Тема: АПП

comment 0
visibility 759
АПП ще се грижи за доставки на карантинирани в София

АПП ще се грижи за доставки на карантинирани в София

Дирекция "Аварийна помощ и превенция" (АПП) на Столична община ще помага на хората, които са под карантина в София, съобщиха от Московска 33. От днес екипите на звеното ще пазаруват и доставят стоки от първа необходимост и лекарства на карантинираните, които нямат близки. Служителите на аварийното звено вече се притекоха на помощ на комплекса за незрящи в Люлин и напазаруваха за 4 души преди два дни. Хората, които са контактни и са под карантина у дома си могат да се обаждат на тел. 02 9377310 в Контактния център на Столичната община. Аварийното звено в София напазарува на слепи (СНИМКИ) Приемат се заявки само за стоки от първа необходимост като хляб, мляко, яйца, сирене, макарони и други стоки, необходими за 3 дни. Доставката по адреси ще става в светлата част на денонощието, спазвайки всички изисквания за безопасност. Екипите на АПП са оборудвани със всички лични предпазни средства като костюми, маски, ръкавици и очила. Столична обищна е единствената в България, която разполага с такова звено.

comment 0
visibility 1676
Аварийното звено в София напазарува на слепи

Аварийното звено в София напазарува на слепи (СНИМКИ)

"Аварийна помощ и превенция" (АПП) на Столична община отново помогна на граждани, които са в тежка ситуация заради наложените строги мерки за предотвратяване на разпространението на корона вирус в София. Нуждаещите днес са били хората от комплекса за незрящи в столичния Люлин. На тяхната молба за помощ светкавично се е отзовал екип на АПП. Заедно с представител на общността екипът е напазарувал хранителни продукти. За случая разказа и социалният министър Деница Сачева на брифинга след извънредното заседание на Министерски съвет. Сигналът за трудното положение е стигнал до нея. Общинската "Аварийна помощ и превенция" е структура, каквото няма в нито една друга община в България, освен в Столична. Екипът на АПП отива и взима Добри от комплекса в Люлин, защото той е искал лично да пазарува. Дезинфекцирани са му ръцете, както и автомобила, спазени са всички мерки срещу корона вирус. Пред хипермаркета хората като видели хората от Аварийното звено, че придружават незрящ веднаги ги пуснали да влязат.  Добри казва какво иска, а от екипа слагали в количката, тъй като е имал поръчка и е пазарувал за около 4 човека.  

comment 0
visibility 1420
Екипи на АПП дезинфекцират детски площадки, подлези, спирки

Екипи на АПП дезинфекцират детски площадки, подлези, спирки (СНИМКИ)

Екипи на "Аварийна помощ и превенция" (АПП) на Столична община започнаха да цединфекцират детски площадки, спирки, подлези, публични пространства и Цeнтрална автогара, видя Столица.bg. Първи бяха обработени местата за игра на малчуганите в кв. Гео Милев в район Слатина. Екипите продължават да дезинфекцират детските площадки по квартали и райони. Продължава и регулярното почистване на местата на деца. Остава обаче забраната за струпване на деца по площадките. Обработени са спирки на градския транспорт, подлези, стълби, парапети, подходи към метростанции. Също така екипите са минали през Централна автогара, както и външните пространства на НДК и подлеза.  

Реклама
comment 0
visibility 4882
Пътищата към Витоша

Автобус 66 се движи до Драгалевци, а 63 по целия маршрут към Витоша (СНИМКИ)

Автобус 66 стига само до Драгалевци заради снега и ледените коловози към Витоша, научи Столица.bg. В момента трасето се разчиства и се очаква автобусите по линията да стигнат до крайната си точка след обяд. Автобус 66 се движи от Зоопарка до хотел Морени. От сутринта обаде стига до Драгалевци и не може да обслужи спирките - разклона за Драгалевския манастир, Заслон бай Кръстю и хотел Морени. Пълният си маршрут изпълняват автобусите по линия 63. Движението е затворено от Романския лифт нагоре, тъй като има много сняг и не е разчистено. Задължителното е автомобилите, тръгнали към Витоша да са с вериги. От ранни зори, от 6 часа на проверка по пътищата към Витоша са екипите на "Аварийна помощ и превенция" на Столична община начело с директора Красимир Димитров. Те установяват, че от среднощни дрифтове има образувани коловизи, които са заледени и отгоре със сняг. Предприети са всички мерки по разчистване и обезопасяване за движението. От 7.30 часа два екипа на Аварийното звено, Общинска полиция и ЦГМ са по трасето от Драгалевци към Алеко.

