Тема: Банкя

comment 0
visibility 60
нова паралелка

Разкриват паралелка по рехабилитация в 78 СУ „Христо Смирненски“ в Банкя

  Нова професионална паралелка ще бъде разкрита след 7 клас в 78 СУ „Христо Смирненски“ в Банкя. Инициативата е на директора на школото Дима Герасимова и на кмета на район „Банкя“ Рангел Марков. Профилът ще бъде в област „Здравеопазване“, професионално направление „Терапия и рехабилитация“, професия „Изпълнител на термални процедури“, специалност „Извършване на термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове“.   Идеята за създаване на тази паралелка беше подкрепена единодушно от представителите на заведенията за рехабилитация и лечение в курорта, които са бъдещите потенциални работодатели на завършилите специалността. Като  курорт с ясна перспектива в сферата на здравеопазването и балнеологията, Банкя е идеално място за подготовка на професионални кадри в тази област.       

comment 0
visibility 483
Спасяване на коте

АПП спасиха малко коте от 10-метрово дърво в Банкя (СНИМКИ)

Малко коте бе спасено от екип на "Аварийна помощ и превенция" (АПП) на Столична община. В дирекцията са получили сигнала от спешния телефон 112. Малкото животичне благополучно е било свалено от 10-метрово дърво на ул. "Александър Стамболийски" 19 в Банкя. Котето се изплашило и се покатерило на дървото. Стопанката веднага подала сигнал на 112, а от там в район Банкя. От АПП веднага са реагирали и с необходимата техника са пристигнали в Банкя. Служителят, който с техника е вдигнат до върха на дървото е взел котенцето и си го сложил в пазвата, за да го свали, защото малкото треперило от страх, разказаха очевидци пред Столица.bg. През пролетта от АПП спасиха сърна край Бояна, която беше ранена. От звеното я откараха във ветеринарна клиника. Преди месец пък извадиха малко куче, което бе паднало в шахта пред Народния театър. 

comment 0
visibility 487
гайди

Деца от Рудозем свириха на гайди в Банкя

78 СУ "Христо Смирненски" в Банкя посрещна учителите и учениците от СУ за разширено изучаване на музика "Св. св. Кирил и Методий" - гр. Рудозем. Те пропътуваха 7 часа от родния си град, за да се запознаят с метода на обучение Саундпейнтинг/ игрово обучение, базирано на система от жестове-бел.ред/. Гостите посетиха учебните часове на 3.Г клас (базова иновативна паралелка), където наблюдаваха приложение на методиката в часовете по математика, български език и литература, музика.    Вчера и днес гостенчетата от Рудозем свириха на български гайди, а соловото изпълнение на народна песен на момиченце от училището докосна най-нежните струни на стари и млади. После двете групи заедно участваха в музикален саундпейнтинг уъркшоп и подготвиха програма, която днес ще демонстрират пред хората в Банкя, както и пред групи преподаватели и директори от страната. Професионалната среща е част от Националната програма "Иновация в дейс

Реклама
comment 0
visibility 281
Лидия

Актрисата Лидия Инджова дойде от Брюксел, за да се види с приятели в Банкя

Популярната актриса Лидия Инджова дойде чак от Брюксел, за да се види със стари приятели в Банкя. Лидия е възпитаничка на ТС „Смехурко”. Тя се срещна в новооткритото в града Арткафе с ръководителката на студиото Цвете Лазарова и вр.и.д. кмет на град Банкя Пламен Симеонов.   Инджова разказа любопитни неща за последния си филм- „Падение и спасение” по книгата на Весела Тотева и режисьор Яна Титова. От 8 ноември лентата ще тръгне по кината в цяла България.    Цвете Лазарова с радост сподели за седемте награди на студиото, завоювани на Детски и младежки фестивал „Звезди на сцената” във Варна. Там студиото се представи със спектакъла "/Не/напразни усилия на любовта". Пламен Симеонов подари на двете представителки на артистичната гилдия в града книга за Банкя.  

comment 0
visibility 762
Минералната баня в Банкя

Ще има обществено обсъждане за управлението и стопанисването на минералната баня в Банкя

