НДК се превръща в арена на японските бойни изкуства

НДК се превръща в арена на японските бойни изкуства

Снимка: Клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай“

Едно от най-дългоочакваните събития в програмата на 33-тите Дни на японската култура в България ще превърне района около НДК в своеобразна арена на бойните изкуства тази събота.

„Ден на японските бойни изкуства и традиции“ се провежда за осми пореден път в рамките на инициативата и е организирано от Клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай“ и Посолството на Япония в България, с подкрепата на Столична община.

Като част от програмата на събитието представителите на различни клубове по бойни изкуства ще демонстрират своите умения и ще проведат демонстрации на открито. Организациите, членове на Клуб „Нихон Томоно Кай“, ще представят различни японски традиционни и съвременни изкуства като икебана, калиграфия, кири-е, темари, суми-е, хайку, пиксел арт и др. Специален акцент отново ще е гостуващият мобилен храм Микоши.

ПРОГРАМА

Графикът е разделен по часове, като през целия осми октомври ще има вълнуващи активности за публиката на място.

Между 10:00 и 11:00 ч. ще се проведе шинтоистки ритуал, тръгващ от билетния център на НДК, който представлява шествие с мобилен храм микоши. Подобни шествия са неделима част от традиционните японски  празници и фестивали. Цялата обиколка с микоши ще бъде по дължина на фонтаните, успоредно на бул. Витоша.

Едва след това – в 11:00 ч. – предстои официалното откриване с приветствия от страна на организаторите и с програма, подготвена от ученици от столичните 18 СУ и 138 СУЗИЕ, които изучават японски език..

Между 11:45 и 12:00 ч. присъстващите ще могат да се насладят на традиционна чаена церемония „Чадо Урасенке“.

От 12:00 до 14:00 ч. ще се състои Спектакъл-демонстрация „Духът на Японските бойни изкуства в България“. В него ще има представяне на основните школи в японските бойни изкуства: Айкидо, Катори Шинто Рю, Джудо, Шотокан Карате До, Такемусу Айкидо, Кендо, Иайдо, Джу Джуцу и Киокушин Карате.

Този сегмент е последван от учебна тренировка на деца от айкидо клуб в 14:00 ч.

 

През целия ден в специално обособената арт зона ще текат демонстрации и работилници на различни японски традиционни изкуства. Между 10 и 17 ч присъстващите ще могат да се отдадат на кири-е, оригами, хайга, хайку, калиграфия, икебана, темари и pixel art.

Присъствието на Деня на японските бойни изкуства и традиции е напълно безплатно.

Поради епидемиологичната обстановка миналата година по това време събитието беше отменено, което направи очакването му тази година още по-голямо и трескаво.

До края на месеца в три града от страната – София, Пловдив и Варна -  предстоят още събития от програмата на „33-тите Дни на японската култура в България“.

Актуалната програма и информация за оставащите около два месеца може да бъде следена на сайта на Японското посолство в България и Фейсбук страницата на „Дни на японската култура“, като потенциални промени също ще бъдат обявявани на тези две места в интернет.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 233 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1275 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1544 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Над 100 деца със специални потребности от страната и чужбина плув......

Повече от 100 деца и младежи с двигателни, ментални и сензорни затруднения от цяла България, от Сърбия и Македония се съ...

Прочети още keyboard_arrow_right