Тема: археолози

comment 0
visibility 734
южната дъга на Околовръстното

Нужни са археолози при разширението на Околовръстното

Археолози, които да следят строителството на столичния околовръстен път от п. в. "Цариградско шосе" до п. в. "Младост“, са необходими на АПИ. Археолозите правят археологическо наблюдение на определено място по време на строителни дейности, за да не се унищожат или застрашат ценни археологически обекти, споделят от АПИ. До 19 септември ще се приемат офертите за отсечката. Обществената поръчка е за 10 000 лв. без ДДС. Ще се изградят две платна с по 3 ленти всяко, разделителни ивици, директно трасе, тротоари и две локални платна. Ще има и три надлеза за пешеходци, както и мостове над Искър и р. Кална. Ще се реконструират канализация, водопроводи, газова мрежа, телекомуникации. С този проект се цели улесняване движението на транзитното придвижване и свързването на магистралите Струма и Тракия. Четири пътни възела ще са пресечните точки на околвръстния път с големите пътни артерии, а именно "Стар Лозенски път", Патриарх Герман", "Самоковско шосе" и "Младост". Финансирането на проекта е от бюджета.

comment 0
visibility 2129
крепосна стена

Нови археологически находки от древна Сердика

Археолози са попаднали на останки от крепостните стени в северната част на стара Сердика, на ул.“Еказарх Йосиф“ в София, съобщава БТВ. С особена ценност се отличават две отлично запазени охранителни крепостни стени от 5 век на древния град. Тогава е имало мащабно хунско нашествие и затова са предприели удебеляване на крепостната стена и изграждане на допълнителен пояс, смятат археолозите. Полина Стоянова, ръководител на проучването, споделя, че е съществувал канал с отводнителни функции между двете стени. Така се се борили с честото заблатяване на зоната. Основите са от 4 век и са се съхранили заради високите подпочвени води. Намерени са и редица катарами, монети и бижута. Всички намерени предмети ще бъдат изложени в края на месеца в РИМ София.

comment 0
visibility 484
скелет

Археолози местят скелета от "Слатина"

Скелетът, открит от археолози в столичния квартал "Слатина", ще бъде преместен. Находката е на близо 8000 години и е датирана от епохата на неолита, разказа археологът Теодор Дяков, цитиран от bTV. Според експерти останките са част от ритуално погребение, извършено в откритото селище Слатина, което е съществувало повече от 500 години. В него са живели около 25-30 хиляди човека. Това е третият скелет, който специалистите откриват за 30 години. Частите от двата скелета, открити в периферията на селището, ще бъдат дадени на био археолози.  

Реклама
comment 0
visibility 1679
скелет на 8000 години

Археолози откриха скелет на 8000 години при разкопки в "Слатина"

Скелет на човек от неолитната епоха на около 8000 години откриха археолози в столичния квартал "Слатина". Преди 2 години екипът на проф. Васил Николов открива солидна къща с особена конструкция на обекта в "Слатина". Къщата е на площ от 150 квадратни метра и е с три стаи, съобщава "Офнюз".Артефакти свидетелстват, че неолитните хора са изгорили къщата си, за да си построят по-голяма на нейно място, заобиколена от характерния за онова време ров. Открити са и овъглени делви със зърно, каменни брадви, които вероятно са ползвани за жертвоприношения. Учените наскоро са открили пещ и гроб със скелет, датирани на 7600 години. Тази находка е особено важна, защото по българските земи много рядко се откриват скелети от тази епоха, до този момент са намирани само фрагменти.  

comment 0
visibility 523
Археологически находки от София

В РИМ-София представят изложбата "Археология на София и Софийско" (СНИМКИ)

Изложбата "Археология на София и Софийско" ще бъде представeна в РИМ (Регионален исторически музей) в София. В нея ще бъдат показани резултатите от археологическите проучвания за сезон 2018. Откриването ще бъде на 14 май от 18 часа в Музея на пл. "Бански" 1. През тази година експозицията се реализира за пети пореден път. Основната ѝ идея е да представи проучванията и откритите находки през изминалата година. Разкопките в района на София са общо 16 за последния сезон, като сред тях са Раннонеолитно селище Слатина, обект на пл. "Св. Неделя", Кремиковски манастир "Св. вмчк. Георги Победоносец", Късноантичен стопански комплекс и средновековно селище и др. Проучените обекти са от различни периоди и представят разнообразна информация. Сред тях се разкриват части от фортификация, основи на сгради и помещения, останки от улични настилки, водопроводи, а също и некрополи с различни типове гробни съоръжения. Акценти в експозицията са брадва (III хил. пр. Хр.), фигурка на Ерос (III - IV в.), дръжка от поднос с печат (III - IV в.), мастилница (III - IV в.), патера (III - IV в.) и др. През последните години в изложбата са участвали материали от над 50 археологически проучвания. Тази година ще бъде издаден и специален каталог. В него са описани 237 находки и информация от проучванията в София и района за времето от 2015-та до 2019-та година.

comment 0
visibility 621

Йорданка Фандъкова ще посети разкопките на площад „Света Неделя“

Утре, 3 август, в 11.00 часа кметът на София Йорданка Фандъкова ще посети разкопките на площад „Света Неделя“. Тя ще се запознае подробно с работата на археолозите. В проверката ще вземе участие  зам.-кметът Тодор Чобанов.

comment 0
visibility 742

Древен некропол ще бъде в основата на небостъргач в центъра на столицата

На ъгъла на улица „Позитано” и бул. „Христо Ботев” в София ще се издигне 113 метровия небостъргач "I Tower". Това ще е 5 звезден хотел, за чийто строеж се инвесторат 90 млн. евро. Всъщност, парчето земя, на което ще бъде построен хотела, е с древна история. То е част от западния некропол на Антична Сердика. Експертна комисия е преценила, че няма археологически структури с експозиционна стойност, затова терена е освободен за строеж. В миналото на това място е имало пазар. Тук богаташите са си наемали слугини. След това е имало цирк на това място, паркинг, а сега небостъргач, коментира Дарик. Небостъргачът ще бъде висок 113 м. и ще се разпростира на площ от 66 000 кв.м. Доц. Тодор ЧОбанов сподели, че между паркинга и небостъргача има некропол, за който Министерството на културата ще прецени какво да прави. Там са намерени антични гробове, съдове, накити, отоплително съоръжение от античен период, част от византийско жилище, съдове и над 150 монети. Свидетел на разкопките твърди, че снимал намерен гроб от 4 век с римски находки. Археолозите споделили, че това се води късноантичен некропол. Същият човек е категоричен, че никой не е екопал по-надолу, за да види какво има там.