Ремонтът и възстановяването на минералната баня в Банкя ще приключи през пролетта на 2020 г. в определение срок. Очаква се обектът да е напълно готов през май, научи Столица.bg. Строителните дейности вървят по график и без закъснение. Сега на дневен ред обаче идва начинът на управление и стопанисване на банята. Трябва да се намери оптималния вариант за стопанисване и управление. Много е важно да го изберем заедно с хората. Приключилите избори ни показаха това, че трябва съвместно да взимаме решения", коментира пред Столица.bg избраният още на първи тур кмет на Банкя Рангел Марков. Заедно с жителите на Банкя ще се направи обществено обсъждане, което ще бъде до края на годината. Те трябва също да си кажат мнението и да се обсъдят вариантите за парвилната форма на управление на емблематичния обект в курортното градче. Единият от вариантите е за концесия. Трябва да сме готови и когато обектът отвори врати веднага да заработи, категоричен е че Марков, че няма време за губене. До момента вече има запитване от оператори от чужбина и България, които порявават голям интерес към минералната баня. В границите на имота е предвидено да има и 25-метров закрит плувен басейн. За него е необходима инвестиция, така че кандидатите за управление и стопанисване на обекта трябва да са наясно с това условие. Целта е басейнът да се ползва от любители на плуването. Общо с изграждането на басейна и закупуването на специализирана апаратура за балнеолечебни процедури е необходима инвестиция около 1 млн. лв. Възстановяването на емблематичната над 100-годишна минерална баня в Банкя стана с публично-частно партньорство, след като повече от 10 години не работеше и беше забравена. В адаптацията и ремонта на обекта са инвестирани около 7 млн. лв. Ремонтът започна през ноември 2018 г. , а срокът за изпълнение бе 500 дни.

comment 0
visibility 11356
Пробив в Люлин 5 към Околовръстното

Кметовете на Банкя и Люлин провериха работата по новия пробив към Околовръстното (СНИМКИ)

Двама районни кмета и старият нов общински съветник Екатерина Йорданова бяха забелязани на проверка в Люлин 5. Новият кмет на Банкя Рангел Марков и колегата му от Люлин Милко Младенов, който в неделя е на балотаж провериха как върви разчистването на трасето, по което ще бъде изграден новият пробив от Люлин 5 към кръговото на Околовръстното.   Компанията се допълваше и от депутата Христо Гаджев. Този пробив се чака от много години, но ето, че се реализира през управлението на Младенов в Люлин. В момента се прави подготовката на трасето. Разчистването започна преди седмица, за което Столица.bg. Готови са строителните книжа и е въпрос на дни за започне изграждането.   Багерите влязоха по новото трасе и само за седмица вече е разчистено и подготвено за строителните дейности. Пробивът е отклонение от бул. "Д-р Петър Дретлиев" в Люлин 5. Това ще спести време и нерви на много шофьори, които директно ще излизат на Околовръстното, а също и ще улесни отдващите от Околовръстния път и Банкя.    С новото трасе ще се разтовари трафикът и ще се улесни пътуването до Банкя. В момента автомобилите слизат по "Добринова скала", за да стигнат до кръгово движение и след това трябва да се върнат нагоре, за да тръгнат към Банкя.    

comment 0
visibility 438
яворе

22 яворови дръвчета вече радват хората в Банкя

Нови 22 яворови дръвчета вече радват хората от Банкя. Фиданките бяха засадени на ул. "Александър Стамболийски” в тревната площ между ул. „Княз Борис І” и търговски обект. В събитието се включиха служители от общината, живеещи в курортния град и дори гости на селището.     Хората си пожелаха дръвчетата да ги радват още дълги години. И апелираха всички да полагат грижи за прихващането им и да ги поливат в сухи дни.    

comment 0
visibility 539
София, Банкя, навеси

Нови навеси на спирките ще пазят жителите на Банкя

Започна възстановяването на навесите на шест спирки в Банкя. През идващите зимни дни те подслоняват пътуващите във ветровитите и дъждовни дни. Вече запонаха ремонтните дейности на спирка „Венера” по линията на автобус № 47, ул. „Странджа”, „Стопанство Михайлово”, „ ул. „Алеко Константинов”, ул. „Даме Груев” по линията на автобус № 48 и спирка „Ул. „Царибродска” по линията на автобус № 49.

comment 0
visibility 494
Банкя, Ванеса, член

Ученичка от Банкя титуляр при работа с уязвими групи

За член на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето за две учебни години -2019-2020г. и 2020 -2021 г. бе избрана Ванеса Филипова от 10 А клас на 78 СУ „Христо Смирненски”. Тя кандидатства с подкрепата на район „Банкя” с мотивационно писмо, в което излага своите виждания за популяризиране и защита правата на децата, посредством които би могла да постигне тези цели. За времето от 25 до 27 септември след срещи в Народното събрание и в Министерството на труда и социалната политика, Ванеса е избрана за титуляр за София и Софийска област. Тя ще работи с уязвими групи за интеграцията им и ще организира различин инициативи.

