Тема: БЧК

comment 0
visibility 3461
Над 1000 столичани ще получат пакети с храна от БЧК

Над 1000 столичани ще получат пакети с храна от БЧК

От 8 до 16 април 2020 г. индивидуални пакети с 16 хранителни продукти от първа необходимост ще получат 1098 уязвими жители на столицата, допълнително включени в списъците, изготвени от Агенцията за социално подпомагане. Това съобщиха от БЧК, цитирани от "Фокус". Служители и доброволци на БЧК и представители на районните кметства в София ще предоставят хранителните пакети до домовете на всеки един от хората, получаващи топъл обяд от общините. За възрастни над 65 години, живеещи сами и без близки, които да се грижат за тях,включени в списъците на АСП, раздаването ще се извършва също до домовете на всеки един чрез служители и доброволци на Столичната организация на БЧК. Разнасянето на пакетите ще е стартира на 8 април 20 г. в 9.00 часа от трите временни раздавателни пункта на БЧК:- жк. „Младост” 1, бл. 506, офис на БЧК;- жк. „Люлин” 7, бл. 711, вх. Б,офис на БЧК;- пл. „Сточна гара“ - бул. „Данаил Николаев” №8, бл.3. Индивидуалните пакети са със средно тегло до 30 кг и съдържат продукти като брашно, олио, ориз, консерви и др. Те са осигурени по Оперативната програма за храни, финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Кампанията по осигуряването и предоставянето на пакетите се реализира в партньорство между Агенцията за социално подпомагане и Българския Червен кръст.

comment 0
visibility 795
Митниците дариха безвъзмездно на БЧК 294 000 защитни маски

Митниците дариха безвъзмездно на БЧК 294 000 защитни маски

Агенция „Митници“ предостави безвъзмездно на Български червен кръст  294 000  защитни маски за лице, отнети в полза на държавата. Стоките са задържани  на 22 март 2020 г. на Митнически пункт Капитан Андреево.   Маските са задържани от митнически служители на ГД „Митническо разузнаване и разследване“ при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция. Шофьорът, полски гражданин, представил редовни документи за превозваната стока – предимно текстилни изделия. При проверка с рентгенова апаратура и последващ физически контрол митническите служители установили, че в 155 колета има 294 000 медицински маски, които не са били описани в митническите документи.     С нарушителя е сключено споразумение, маските са отнети в полза на държавата и са допуснати за свободно обращение без да се облагат с вносно мито на основание  Регламент (ЕО) № 1186/2009. Защитните маски за лице остават на разпореждане на Българския червен кръст в склад на Агенция „Митници“.   Заповедта на директора на Агенция „Митници“ е издадена на основание § 30, ал. 2 и ал. 1 от Преходни и заключителни разпоредби на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.    

comment 0
visibility 3933
раздаване

В София: БЧК започна раздаването на храни на бедни

БЧК започна раздаването на хранителни продукти на бедни в София, съобщиха от столичната червенокръстка организация,цитирани от "Монитор". Право на тях по програмата, определени от Агенцията за социално подпомагане, имат седем категории граждани. Раздаването ще се извършва в работните дни от 9.00 до 16.30 часа в определени за целта пунктове.     Храни могат да получават лица и семейства, подпомагани с целеви помощи за отопление през отоплителен сезон 2017/2018 г., майки и осиновителки, които са получавали месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година към август миналата година, лица и семейства, получили еднократна помощ за ученици в първи клас, хора с над 90 на сто степен на увреждане с определена чужда помощ и ниски лични доходи от пенсия до 348,00 лв., които получават месечна финансова подкрепа по реда на чл. 70 от Закона за хората с увреждания.   Помощ в хранителни продукти Столичната БЧК ще дава и на лица и семейства, които получават месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане, както и на тези, които са получили еднократни или месечни помощи, предназначени за превенция и реинтеграция, отглеждане на детето при близки и роднини и в приемни семейства по реда и условията на Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето. В програмата са включени и хората, пострадали в резултат на бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства, подпомогнати с еднократна помощ за периода 1 януари – 31 август 2019 години.   Всеки, включен в програмата, ще получи 24,57 кг от 16 вида хранителни продукти: пшенично брашно – 2 кг; ориз – 1 кг; спагети – 1 кг; лютеница – 0,500 кг; зелен фасул консерва – 2,400 кг; домати белени – 1,600 кг; грах зелен – 1,600 кг; гювеч консерва – 1,600 кг; конфитюр – 0,500 кг; говеждо в собствен сос консерва – 0,300 кг; говежди кюфтета в бял сос консерва – 0,600 кг; пиле фрикасе консерва – 0,300 кг; консерва риба – 0,170 кг; зрял фасул – 3 кг; леща – 4 кг; олио – 4 литра.                      

