Глобален форум на жените лидери се проведе в София

-

Снимка: Глобалния форум на жените лидери 2021

Жените на първа линия в борбата срещу COVID-19 бяха във фокуса на събитието тази година

Пандемията от коронавирус е оказала сериозен негативен ефект върху професионалното развитие, психическото и физическото здраве на жените. Около тази позиция се обединиха участниците в Глобалния форум на жените лидери 2021. Необходими са спешни и решителни мерки, за да бъде преодоляна тази тенденция, смятат участничките във форума, организиран от Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) с подкрепата на фондация „Конрад Аденауер“.

Събитието под мотото „New Normal for Women@Life and Work“ събра десетки членове на СЖББ, съмишленици на сдружението и посланици на държави от 3 континента, за да дискутират какви са работещите решения за преодоляване на негативните последици от пандемията.

Представено беше и изследване на социологическата агенция Тренд под надслов „Новото нормално след COVID-19 и отражението му върху живота и работата на жените“. Проучването очерта в детайли влиянието на пандемията върху жените в България.

56% от запитаните българските жени посочват, че пандемията е предизвикала финансова несигурност у тях, 11% от общо 520 респонденти са заявили, че са загубили работното си място вследствие от кризата, а за 60% пандемията е имала отрицателно влияние върху психическото им здраве.

Във видеообръщение към участниците Лиляна Павлова, вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка, цитира доклада на ЕС за напредъка по целите за устойчиво развитие за 2020 г. , според който жените понасят 75% от тежестта на неплатените грижи и домакинската работа в ЕС. Същевременно вземането на решения остава доминирано от мъжете, като жените представляват по-малко от 8% от членовете на бордове и изпълнителни директори в Европейския съюз. По думите й пандемията е допринесла за изострянето на тези тревожни тенденции.

Глобалният форум на жените лидери в България 2021 е трети поред и надгражда предишните две издания, организирани от СЖББ през 2016 г. и 2018 г. Една от основните цели на сдружението е с помощта на водещи политици, предприемачи, представители на национални и международни организации да се обсъдят решения и посоки за справяне с неравнопоставеността в представянето на жените в държавните институции, политическите, административни и съдебни органи, в големите компании, както и за гарантиране на равни възможности на труд, образование, достъп до технологии, икономическо овластяване, лично и професионално развитие.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 113 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (86%, 819 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 15 Гласове)
Общо гласували: 947 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Сдружение 1 Процент Промяна отбеляза своя 6-ти рожден ден...

Сдружение 1 Процент Промяна отбеляза своя шести рожден ден на специално събитие в София. По случай своята годишнина, орг...

Прочети още keyboard_arrow_right