comment 0
visibility 366
детска площадка

Ремонтират детска площадка на улица "Ропотамо" в Банкя

Ремонтира се детската площадка на улица "Ропотамо" в Банкя. Предвидено е да се поставят нови уреди за игра, да се положи ударопоглъщаща настилка, да се изчистят треви, ако има такива.      Ще се направят две нови места за игра на ул. „Бор” и в непосредствена близост до новоизграждащия се параклис „Свети Лазар” в квартал "Михайлово".  И на трите площадки ще бъде монтирано осветление за децата, които с родителите си ще остават до по-късно навън.        

comment 0
visibility 598
Автобус, Банкя, Иваняне

Ученически курс на автобус №44

Родителите и училищното ръководство на 78 СУ "Христо Смирненски" организират ученически курс на автобус №44 по линията автостанция Банкя - село Иваняне. Уточнено е разписанието, което ще улесни учениците, живеещи в Иваняне.  Началният курс на автобуса е в 16,45 ч. и тръгва от Австостанция Банкя и ще се движи по маршрут наляво по ул. "Стефан Стамболов", надясно по ул. "Александър Стамболийсик", надясно по ул. "Кирил и Методи", надясно по бул. "Варна", наляво по ул. Стефан Стамболов" и по маршрут село Иваняне. Автобусът ще спира на съществуващите спирки по маршрута и на две новоразкрити спирки на ул. „Варна“ – 6347- сп. „Ученическа” и 6246 - сп. „Ремонтна база”.

comment 0
visibility 343
хоро

Празнично хоро в Банкя за деня на Независимостта

  Празнично хоро ще извият утре жителите и гостите на Банкя за деня на Независимостта. Танците ще започнат от 12 часа в парк "Ротонда". Хорото ще поведе актрисата Димитрина Василева, която винаги създава много настроение и тържествена атмосфера, съобщават от администрацията на района.   Независимостта на България е обявена на 22 септември 1908 г. в Търново. По този начин държавата окончателно отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя.  

comment 0
visibility 530
Детска градина, кмет

Нови 56 деца ще приеме 25 ДГ в Банкя

  Кметът на район Банкя Рангел Марков направи инспекция на възлови все още незавършени обекти.  На ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ тече ремонт на тротоарите, като това включва участъка от ул. „Раковска“ до ул. „Варна“. Пренареждат се наличните здрави плочи, които са изключително солидни. Новост е обособяването на зелени ивици от външната страна на тротоара, които ще имат подходи за пешеходци и колички. Ще бъде поставени навеси на автобусната спирка ул. „Стара планина“. При срещата на кмета с директора на 25 ДГ Милена Джолева стана ясно, че напредва преустройството на двете учебни зали в Синия корпус, които бяха неизползваеми, но скоро ще приютят 56 деца. Новите зали са просторни и светли, отговарят на нормативната уредба и се състоят от занималня, спалня, тоалетна и санитарно помещение. Децата ще се хранят на място. Освен това срещу спортните площадки на 78 СУ се строят две нови детски площадки – по една за всяка от двете групи. Рангел Марков се срещна още с ученици и учители от 78 СУ и с кмета на село Иваняне Мария Павлова по повод предстоящо откриване на сградата на кметството.

comment 0
visibility 1379
Хвърляха яйца по ремонтираната минерална баня в Банкя

Злосторници омазаха с яйца ремонтираната баня в Банкя (СНИМКИ)