Реклама
comment 0
visibility 457
Донорска карта

Всеки може да вземе донорска карта пред НДК и Народния театър

Раздават донорски карти за всички желаещи пред Народния театър и НДК в столицата днес, 21 ноември, както и на 27 ноември, съобщава Дир.бг. Обособени са пунктове и всеки, който иска такава карта, може да си я получи от 14 до 18 ч. в посочените дни. На 28 ноември карти ще се раздават и в медицинския колеж "Йорданка Филаретова". Донорски карти ще се раздават и пред храмовете "Св. Александър Невски", "Света София" и "Света Неделя" от доброволци на БЧК. Извън тези дати, всеки желаещ може да си вземе донорска карта ежедневно от централата на БЧК.

comment 0
visibility 476
БЧК, Лозен, състезание

75 души участват в петото състезание на БЧК в Лозен

Българският Червен кръст организира петото национално състезание за възрастни хора по бедствена готовност, първа помощ, психосоциална подкрепа и познания за техните права. Началният час на проявата е в 9,30 ч. в НУЛЦ на БЧК - с. Лозен, съобщават от пресцентъра на БЧК. Заявки за участие са подали от 15 области, 75 души над 60 години. Участниците са преминали предварително обучение от областните организации на БЧК в страната. Те ще преминат през 15 състезателни пункта, където трябва да се справят със задачи за оказване на първа долекарска помощ при спортни, битови и автомобилни инциденти, ще окажат психосоциална подкрепа на пострадали при бедствия и ще покажат познания за правата на възрастните хора. Инициативата е част от дългосрочната политика на БЧК за активен и здравословен живот на възрастните хора.

comment 0
visibility 2494
цигани

Роми нападнаха и разпиляха контейнери на БЧК в "Дружба"

  Група роми нападнаха контейнерите за стари дрехи на БЧК до "Кауфланд" в "Дружба" и разпиляха част от съдържанието. За това свидетелстват снимки на живеещи в района в социалната мрежа.    Хората обясняват в интернет, че нарушителите първо грабят с торбите оставените артикули. После на около 20-30 метра почват да пробват това, което са взели. Каквото не им харесва направо е оставяно на земята.   Подобни прояви се наблюдават в повечето райони на столицата, където има контейнери за стари дрехи и обувки.      

comment 0
visibility 308
БЧК

Информационна кампания на БЧК тръгва от София

БЧК подема кампания за информиране на населението за социално значими заболявания в областта на кардиологията и офталмологията, съобщава БНР. В понеделник, 7 октомври, от 11.45 ч. в зала „Музейна“ ще се състои откриващото събитие. То ще е посветено на прогресивното хронично очно заболяване възрастово-обусловената макулна дегенерация. То често става причина за загуба на зрението на мнозина. По темата ще говори д-р Веселин Даскалов, който е офталмолог, работещ в областта на микрохирургията на окото. Цял месец известни офталмолози и кардиолози ще провеждат информационни лекции в различни градове на страната като София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Перник, Благоевград, Шумен, Ловеч, Плевен, Ямбол, Бургас, Дупница, Хасково.