comment 0
visibility 725
Дирекция Аварийна помощ и превенция на Столична община

АПП на Столична община отработи над 400 сигнала за седмица (СНИМКИ)

Над 400 сигнала са получени и отработени от "Аварийна помощ и превенция" на Столична община през изминалата седмица. Екипите на дирекцията, с ръководител Красимир Димитров реагираха бързо и адекватно на аварийни ситуации като дъпленине към задължителните обходи за превенция в столицата. При планираните обходи са отстранени нередности, които застрашават хора в градска среда. При спешните сигнали от АПП са помогнали за отстраняване на щетите при ПТП на територията на столицата. Осъществена е незабавна намеса на сигнали с предпоставки за инциденти и са предотвратени такива. Най-тежко бе положението в средата на седмицата, когато се разрази силян бятър и "порвери" готовността на Аварийното звено за реакция. Само за два часа от АПП реагираха на десетки сигнали на паднали дървета, от разразилата се буря, в няколко столични района едновременно. Дъретата бяха отстранени  и извозени заборени часове, а улиците разчистени. Миналата неделя от АПП съдействаха при сигнал за замърсяване на река Искър в Нови Искър. Заедно със Столичен инспекторат, Изпълнителна агенция по околна среда и РИОСВ , откриха източника на замърсяване. Бяха взети проби, които показали, че замърсяването с петролен продукт на водите в река Искър е рамките на допустимото. Представители на дирекцията бяха поканени от кмета на район „Овча купел“ да презентират дейността на АПП, като темата на срещата беше: „Превенция и защита при бедствия и аварии“. На срещата присъстваха и директорите на районите училища. Те бяха запознати подробно как протича обучението на деца и ученици, което се провеждана на Полигон за обучение за реакция при кризи и бедствия в с. Панчарево. 

comment 0
visibility 9942
Замърсяване на река Искър в Нови Искър

Откриха химическо замърсяване на р. Искър в Нови Искър (СНИМКИ)

Химическо замърсяване на р. Искър бе открито днес в района на гр. Нови Искър. Във водата плуват големи мазни петна, които са забелязани от бдителни граждани, съобщиха пред Столица.bg. Сигналът е подаден късния след обяд днес на спешния телефон. На мястото веднага се отзоваха екипи на дирекция "Аварийна помощ и превенция" (АПП) на Столична община, полиция, РИОСВ София, ИА "Околна среда" с мобилна лаборатория и от районното кметство в Нови Искър. След продължително търсене и огледи във водата и около коритото е открит източникът на замърсяване.  Повече от час служители на АПП са газили в ледената вода и са открили откъде се изливат химикалите. Тъмносиви мазни петна плуват по повърхността на водата. Веднага са взети проби, чийто резултати ще излязат утре. В близост до реката има производствени цехове, но все още не е ясно точно кой е замърсителят и откъде идва тръбата, от която се изливат химикалите. Експертите са категорични, че няма опасност за неселението.

comment 0
visibility 362
АПП седмица

Седмицата на АПП: Спасено коте от 15 метра височина, спукан газопровод и ПТП-та (СНИМКИ)

Служителите на дирекция "Аварийна помощ и превенция" са се отзовали на 172 сигнала, подадени през 112 и контактния център през тази седмица. Те са направили и над 232 обхода на територията на Столична община с цел оглед за нередности и компрометирани елементи от градската среда. Ето и част от сигналите, където екипите на АПП оказваха съдействие:    АПП помагаха за нормалното протичане на спортния "Зимен фест“ в природен парк Витоша. За жалост отново трябваше да се отзовават и на сигнали за съдействие и обезопасяване на ПТП-на бул. "Сливница“, бул. "Ботевградско шосе“ , както и на тежката катастрофа между четири трамвая на бул. "Искърско шосе“.   Екипите отстраниха опасно дърво на ул. "Райска градина“, обезопасиха спукан газопровод на ул. "Люба Григорова“ до пристигане на екипи на Овергаз. Спасиха и поредното бедстващо коте, което бе свалено от 15 метра височина с подемна машина, и отстраниха опасни счупени пътни заграждения.   И накрая, но далеч не последно по важност: АПП доставиха близо 2 тона вода в гр. Перник , на хоспис за стари хора и на Център за образователна програма.   За съжаление през седмицата екипите станаха свидетели на безумно изхвърлени химични вещества в района на театър "София". От АПП заедно със съдействието на  фирма  „Балбок Инженеринг" изтеглиха и преместиха на лицензирана площадка опасните миризливи вещества.     

