Тема: АРтекс

comment 0
visibility 2269
Софийският градски съд отхвърли искове на" Артекс" срещу Вапцаров

Софийският градски съд отхвърли искове на" Артекс" срещу Вапцаров

Софийският градски съд на прие исковете на две дружества на "Артекс" -  „Артекс Златен век“ ООД и „Артекс инженеринг“ АД. Те бяха срещу Никола Вапцаров и с исковете се претендираше за общо 100 000 лева. Дружествата искаха обещетение за претърпени от тях неимуществени вреди след публични изказвания на Никола Вапцаров. Според тях вредите се изразяват в накърняване на репутацията и търговското им име. Пред медии Вапцаров заявил: „Според мен Артекс се ползват с политически протекции“; „над тях има разпънат политически чадър“ , „… бих се зарадвал, ако един ден им дадат на Артекс да построят един огромен блок на остров Белене, 200 етажа, ако искат, и там да раздадат безплатно на всички политици по един апартамент - с най-голямо удоволствие, и с мост само към Румъния“. Според съда изказването на Вапцаров не е противоправно, а изявленията му изявления представляват мнение с негативна оценка, но не съдържат конкретни факти и са упражняване на конституционното му право на свободно изразяване. Двете дружества трябва да заплатят разноските по производството и адвокатските хонорари. Решението може да бъде обжалвано с въззивна жалба пред Софийски апелативен съд в двуседмичен срок от връчване на препис от него на страните

comment 0
visibility 1319
Златен век

Зелена светлина за строежа "Златен век"

Заповедта за спиране на строежа "Златен век" беше отменена от Административния съд, като няма правни основания за спирането на сградата. Започнал е да тече нов срок след презаверяването, пише в решението на съда, съобщава БНТ. Главният архитект на София Здравко Здравков е издал последната заповед през 2018 г, а разрешението за строеж на небостъргача в "Лозенец" е за 10 години. Само на отделни части на стоежа има отклонения и не е трябвало да спира цялото строителство, се казва още в решението на Административния съд. Този, който е трябвало да се произнесе за валидността за разрешителното за строеж е директорът на ДНСК Иван Несторов. Той не е трябвало да прехвърля правомощията си на главния архитект Здравко Здравков, казват още от съда. Решението на съда може да се обжалва пред ВАС.

comment 0
visibility 540
Небостъргачът Златен век

От "Артекс" обжалват спирането на "Златен век"

"Артекс" обжалва спирането на небостъргача Златен век“ на ул. Златен рог в столичния квартал Лозенец. Жалбата е пусната в Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и ще бъде разгледана от Софийски административен съд-София град, съобщават от ДНСК. Заповедта за спиране на строителството бе връчена преди 2 седмици и бе даден срок за обезопасяване на обекта. След месец спорове институциите бяха с различно становище относно законността на Златен век, заради липсата на разрешително. Според едни документът се подновявал автоматично, според други разрешителното било с изтекъл срок. Главният архитект на София Здравко Здравков бе категоричен, че разрешението е изтекло през ноември 2018 г. Кметът Йорданка Фандъкова пък лично е настоявала да не се подновява. Оказа се, че в издигащия се небостъргач има отклонения от проекта, установи и проверка на ДНСК. Въпреки неяснотите в спора се намеси и премиерът Бойко Борисов. Тогава от "Артекс" заявиха, че ще спрат строежа. Големият шум около Артекс се вдигна, когато стана ясно, че политици са купували апартаменти на преференциални цени, доста под пазарните.

