Тема: Арабаджиеви

comment 0
visibility 300
Апелативен съд

Арабаджиеви остават в ареста

Отменено беше решението на съда, взето на 4 май, Арабаджиеви да бъдат под домашен арест. Апелативният съд реши Ветко и Маринела да останат в ареста, съобщава БГНЕС. За трети път семейството се опита да излязат под домашен арест. Семейната двойка е обвинена в укриване на данъци и пране на пари. Утре ще се проведе заседанието на Апелативния съд за делото срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви. На 4 февруари мярката „Задържане под стража“ на Маринела Арабаджиева бе потвърдена от съда. На 7 февруари Специализирания наказателен съд потвърди същата мярка и за Ветко Арабаджиев.

comment 0
visibility 703
спецлизиран съд

Ветко и Маринела Арабаджиеви под домашен арест

Специализираният съд в София реши бизнесменът Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела да излязат под домашен арест, съобщава 24 часа. Маринела Арабаджиева ще излезе от затворническата болница, за да остане под домашен арест. Ветко Арабаджиев, пък, беше в частна болница под полицейска охрана. Той също ще бъде поставен под домашен арест. Двамата съпрузи ще останат с мярката „задържане под стража“ докато се произнесе апелативния съд след седмица. Припомняме, че бизнесмените са обвинени в участие в престъпна група, пране на пари и данъчни престъпления. До Испания е изпратена нова европейска заповед за арест от 24 април, свързана с делото на Арабаджиеви. Според адвокатите на бизнес семейството испанските власти не са се съгласили Арабаджиеви да отговарят за данъчни престъпления. Спецсъда в София прати ново запитване до Мадрид. Въпреки, че все още няма отговор, делото бе подновено. Пристигнал е мейл, че Ветко Арабаджиев е предаден по 2 обвинения, а именно участие в престъпна група и за пране на пари. Чака се следващата седмица да стане ясно дали Апелативния съд ще потвърди мерките на Специализирания съд.  

comment 0
visibility 405
МВР

Глобен е шофьора на линейката, превозвала Арабаджиеви

Шофьорът на линейката на Главна дирекция "Изпълнения на наказанията", возила Арабаджиеви, е виновен за катастрофата снощи, пише Монитор. Линейката удари такси на кръстовището между бул. „Дондуков“ и ул. „Раковски“. Колата на Главна дирекция "Изпълнения на наказанията" е минала на червено с пусната лампа. Щофьорът е глобен за нарушението. Семейство Арабаджиеви били превозвани с линейка, тъй като след заседанието на съда двамата вдигнали кръвно и пожелали да бъдат прегледани от специалисти. Шофьорът не спрял на червено на кръстовището и ударил такси. Няма пострадали при инцидента. Арабаджиеви са били откарани в Правителствена болница с нова кола. Двамата шофьори са били тествани за алкохол и наркотици, резултатите са отрицателни.

Реклама
comment 0
visibility 1197
МВР

Такси се вряза в съдебен автомобил с Ветко и Маринела

Такси се е блъснало в кола на съдебната власт, с която са превозвали Ветко и Маринела Арабаджиеви, съобщава БТВ. Според първоначална информация, инцидентът е станал на на кръстовището на булевардите „Дондуков“ и „Раковски“. Ветко е с ранена ръка. Съпругата му, Маринела, не е пострадала, но е вдигнала кръвно от уплахата. Очакват се подробности.

comment 0
visibility 323
съд

Прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу Арабаджиеви

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви и останалите петима обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни измами, укриване на данъци и пране на пари. Те ще отговарят за деяния, извършени от тях в различна форма на съучастие от началото на 2013 г. до 2018 г.   Ветко и Маринела Арабаджиеви са обвинени и в това, че като лица, които осъществяват фактически действия и функции по управлението на търговски дружества, умишлено склонили представляващи въпросните дружества (също членове на групата) да избягват установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – при воденето на счетоводството да използват документи с невярно съдържание,  да потвърждават неистина в подадени данъчни декларации и да приспадат неследващ се данъчен кредит. Това е ставало най-често като дружествата са декларирали и осчетоводявали доставки от фирми от типа „липсващ търговец“. Впоследствие придобитите чрез данъчните измами средства били изпирани с поредица от транзакции, които е трябвало да скрият произхода им.   За изпирането на пари обвинение е повдигнато на сина на Арабаджиеви –Вълчо (който не е обвинен като член на групата) в съучастие с родителите му и двама от участниците в групата.      

comment 0
visibility 648
Ветко и Маринела Арабаджиеви

Запорираха имоти за 310 млн. лв. на Арабаджиеви в София и страната

Имущество за 310 млн. лв. на Вълчо и Маринела Арабаджиеви е запорирано. Имотите са в София, Пловдив и други градове в страната, и по Черноморските курорти. Наложените обезпечителни мерки, както и на 9 юридически лица, са по искане на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Производството в КПКОНПИ е образувано по повод получено уведомление от Специализирана прокуратура за участие на лицата в организирана престъпна група с цел извършване на данъчни престъпления и изпиране на пари. Съпрузите Вълчо и Маринела бяха арестувани в Барселона през пролетта, след като близо 6 месеца бяха обявени за издирване с Европейска заповед за арест. По-късно и двамата бяха докарани в София. 