comment 0
visibility 514
АПП достави вода в Перник

"Аварийна помощ и превенция" достави вода в дом за възрастни в Перник (СНИМКИ)

Екип на дирекция "Аварйна помощ и превенция" (АПП) на Столична община достави близо 2 т. вода в Перник. Тя бе предназначена за социални институции. На минералната вода от Централна баня се зарадваха обитателите на дома за възрастни хора над 50 години. А половин час по-късно вода бе доставена и на Центъра за образователна подкрепа в кв. Църква в Перник. Служителите на АПП наляха 200 туби, всяка по 10 литра от минералната вода при Централна баня и след това закарани в Перник. Съдействие на хората от аварийното звето са оказали и перничани. Те са казали къде има нужда от вода и да се достави. Перничани също помогнаха за наливането на вода и бяха с маски, като протест срещу водния режим, който провали назгодишното издание на традиционния празник на кукрите в Перник.

comment 0
visibility 1301
Екип на АПП спаси куче, пропаднало в триметрова шахта в кв. Суходол

Изплашено куче падна в шахта, спаси го екип на АПП (СНИМКИ)

Дежурен екип на дирекция "Аварийна помощ и превенция" (АПП) на Столична община спаси куче, пропаднало в триметрова шахта. Животинчето е извадено невредимо и е в добро физическо състояние, но е стресирано, научи Столица.bg. Кучето се е изплашило от гърмежи и фойерверки в новогодишната нощ и за да се скрие е паднало в шахтата. Дупката с решетки се намира в кв. Суходол на ул. Траян Танев № 32. Възрастна дама е чула скимтенето на четириногото и след като го видяла веднага е подала сигнал на спешния телефон 112. На мястото е изпратен екип на АПП. Дежурните Павлин Стефанов и Венци Любенов са извадили кучето от шахтата невредимо, но много изплашено.      

comment 0
visibility 10505
Силен вятър събори дървета и клони

Силен вятър събори топола върху кола, в Драгалевци кабели спряха автобус 66 (СНИМКИ)

Разразилият се силен вятър причини доста щети по улиците в различни квартали на София. В момента 4 екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" (АПП) на Столична община и още няколко на столичната пожарна работят в различни райони на града. Всички разчистват улици и тротоари от клони и дървета, видя Столица.bg. Паднала топола има бул. Черни връх, район Лозенец, на обществен паркинг и е смачкала кола в Лозенец. Екипите на АПП са изкарали необходимата техника и разчистват мястото. Силният вятър е свалил и кабели на ЧЕЗ на ул. Нарцис в Драгалевци. Те препречват маршрута на автобус по линия 66 и засега движението там е спряно. Екипите на ЧЕЗ са уведомени и пътуват към мястото. Разкъсани рекламни платна се веят по билбордове. На спешния телефон 112 гражданите продължават да подават сигнали за дървета. От АПП призовават гражданите да премахнат от первази и тераси саксии и тежки предмети, които биха могли да паднат и да наранят хора. Поривите на вятъра са доста силни и гражданите трябва да са внимателни когато минават покрай строежи. Цялата южна дъга на Околовръстното е осеяно с контейнери и кошчета за боклуци. При Царско село имаше къшпа насред пътното платно, но екипи на "Аварина помощ и превенция" бързо я отстраниха, за да не стане катастрофа. Предупредени са в Столичен инспекторат и започват да прибират отнесените от вятъра контейнери и кошчета. Граждани сигнализират, че паднали дървета има и в Надежда. Засега екипите работят по големите пътни артерии. До момента екипите на АППса реагирали на 14 сигнала за паднали клони, съобщиха от Столична община. "Гражданите да обезопасят от незакрепени предмети на тераси на жилища. Изпълнителите да обезопасят строителните скелета и огради на съответните обекти, а търговските фирми рекламно-информационни елементи", призоваха от Московска 33.   В Банкя ураганият вятър прекърши стълб и скъса жици. Има и много паднали дървета.