comment 0
visibility 535
София Борисова градина БЧК

Световен ден на първата помощ в Борисовата градина

БЧК-София организира на 14-и септември в Борисовата градина празник по повод Световния ден на първата помощ. Тази година мотото е “Първа помощ за всеки” и е носочен към групи, които са подложени на социално изключване, съобщава БНР. Празникът ще има атрактивни елементи и медиатори за ромските общоности и бежанците. Ще се проведат много демонстрации по прилагане на техники за първа помощ на пострадали при ПТП. В шатри ще се извършва мерене на кръвно налягане, ще се раздават много информационни материали. Помислено е и за най-малките с много игри и забавления. Световният ден на първата помощ се отбелязва от 2000 г. всяка втора събота на септември по предложение на Международната федерация на червения кръст и червения полумесец, като в началото е наречен Европейски ден на първата помощ, но е преименуван през 2003 г.

comment 0
visibility 632
БЧК контейнери

Заради набезите на крадци: Местят контейнерите за дрехи на БЧК на нови места

Контейнерите за стари дрехи на БЧК, които са пред повечето големи хипермаркети в София, ще бъдат преместени. А причината са постоянните набези на крадци към оставените пакети с непотребен багаж,съобщава "Монитор". Заради честите атаки на апашите се търсят нови места за съоръженията, които сега са в "Малинова долина" и "Слатина", обяснява Антон Гичев- началник на отдел "Разделно събиране и текстил" във фирма, която работи в областта на разделното сбиране и си сътрудничи с БЧК. Контейнерите не са обезопасени, защото нямат осигурена охрана. Разчита се само на видеонаблюдeнието и пазачите от магазините. Както и на сигнали от съвестни граждани. Вече има случаи, в които охраната подава сигнал до МВР. Но в това време злосторниците са се измъкнали от полицията. Според Гичев това са най-често малолетни от маргинализираните групи. Той посочва и друг основен проблем: оставянето на пакетите до контейнерите, защото хората не са могли да ги пуснат през отвора на капака. Проста сметка показва, че най-много стар багаж столичани изхвърлят през май и септември.

comment 0
visibility 456
БЧК

БЧК стартира благотворителна кампания за деца, пострадали при злополука на пътя

Стартът на Втората благотворителна кампания, която подкрепя деца, пострадали при пътно транспортни произшествия беше даден днес, събщиха организаторите на кампанията от Българския червен кръст.  От днес до 31 октомври всеки може да изпрати SMS на номер 1255, с дарение от 1 лев, за лечението на дете, пострадало при ПТП. 1132 деца са били ранени през 2018 г. при транспортни произшествия, казват от БЧК. В кампанията на БЧК се включват и Министерството на здравеопазването, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, "Пътна полиция", Съюзът на българските автомобилисти, Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата", Националното сдружение на автобусните превозвачи в България, застрахователни компании, медии и други.

comment 0
visibility 477
Транспортиране на пострадал в планината

Планинската спасителна служба в Лакатник си осигури носилка за 7000 лв.

С нова и модерна носилка за пострадали ще се оборудва Планинската спасителна служба в Лакатник. Средствата са събрани с дарения и благотворителност като последните пари са от планински демонстрации през уикенда, научи Столица.bg. За новата носилка, която струва около 7000 лв. потвърдиха от централата БЧК.  Това е специализирана количка за транспортиране на пострадали в планината, каза директорът на ПСС Емил Нешев. На нея можело да се монтира и колело, което я прави по-удобна за спасителите, тъй като е много трудно в планински условия да се носи пострадал човек. Модерното съоръжение ще улесни спасителите както и пострадали в планината в района на Искърското дефиле. От ПСС Лакатник пък отказаха подробности около новата придобивка.  