comment 0
visibility 547
СЪД

Арабаджиева в болница с хипертонична криза

Маринела Арабаджиева е настанена в болницата на МВР в София с тежка хипертонична криза. Въпреки това днес Апелативният специализиран съд реши да я остави ареста. Според магистратите е напълно възможно тя и съпругът и Ветко Арабаджиев да се укрият ако бъдат пуснати на свобода. Според съдиите има промяна в част от обвиненията срещу нея, именно срещу това за пране на пари, поради липсата на достатъчно доказателства. Не може да се смята и че двамата са напуснали страната за да избегнат преследване, тъй като то е било факт едва 8 дни след като заминали за Франция. Магистратите остават категорични, че има сериозна опасност семейство Арабаджиеви да упражни натиск над свидетели. Относно здравословното състояние на Арабаджиева, те смятат, че тя може да се лекува и в МВР болница. Припомняме, че съпрузите Арабаджиеви бяха арестувани в Барселона. Двамата бяха обявени за международно издирване още в края на месец август. Вълчо, синът на Арабаджиеви, беше арестуван и остана в ареста 8 месеца, след което бе пуснат под гаранция от 500 000 лв. Арабаджиеви са обвинени в ръководство на група за данъчни престъпления и пране на пари.

comment 0
visibility 593
Маринела Арабаджиева

Връщат Маринела при мъжа ѝ в София

Маринела Арабаджиева ще бъде върната в София, където се намира нейният мъж. Това ще се случи на 30 май. В момента тя се намира в Испания, съобщава Нова телевизия. Припомняме, че съпрузите Арабаджиеви бяха арестувани в Барселона. Двамата бяха обявени за международно издирване още в края на месец август. Вълчо, синът на Арабаджиеви, беше арестуван и остана в ареста 8 месеца, след което бе пуснат под гаранция от 500 000 лв. Арабаджиеви са обвинени в ръководство на група за данъчни престъпления и пран на пари. Маринела Арабаджиева не бе екстрадирана, тъй като се очаква решението на испанския съд. Доказателствата за вината на двамата съпрузи са в 208 тома. Арабаджиев е отказал да бъде записван и сниман по време на заседанието по делето в София. Схемите за престъпленията Арабаджиеви съхранявали в телефоните си, стана ясно от заседанието. Беше разкрито, че двамата са карали свои съмишленици да убеждават бедняци да застават начело на кухи фирми. Правели се фиктивни операции, а оборотът се връщал при Арабаджиеви. Престъпления са разкрити и във „Виктория Груп“, и в захарния комбинат. Държавата е била ощетена с милиони заради невнасяне на ДДС. Арабаджиев бе върнат в България на 5 май в София с полет от Барселона.

comment 0
visibility 500
Ветко Арабаджиев

Връщат Ветко Арабджиев под конвой в София

Бизнесменът Ветко Арабаджиев, обвинен за лидер на престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари, ще бъде върнат от Испания утре на летище София. Това става след експресно решение на втори съд в Испания, съобщава вестник 24 часа.  Интересното е ,че с него няма да пътува съпругата му Маринела, а причината, че производството срещу нея не е приключило. Двамата бяха арестувани в началото на месец март в град Кабрера де Мар край Барселона в къща на Георги Семерджиев. Близо седем месеца преди това, те бяха обявени за издирване заради мегаразследването за данъчни престъпления, което започна срещу тях миналата година. Обвиняем по делото е и малкият им син Вълчо, които на скоро излезе от ареста срещу гаранция от половин милион лева. След като бъде върнат в София, Арабаджиев ще бъде задържан за 72 часа от прокурор, а след това от обвинението ще настояват и за постоянен арест пред специализирания съд.

comment 0
visibility 650
Сем.Арабаджиеви

Арабаджиеви отказват доброволно връщане в София

Бизнесмените Ветко и Маринела Арабаджиеви ще останат задържани в Испания. Искането им стана ясно повреме на съдебното заседание в Мадрид днес. Те бяха задържани преди дни в дома на Георги Шопов в Испания. Семейството бе обявено за издирване от Интерпол и имаше издадена Европейска заповед за арест с червена бюлетина. През септември 2018 г. те трябваше да бъдат арестувани, но не се прибраха от Франция. Тогава бе задържан синът им Вълчо. Всичките им хотели и офиси бяха претърсени и открити милиони левове в сейфове и каси.Ветко и Маринела, собственици на едноименния хотел в София, са обвинение в пране на пари и данъчни измами, както и в участие в организирана престъпна група. Адвокатът им Илиян Василев на някол пъти убеждаваше спецсъда да промени мярката за неотклонение на сина им Вълчо и да бъде пуснат, защото родителите му ще се върнат в България. По случаят ще бъде образувано дело за екстрадиране и испанският съд ще реши дали те да бъдат върнати в София. Процедурата по връщането вероятно ще отнече около 2 месеца. Като ако бъдат върнати в София, веднага ще бъдат задържани за 72 часа.

comment 0
visibility 855
Задържане

Арестуваха Семерджиев в Барселона по искане на СРП

В Барселона днес е арестуван Георги Шопов по искане на Софийска районна прокуратура (СРП). Задържането е станало при полицейска проверка, съобщи говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова пред журналисти. На 8 март т. г. СРП е започнала досъдебно производство срещу Георги Семерджиев за лично укривателство, защото на 7 март в дома му в Испания бяха задържани издирваните повече от 5 месеца сем. Арабаджиеви, каза Арнаудова. От прокуратурата спешно вчера са издали Европейска заповед за задържане на Семерджиев. Преди това имало задочно обвинение. "Днес в 10.45 часа испанските власти са установили лицето Семерджиев и при осъществена полицейска проверка е задържано в ареста", каза Арнаудова. Заповедта вече е преведена на испански и е изпратена заедно с допълнителни документи. Семерджиев е заявил, че не е укривал Арабаджиеви и те сами са се предали. Според прокуратурата обаче той им е спомогнал да избегнат наказателното производство, предоставяйки жилището си. Още не е установено от кога и колко време Ветко и Маринела Арабаджиеви са били в дома на Семерджиев и това трябва да установи и разследването.