Тема: Столичен инспекторат

comment 0
visibility 785
Лепене на листовки

Глобиха двама за разлепване на листовки в "Триадица"

Двама души получиха актове за разлепване на листовки в район Триадица. Хванатите от служители на Столичния инспекторат вчера са поставяли рекламни материали по стълбове на уличното осветление по бул. Патриарх Евтимий и ул. Тодор Каблешков. На нарушителите са съставени актове, а след излизане на наказателното постановление ще разберат колко трябва да платят. Санкциите са различни за физически и юридически лица. Двамата нарушители - мъж и жена, разлепвали листовки на нерегламенитрани места,  могат да получат глоба до 500 лв. Освен незаконна рекламна дейност те замърсяват и околната среда. Изрично е забранено лепенето по спирки, стени, дървета, стълбове, входове и др. места, предупреждават от Столичния инспекторат. Има определни колонки, на които се лепят афиши. След съставянето на актовете мъжът и жената са почистили замърсените стълбове. 

comment 0
visibility 710
Проверки на Столичен инспекторат

Над 30 глоби направиха инспектори през уикенда в София

Столичен инспекторат извърши проверка на дейностите по осъщественото зимно пътно поддържане на природен парк Витоша. Проверката се състоя на 26 и 27 януари. Дежурни инспектори извършиха контрол по снегопочистването на спирки, тротоари, улици, подлези и прилежащи площи на обекти. Отговорни за поледицата по тротоарите пред жилищните сгради са живеещите в тях, както и търговците за прилежащите площи към обекта им. През уикенда бяха съставени  25 глоби и 45 предписания в районите "Младост" и "Овча купел", съобщиха от Столичен инспекторат. Още нарушения са констатирани и в район "Средец" за неправиално изхвърляне на битов отпадък в контейнери за смесен такъв. Заедно с Общинска полиция са проверени районите "Слатина" и "Красно село". За паркиране в зелени площи и тротоари във всички райони инспектиращите са напрашили 3 глоби на място и общо 137 констативни протокола. На 25, 26 и 27 са проверени строителни площадки и обекти, като се е следяло за непочистване на гумите и ходовата част на камионите излизащи от обектите, както и за регламентиран маршрут и място за разтоварване на земните маси. Инспекторите са направили и 2 акта и 26 констативни протокола при проверка на търговци на открито. Основни проверки са изшършени в районите и на територията на битака и други пазари.Има и съставен акт от миналата седмица за горене на отпадъци на открито в район "Красна поляна", съобщават още от Столичен инспекторат.

comment 0
visibility 977
Автомобил паркиран върху зелена площ

Само за седмица 530 са глобени за неправилно паркиране в София

Най-много са нарушителите районите "Младост", "Витоша" и Овча купел" 530 констативни протокола са направили служителите на Столичен инспекторат за паркиране на непозволени места при проверки във всички райони на София. Санкциите са само за една седмица от 14 до 20 януари 2019 г., съобщават от контролиращото звено на Столична община.  Най-много нередности са установени в районите "Младост", "Витоша" и Овча купел". За паркиране върху тротоари, зелени площи и детски площадки са съставени 59 акта. 122 са фишовете за глоба от 50 лв. Оказа се, че за инспекторите няма почивни дни. През изминалия уикенд са хванали 197 нарушители, от тях има 9 акта и 5 фиша. Анализът от проверките на Столичния инспекторат показва, че броят на шофьорите, които паркират в детски площадки и градинки намалява. За да се предотврати спирането на неразрешените места, входовете на 90 градинки, площадки и междублокови пространства са преградени с кашпи. Те спират навлизането на автомобили в тези територии, което е опасност за живота и здравето на ползващите съоръженията, коментират от Инспектората.

