Тема: АЛександровска болница

comment 0
visibility 222
болница

Близо 14 млн. лева трябват за цялостен ремонт на Александровска болница

За цялостен ремонт на Александровска болница трябват близо 14 милиона лева. Ръководството на болницата още през 2014 година е уведомило Здравното министерство за лошото състояние на част от сградите. Тези данни бяха изнесени отново днес, когато лекари и медицински специалисти от болничното заведение излязоха на протест срещу лошите условия на работа в част от клиниките. Те бяха подкрепени и от пациенти, съобщава БНР.    Протестът бе организиран от синдикат "Защита" към Александровска болница. Лекарите от отделенията по хематология, по алергология, по ендокринология, студенти, специализанти бяха категорични, че при тези условия е изпитание да се работи, въпреки че продължават да полагат всички необходими за пациентите медицински грижи. Пациентите днес също подкрепиха протеста.   Недоволните заявиха, че се надяват обещаните от МЗ средства да се използват единствено по предназначение за ремонти, за да не се стигне до искане на оставки от министъра на здравеопазването.   Пари за клиниките няма, въпреки изявленията от Министерство на здравеопазването, че ще се отпуснат около 800 хиляди лева за ремонт на две от клиниките. Това каза пред „Хоризонт“ Красимир Митов, председател на синдиката „Защита“ в Александровска болница.   Д-р Андрей Коцев – лекар в болницата и председател на Организацията на здравните работници в синдикат „Защита“, определи положението в болницата като „трагично“. Той допълни, че част от чуждестранните студенти в университетската болница отказват да влизат в отделенията, тъй като някои сгради са опасни.     

comment 0
visibility 300
Александровска болница

Спешен ремонт на УМБАЛ „Александровска“ с държавни пари

Държавата дава до 300 000 лв за пребазирането на Клиниката по алергология на Александровска болница и до 500 000 лв за ремонта на Клиниката по Хематология, съобщава БНТ. Заместник-министър Жени Начева съобщи, че парите ще се дадат тази година. Дълго преговори са били водени по въпроса. Документите за това са готови, което позволява да стартират обществените поръчки в болницата. Първо ще се пристъпи към ремонта на Клиниката по алергология. Таванът на клиниката вече е паднал. Пациентите от клиниката са преместени. Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че лекари от Александровска болница са решени да предприемат протестни действия, ако не бъде даден шанс за ремонт на болницата.

comment 0
visibility 2089
Национална педиатрична болница

Строежът за детска болница в София опасен, от КАБ се жалват във ВАС

Камарата на архитектите в България (КАБ) категорично е против пуснатата обществена поръчка от МЗ за избор на изпълнител за довършването на двете 12-етажни сгради в двора на Александровска болница в София, които трябва да станат Национална педиатрична болница. Браншовата организация е пуснала жалба във Върховния административен съд и вече е насрочено дело за 11 ноември т. г., което трябва да спре поръчката или да бъде избран изпълнител. Според архитектите сградата е опасна и незаконна и не би трябвало да се продължи строителството. Преди да бъде пусната обществената поръчка от МЗ направиха комисия от ексепрти и беше направено обследване на сегашното състояние на сградата. Всички бяха категорични, че ам може да продължи строителството, а конструктивно няма проблеми по сградата. От КАБ твърдят, че според нормативите за земетръс в София не може да има сграда за болница по-висока от 8 етажа. ВМА пък е доста над 8 етажа. ОУП и ПУП позволявали височина на сградата до 20 м, което 6 етажа. единият от аргументите на КАБ е, че през 2011 г. съществуващият незавършен строеж е трябвало да се премахне и се предвиждало изграждане на нова детска болница на 5 етажа. Строежът на сградата в двора на Александровска болница в столицата е започнат още през 1978 г. и за толкова дълго време всяка сграда старее. От Камарата подчертават, че през 2004 г., когато идеята за детска болница отново е на дневен ред, експерти, включително от Министерството на здравеопазването, стигат до същия извод. Архитектите твърдят, че по недостроения корпус са настъпили непоправими конструктивни поражения и препоръчват да се построи нова сграда, съобразена със световните стандарти. Независимо от това през април тази година здравното министерство обявява обществена поръчка за довършване на строежа. От КАБ твърдят, че заданието за проектиране е непълно и некомпетентно и позволява редица злоупотреби. Дали тази сграда ще стане Национална педиатрична болница или ще строи нова ще се стане ясно на 11 ноември т. г. Със сигурност обаче столичани ще имат Педиатрична болница, която ще построи Столична община. Както преди месец заяви кметът Йорданка Фандъкова пари и специалисти има. Новата детска болница ще е на ул. Пиротска в сградата на Центъра по наркомании. Тя бе дадена за ползване от МЗ, но вече е освободена, имотът си е върнат на Столична община.

