Тема: актове

comment 0
visibility 26942
В събота полицаите предупреждаваха гражданите по парковете, в неделя актове

В събота полицаите предупредиха гражданите по парковете, в неделя актове и глоба от 5000 л...

Вижте тези данните за коронавируса, за броя на заразените и починалите от COVID-19 ден по ден. Това не са просто числа и статистика, а човешки животи. Разгледайте ги, преди да решите, че опасността отминава и можете да излезете навън. Уви, не отминава, а идва! И данните за България ясно го показват. Това написа в социалната мрежа кметът на София Йорданка Фандъкова. Поводът отново да припомни за опасността от вилнеещата инфекция бе излизането на столичани в градини и паркове през уикенда. Столичният кмет разбира желанието, но е категорична, че не може и не бива да се нарушава изолацията и излизането от домовете. Това бе и повод екипите на столичната полиция да засилят проверките в паркове и пешеходни зони. В събота полицаи предупреждаваха гражданите, които бяха на разходка и по пейки в парк Езерото в Дружба и други софийски паркове. Днес обаче на нарушителите се съставят актове, че са пренебрегнали забраната. Кметът предупреждава, че глобата е 5000 лв. "Но не го правете заради парите, направете го заради хората, които обичате и за това отново да бъдем заедно по улиците, в парковете, в кафенетата", призова столичният кмет. Гражданите да се вслушат в предупрежденията на ген. Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб от днес, че "най-тежките времена ни предстоят". И това не е заплаха, а реалността, пред която сме изправени, казва Йорданка Фандъкова и за пореден път призовава: Останете вкъщи! Така спасявате човешки живот. Данни за България могат да се видят в приложението на ЕСРИ България, което дава  актуална информация и анализи на разпространението у нас по градове, за заразение, починали, излекувани. От 338 заразени с коронавирус в България, 208 са в София, сочи сайтът esribulgaria.maps.arcgis.com. От 8 починали 4 са в столицата, от 11 излекувани 5 са в София.

comment 0
visibility 1921
Столичани обжалват актове въпреки съобщенията на Софийски районен съд

Столичани обжалват актове въпреки съобщенията на Софийски районен съд

Опасност от струпване на много хора може да има в най-големия районен съд в страната - Софийски районен съд. От съда вече са предприели мерки, за да не се нарушават противоепидемични мерки. До момента от СРС бяха пуснати съобщения, че в съдилищата се разглеждат само някои видове дела. Гражданите обаче продължават да ходят, за да обжалват актове, пише Монитор. От СРС пуснаха поредно съобщение, с което се уведомяват всички страни по дела, че съгласно чл. 3 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение за срока от 13 март 2020 г. до отмяната му, спират да текат процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства. Целта е да се предотврати струпването на хора и да се успокоят гражданите. Изключение правят само сроковете по наказателни производства, по Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест и производства, свързани с мерки за принуда, както и давностните и други срокове, предвидени в нормативни актове. С изтичането на сроковете по тези дела се погасяват или прекратяват права или се пораждат задължения за частноправните субекти, с изключение на сроковете по Наказателния кодекс и Закона за административните нарушения и наказания. Всички обявени публични продани и въводи във владение, обявени от държавните и частните съдебни изпълнители се спират според чл. 5, ал. 1 от закона. След отмяна на извънредното положение без да се плащат пак такси отново се насрочват публичните продани и въводите във владение. Съобразно ал. 2 на същия текст не се налагат запори на банкови сметки на физически лица и на лечебни заведения, запори върху трудови възнаграждения и пенсии, обезпечителни мерки върху медицинска апаратура и оборудване, както и извършването на описи на движими вещи и недвижими имоти, собственост на физически лица, освен за задължения за издръжка, за вреди от непозволено увреждане и за вземания за трудови възнаграждения.

comment 0
visibility 3272
Пушещи комини

Два акта за горене на отпадъци съставиха в София

Екипите на Столичния инспекторат, които започнаха проверки вчера в София, са съставили два акта за нерегламентирано горене на отпадъци, съобщава Столична община. Санкциите са за горене на отпадъци в район „Подуяне“ и по-конкретно на улиците Резбарска и Пасарелски язовир. Установено е горене на отпадъци, за да се осигури отопление и в район „Триадица“. Припомняме, че в петък екипите на Столичен инспекторат започнаха проверки за установяване на замърсяване на въздуха с прахови частици в следствие на незаконно изгаряне на отпадъци и източници на замърсяване като автосервизи, строителни обекти, пунктове за смяна на гуми, цехове за мебели и др.