comment 0
visibility 466
АПП седмица

Седмицата на АПП: Пожар, авария на водопровод и помощ при ПТП (СНИМКИ)

Екипите на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" са се отзовали на 145 сигнала, подадени през 112 и контактен център. Данните са за вече изминалата седмица. Служителите са направили над 200 обхода на територията на Столична община с цел оглед за нередности и компрометирани елементи от градската среда.   Ето и подробностите за част от сигналите през седмицата:    Служителите съдействаха и обезопасиха почистващите машини при измиването на бул. "България" и "Симеоновско шосе". Помогнаха  на закъсал автомобил в Природен парк "Витоша", съдействаха за възстановяване на инфраструктурата на ул. "Иван Димитров“ при катастрофа. След това отново подмениха няколко шахти, като тази на 199 ОУ „Св. Апостол Йоан Богослов“, помогнаха в отстраняването на авария с водопроводната мрежа на бул „Акад. И. Гешов“, участваха в потушаването на пожар и премахнаха  опасни пречупени клони.    В края на работната седмица на посещение в дирекцията,с цел да се запознае с дейността на хората, гостува посланикът на държавата Израел- Йорам Елрон. Той остана очарован и възхитен от това, което върши дирекцията. Изрази мнение, че дейността на АПП е изключително важна и ключова за столицата. Посланик Елрон нарече служителите  хора с големи сърца и ентусиазъм.  

comment 0
visibility 427
Краси

АПП и 6 доброволци чистили в "Пирогов" няма и час след взрива (СНИМКИ)

Екипи на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" и 6 човека доброволци първи влезли и започнали да чистят в "Пирогов" няма и час след взрива. "Заедно с тези 6 човека почистихме стаите, залите и едно отделение, което трябваше веднага да започне да функционира. Много е важно местната власт заедно с пожарните и екипите на полицията да бъде едни добър смазан механизъм". Това каза пред журналисти Красимир Димитров- директор на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" по време на събитие в Панчарево.   На него бе проверена готовността за работа на доброволното формирование и екипите на АПП при тежки метеорологични условия. В Панчарево присъстваха още кметът на София Йорданка Фандъкова и шефът на пожарната главен комисар Николай Николов.Проявата отбеляза и Международния ден на доброволеца.        "Радвам се, че нашите доброволци са обучени. Нашата дирекция е 39 души- единствената дирекция в България. Нашата работа е работа в екип с пожарната. Огнеборците рискуват живота си, спасявайки хора, но нашата работа е след това да ги подпомогнем в евакуацията. Настаняването на хората, изкарване на водоноски, хора, техника. Работата на доброволеца е да преодолява последствията след дадените инциденти", каза още Димитров.  И припомни,че Пожарна безопасност и защита на населението се борят, спасяват, а след това идва дейността по ликвидиране на пожара, подобно на случая в "Пирогов".    

comment 0
visibility 423
седмица

АПП съдействаха на КАТ за "Черния петък", помагаха след взрива в "Пирогов" (СНИМКИ)

Екипите на дирекция "Аварийна помощ и превенция" помагаха активно след инцидента в "Пирогов", съдействаха на КАТ в предизвикателството "Черен петък", засадиха дръвчета в "Новата гора на София". Ето и малко повече за това, което от дирекцията направиха през изминалата вече седмица:    Екипите продължиха с обичайните обходи и огледи. Те откриха  много нередности и част от тях бързо бяха отстранени. Под моста на Сточна гара бездомници бяха събрали отпадъци и едрогабаритни боклуци и лесно запалими материали.Така можеше да се стигне до нежелани инциденти. Точно заради това бързо беше почистено  пространството. А на бездомника беше предложено настаняване в социален дом. Поставени бяха липсващи капаци на няколко места и обезопасено пропадане на част от пътното платно в жк.“ Христо Смирненски“ и на пътна настилка в жк „Манастирски ливади“- на ул. Мур.    АПП активно се включи в преодоляване на последствията от инцидента в "Пирогов". Екипи на ДАПП заедно с няколко доброволци от ДФ на СО, почистиха засегнатите от пожара помещения. В края на седмицата заедно с ПП-СДВР от дирекцията се справиха перфектно с предизвикателството "Черен петък“. Екипи на дирекцията съдействаха на КАТ –София  за организацията на движение по булевардите на възловите големи търговски вериги.   Бяха разположени електрони информационни табла на бул. "Черни връх“ до мол „Парадайз“, локалното на Цариградско до "THE MALL", и до мол "София".   В съботния ден  дирекция „Аварийна помощ и превенция“ се включи е засаждането на дръвчета за „Новата гора на София“.

