Тема: Баба Марта

comment 0
visibility 664
мартенички

Малчуганите от 185 ДГ "Звездичка" готови с подаръци за Баба Марта (СНИМКИ)

Баба Марта чука на вратата. А за да ѝ покажат, че я очакват с нетърпение, децата от група „Калинка“ в 185 ДГ „Звездичка“ в ж.к. „Дружба-2“ изработиха мартенички. В оплитането на бели и червени конци им помогнаха техните родители. И малки, и големи вложиха цялата си любов и креативност в изработката на най-красивите, оригинални, нестандартни и красиви традиционни мартеници.   Събитието бе изпъстрено с много смях, песни и снимки с прекрасните творения.  

comment 0
visibility 1247
мартенички

Деца от 92 ОУ "Димитър Талев" станаха помощници на Баба Марта (СНИМКИ)

  Ученици от 5А и 5Б клас на 92 ОУ „Димитър Талев”, район „Красна поляна”, решиха да станат помощници на Баба Марта. Те с интерес се включиха в идеята на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните „Дървото на Баба Марта”, съобщават в социалната мрежа от администрацията на района.  Мартениците за неговата украса са ръчно изработени от момчетата и момичета в столичното училище.   Инициативата се провежда съвместно с районната администрация, която ще помогне за украсата на мартенското дърво.  

comment 0
visibility 568
Дърво с мартеници в район Възраждане

Баба Марта върза мартеници във "Възраждане" (СНИМКИ)

За 6-та поредна година, дни преди 1 март, децата от общинските училищата в район „Възраждане“ помогнаха на Баба Марта да направи мартеници в творческата работилница. Тя беше организирана по традиция в сградата на районната администрация и по инициатива на кмета на района Савина Савова. Кметът приветства децата и им благодари за интереса, с който изучават българските традиции и за ентусиазма, с който участват в „Работилницата на Баба Марта“. Тя им пожела да бъдат здрави, да се учат усърдно, да имат щастливо детство. Тази инициатива, станала вече традиция, е част от Програмата на район „Възраждане“ за съхраняване и предаване на българските традиции и ценности. С фолклорни песни и танци учениците поздравиха всички участници и гости на събитието. Сръчните ръце на малчуганите изработиха мартеници, които ще дарят на празника на клубовете на пенсионера и инвалида в Района, на Дневния център „Света Марина“ и ще украсят класни си стаи. В първия работен мартенски ден - 2 март, всички посетители на администрацията на район „Възраждане“ ще получат мартенички, изработени от децата с послание за здраве, щастие, радост и пролетно настроение. За поредна година беше украсено „Дървото на Баба Марта“ пред сградата на районната администрация, а две еко инсталации посрещат посетителите пред входа.

Реклама
comment 0
visibility 513
Започна продажбата на мартеници в София

Мартениците превзеха софийските пазари и улици

Седмица преди 1 март София вече е в бяло и червено. От днес столичните пазари, улици и булеварди са със сергии и щендери с мартеници, видя Столица.bg. От рано сутринта на пазара в Дружба има опънати сергии. Артикулите са китайски, български и рядко, но се срещат ръчно изработени. Разбира се хендмеит конците са с най-високи цени и стигат до 6 лв. На централния булевард "Дондуков" също има щендери и минаващите се спират и купуват. Към сряда четвъртък се очаква още по голям наплив на търговци на мартеници по пазари, спирки и улици. Това обаче означава, че и служителите на Столичен инспекторат ще контролират за законността на търговията с мартеници. Според Наредба за определяне и администриране на местни такси, цени и услуги, предоставяни от Столична община търговците заплащат местата, на които продават. В Дружба 1 на пазара цената е 1,40 лв. на кв. м на ден или 35 лв. за месец. 9 лв. на ден е за 2 кв. м на "Дондуков" в район Оборище. Столицата е разделена на 4 зони и според тях е и цената, определена от Наредбата.

comment 0
visibility 717
Празник за 1 март в администрацията на район Изгрев

По случай 1 март деца посетиха районната администрация в „Изгрев“ (СНИМКИ)

За празника на Баба Марта, по покана на кмета на СО – район „Изгрев“, инж. Цветомир Жеков, деца от 34 ДГ “Брезичка“посетиха районната администрация.  Специални гости бяха и дамите от спортен клуб „Изток“, които имаха възможност да се насладят на специална програма с много музика организирана от малките таланти.  Децата от 34 ДГ „Брезичка“ показаха артистични заложби като изненадаха всички с изпълнение на кукерският танц за „Доброто и злото“. Гостите и служителите на администрацията имаха възможност да видят и традиционна българска ръченица, като всички получиха ръчно изработени мартеници от децата. Кмета Жеков получи като подарък карта на Република България изработена от малчуганите, заедно с нея той получи и българския флаг по случай наближаването на Националния празник - 3 март.  В двора на районната администрация, децата закичиха дръвче с изработени от тях мартеници, след което поведоха традиционно българско хоро. В него участваха и млади и стари. инж. Цветомир Жеков, поздрави малките изпълнители и раздаде на всички символични подаръци, както и книжки с лично послание от него. За финал на тържеството децата изпълниха песента „Де е България“. 

comment 0
visibility 696
Баба Марта

Времето и предстоящите събития на 1 март 2019 г. в София

Времето на 1 март 2019 г. Затоплянето продължава и максималната температура днес в София ще достигне 14 градуса. Минималната е над 0 - 2 градуса. Вятърът се засилва и се очаква променлива облачност, но с повече слънце. Валежи не се очакват, сочи Prognozata.bg. Предстоящи събития за 1 март 2019 г. 10.00 часа Започва кампанията за безплатни кардиологични прегледи на офицери и сержанти от запаса и резерва в диагностичните кабинети на УМБАЛ „Света Екатерина“. 10.00 часа Официално откриване на европейската образователна платформа за интерактивно и видео обучение „IEDU360.EU"в конферентната зала на хотел „City Sofia“ (ул. „Стара планина“ 6. 12.00 часа Протест на медицински специалисти по здравни грижи с искане за по-добри условия на труд и заплащане ред сградата на Министерството на здравеопазванет. 12.00 часа Над 200 деца ще рецитират заедно „Аз съм българче“ и ще изпеят „Питат ли ме де зората“ пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. 12.00 часа Представяне на първите резултати по проект „Добро управление в спорта“до 14.00 часа в конферентната зала на Национална спортна академия „Васил Левски“. 13.30 часа Второто заседание по делото срещу цената на билета в градския транспорт в София в Административния съд. 16.00 часа Голямо литературно четене под надслов „За Русия – с обич“ в Руския културно-информационен център. 17.00 часа Откриване на изложбата „Символи на държавността“ в галерия „София“ на Столична библиотека. 18.00 часа Откриване на изложбата „Дворецът за изкуството“ в Националната галерия. 18.00 часа Откриване на изложбата по живопис на руски художницив в Мраморната зала на Руския културно-информационен център. 18.00 часа Концерт на Грета Ганчева в Руския културно-информационен център. 18.00 часа Стартира ретроспектива от филми на полския режисьор Кшищоф Занусив в Дома на киното. 19.00 часа Тържествен концерт на „Сдружение на танцовите дейци“ в зала 1 на НДК. 19.30 Спектакълът „Малките неща“в ДНК пространството за съвременен танц и пърформънс.