Тема: Апостола

comment 0
visibility 1016
Обединени спортни клубове "Левски" поднесоха цветя на паметника на Апостола

Еврошампионките в борбата Селишка и Христова с цветя пред паметника на Апостола

„Сини“ шампиони от Обединен спортен клуб “Левски” поднесоха цветя и венци пред паметника на Васил Левски в парк „Герена“ по повод 147-та годишнина от обесването на Апостола на свободата, съобщиха от район Подуене. Европейските шампионки по борба Миглена Селишка и Мими Христова, волейболната легенда Владимир Николов и голямата треньорка Нешка Робева връчиха и наградите на призьорите в конкурса за есе на тема „Ако Левски беше жив…“. Победителят в състезанието Йоан Торторчев получи наградата си от кмета на района Ева Митова. Директорът на дирекция “Спорт и младежки дейности” в Столична община Ирена Димитрова връчи приза класираната на второ място Рая Николова. На трето журито постави Милена Маркова. В конкурса участваха деца от 6-и и 7-и клас на училищата в „Подуяне“. След вътрешно оценяване, училищата излъчиха 19 есета, които бяха оценени от жури, състоящо се от учители по български език и литература и журналисти. Всяко дете, участвало в конкурса, организиран от районна администрация „Подуяне“, ОСК „Левски“ и Столична община, получи грамота за участието си от Ева Митова. Кметът на „Подуяне“, нейните заместнички Калина Лазарова и Ани Бързанова, както и стотици деца от училищата в района също поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски в парк „Герена“.

comment 0
visibility 524
цветя

Кмет и деца от столични училища поднесоха цветя на Апостола (СНИМКИ)

Стотици деца от софийски училища отрано тази сутрин поднесоха цветя на паметника на Васил Левски. Днес се честват 147 години от гибелта на Апостола. Към 9 часа да почете паметта на Васил Левски цветя поднесе и кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя поздрави учителите и разговоря с децата. "Благодаря на всички учители, които предават делото на Апостола на учениците. И днес са довели децата на паметника", каза столичният кмет.    Тази година ученици от 122-о училище дават караул на паметника. 21 деца, облечени в четнически униформи и с пушки, стоят на пост пред лика на Апостола. Караулът се сменя както този пред Президентството от гвардейците. На всеки 15 минути младите четници сменят караула.    Първи почит пред националния герой отдаде премиерът Бойко Борисов, който рано тази сутрин поднесе цветя на паметника на Васил Левски. СДВР и Столична община са създали перфектна организация  в района около паметника. Полицаи спират движението на пешеходните пътеки и придружават класовете, които отиват да поднесат цветя. Движението около паметника не е спряно, но е доста натоварено. Четири паяка обикалят в района и само за час бяха вдигнати над 10 коли.    Тържеството по случай 147 години от гибелта на Апостола е довечера от 18 часа на паметника. Там ще присъстват политици и общественици.  

comment 0
visibility 1094
почитане

Известни треньори и спортисти ще почетат Апостола в парк "Герена"

Обединен спортен клуб “Левски” ще отбележи на 19 февруари 147-та годишнина от обесването на Васил Левски. Събитието ще се състои от 11 часа пред паметника на Апостола в парк "Герена”. Цветя ще положат европейските шампионки в борбата Миглена Селишка и Мими Христова, трикратният сребърен олимпийски медалист Александър Томов, голямата треньорка Нешка Робева, волейболната легенда Владимир Николов, "златното" момиче Любомира Казанова.   На събитието ще присъстват кметът на район "Подуяне" Ева Митова и Ирена Димитрова – директор на дирекция “Спорт и младежки дейности” в Столична община. Поканени са министър Красен Кралев и зам.-министър Стоян Андонов.   По време на церемонията ще бъдат наградени победителите от конкурса за есе на тема "Ако Левски беше жив..." Литературното състезание се организира по инициатива на ОСК “Левски”, районна администрация “Подуяне” и дирекция “Спорт и младежки дейности” на Столична община. В конкурса се включиха деца от шестите и седмите класове на училища в район “Подуяне”, като бяха отличени шест произведения.    