Реклама
comment 0
visibility 1534
Миене на улиците

Столичен инспекторат глоби "Ваклин груп" за замърсяване с бетон

С трети акт за замърсяването на бул. България се сдоби техническият ръководител на строеж. Той е представител на фирма Пайп системс АД, а санкцията е за установяване на административно нарушение при текуща проверка на Столичен инспекторат. Направено е предписание за незабавно почистване. Проверката е била в район "Витоша", а замърсените места са по ул. "Борис Димовски" и частично на бул. "България", в кв. Манастирски ливади - запад. Направеният акт на техническия ръководител е заради разнесена кал от гумите на камиони, които излизат от строеж без да са почистени. Замърсявания са установени още на улиците от строителен обект на ул. "Позитано" и бул. "Христо Ботев" и част от ул. и "Симеон". Камиони са излизали от обекта - изкоп, с непочистена ходова част и са разнасяли калта по пътното платно. За нарушението акт ще получи изпълнителят на сторителните дейности фирма "Щрабаг" ЕАД. Според Наредбата за управление на отпадъците и опазване и на чистота дружеството го очаква санкция до 20 000 лв. Безмилостно е санкционирана с вторият акт фирма "Ваклин груп" ЕООД, която е на основния свидетел по делото срещу кмета на Младост Десислава Иванчева Александър Ваклин.  Причината е, че шофьорът на бетоновоз на фирмата е замърсил уличното платно с бетон на "Тричко Велев" в район "Връбница". Пак в същия район, в жк. Обеля 1, до бл. 121 е спипан нарушител. Извън територията на обекта фирмата "Соларис електрис "ООД, която извършва изолация е допуснала замърсяване с фибран и други материали. Направен е акт за административно нарушение.

comment 0
visibility 736
Фалшив фиш за неправилно паркиране

Менте инспектори пак шетат из "Младост"

Нов сигнал за менти инспектор отново е получен В Столичния инспекторат. Той е написал фиш за неправилно паркиране. Собственикът на автомобила веднага е сигнализирал в Инспектората, след като е видял на предното стъкло на колата бележката. Фишът и поставен на кола, която е била в район "Младост". Очевидно, че фалшивите инспектори действат смело в тази част на София. Върху бланката е изписано, че е съставен от Столичен инспекторат, което на практика не отговаря на истината. За менте фишовете е подаден сигнал в СДВР. До момента няма заловен извършител. От Столичния инспекторат призовават гражданите, които установят върху автомобилите си такъв фиш, незабавно да се обадят в най-близкото Районно управление на СДВР или в Столичен инспекторат на телефон 029875555.

comment 0
visibility 1046
Автомобил паркиран в зелена площ

211 са глобените през уикенда за паркиране на забранени места

211 нарушители за неправилно паркиране са установени в събота и неделя от Столичения инспекторат. При масирани проверки във всички райони на София е имало паркирани автомобили в зелени площи, върху тротоари и детски площадки, съобщават от Столичен инспекторат. Инспекторите са били заедно с Общинска полиция. Всички нарушители ще плащат глоби. Проверени са районите „Младост“, около Бизнес парк и „Витоша“ - ул. "Ал. Пушкин", ",Маринковица", бул. "България" и др. За двата дни на проверки са направени 197 констативин протокола, 9 акта и 5 фиша с глоба на място във всички райони на столицата. Представителите на инспектората за извършили контрол на дейностите за чистотата и зимното поддържане на територията на Столична община. Проверени са и пътищата на природен парк Витоша. Продължава чистенето на всички регулиращи движението елементи по пътните платна, както и самите улици от наноси - смеси от зимно поддържане, кал и други отпадъци. Приоритетно се обработват улиците, по които се движи масовия градски транспорт. Проверките са обхванали и измитите бул.“Н. Мушанов“, „Овча купел“, пл. Ручей, локолното платно на бул. „България“, ул. „Житница“, пл. Руски паметник, бул. „Скобелев“ и регулите на бул. „Цар Освободител“. За да не се допуска изгаряне на автомобилни губи на открито инспекторите са проверили над 30 автосервиза и пунктове за смяна, но не са открити нарушения. За мръсни камиони и замърсяване на улиците са съставени  17 констативни протокола с предписания, след като са проверени сторителни обекти в район Лозенец, Студентски и Кремиковци. Там са направени и 3 акта на нарушителите. Най- честите нарушения са непочистена ходова част на камионите, които излизат от обектите и липса на плътна строителна ограда. Проверките обхващат още наличие на камиони, които транспортират земни маси и/или строителни отпадъци без покривала и разрешен маршрут за транспортирането им. От Столичния инспекторат са минали на проверка и през битака. Хванати са търговци, които извършват дейност без разрешително за търговия на открито. Съставени са общо 4 акта за административно нарушение и 41 констативни протокола за търговия на открито без разрешителни документи.