comment 0
visibility 386
проверки

АПП и Столичният инспекторат с обходи под мостовете на реките (СНИМКИ)

Съвместни екипи на дирекция "Аварийна помощ и превенция“ и Столичния инспекторат проверяват подмостовите съоръжения на основните реки в София. Задачата им е възложена от кмета на София Йорданка Фандъкова. А целта е да бъдат махнати нерегламентираните отпадъци под мостовете. Така ще бъде осигурено нормалното оттичане на водите. Няма да бъдат допускани паленето на боклуци през зимата и увреждане на съоръженията. Това съобщават от Столична община. Бяха открити отпадъци под моста на Сточна гора и под моста при ул. „Раковски“, които се почистени.    Където бъдат открити бездомници, със съдействието на  СДВР и социалните служби ще им се оказва помощ .        

comment 0
visibility 513
отводняване

АПП смениха опасни шахти в "Красно село", отводниха ул. "Резбарска" (СНИМКИ)

Съдействие при катастрофи, отводняване на улици, махане на опасни шахти и дървета. И спасяване на малко  котенце. Това са само част от сигналите, на които се отзоваха през изминалата  седмица екипите на столичната дирекция "Аварийна помощ и превенция".   Ето и повече  за проблемите, които служителите  разрешиха.   Повечето сигнали през седмицата бяха за съдействие при катастрофи из цяла София. "Хора, карайте внимателно", призовават от дирекцията. Освен лошото обаче,  от службата имат и повод за гордост.  Гл. специалист Енчев прояви смелост и бързина и свали от близо 20 метра, малко коте, което се било уплашило и качило на високото дърво. След сигнал от собствениците на животното, екипът реагира и в края на акцията то бе в преградките на собствениците.   Бяха сменени опасни шахти и капаци на територията на район "Красно село". Отстранена е и нередност от пътното платно на „Южната дъга“. Обезопасено бе и пропадане на ул. „Бадемова гора“. В "Манастирски ливади", по сигнал от граждани и след оглед от еколог , екип на ДАПП с подемната машина (вишка), премахна опасни сухи дървета. В дъждовния петък, след подаден сигнал по 112 за завиряване, екип 1 със специалисти Любенов, Христов и Пенев, оборудвани с  необходимата техника, за около два часа се справиха и  отводниха ул.“Резбарска“ пред спирка София мел. 

comment 0
visibility 1167
Спасяване на коте

АПП спасиха малко коте от 10-метрово дърво в Банкя (СНИМКИ)

Малко коте бе спасено от екип на "Аварийна помощ и превенция" (АПП) на Столична община. В дирекцията са получили сигнала от спешния телефон 112. Малкото животичне благополучно е било свалено от 10-метрово дърво на ул. "Александър Стамболийски" 19 в Банкя. Котето се изплашило и се покатерило на дървото. Стопанката веднага подала сигнал на 112, а от там в район Банкя. От АПП веднага са реагирали и с необходимата техника са пристигнали в Банкя. Служителят, който с техника е вдигнат до върха на дървото е взел котенцето и си го сложил в пазвата, за да го свали, защото малкото треперило от страх, разказаха очевидци пред Столица.bg. През пролетта от АПП спасиха сърна край Бояна, която беше ранена. От звеното я откараха във ветеринарна клиника. Преди месец пък извадиха малко куче, което бе паднало в шахта пред Народния театър. 

comment 0
visibility 577
Подлез на бул. България

АПП и Столичен инспекторат провериха всички подлези в София

Столичен инспекторат и "Аварийна помощ и превенция" (АПП) провериха всички подлези в София. Общо те са 71 на територията на Столична община. Инспекцията е за чистотата в подземните съоръжения и системите за отводняване. Заради очакваните валежи и влошаване на времето се проверени линейните отводнители и проводимостта, съобщават от Столичен инспекторат. Не са открити нарушения. Хигиената в подлезите отговаря на изискванията. Подходите към подлезите и подовите настилки са почистени.  Продължават обаче проверките по подземните връзки за техническото им състояние. Поддържането на всеки подлез е ангажимент на районните кметства. Служители на "Аварийна помощ и превенция" ще инспектират подлезите и през следващите дни.