Реклама
comment 0
visibility 770
Апостола

Певци, актьори и политици на поклонението пред паметника на Апостола в София

Пред Паметника на Васил Левски ще се състои тържествена церемония-поклонение по повод 147 години от гибелта му на 19 февруари (сряда) от 18.00 ч. Това съобщиха от Столична община.    В програмата ще участват актрисата Силвия Лулчева, вокална формация "Българските гласове" и Представителният гвардейски духов оркестър. Встъпителни думи ще произнесе г-жа Йорданка Фандъкова,  кмет  на  София,  ще прозвучат слова от г-н Румен Радев, Президент на Република България и от писателката Здравка Евтимова.  Есето си, посветено на героя на България, ще изпълни ученичката Михаела Дакова от 11-ти клас в Националния учебен комплекс по култура в Горна Баня.    От 17.00 ч. в храм „Света София” ще се състои Архиерейска панихида.    

comment 0
visibility 606
есе за Левски

От "Подуяне" и спортен клуб "Левски" предизвикват децата с есе за Апостола

Районна администрация „Подуяне“, Обединен спортен клуб „Левски“ и дирекция „Спорт и младежки дейности“ на Столична община обявяват конкурс за есе на тема „Ако Левски беше жив…“.    В конкурса могат да участват всички деца от 6-и и 7-и клас на 11-те училища в „Подуяне“. След вътрешно оценяване, всяко училище ще излъчи до три най-добри есета. Специално жури от журналисти и учители по български език и литература ще определи победителите, които ще бъдат наградени на 19 февруари 2020 г. по време на церемония пред паметника на Васил Левски в парк „Герена“.    Обединен спортен клуб “Левски” ще обяви най-добрите си състезатели за 2019 г. в традиционната “Синя звездна класация” на 16 януари (четвъртък). Церемонията по награждаването ще е от 11,30 ч в Музея на спорта на Националния стадион “Васил Левски”. Водещ на събитието по традиция ще е отявленият левскар, актьор и режисьор Владислав Карамфилов - Влади Въргала. “Синият” клуб продължава съвместната инициатива с община “Подуяне”, като заслужилите спортисти ще бъдат наградени и с книги.   В 11.30 часа на 15 януари (сряда) пък 166-о Спортно училище „Васил Левски“ ще отличи най-добрите си спортисти за 2019 г.  

comment 0
visibility 395

180 години от рождението на Васил Левски

Днес се навършиха 180 години от рождението на Васил Левски, което беше отбелязано, както в София, така и в цялата страна. Днес на официалната страница на Националния военноисторически музей бе публикувана за първи път всички документи свързани с дейностите по откриване гроба на Левски. Днес и входът за музея беше на половин цена, а всички посетители можаха да видят вещите на Левски. В Борисовата градина в София от 11 ч беше тържественото честване, на което присъстваха Димитър Главчев - председател на Народното събрание, Йорданка Фандъкова – кмет на София, много депутати, Мая Манолова – омбудсман и граждани. Слова изнесоха г-н Главчев и г-жа Фандъкова. Пред бюст-паметника на Апостола актьорите Красимира Кузманова, Мариус Донкин, Теодосий Спасов, както и мъжкия камерен хор „България” и Духовия оркестър на Гвардейската част. Оригиналното тефтерче на Апостола беше изложено в Националната библиотека в София и всички посетители можаха да видят тази реликва, както и да се запознаят с дигиталната версия на тефтерчето. То беше пренесено от трезора на БНБ, където се съхранява вече 70 години при специални условия, със специална блиндирана кола и беше във витрина с блиндирани стъкла. Всеки, който има мобилно устройство може да си изтегли дигиталния вариант на тефтерчето. Обработката е дело на компютърни специалисти, които са дарили своя труд във връзка с кръглата годишнина от рождението на Васил Левски. Кулминацията на тържествата ще бъде в Карлово, рожденото място на Дякона.

comment 0
visibility 439

Тържествен концерт по случай рождението на Апостола

Днес се навършват 180 години от рождението на Васил Левски и в негова чест от 20.00 ч. в парка на Военна академия ще се организира Тържествен концерт. Във връзка с лошите метеорологични условия концертът ще се проведе в Софийската опера, входът е свободен. В програмата са предвидени произведения на Павел Чесноков и Панчо Владигеров, „Жертва Вечерняя” и импровизации. Ще се насладите на „Васил Левски”, оратория-реквием от Боян Икономов, а текстът ще бъде на Димитър Точев. От Софийската опера ще участват техния оркестър, хор и балет. Ще се насладите на оперните изпълнители: сопрана Габриела  Георгиева и мецосопрана Цвета Сарамбелиева и баритона Веселин Михайлов, четецът Николай Петрови, а диригентът ще бъде Борис Спасов. Боян Икономов е роден през 1900 г. в Никопол. Още от най-ранно детство се увлича от музика, но въпреки това, след преместването си в София започва работа в Балканската банка и в последствие се записва в Свободния университет. Въпреки това през всички тези години се занимава и изучава музика. И така през 1926 г. заминава за Париж, където учи музика и твори. През 1937 г. се завръща в България, където започва работа в Радио София и после е и музикален ръководител на Българската кинематография. Паралелно с това развива твори и композира във всички музикални жанрове. Българската народна музика има голямо значение за творчеството му, той вплита елементи от нея в творчеството си.