Реклама
comment 0
visibility 930
апарат

"Александровска болница" с неврологичен кабинет за деца и възрастни

Неврологичен кабинет за деца и възрастни отвори врати в "Александровска болница". В него ще се правят обстойни прегледи и електроенцефалография (ЕЕГ). С това изследване ще могат да се диагностицират доста заболявания.    Апаратът за прегледа е на няколко седмици. Той разполага с големи възможности. Техниката има голяма  диагностична стойност при различни заболявания. Това обясни пред Bulgaria ON AIR д-р Красимира Станчева.    Тя работи с деца всеки делничен ден от 9 до 11ч., а с възрастни от 12 до 15ч. Записване за преглед и/или ЕЕГ става в к-т №10 на партера на Клиниката по нервни болести. Изследването е абсолютно безвредно и не трябва някаква специална подготовка за него, допълни медикът.           

comment 0
visibility 1055
срути се таван

Срути се част от таван на клиника в Александровска болница

Срути се част от тавана на Клиниката по алергология в Александровска болница. Няма пострадали хора, съобщи БНТ. Основната причина за инцидента според директора на болницата е възрастта на сградата. Тя е строена преди повече от 100 години. Най-вероятно срутването е станало заради спукана греда. Това е довело до отлепване на мазилката. Покривът е ремонтиран, но заради валежи върху тавана на лекарския кабинет има мокро петно. Инцидентът е станал в събота. В момента на падането в кабинета не е имало хора. Преминаването в района още е забранено. Медиците вече са преместени в друг кабинет. В момента текат огледи от инженери, които да оценят и актуалното състояние на сградата. До три месеца ще има местене на Клиниката по алергология на територията на друга клиника с необходимия капацитет от кабинети за лекарите и стаи за пациентите.

comment 0
visibility 518
Трансплантация на бъбрек

Две успешни трансплантации на бъбрек направиха в Александровска болница

Две успешни трансплантации на бъбрек са направени в столичната Александровска болница. Шанс за живот са получили 62-годишна жена от Варна и 51-годишен мъж от Благоевградско. Донор на органите е мъж на 67 години от Велико Търново. Той е изпаднал в мозъчна смърт в резултат на мозъчна хеморагия. Рецепиентите са страдали от хронична бъбречна недостатъчност, съобщиха от болницата. Двамата трансплантирани са в стабилно общо състояние и се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечения на Александровска болница. Жената от Варна е била на хемодиализа от 8 години, а мъжът от 3 години. Двамата са имали най-голям процент органна съвместимост с донора. В листата на чакащите за бъбречна трансплантация общо са били 7 души. Трансплантацията на мъжа от Благоевград е трети шанс за живот. До момента на два пъти е имола възможност да получи орган, но е бил със сърдечно-съдови проблеми. Немски екип са взели белия и черния дроб на донора за трансплантации в Хановер и Берлин. Екипът на Александровска болница изказва съболезнования на семейството на починалия мъж и благодари за хуманното решение да дарят органи за спасяването на човешки животи.

comment 0
visibility 813
ВМА

ВМА и Александровска болница с безплатни прегледи за рак на кожата

Безплатни дерматологични прегледи ще се извършват в ВМА и Александровска болница на 15 май. Те ще бъдат част от Националната кампания за профилактика на рака на кожата „Евромеланома 2019", съобщават от ВМА. Във ВМА те ще се правят от 9.00 до 13.00 часа, в кабинет № 220, намиращ се на втория етаж в поликлиниката на лечебното заведение. В Александровска болница и диагностично-консултативният й център прегледите ще започна от 10 часа и ще приключат около 16 часа. Те ще се провеждат в 103 и 104 кабинет. Кампанията има за цел да се повиши информираността на обществото относно злокачествените новообразувания на кожата, предпазването от развитието им и самото лечение. Според световните данни, 88% от хората знаят, че прякото излагане на слънце сериозно увеличава риска от рак на кожата, едва 18% обаче знаят как да се предпазват. Половината от пациентите отлагат търсенето на лечение за до 6 месеца, след като установят признаци на рак на кожата. Ако има ранна превенция ще бъдат избегнати около 30 000 смъртни случая на най-агресивния кожен рак.  

comment 0
visibility 379

Две жени са получили нови бъбреци в Александровска болница

Изпаднал в мозъчна смърт 50 годишен мъж от Бургас е дал шанс за качествен живот на две дами с хронична бъбречна недостатъчност. В УМБАЛ "Александровска" са били трансплантирани двата бъбрека на една 28 и една 50 годишна пациентка. Двете дами се оказали най-съвместими с донора, информира Дарик. Дамите се възстановяват, стабилни са. От болницата изказват съболезнованията си към близките на починалия и благодарят за хуманното решение, органите му да бъдат дарени за спасяването на други животи.

comment 0
visibility 1352

Нещастен случай с лекарка от Александровска болница

От столичния квартал „Люлин“ сигнализираха за зловещ инцидент. От 7-я етаж на жилищен блок 302 в квартала е паднала 35-годишна жена. Очевидци твърдят, че пострадалата е била жива и е откарана в болница. От Спешна помощ са потвърдили за случая и са допълнили, че пострадалата е била лекар в Спешния кабинет на "Александровска болница", а преди да започне работа там, е работила в Спешна помощ, информира Блиц. Линейката е била на мястото на инцидента на третата минута след като сигнала е бил подаден. Медиците се борят за живота на лекарката. Факт е, че тя е в много тежко състояние. Още при пристигането на линейката, лекарите са направили всичко за стабилизиране на жизнените й показатели и са я откарали в „Пирогов“. Не е изяснено как точно се е стигнало до инцидента и дали е нещастен случай или опит за самоубийство.