края на февруари, съобщават от музея.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 157 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Мисис България Станислава Андреева е сред актрисите, които ще мин......

Носителката на титлите Мисис България и Мисис Европа Станислава Андреева е една от актрисите, които този уикенд ще преми...

Прочети още keyboard_arrow_right