comment 0
visibility 2957
Учебен полигон на Столична община

Земетресение от 7 по Рихтер "разтърси" Панчарево (СНИМКИ и ВИДЕО)

Земетресение от 7 степен по скалата на Рихтер "разтърси" учебния полигон на Столична община над Панчарево. Там днес се проведе обучение на Международния червен кръст и Червения полумесец. На място пристигна и столичният кмет Йорданка Фандъкова. "Столична община отговаря за координацията между службите. Много важен партньор за нас е СДВР, БЧК и др. институции. Столична община има звено от доброволци, които минават на обучение в БЧК. Осигурили сме съвременно и модерно оборудване за бедствени ситуации", каза пред чужденците столичният кмет. На полигона на дирекция "Аварийна безопасност и превенция" беше разположена цялата техника, която влиза в действие при спасяване на бедстващи хора. От свалянето на ранен по алпийски способ, през кранове, машини, мобилен логистичен център до огромните палатки за 50 души, които се надуват за 2 - 3 минути. Пожелавам никога в София да не се случват бедствия, но ние трябва да сме подготвени, каза столичният кмет. Полигонът е единственият в България, който е към общината и в него има 7 модула за обучение и симулации на бедствени ситуации, обясни пред чужденците директорът на "Аварийна безопасност и превенция" Красимир Димитров. Единият от модулите е сграда - вибрационна къща, която е единствената на Балканите. През симулатора за земетресения минават ученици, деца, служители  и се обучават, за да знаят, че не трябва да се паникьосват и къде да се скрият. При 7 степен по Рихтер падата всички предмети по стените и човек трудно се удържа на краката си. В симулатора единствено чиновете и столовете не се обърнаха. В тренировката днес се включиха представители на 24 национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец. Те участват в Глобално обучение за координация, оценка и планиране по време на бедствия с цел подобряване на координацията и извършване на оценка, планиране на операции и подпомагане на гражданите при възникване на кризи. Обучението, по проект  "Доброволци на ЕС за хуманитарна помощ: Техническа помощ и изграждане на капацитет" бе съвместно на служители „Аварийна помощ и превенция" на Столичната община с представители на националните дружества на Червения кръст от Австрия, Италия, Холандия и България.

comment 0
visibility 579
Училище

Организират второ издание на „Училище за хуманност“ в София

За световният ден на Червения кръст и Червения полумесец, Българският Червен кръст (БЧК) организира второ издание на „Училище за хуманност“. То ще се проведе на 8 май от 13 часа в Мултидисциплинарното пространство ДНК в НДК.Събитието ще предизвика сетивата, емоциите и ума у хората, то ще предостави пространство, в което свободно и вдъхновено ще отговори по темите, по които обикновено не смеем – освен анонимно и онлайн. В училището има място за различни видове смелост, като смелостта да чуеш истинската история на човека зад обобщения медиен образ – тъжна, смешна клиширана или изненадваща; смелостта да видиш нещата, от които обичайно старателно отвръщаш поглед или отбягваш; смелостта да споделиш собствената си история; смелостта наистина да кажеш какво мислиш – и смелостта да приемеш, че някой друг не мисли като теб“, казват още от БЧК. По време на обучението участниците ще се опитът да се поставят на мястото на представители на различни уязвими групи –незрящи, мигранти и др. Така те ще имат възможността да се докоснат до тяхното ежедневие, всички истории и мнения, които ще бъдат споделени, ще бъдат обединени в онлайн книга на хуманността. На събитието ще присъстват акад. Христо Григоров, д-р х.к. – председател на БЧК, проф. Красимир Гигов – генерален директор на БЧК, Огнян Златев – ръководител на офиса на Европейската комисия в България, представители на дипломатически мисии, доброволци и ръководители на БМЧК. 

comment 0
visibility 659
обучение

Проведе се успешно обучение на деца в сферата на здравето (СНИМКИ)