comment 0
visibility 970
Проверки от кат

Столичният инспекторат и КАТ тръгват на извънредни проверки

Извънредни проверки на КАТ и Столичния инспекторат започват от днес заради мръсния въздух в София, съобщава БНР.  Съветите към гражданите са да ползват градския транспорт и да използват, колкото е възможно по-малко личните си автомобили, особено, ако са с по-нисък стандарт от Евро 5. Столичната община призовава хората, които се отопляват на твърдо гориво да преминат към алтернативно.  Тази сутрин в София и в още 8 града от страната отново са регистрирани превишени нива на фините прахови частици във въздуха. Данните са на Индекса за чистотата на атмосферата на Европейската комисия.

comment 0
visibility 898
Камион изхвърля земна маса на нерегламентирано място

55 акта за ден направиха от Столичен инспекторат за паркиране

Не един, а два акта получи шофьор на камион от служители на Столичния инспекторат. При проверка на Околовръстен път инспекторите са хванали на място нарушител. Шофьорът на камиона е получил глоба  за превозване на земни маси с непочистена ходова част и изхвърлянето им места, който не са регламентирани за изхвърляне, съобщиха от Столична община. Инспекторите са безкомпромисни и продължават с ежедневните проверки. Водачите на камиони да спазват изискванията на Наредбата и  да не превозват товари без направление, уплътнена каросерия и  с непочистена ходова част, защото замърсяват  улиците и околното пространство, препоръчват от Инспектората. Обикновенно те нарушават Наредбата за управление на отпадъците и опазване и поддържане на чистотата на територията на Столична община. 25 нарушители са установили от Столичния инспекторат и Общинска полиция в сряда, само в района на Младост.  Всички те са паркирали  на непозволени места. Акцията на служителите на Столична община е била по подадени от гражданите сигнали. В Младост нарушителите са заловени в близост до Бизнес парка. На всички са съставени констативни протоколи, а трима от шофьорите са получили фиш. В район "Витоша" проверяващите са минали по бул. "Т. Каблешков" до Околовръстен път и са установили 30. АВтомобилите им са били паркирани върху тротоар. За всяко нарушение е съставен констотивен пртокол като нарушение на на чл. 28 ал.1 т. 7 от Наредлбата за организация на движението.

comment 0
visibility 431
Изчистени улици в София

Платфрома за сигнали пуска секция само за пътни знаци в София

Сигнали за компроментирани или премахнати знаци ще могат да се подават в отделна секция на платформата "Гражданите" grajdanite.bg. За разширението на сайта, на който граждани алармират за нередности съобщиха от Столичния инспекторат. Контролиращото звено вече пета година работи в сътрудничество с платформата за сигнали за неправилно паркиране. В отделна секция ще се подават сигнали за компроментирани пътни знаци - надраскани от графити, спрейове, налепени с листовки и други рекламни материали, както и ако съоръжение, дърво или реклама ги закрива. Служителите на Столичен инспекторат веднага ще направят проверка и ще отстранят проблема. От наноси, сол, кал и отпадъци бяха почистени възлови столични улици и булеварди, по които се движи масовия градски транспорт на територията на Столична община. Вчера бяха лъснати  бул. “Черни връх“, бул. “Драган Цанков“, бул. “Цар Освободител“, бул. “Ботевградско шосе“ и други. Вятърът спря и температурите позволяват почистването да продължи. Днес почистването продължава, съобщиха от Столичен инспекторат. От ръководството призовават шофьорите да се съобразяват с дейността по почистването и да не създават предпоставки за инциденти, тъй като чистенето на улиците се извършва ръчно.