Реклама
comment 0
visibility 556
Небостъргача "Златен век"

"Артекс" спряха строежа на небостъргача "Златен век"

Строителството на небостъргача "Златен век" е спряно. Собственикът "Артекс" сам замрази издигането на сградата. От компанията съобщиха за преустановяване на строителството с писмо до медиите. Те са взели решението, след като строителният министър Петя Аврамова, вчера, в парламента обяви за откритите нарушения при проверката на ДНСК. В момента се работи по безопасността на строежа и да се предпазят хората от падащи строителни материали при евентуални природни бедствия, съобщават от "Артекс". Също така ще отстранят и  откритите нарушение от ДНСК. Технологичният срок за замръзяването на строителството е до 15 април т. г. "Преустановяваме строителството на обекта, съобразявайки се с разпореждането на министър-председателя Бойко Борисов", пише в съобщението от "Артекс". Специализираната прокуратура също извършва проверка на "Златен век", а всички институции очакват съдът да се произнесе категорично дали има действащо разрешително или не.  

comment 0
visibility 1144
Кметът Йорданка Фандъкова

Столичният кмет: Подкрепям арх. Здравков да не се удължава разрешителното на "Златен век"

Столичният кмет Йорданка Фандъкова твърдо застава зад позицията за сградата "Златен век" на ул. Златен рог 10 в кв. Лозенец. "Подкрепям позицията на главния архитект на София Здравко Здравков да не се удължава разрешителното. Мястото на тази висока сграда не е там", категорична бе Фандъкова. От "Артекс" трябвало да си подновят разрешителното до края на 2018 г., а те оттеглили документите. По-рано днес общинският съветник Войслав Тодоров и компания, като членове на ИК "Лозенец" поискаха оставката на директора на ДНСК арх. Иван Несторов. В момента продължава прокурорската проверка, която трябва категорично да реши законна ли е строежът или не. Преди седмица арх. Несторов бе доста противоречив. Той обяви, че строежът е законен, защото имал редовни строителни книжа, обаче прокуратурата трябвало да се произнесе дали да продължи изграждането на небостъргача. Законността на сградата е изцяло под контрола и в компетенциите на ДНСК, тъй като строежът е от II категория. От ИК "Лозенец" искат сградата да остане 8 етажа, но "Артекс" са се устремили тя да е 34 етажа, което я прави над 100 висока.

comment 0
visibility 4060
Златният век

Квадратът в „Златния век“ на „Артекс“ на зелено е 9000 лева(СНИМКИ)

Цената на зелено за квадратен метър в небостъргача на „Артекс“ е 9000 лв. Така е обявено от компанията пред клиентите. Сградата е на 34 етажа и се строи в квартал „Лозенец“. От обявените цени за апартаментите в сградата става ясно, че строителната компания ще спечели 350 млн.лв. Апартаментите в „Златния век“ се разпродават на зелено доста ударно, коментира Lupa.bg. Ценовите оферти, които са били предназначени за богати клиенти, са били разпращани през изминалите два месеца. В тях се посочва, че най-ниската цена з квадратен метър е 2400 евро. Апартаментите на последните етажи вървят по 4500 евро за кв. м. Това са цените на зелено. Според брокери на имоти, след като сградата бъде завършена и пусната в експлоатация, цените ще се увеличат с около 40-50%. Жилищата на последните 5 етажа не се предлагат, а апартаментите на етажите от 29 до 34 вече са купени, въпреки, че цената им е по 5000 евро за кв.м. Сред собствениците на най-високо разположените жилища е и посолство на арабска държава. Жилищата на по-ниските етажи са с по-ниска цена, но площта на етажите е по-голяма. Най-ниската цена за апартамент на по-високите етажи е 1 105 000 евро, а тези с квадратура от 324 кв. м. са с цена 4 млн. лв. Забелязва се една особеност, при покупката на жилище от 324 кв. м. на висок етаж, ще трябва да се плати и за около 87 кв.м обща част и 42 кв. м. клубен етаж. Брокери са на мнение, че предлаганите от строителната компания цени за жилищата в небостъргача са крайно нереални. Дори в Париж и Виена цените са много по-ниски.  

comment 0
visibility 1939
Йорданка Фандъкова

Фандъкова: Настоях да не се продължава разрешителното на „Златен век”

