София отбелязва Деня на народните будители

-

Снимка: Столица.bg

Днес, 1 ноември, столичният град ще отбележи Деня на народните будители с множество тържествени събития. На този ден отдаваме почит на книжовниците, просветителите и личностите със съществен принос за възхода и запазването на народа ни.

Празникът датира от 1922г., когато денят е обявен за всенароден празник с постановление на Министерски съвет. По повод обявяването на празника за общонационален, министърът на народното просвещение Стоян Омарчевски, който внася предложението за празника, казва: „...първата наша грижа е да обърнем погледа на нашата младеж към всичко ценно и светло от нашето минало и да я приобщим към това минало, за да почерпи тя от него бодрост и упование, сила и импулс към дейност и творчество. Нашата младеж трябва да знае, че животът само тогава е ценен, когато е вдъхновен от идейност, от стремеж; само тогава животът е съдържателен и смислен, когато е обзет от идеализъм, когато душите и сърцата трептят за хубавото, националното, идеалното, а това е вложено в образите и творенията на всички ония наши дейци, които будиха нашия народ в дните на неговото робство, които го водиха към просвета и национална свобода през епохата на Възраждането и които му създадоха вечни културни ценности през неговия свободен живот...".

В София днес по повод празника предстоят множество събития, с които столичани ще почетат хората на духа.

Традиционната церемония по издигане на националния флаг пред сградата на президентската институция ще се състои в 9,30 часа. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част. След края на церемонията, от 9:50 часа в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът ще отправи приветствие по случай Деня на народните будители. Държавният глава ще се включи в Тържественото събрание на Българската академия на науките по случай празника, което ще се състои в зала „Проф. Марин Дринов“ в 11:00 часа.

В сградата на Министерския съвет по инициатива на служебния министър-председател Гълъб Донев ще се състои Малък обеден концерт, с участието на Младежка филхармония „Пионер“.

В Галерията на открито в Градската градина пред Народния театър "Иван Вазов“ в 11.00 часа ще бъде открита изложбата "Моите будители“

Столичната община също е организирала тържествено отбелязване на Деня на народните будители и 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, съобщиха от пресцентъра на общината. Честването ще започне в 13:00 часа пред паметника на Паисий Хилендарски в градинката на ул. „Московска“. В събитието ще участват артистите Василка Сугарева и Христо Чешмеджиев, които ще изпълнят стихотворения, посветени на Паисий Хилендарски от Иван Вазов и Евтим Евтимов. Ще участва и Гвардейският представителен духов оркестър. Слово ще произнесе писателката Здравка Евтимова.

В 14.00 часа в галерия "Средец" на Министерството на културата, зам.-министрите на културата проф. д-р Борислава Танева и доц. Пламен Славов ще отличат с почетни награди "Златен век“ и грамоти 39 културни творци и дейци - за постигнати високи творчески резултати или принос в развитието и популяризирането на българската култура.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 233 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1275 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1544 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Над 100 деца със специални потребности от страната и чужбина плув......

Повече от 100 деца и младежи с двигателни, ментални и сензорни затруднения от цяла България, от Сърбия и Македония се съ...

Прочети още keyboard_arrow_right