Проведе се успешно обучение на деца в сферата на здравето. От дирекция "Превенция, интеграция, спорт и туризъм" (ПИСТ) изразяват специални поздравления и благодарности на обучителите на Младежка академия "Здравно образование", споделиха от дирекцията в социалните мрежи. Децата са преминали успешно първия етап от обучението в областта на здравното и сексуалното образование. То е протекло с помощта на специалисти в тази сфера. Връчени са и сертификати на всички участници. От ПИСТ благодарят на д-р Рада Стаменкова, изпълнителен директор на БАСПСЗ, Анина Чилева – ръководител на PETRI-София и главен експерт в НЦОЗА, Петър Цинцарски, дългосрочен консултант към Министерство на здравеопазването, Даниела Дикова - здравен мениджър и консултант на медицински център „Семейно планиране”, Юлия Георгиева - център за хуманни политики. Събитието се състоя в сградата на Български червен кръст. От дирекцията споделят също, че този тип обучение е изключително важно за подрастващите деца. Те ще продължат с подобни инициативи.

comment 0
visibility 2324
раздаване на храни

БЧК започна раздаването на храни в София

Столичната организация на БЧК започва поетапно да раздава хранителни продукти за хората, включени в програмата на АСП. Право на участие имат граждани, които са получавали помощи за отопление през 2016/2017г. Също така, в програмата могат да влязат: Майки, които са взимали месечни помощи за отглеждане на дете до една година хора, получили еднократна помощ за ученици в първи клас (за учебната 2017/2018 г.). хора с трайни увреждания, с определено право на чужда помощ, които имат ниски лични доходи и взимат месечна добавка за социална интеграция (м. юни 2018 г.). хора, които взимат месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане (м. юни 2018 г.). хора, взели еднократни или месечни помощи, предвидени за превенция и реинтеграция, отглеждане на детето при близки и роднини и в приемни семейства за периода 01.01.2018 - 30.06.2018 г. хора, инцидентно пострадали от бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства, подпомогнати с еднократна помощ, въз основа на установеното индивидуално ниво на материално лишение за периода 01.01.2018 г. - 30.06.2018 г. Всички, които участват в програмата, ще получат от БЧК 16 вида хранителни продукти, и по-конкретно: спагети – 1,5 кг; говеждо в собствен сос - 0,300 кг; леща – 3 кг; захар – 3 кг; гювеч – 1,6 кг; зелен фасул – 2,4 кг; лютеница – 0,500 кг; грах – 1,6 кг; домати стерилизирани – 1,6 кг; говежди кюфтета в бял сос – 0,600 кг; риба херинга – 0,170 кг; пиле фрикасе – 0,300 кг; зрял боб – 2 кг; конфитюр – 0,500 кг; ориз – 2 кг; олио – 3 л. Храните ще се раздават в работните дни от 9 до 16.30 ч. в специализираните пунктове, информира БЧК: - Изгрев, Триадица, Средец, Лозенец / ж. к. "Стрелбище", ул. "Златни врата"№ 15, офис на БЧК - 02/9588892/ - от 10.01.2019 г. до 15.02.2019 г. - Люлин, Филиповци, Възраждане, Банкя / ж. к."Люлин" 7, бл.711, вх. Б, партер, офис на БЧК - 02/8274005/ - от 08.01.2019 г. до 22.02.2019 г. - Красна поляна, кв.Факултета / ул. "Найчо Цанов", бл. 114, партер - 02/8274005/ - от 08.01.2019 г. до 22.02.2019 г. - Сердика, Илинден, Надежда: Требич, Илиянци, Връбница: Обеля, Волуяк / ж. к."Надежда", ул. "Болярска" № 53, офис БЧК - 02/4416380/ - от 09.01.2019 г. до 22.02.2019 г. - Слатина, Оборище, Подуяне, Кремиковци / ж. к. "Оборище", ул."Данаил Николаев" № 8, бл. 3, партер - 02/8734619/ - от 01.2019 г. до 22.02.2019 г. - Младост, Искър, Студентски, Горубляне, Бусманци / ж. к. "Младост", бл. 506, офис на БЧК - 02/8870181/ - от 07.01.2019 г. до 22.02.2019 г. - Красно село, Овча купел: Горна баня, Суходол, Мало Бучино Витоша: Бояна, Княжево, Симеоново, Драгалевци, Владая, Марчаево / ж. к. "Бели брези" бл.3, /до бензиностанция Шел/ - 02/9589926/ - до 09.01.2019 г. до 22.02.2019 г. - Нови Искър: Курило, Гниляне, Мировяне, Световрачане, Подгомер, Войнягoвци, Чепинци, Житен, Доброславци, Кътина, Негован, Балша, Кубратово / гр. Нови Искър, кв. Курило, ул. "Искърско дефиле" № 277, НЧ "Христо Ботев 1907" - 02/4416380/ - от 04.01.2019 г. до 15.02.2019 г. - Панчарево: Кокаляне, Пасарел, Лозен, Герман, Кривина, Казичене, Плана, Бистрица, Железница / с. Панчарево, ул. "Самоковско шосе" № 52 - кметството - 02/8870181/ - от 10.01.2019 г. до 15.02.2019 г.  

