Тема: алпинист

comment 0
visibility 523
приет

Пострадалият в Рила алпинист е приет в столичната "Св. Анна"

29-годишният алпинист, който пострада след падане в района на водопада "Рилска Скакавица", е приет в столичната болница "Св. Анна", съобщиха от "Фокус", цитирайки лечебното заведение. Мъжът е приет в 15,30 в спешното отделение на болницата. Той е с фрактура на бедрена кост и е стабилизиран. Хоспитализиран е в Клиника по ортопедия и травматология на УМБАЛ "Св.Анна".    Според БНР човекът е от София. От bTV допълват,че най-вероятно се е катерил по замръзналия водопад, когато паднал и се ударил лошо.   Веднага петима спасители от отряда в Дупница тръгнали към мястото. Два хеликоптера, които са ангажирани с Първенството в Банско, също са тръгнали. Мъжът е качен на единия хеликоптер.    

comment 0
visibility 1201

БАН организира церемония в чест на алпиниста Боян Петров

Националният природонаучен музей при БАН организира тържествена церемония в чест на българския алпинист и зоолог Боян Петров. Преди месец алпинистът изчезна в опит да изкачи най-ниския от четиринадесетте осемхилядника - връх Шиша Пангма (8027 м). В продължение на седмици българите тръпнеха в очакване на положителни новини за неговото откриване и състояние. Две страни, враждуващи помежду си - Китай и Непал, обединиха усилия в търсенето на алпиниста. Събитието ще се проведе на 21 юни от 17:00 в Големия салон на БАН. Церемонията ще бъде открита от проф. Николай Спасов - директор на НПМ-БАН. На церемонията ще се представят изследователските приноси и заслуги на Боян към Националния природонаучен музей, Центъра за изследване и защита на прилепите и природозащитните каузи, които той подкрепяше. Част от каузите на българския алпинист бяха Пирин, Кресна, Корал, Карадере. От 16:00 часа ще бъде отворена книга, в която всеки може да отдаде почит към паметта на Боян Петров.

comment 0
visibility 791

Атанас Скатов изкачи 8200-метров връх в Хималаите

Българският алпинист Атанас Скатов успя да изкачи връх Чо Ойо, намиращ се в Хималаите, който е висок 8201 метра. Това съобщи БТВ. Ураганен вятър е принудил Скатов да остане три дни в лагер 2, който се намира на 7150 метра височина. Алпинистът е част от групата, която се е върнала надолу. Скатов слиза надолу към базовия лагер. По сателитен телефон алпинистът е съобщил, че е добре. Това изкачване е първо от българин за връх Чо Оюйо без да е използван допълнителен източник на кислород. Скатов освен това е и първият веган в цял свят, изкачил най-високата точка на Земята - връх Еверест.