В столицата не трябва да има сгради, който не се вписват в средата и пречат на движението. Коментира многоетажната сграда „Златен век” на „Артекс”, столичния кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти. През вчерашния ден от ДНСК коментираха, че сградата е законна, но за строителството и трябва да се произнесе съдът. Защото за това разрешително вече се води дело. Главният арх. Здравко Здравков посочи,че е трябвало да се направи презаверка на разрешителното още миналата година но това не се е случило. Кметът на София коментира и получаваните от Здравков заплашителни съобщения от собствениците на фирма „Артекс”, като според нея „вероятно това не са някакви драматични есемеси”. Тя сподели, че е важно да се направят промени в закона, и ще настоява да има много добри анализи за да не се допуска в града изграждането на сгради, които пречат и не се вписат. „Настоях главният архитект да не удължава разрешителното на „Артекс”. Според нея решението е вече в ръцете на съда. Фандъкова коментира и ремонта на ул.„Граф Игнатиев” , като според този ремонт е „урок” за всички следващи, но и дори при обсъжданията след началото на работата винаги ще има недоволни. Относно „водна стена” на пл. „Гарибалди”, кметът изрази мнение, че отговорността при реализацията на такива много ключови проекти на архитекти и проектанти е огромна. Той е добре направен, но твърде неясен като замисъл. Според нея проектантите трябва да защитават проектите си, а не тя да трябва да обяснява какъв е бил замисъла. Пред медиите тя коментира, че преместването на монолитът от пл. „Гарибалди” в УАСГ е било „закачка”.

comment 0
visibility 4064
Сградата Златен век

Шефът на ДНСК арх. Иван Несторов: "Златен век" е законна, обаче не знам, да каже съда

И от ДНСК не знаят какво да правят и какъв е към днешна дата статутът на скандално известната сграда "Златен век" на ул. Златен рог 10 в столичния квартал Лозенец. Строежът на т. нар. небостъргач е собственост на "Артекс", нашумял с продажбата на апратаменти на политици и държавници на ниски цени. Сградата трябва да е 34 етажна и вече втора седмица институциите си прехвърлят топката. Няма кой категорично да каже законен ли е строежът или не? Има ли действащо разрешително за строеж или не? След като вчера бе разпънат на кръст главният архитект на София Здравко Здравков, днес бе ред на шефа на ДНСК арх. Иван Несторов. Главният архитект на София бе категоричен, че сградата на Златен рог 10 е от втора категория и подлежи на проверка от ДНСК. Той е сезирал институцията през януари и има започнала проверка. Шефът на ДНСК арх. Несторов заяви пред журналисти, че има съдопроизводство и Софийския административен съд трябва да се произнесе дали сградата е законна и има ли действащо разрешително. Той направи противоречиви изказвания и се опита да прехвърли топката към съда. Според него "Златен век" е законна, защото имала одобрени строителни книжа. "Сега сме в съдопроизводство, което касае строителните книжа и срока на валидността им. Сградата е законна, защото има законно издадени строителни книжа", каза Несторов. Пред журналисти той заяви, че работното му време е до 17 часа и става и си заминава.

comment 0
visibility 1174
Главният архитект на София Здравко Здравков

Арх. Здравков за "Артекс": Не съм презаверявал разрешението за строеж на "Златен рог" 10

Главният архитект на София Здравко Здравков не е презаверявал разрешителното за строеж на сградата "Златен век" на "Артекс" на ул. "Златен рог" 10 в столичния "Лозенец". Това призна самият арх. Здравков пред Постоянната комисия по архитектура и градоустройство на СОС. И трите заповеди, които е издал са в действащия срок на разрешителното за строеж, което е имало фирмата, категоричен бе той. Към арх. Здравков бяха отправени десетки въпроси от журналисти. Най-повтаряният бе: Законнен ли е строежът към днешна дата? "За това има компетентна институция и това е ДНСК. Те извършват проверка, след като съм ги сезирал с писмо от януари 2019 г. ДНСК трябва да кажат законен или незаконен е строежът в момента", заяви арх. Здравков.  Главният архитект на София над пет пъти обясни цялата сага със строежа на ул. Златен рог 10, така че да бъде разбрана от всички. В момента "Артекс" имат разрешително от 2007 г. и презаверено от 2017 г. Всички документи първоначално са издадени на фирма "Кристела", която по-късно е купена от "Артекс". На 23 март 2017 г. се иска промяна на проекта. Първоначално там е трябвало да има офис помещения, а след това се оказват апартаменти за живеене.  След заявление на фирмата за презаверяване на разрешението за строеж през 2018 г. арх. Здравков започва административна преписка и след няколко месеца фирмата оттегля искането си. Тогава от "Артекст" искат да им се върнат таксите, около 260 000 лв. "Не нося отговорност като какво строителят ще си продава сграда, апартаменти или ателиета. моите актове са срока на валидното разрешително. От "Артекс" бяха пуснали срещу мен жалба до ДНСК за мълчалив отказ", заяви арх. Здравков. 