comment 0
visibility 918
Фалшив акт

Столичен инспекторат: Наложените глоби не се плащат на ръка

Наложените глоби от служители на Столичния инспекторат не се плащат на ръка. Това предупредиха тази сутрин представители на институцията. Преди дни са засечени фалшиви актове, издадени от мним инспектор. По случая Столичния инспекторат е сигнализирал в СДВР и прокуратурата. Сигналът е получен от граждани, които са получили санкция за неправилно паркиране в столичния "Младост" и трябвало на ръка да заплатят 20 или 50 лв. глоба. Менте актът с със сиво-синкав цвят и пълен с правописни грешки. Менте служителят е написа "испектор". Това е опит да се компрементира Столичен инспекторат, коментираха от ръководството. Те призовават гражданите, които имат такъв акт да се обадят в Инспектората или в СДВР. Инспекторите обикновенно са по двама и на нарушителите са прави фиш, обикновенно за паркиране на тротоар или зелени площи. Глобата е от 50 до 200 лв. Ако нарушителят се яви в определение срок на Столичен инспекторат плаща 50 лв. глоба. В противен случай му се прави акт, без негово присъствие, издава се наказателно постановление, а а районният кмет определя размера на глобата, обясниха от Столичен инспекторат. Вчера служители са направили проверки на няколко места в сотлицата и не са открити мними инспектора и фалшиви документи.   

comment 0
visibility 581
Шахти без решетки

"Слатина", "Искър" и "Възраждане" отличници в паркирането

Три столични района "Слатина", "Искър" и "Възраждане" се оказаха отличници в паркирането. При проверки от Столичния инспекторат през уикенда на 12 и 13 януари т. г. там не са открити нарушения в паркирането. Оказа се, че няма нито автомобил спрял на зелени площи и детски площадки.  Инспекторите обаче установиха нарушители в районите "Средец" и "Красно село" и са глобени 8 нарушители за паркиране в градинки. За да се ограничи безразборното паркиране от Столичния инспекторат са оградили над 150 обекта -детски площадки и зелени площи. Това ще продължи и през 2019 г., обещават от Инспектората. Освен за неправилно паркиране инспекторите са открили и други нарушения - запушени отводнителни шахти. От почистване имали нуода 154 шахти в 9 района на Столична община. Има специален регистър на над 32 000 шахти в София, като всеки районен инспекторат си води регистър на проблемните места и те се наблюдават постоянно. При повишение на температурите чистенето на шахтите веднага ще започне, за да не се получават наводнения при обилни валежи. През уикенда са получени 38 сигнала в Оперативния център на Столична община. Два от сигналите били рискови за живота и здравето на гражданите тъй като са липсвали решетките на шахтите. Веднага е задействано звеното към дирекция Аварийна помощ и превенция и са възстановени липсващи капаци на шахти. Опасните отвори са били район  "Слатина" и "Връбница" – кв. Обеля. От Столичния инспекторат предупреждават, че за нередности и проблеми гражданите могат за подават сигнали за шахти на денонощния телефон на Оперативния център на Инспектората- тел. 02/9875555.

comment 0
visibility 442
Мемориалът на жертвите от комунистическия режим е надраскан със свастики