Ремонтираната минарална баня в Банкя осъмна цялата омазана в яйца, научи Столица.bg. Злосторници тази нощ са замеряли измазаната фасада и сега отново трябва да се прави ремонт. "Подадохме сигнал в полицията. Около минералната баня в парка има доста камери и вече гледат записите. Надяваме се, че вандалите ще бъдат заловени", коментира пред Столица.bg кметът на Банкя Рангел Марков. Според него това е провокация към всичко красиво и хубаво, което се построи в последните години в града. "Няма да ни изплашат, нито пък ще се спрем да работим и да превръщаме града в прекрасно място за живеене и в един реномиран курорт с минерална вода и уникална природа", категоричен е Марков. Едната част от фасадата вече ремонтирана, измазана и обновена. Хулиганите точно на това място са хвърляли яйца. Още сутринта работниците са започнали да чистят петната, след което са нанесли бяла боя, като основа. След това ще се измаже в цвета на фасадата. Живеещи в Банкя смятат, че това е умишлено действие и има поръчител. Хората обаче са единодушни, че извършителите на деянието трябва да бъдат наказани. Цялостната реконструкция и модернизация на минералната баня, която е паметник на културата започна през ноември миналата година. Обновяването е на стойност около 7 млн. лв. В банята вече са реставрирани преградите с дърворезба на кабинките, големият басейн и коритата, подовата настилка и куполите на огромния салон на централния вход. Запазва се също така и дърворезбата около вратите и двете тераси в салона. Подменени са изцяло инсталациите в сградата. В едното крило ще има модерно кафе.  Проектът за адаптация на сградата предвижда там са има лечебни и възстановителни процедури, като част от цялото балнеолечение. Също така ще се изгради и закрит 25-метров плуване басейн. Цялият обект ще е с модерна отоплителна система от отпадните минерални води. Изцяло обновена е и покривната конструкцията, откъдето влизаше вода и сградата бе пред рухване. "Има сили, които са недоволни от бъдещия възход на Банкя и Банята се превръща в точката на напрежение между градивните и деструктивни сили. Каквито и провокации да има, ние няма да се смутим и с нови сили ще продължаваме така дългоочаквания ремонт", написаха от район Банкя в социалната мрежа. Цялостната реконструкция трябва да приключи през пролетта на 2020 г.  От район Банкя вече работят по мениджърския екип, който ще управлява уникалния обект. Банята в Банкя е на повече от 100 години. Тя е отворена през далечна 1911 г. Тя е едно от архитектурните забележителности на Балканите. Сградата е дело на арх. Хохедер. Банята е била посещавана от местните хора, но и от представители на царската фамилия. От 2001 г. минералната баня в Банкя не работеше, а през 2017 г. Столична община и район Банкя намериха точния модел, за да се възстанови обектът и отново да заработи. 

comment 0
visibility 315
Безплатни консултации

Безплатни консултации за бъдещите майки в Банкя

“Хранене и двигателна активност по време на бременност” е темата, която утре, 10 септември, в 10,00 ч. в Туристическия информационен център в Банкя ще бъде дискутирана в рамките на информационната кампания “Акушерки близо до майките”. Кампанията е проект на Алианс на българските акушерки и е подкрепена от Столична община, район Банкя. Координатор е акушерката Павлина Герина. Консултацията е безплатна и без регистрация и от нея могат да се възползват както бъдещите майки, така и татковци, баби и всички, които имат интерес към темата.  Храненето и двигателната активност е изключително важна, тя осигурява здравето не само на майката, но и на бебето. И ще даде отговор на редица въпроси, като например, трябва ли майката да се храни за двама, кой е най-подходящият хранителен режим, какви храни са полезни и кои да се избягват, колко важен е двигателният режим и др. Срещите ще се провеждат два пъти месечно.

comment 0
visibility 592
Нов прием за детска градина в Банкя

Обявяват свободни места за градина в Банкя

Свободни места за прием в детска градина в Банкя ще бъдат обявени на 16 септември т. г., понеделник, в електронната система на Столична община. Свободните места са за малчугани родени през 2016 и 2017 г. Чакащите са били 53 през юли, когато се обсъждал приемът. С цел да се осигурят места за всички са предприели действия от кметството в Банкя. За обхващането на малчуганите се прави ремонт в Синия корпус на 78 СУ „Христо Смирненски”. Чакащите 53 деца ще бъдат приети, обещават от кметството в Банкя. Заради новият прием в детската градина е имало среща на кмета на града Рангел Марков, директора на Детска градина „Изворче” Милена Джолева, вр.и.д. директор на 78 СУ „Христо Смирненски” Дима Герасимова и са обсъдени подробностите около приема в градина. Свободните места се обявяват на 16 септември, на 21 септември ще се направи текущо класиране за учебната 2019/2020 г., а до 27 септември т. г.ще бъде записването.

comment 0
visibility 541
авария

Заради авария на водопровод в Банкя пропадна двор на къща

Голяма авария на водопровод остави Банкя без вода. Около 12 часа вчера се пука тръбопровод и започват неприятностите. Пропада двор на къща, а земната маса препречва движението на една от улиците, съобщи bTV. Хора от района обясниха пред камерите, че това е поредният път, в който имат проблеми със "Софийска вода". Подавали са много жалби и сигнали. Но на този етап няма решение на драмата с остарелите тръбопроводи. Кметът на район "Банкя" Рангел Марков каза, че ще се предприемат действия за смяна на тръбите. Очаква се аварията да бъде оправена до няколко часа. 