comment 0
visibility 718
Сградата на Златен рог 10

Стара сага с нова дата за строежа на 34-етажна сграда на "Златен рог" 10 в Лозенец

Стар строителен сериал с нова дата стартира за сградата на ул. „Златен рог" №10 в "Лозенец". В Столична община има десетки писма, сигнали и жалби срещу издигането на висока сграда. Съгласно Закона за устройство на територията обаче строежът е под контрола на ДНСК, както и проверките на строителните книжа. В официално писмо до медиите от Московска 33 обясниха, че НАГ има правомощия и компетентност да проверява само строежи с по-ниски категории - четвърта и пета. Правомощията и компетенциите на главния архитект са ограничени според ЗУТ. Той не може да констатира незаконно строителство и да спира строителството на строежи от втора категория, какъвто е строежът на ул. „Златен рог" №10. Заради строителството на ул. „Златен рог" има сигнали с искане Столична община да провери строителния процес и документацията. Такива са освен от граждани, но и от Инициативен комитет „Лозенец", от националния омбудсман, както и от председателя на комисията по вътрешен ред и сигурност на Народното събрание Цветан Цветанов. За строителството на високата сграда на "Златен рог" 10 граждани и инициативен комитет са сигнализирали и президента на Република  България, министър председателя, зам.-министър председателя Дончев, министъра на регионалното развитие и благоустройството, главния прокурор и др. Историята на високото строителство започва преди повече от 10 години. Разрешението за строеж е издадено през януари 2007 г., когато главен архитект на София е Петър Диков на името на ЕТ „ДЖИ-БИ-АЙ-91- Жанета Младенова" и ЕТ „Румен Марков – Джоинт Билдинг инвестмънт". Очевидно и тогава не е имало възможност да се откаже, тъй като то е на базата на застроителния и регулационен план от 1996 г., който е одобрен от покойния вече арх. Стоян Янев. През 2010 г. е открита сторителната площадка, а 2 години по-късно, в края на 2012 г. разрешението е презаверено от арх. Диков, но вече на името фирма „Кристела" ООД с управител Румен Марков. Сагата с "ще има, няма да има" строеж продължава и на 14.12.2016 г. в направление „Архитектура и градоустройство" постъпва заявление от „Кристела" ООД за повторна презаверка на разрешението за строеж. Има отказ, за който е информиран инвеститора. Дружеството оттегля искането си 03.02.2017 г. След това се иска от НАГ да допусне изменения в одобрения инвестиционен проект. Намесва се и зам.-министърът на регионалното развитие Йовев. С тълкувателно писмо той посочва, че  „срокът за завършване на строителството е 10 г. и се отчита от датата на започване на строителството, а именно от датата на съставяне на протокол образец 2" (11.01.2010). През януари т. г. Инициативен комитет "Лозенец" разбират от писмо на регионалния министър Петя Аврамова, че писмото на Йовев не е имало задължителен характер. Именно затова веднага е изпратен сигнал до ДНСК, за да се извърши проверка на строежа. За резултатите, които не установяват нарушения на строителния процес и строителните книжа, са информирани Столична община, както и всички институции, сезирани за издигането на 34-етажната сграда.