Изчистиха Мемориала на жертвите от комунистическия режим от свастики

Мемориалът на жертвите от комунистическия режим вече е почистен от драсканици и свастики. За паметника се погрижиха екипите на Столичния инспекторат. "Има голяма нетърпимост на гражданите към подобни прояви и особено към паметници. Хората подават сигнали и се възмущават от хулиганските прояви", заявиха пред Столица.bg от Инспектората. Мемориалната стена, на която са изписаните имена на жертвите от комунистическия режим  се намира в градинката до НДК. По нея имаше грозни надписи и огромна свастика. Плочата е от мрамор и трябваше да бъде почистена със сцециално вещество, което да не нарани повърхността, уточниха от екипа. За възстановяването на паметника Инспекторатът получи благодарности от храмa "Всички български мъченици". Имаме екипи и те правят периодичен обход и следим за паметници, обществени сгради, църкви, склуптори и монументи. Правят се периодични проверки и където се забележат неприлични надписи или знаци, призоваващи към насилие, агресия и дискриминация веднага се почистват. Реагираме на всеки сигнал на гражданите, коментираха от Столичния инспекторат. Големият проблем са вандалите, които си позволяват да драскат и увреждат паметници и сгради. И въпреки, че в София е пълно с камери все още не са заловени извършителите на брутално увредени сгради.

comment 0
visibility 734
Сол по спирките

Над половин милион лева спестиха проверки за сол по спирките

Над половин милион лева са спестени от Столичния инспекторат за техническа сол, която се използва за обработване на улиците в София срещу заледяване. При извършени проверки през уикенда инспектори са установили много останала сол по спирки и тротоари. За неправомерно хвърляне на големи количества на сол две от фирмите, които отговарят за зимното поддържане в столицата са санкционирани. Стриктният контрол на Столичен инспекторат е спестил 626 184 лв. за сол само за 7 дни. Проверките са извършени от 1 до 7 януари т. г. И занапред ще се следи за ненужна обработка на улиците със смеси, особено там, където се движи градският транспорт, категорични са от Столичния инспекторат. Камъчета със сол са забелязани на спирки по бул. Дондуков, Орлов мост, Цариградско шосе и др.

comment 0
visibility 1091
Реклама на кооперация на ул. Стефан Стамболов 2

Кооперация на бул. Стефан Стамболов отнесе глоба заради рекламна мрежа (СНИМКИ)

Собствениците на жилищна сграда на бул. Стефан Стамболов 2 получи акт за незаконна реклама. От покрива е била пусната мрежа с реклама, за която не е имало разрешение за извършване на такъв тип дейност. Това са установили представители на Столичния инспекторат при текуща проверка в район Възраждане. Те са поискали документи, но се оказало, че собствениците не са имали заповед от районния кмет, с която се разрешава извършването на рекламна дейност. Инспекторите са направили акт за административно нарушение на председателя на етажната собственост. Проверката е установила нарушение на чл. 93а , ал.2 във връзка 73, ал. 1 от Наредбата за преместваемите обекти, за рекламни, информационните и мономументалните – декоративни елементи и за рекламната дейност на територията на Столична община. След наложената санкция мрежата е премахната. Рекламни мрежи се поставят, за което се получават пари и това обикновенно се прави за подпомагане на предстоящ ремонт и рехабилитация на сградата. Това обаче трябва да стане със заповед на районния кмет за осъществяването на рекламна дейност, обясниха експерти в рекламата.  

comment 0
visibility 481
Снегопочистващи машини

2000 лв. глоба за непочистена спирка във "Възраждане"

Две хиляди лева глоба е санкцията на фирмата, която поддържа район "Възраждане", защото тази сутрин е имало непочистена от сняг лед спирка, научи Столица.bg от Столичния инспекторат. В договора на дружествата е записано, че спирките трябва да се почистят до 7.30 ч. Ако не са изпълнили ангижиментите си ги очаква глоба. Само с 10 лв. може да се размине малко магазинче, което не е почистило пред входа си. За по-големите глобата е 50 лв. При повторно нарушение се прави акт, обясниха от инспектората. Градът е почистен като цяло. Градският транспорт се движи нормално. Възможно  е някъде да има локален проблем, обясни директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева пред БНТ. В момента сняг продължава да вали в Банкя, Връбница, Нови Искър. До преди час 42 снегопочистващи машини са били активни. Иначе 168 машити са в готовност да започнат работа.  Дижението им се следи на GPS и ввъ всеки момент се зане коя фирма как си изпълнява ангажиментите. Георгиева препоръча ва търговци и етажна собственост да почистет подходите към сградите. За сигнали гражданите могат да подават на телефон 987 55 55.