comment 0
visibility 283
късометражно

В "Банкя" правят вечер на късометражното кино

Любителите на късометражното кино могат за заповядат на 31 август от 21 часа в парк "Ротонда" на град Банкя. Там администрацията на района заедно с платформата Кинематограф.BG ще представят едни от най-добрите родни късометражни творби- "Обир", "Може би утре", "Моята истина", "Непознати", "На червено", "10 Метра и нещо". Десетата поред кино вечер е част от инициативата "Лятно кино в Банкя 2019" по повод 50-годишнината на града. Вход свободен за всички прожекции. Филмите са предоставени безвъзмездно от техните продуценти.  

comment 0
visibility 431
Фигури

Изкъпаха каменните животни в парк "Кестените" в Банкя

Белите фигури на сърничка, мече, охлюв и пате, които се намират в началото на парк "Кестените" бяха изкъпани днес от служител от Звеното по озеленяването в Банкя. Каменните животни са дарени от художника Стоян Мирчев. Фигурите са част от снимките на всички посещаващи курортния град. От районната администрация съобщават, че каменните фигури се почистват редовно, заедно с миенето на чешмите в парка.

comment 0
visibility 861
мобилен пункт

Мобилен пункт ще приема опасните отпадъци на "Люлин" и "Банкя"

В два столични района- "Люлин" и "Банкя" на 23 август ще има мобилен пункт, където хората ще могат да предадат опасните си битови отпадъци, съобщават от "Зелени решения за София". Пунктът ще работи от 8.30 до 11.30 часа пред районната администрация на "Люлин" на бул. „Захари Стоянов“ № 15. От 12.30 до 15.30 часа ще се премести пред общината на Банкя на ул. „Цар Симеон“ № 1. Ето и какво ще могат да предадат хората: Живак и уреди, съдържащи живак (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни) Лакове и бояджийски материали Домакински препарати и химикали Мастила и замърсени опаковки Фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност)  

comment 0
visibility 450
Кино

Лятно кино на открито в Банкя

За осми пореден път, жителите и гостите на гр. Банкя ще могат да гледат кино на открито. На 17 август, инициативата "Лятно кино в Банкя 2019" продължава с прожекцията на филмите "Живи легенди" (2014) на режисьора Николай Илиев и късометражния "На червено". Мястото отново е парк "Ротонда", от 21.00 часа. Киното е част от специалната програма на Столичната община - район "Банкя" по повод 50-годишния юбилей на града.

comment 0
visibility 552
деца

Приемат всички 53 чакащи деца за ясла и детска градина в Банкя

Всички 53 чакащи деца за ясла и детска градина в район "Банкя" ще бъдат приети за новата учебна година. За целта, няколко класни стаи в най-голямото училище на Балканския полуостров, 78-о СУ „Христо Смирненски” в Банкя, ще бъдат преобразени за нуждите на най-малките, съобщиха от районната администрация в социалната мрежа. С решение на кмета на курортния град Рангел Марков ще бъде направено разширение на детската градина в Синия корпус на училището. Ремонтните дейности вече са стартирали. Децата ще бъдат разпределени по възрастова група на три места. Най-малките ще бъдат в яслата, а по-големите в основната сграда на ДГ „Изворче” и Синия корпус на училището, където ще се помещават само градинските групи, уточнява директорът на ДГ №25 „Изворче” Милена Джолева. Храната за децата ще се приготвя в основната сграда на детската градина, която е в непосредствена близост до училището. За нуждите на децата ще бъдат изградени и две детски площадки.

comment 0
visibility 408
Банкя

Радиолюбители от 35 държави се срещат в Банкя

Международна младежка радиолюбителска среща YOTA 2019, ще се проведе между 11 и 17 август в Банкя. Страната ни е определена за домакин на събитието. Представители от 35 държави, от три континента, се очаква да се съберат на радиолюбителската среща в Банкя. Около 90 младежи са заявили участие в YOTA 2019. Откриването ще се състои на 11 август , от 21.00 часа в парк "Ротонда", а Танцов клуб "Пъстра китка", от курортния град, ще поздравят участниците в радиолюбителската среща. За 15 август е предвидено практическо упражнение по радиориентиране (ARDF) в парка на Банкя.