Реклама
comment 0
visibility 327
актове

Актове за четирима улични търговци по бул. "Витоша"

Четирима улични търговци от пешеходната зона на бул. "Витоша" ще получат актове от Столичния инспекторат. Акцията на екипите бе изненадваща и стана в последните часове на 2019 година.    Предмет на проверката беше спазват ли се индивидуалните одобрени схеми за разполагане на подвижни съоръжения-маси и столове.   Установени бяха трима търговци, които не спазват одобрената схема и един, който не държи на разположение необходимите документи за разположените подвижни съоръжения.   На четирите лица са започнати административно наказателни процедури по съставяне на актове за административно нарушение. Имуществената санкция се определя от административно наказващия орган и може да достигне 2500 лв.    

comment 0
visibility 2082
София

Установиха нарушения при проверки за качеството на въздуха в София

Извършени са проверки по взетите мерки за качество на въздуха на 18 и 19 ноември, съобщават от Столичен инспекторат. 83 строителни обекта във всички райони на столицата са били проверени. Има съставени протоколи с предписания. Съставени са 16 акта за установени административни нарушения. 7 сервиза за автомобили за проверени за нерегламентирано изгаряне на отпадъци и не са установени нарушения. Направен е последващ контрол на 4 площадки, който е установил, че направените предписания са изпълнени. Не са били установени и нарушения след проверки по сигнали на граждани за нерегламентирано изгаряне на отпадъци.

comment 0
visibility 2392
Битака София

19 акта при проверки на „Битака“ в София

В почивните дни, 16 и 17 октомври, инспектори от район Подуяне и служители на СДВР са извършили масирани проверки на пазар „Битака“ на ул. „Лавандула“ и Птичия пазар в район Оборище, съобщават от Столичен инспекторат. Съставени са 19 акта за административно нарушение на търговци, продавали стоките си извън територията на „Битака“. На Птичия пазар проверките не са установили нарушения.

comment 0
visibility 491
боклуци, горене, актове

Хванаха петима, горили отпадъци във "Факултета"

Кабели, жици, гуми и други отпадъци са горили на открито в кв. Факултета роми. Пушилката веднага е забелязана от служители на Столичния инспекторат в "Красна поляна". Те веднага са предприели незабавни мерки и на място са повикали за съдействие служителите от 3 РУ - СДВР. Петимата извършители са получили актове за забраненото горене на боклуци. Пламъците са били потушени, а замърсеното пространство почистено. Нарушителите са получили актове.

comment 0
visibility 682
Панчерево глобени

Съставиха два акта за изхвърляне на отпадъци в "Панчарево" (СНИМКИ)

Инспектори от район "Панчарево" съставиха два акта за изхвърляне на трева и клони нерегламентирано, съобщават от Столичен инспекторат. Първият е съставен във вилна зона Камбаните на ул. "Витошки камбани", където шофьор на бус е хванат да изхвърля трева след почистване на частни дворове. Вторият акт е съставен на ул. "Гауда" и отново е глобен шофьор на бус, изхвърлял голямо количество клони.

comment 0
visibility 863
Дружба

Проверка и актове заради мръсна пешеходна връзка в „Дружба“ (СНИМКИ)

Инспектори от район „Искър“ направиха проверка на новоизградената пешеходна връзка, свързваща ж.к. „Дружба-1“ с ж.к. „Дружба-2“. Причината е получени сигнали от гражданите за сериозно замърсяване от близкия строеж. В резултат са съставени констативни протоколи и е издадено предписание за почистване на района в тридневен срок. Тротоара който се намира в зоната на строеж ще бъде възстановена за сметка на изпълнителя. Той ще бъде възстановен веднага след приключване на строителните работи по изграждане на уличен водопровод и уличен канал.

comment 0
visibility 653
Замърсвяне от строежи в кв. Витоша - ВЕЦ Симеоново

Строителни фирми с актове за замърсяване в кв. Витоша - ВЕЦ Симеоново

Актове бяха съставени на фирми в столичния кв. Витоша - ВЕЦ Симеоново заради замърсяване в следствие на строителство. При проверки направени от сектор "Контрол на замърсяване от строителство" установиха в район "Лозенец", бе установено замърсяване от два обекта без устройство да измиване на ходовата част на строителни камиони и машини. Първия обект е строеж на жилищна сграда на ул. "Тодор Кожухаров" изпълняван от фирма "Роял строй АИГ" ООД, а втория се намира на ул. "Яна Язова" където сграда строи "Дона билд" ООД, съобщават от Столичен инспекторат. И на двете фирми са наложени  актове за установяване на административно нарушение на основание чл.61, т. 17 от Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на СО. Проверките в района продължават.

comment 0
visibility 1374
Камиони замърсяват пътищата

2 акта за шофьори на камиони за замърсяване в район Искър

Транспортни фирми масово нарушават правилата и изискванията за опазване на чистотата по пътищата и редовно получават санкции. За последната седмица над 5 фирми са глобени, защото камионите им излизат от строежи с мръсни, кални гуми, без чергило и замърсяват пътищата. Вчера служители на Столичен инспекторат и полицаи от VIII РПУ наложиха поредните санкции на шофьори, карали камиони без чергило в район Искър. Направени са два акта заради замъсяване на ул. "Димитър Пешев" и бул. "Цветан Лазаров". Актовете са за административно нарушение от Наредбата за управление на отпадъците и опазване и поддържане на чистотата на територията на Столична община. Според документа се забранява транспортирането на насипен товар без уплътнена каросерия, без предпазна мрежа или чергило, припомнят от Столичен инспекторат. Проверките на инспекторите продължават във всички райони на Столична община.