comment 0
visibility 529
Почистване на надрасканата стена на църквата Св. седмочисленици

Почистиха драсканиците от църквата Св. Седмочисленици (СНИМКИ)

Столичният инспекторат предприе светкавични мерки и днес вече се почиства църквата Св. Седмочисленици на ул. Граф Игнатиев в София. Вчера стените на храма бяха вандалски изрисувани с глупости. Хулигани не се посвениха и надраскаха колони и стена. Сигналът бе подаден то Столичния инспекторат вчера след обяд, но поради ниските температури не беше възможно веднага да се започне с премахването на грозните драсканици по северната стена на църквата Св. Седмочисленици. Графитите вече са отстранени по екологичен способ със специална машина. Първоначално специалситите са направили обследване, за да преценят с какво да се чисти, така че да не се нарани мазилката на храма. Драскачите го очаква глоба от 5000 лв., категорични са от Столичния инспекторат. Подобни актове нанасят не само материални, но и морален щети, които не се измерват в пари. От Столичния инспекторат призоваха гражданите за нетърпимост към подобни хулигански действия с драскане по паметници и обществени сгради. Всички граждани могат веднага да сигнализират на телефон 02/987 5555 – Оперативен център на Столичен инспекторат.

comment 0
visibility 1579
Паркиране на тротоара пред бл. 329 в Красна поляна

Столичен инспекторат наложи 23 глоби за паркиране в Красна поляна

Служители на Столичния инспекторат наложиха 23 санкции за неправилно паркиране вчера в район Красна поляна. Почти половината от тях - 12, са на живеещи в блок 329. Това съобщи пред Нова телевизия началникът на инспектората в Красна поляна Владимир Петров. Причината за глобите е неправилно паркиране. Потърпевшите от бл. 329 пък са недоволни и обвиниха инспекторите, че налагали наказания избирателно. Протоколи за нарушение са съставени на собствениците на леки коли, които са били паркирани на тротоара през жилищната сграда. Същевременно с това предсатвителите на Столичния инспекторат били пропуснали паркираните в зелени площи автомобили. Не можем едновременно на всички да наложим санкции, обяви началникът наиспекторите в района. Единият от жителите на блока има две санкции, съставени на 2 и 3 януари. "Този тротоар е неизползваем, защото е между двата входа. Да променят тротоара", неволства единият от нарушителите. 

comment 0
visibility 1270
Каруца с гуми

В "Красна поляна" инспектори хванаха ромска каруца с над 15 гуми

Представители на Столичния инспекторат спасиха от гумено обгазяване "Красна поляна". При текущ контрол са хванали ром с каруца, натоварена с гуми. Проверката е извършена на ул. "Иван Гарванов" и ул. "Доростол". Над 15 употребявани гуми са били натоварени на ромската каруца. Инспекторите накарали мъжа да ги разтовари до контейнер за битов отпадък. След това са организирали транспортирането им до определено за целта място, за оползотворяване на опасен отпадък. С акт, предколедно се сдоби пък друг столичанин, който орязал клони на ела и ги изхвърлил на тротоара до контейнери за битови отпадъци на  ул. "Райко Алексиев" 28 в район Изгрев . От Столичния инспекторат установили нарушителя, тъй като клоните са рязани от дърво в частен имот. Друг собственик на имот, на същата улица е глобен, защото е изхвърлил голямо количество строителни отпадъци - над 15 чувала, от ремонт на жилище. С глоба се "уредил" и шофьор на бетоновоз. От камиона му се е изсипало голямо количество бетон по уличното платно на бул. "Цариградско шосе". Пътят е почистен, на шофьора е съставен акт.