comment 0
visibility 395
БЧК

Коледно тържество за деца включени в Програмата "Топъл обяд" на БЧК

Организират коледно тържество за деца от социално слаби семейства от столичното 97 СУ „Братя Миладинови“, включени в Програма „Топъл обяд“ на БЧК. То ще се проведе в KFC - „Люлин 6“ от 12 часа на 18 декември тази година, съобщават от БЧК.  Програмата осигурява безплатна топла храна за ученици от столични училища за 15-а година. KFC са партньори на БЧК в начинанието от дълги години. Подаръците за децата са осигурени от тях.  От 8 ноември 2018 г. до 4 януари 2019 г. всеки клиент на веригите ресторанти (KFC, Dunkin’ Donuts&Nordsee) може да направи дарение на касата, а компанията дарява и процент от продажбата на продуктите си. Програмата "Топъл обяд" осигурява храна за 16 000 нуждаещи се деца. 2 239 770 лв. са предоставените средства до момента или това са 1 164 885 обяда.

comment 0
visibility 491

За трета година кръводарителска акция в посолството на Словакия

Кръводарителска акция „Най-ценната капка спасява живот" ще има днес в посолството на Словакия. За трета поредна година чуждото представителство се включва в инициативата на Българския Червен кръст, със съдействието на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ). Кръводаряването е в сградата на посолството. Традиционно участват служители на посолството, дипломати, доброволци, служители и партньори на БЧК, студенти и граждани на София, съобщава на официалната си страница НЦТХ. Влизането в посолството на Словакия ще става с лична карта. Няколко екипа на НЦТХ ще очакват всички желаещи да дарят кръв. С кампанията се популяризира благородната идея здрави хора да даряват кръв. Екипите са на разположение от 9.30 до 13 часа в сградата на посолството на бул. „Янко Сакъзов”№ 9. Желаещите, които утре не успеят могат да дарят кръв в НЦТХ. Стационарни екипи работят в делнични дни от 8.00 до 12.00 часа; 13.00 до 18.30 часа, а събота, неделя и официални празници : от 9.00 до 15.30 ч.

comment 0
visibility 499

Франческо Рока уважи юбилея на БЧК

Председателят на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (МФДЧК/ЧП) Франческо Рока остува у нас по повод отбелязването на 140-годишнината от създаването на БЧК. Той се срещна със заместник-министъра на МВР Милко Бернер, както и с Христо Григоров, председател на БЧК, главен комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН, г-н Цветомир Цеков, директор на ДНС "112". [caption id="attachment_35711" align="alignnone" width="618"] Снимка: Facebook[/caption] По думите на заместник-министър Бернер, присъствието на Франческо Рока е оценка за дългогодишната дейност на БЧК.  Той посочи и много примери за изграденото през годините успешно сътрудничество между МВР и БЧК.  Като подчерта тяхната помощ по време на мигрантската криза, както и участието в съвместни обучения. Един от последните им съвместните проекти е изграждане на център за настаняване на непридружени деца чужденци. На срещата стана ясно, че МВР и БЧК ще продължават своето сътрудничество. [caption id="attachment_35713" align="alignnone" width="618"] Снимка: Facebook[/caption] Г-н Рока каза още, че БЧК е едно от най-добре подготвените национални дружества. Международната федерация ще подкрепи Българския червен кръст за сътрудничество със съседните държави и ще съдейства за изграждане на Регионален логистичен център в България. Председателят на МФДЧК/ЧП добави, че Законът за Българския червен кръст е много добър. Заместник-министърът връчи плакети на МВР на председателя на международната федерация Франческо Рока и на председателя на БЧК Христо Григоров в знак на благодарност към дейността и приноса на ръководените от тях организации.

comment 0
visibility 682

БЧК организира безплатни курсове за първа помощ

БЧК ще организира безплатни курсове по първа помощ за шофьори. Това съобщиха от централата на Червения кръст. Всички шофьори преди да получат шофьорските си книжки минават на курс в БЧК за първа помощ. За тези, които искат да опреснят знанията си и всички, които искат да придобият нови БЧК организира безплатен еднодневен курс на 8 септември, по случай Деня на първата помощ БЧК. Произшествията по пътищата за съжаление се увеличават и никой не знае кога ще му се наложи да оказва първа помощ. В днешно време при катастрофи, аварии и дори битови инциденти, е полезно и необходимо човек да има поне начални познания и умения за реагиране, препоръчват от БЧК.

comment 0
visibility 596

БЧК провежда общото си събрание в столицата

БЧК провежда годишната си сесия, съобщиха от пресцентъра на организацията. Гости на най-висшия форум на БЧК се очаква да са представители на президентството на Република България, на изпълнителната и законодателната власт, на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, на редица неправителствени организации, много партньори и различни медии. От 9.00 часа делегатите започнаха обсъждане на план и бюджет на организацията за 2019 г. и разглеждане на редица важни за организацията въпроси.

comment 0
visibility 735

Благотворителна изложба и концерт по повод 140 години БЧК

По повод навършването на 140 години на Българския Червен кръст - БЧК Шеста териториална организация на СО на БЧК отправиха покана към гражданите и гостите на столицата да присъстват на благотворителна изложба и на концерт, който ще се състои днес от 18:30 часа в Културен дом "Красно село". Средствата, които ще бъдат събрани, са предназначени за пациентите на Клиниката по детска онкохематология на УМБАЛ "Царица Йоанна" – ИСУЛ. Картините, подредени в изложба, са дарени от ученици от НУКК.

comment 0
visibility 367

БЧК представя още 4 безплатни късометражни обучителни филма

Водноспасителната служба към Българския Червен кръст (БЧК) продължава да представя поредица от обучителни филми всеки четвъртък до края на юли в Дома на киното. Това съобщиха от пресцентъра на БЧК. Този четвъртък /20 Юли 2017г/ от 19.30 ч. в Дом на киното в София ще се проведе безплатна прожекция на 4 късометражни филма на оператора Станислав Бояджиев. 1. Начини за оказване на помощ при воден инцидент 2. Какво да правим, когато тръгнем в планината 3. Как да реагираме, ако възникне пожар 4. Действия при земетресение След прожекцията ще отговорим на вашите въпроси, касаещи водната безопасност, а всички родители (минали, настоящи или бъдещи) могат да получат „Наръчник за родителя - ДРЪЖ ПОД ОКО”, където под формата на въпроси и отговори са разгледани различните житейски ситуации, при които може да възникне воден инцидент. Снимка: БЧК