Тема: библиотека

comment 0
visibility 284
Национална библиотека "Кирил и Методий" с специализиран кът за хора с увреж

Националната библиотека с кът за хора със специфични нужди

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" вече има специализиран кът за хора със специфични нужди. Официалното откриване е на 11 февруари, вторник, в 11 часа. Новата придобивка е по проект "Осигуряване на достъпна архитектурна среда чрез обзавеждане на специални читателски места за хора с увреждания в НБКМ", финансиран от Агенцията за хората с увреждания. От 11 ч. в зала "История на книгата" ще бъде представен специализирания кът за за хората с увреждания, а след това ще има демонстрация на оборудването по проекта.  

comment 0
visibility 281
две събития

Столична библиотека отбелязва с две събития стогодишнината на Леда Милева

Столична библиотека ще отбележи стогодишнината на Леда Милева с две събития. Най-напред заедно с ДА „Архиви“, Българският П.Е.Н. център,Съюз на българските писатели , Международната фондация „Гео Милев“, издателство „Захари Стоянов“ организират паметна вечер, посветена на детската писателка и поетеса на 5 февруари 2020 г. от 18 часа в Американския център на библиотеката.    Леда Милева е блестящ преводач, ерудиран публицист,  дългогодишен председател на Съюза на преводачите в България и на Българския П.Е.Н. център, постоянен представител на България в ЮНЕСКO (1972-1978), генерален директор на БНТ(1966-1970). Леда Милева е автор на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радиопиеси, превеждани на английски, френски, немски, руски, полски и други езици. С нейните детски стихове са отраснали не едно поколение българи.   Свои спомени за голямата поетеса и писателка ще разкажат Георги Константинов, Здравка Евтимова,Иван Гранитски,Бойко Ламбовски, проф.Михаил Неделчев, родственици на Леда Милева.     Пак на 5 февруари зала в Детския център на библиотеката ще бъде кръстена на Леда Милева.     

comment 0
visibility 330
разказвач на месеца

Емил Андреев – разказвачът на януари в Столична библиотека

За българския Северозапад се говори като за срaвнително изостанал в икономическо отношение район, но той е дал значими писатели. Един от тях е Емил Андреев, с когото през новата година започва поредицата „Разказвач на месеца“. Събитието ще е на 22 януари 2020 г. (сряда) от 18:30 ч. в Литературния клуб на Столична библиотека (пл. „Славейков“ № 4).   Модератор на събитието ще бъде телевизионният водещ Георги Ангелов, а представящ – проф. Иван Станков. Ще се предлагат и книги на автора, на които може да се вземат автографи.  

Реклама
comment 0
visibility 365
библиотека

В Националната библиотека тръгват по дирите на безценните документи

По дирите на безценните документи ще тръгнат участниците в кръглата маса, която ще се проведе утре от 14 до 16 часа в заседателната зала на Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий". В програмата на кръглата маса под надслов: „Опознаване на книжовното наследство - традиции и перспективи“ е предвидена демонстрация в какъв вид документите стигат до библиотеката, как се обезпрашават, реставрират, дигитализират, как стават достъпни чрез сайта на библиотеката. В зала „История на книгата“ ще бъде представено по-подробно  начинанието „Осинови книга“.     Събитието се организира от Проект „Изграждане и развитие на център за върхови постижения „Наследство БГ“ и Националната библиотека.     По време на кръглата маса ще бъдат представени още дигиталните версии на тефтерчетата на Васил Левски, Христо Ботев и Г.С. Раковски.   

comment 0
visibility 291
нова книга

Столична библиотека представя "Приятелят, когото нямам"

Мартин Спасов- един от най-успешните родни млади поети, ще представи новата си книга на  16.10.2019 от 19:00 ч. в зала „Надежда“ на Столична библиотека.   "Приятелят, когото нямам" ще бъде анонсирана от редактора на книгата поетесата Маргарита Петкова и издателите Ива Спиридонова и Симеон Аспарухов. Мартин е носител на значими награди и отличия в областта на поезията, съобщават от библиотеката на София.   В събитието ще участват и: Боян Младенов – актьор ( Театър „Възраждане“) Антон Яначков – китара ( дует „KsANa“)      

comment 0
visibility 506
Безплатна библиотека в Южния парк

Поставиха шкаф с книги в Южния парк, отваря се с карта

Нова иницатива в Южния парк зарадва столичани. Там вече има поставен шкаф с книги за почитателите на четенето. Шкафът е заключен и се отваря с карта. Посетителите са доволни, тъй като случайни хора няма да взимат книги, а в същото време и ще са на сухо. Така всеки с карта може да отвори да вземе, да чете и след това да върне книгата. Услугата е напълно безплатна. Явно инициативата на Столична библиотека "Зелена библиотека" в софийските паркове и градини вече се надгражда.  В слънчевите есенни и зимни дни много от посетителите в Южния парк ще могат да се насладят на четенето сред природата. "Супер готина инициатива в Южния парк. Отваряш библиотеката с карта, но е напълно безплатно. зимаш, четеш си колкото искаш, след това връщаш книгата. Браво на замесените", коментират в социалната мрежа.

comment 0
visibility 675
дарете книги

Дарете книги за първата денонощна библиотека в София

На 1 октомври в София ще отвори врати едно интересно място- споделено пространство за учене и денонощна библиотека едновременно. Създателите му молят всеки, който има възможност, да дари книги, съобщават от azcheta.com. Това може да бъдат както художествени, така и академични томчета. Желаещите могат да пишат на studyhub.bulgaria@gmail.com, за да обяснят точно с кои свои книги са склонни да се разделят. Всеки, който реално даде рамо на дейността на библиотеката, ще получи 10 % отстъпка. StudyHub е ситуирано до Висшето училище по телекомуникации и пощи и е разположено на площ 170 кв.м. Има 50 места за индивидуално, групово учене или организиране на събития. Достъпът до библиотеката ще бъде с карти. Талончетата за студенти за денонощно ползване ще струват 30 лева. Създателите на StudyHub търсят още 3000 лева, за да могат да покрият и последните си харчове и да отворят без притеснения. Те са направили и кампания в Platformata.bg. Там всеки, който има възможност, може бързо и лесно да подпомогне каузата им.

comment 0
visibility 446
МВнР

140 години чества библиотеката на външното министерство

Създадена в далечната 1879 г., библиотеката на МВнР чества своята 140-годишнина. Тя стартира дейността си със старта на министерството, съобщава БНР. Библиотечната колекция притежава повече от 65 000 тома от държавите, които са в дипломатически отношения с България. Дипломатическият институт има грижата за библиотеката от 2010 г. Особено ценни са Справочник с международни договори и актове, от 1739 г.; „История на България“ на Юрий Венелин, преведена от Ботьо Петков. До библиотеката има достъп и редовия читател, не само дипломатите. Разбира се, най-голям е интересът на студентите, изучаващи Международни отношения в СУ. Дори и днес се работи по обогатяване на библиотечната колекция. Обявена е и дарителска кампания до 31 октомври за намиране не наши и чужди издания, свързани с дипломатическите отношения на страната ни.

comment 0
visibility 842
ценни книги

Ценни книги от Хърватия гостуват в Националната библиотека

Ценни писмени паметници от Хърватия ще бъдат представени на 9 юли в Националната библиотека "Св.св.Кирил и Методий". Изложбата се казва "Изкуството на книгата в Хърватия" и ще бъде открита от 11 часа в Централното фоайе на библиотеката. Експозицията е дело от експерти на Националната и университетска библиотека в Загреб и идва в столицата благодарение на доброто сътрудничество на Библиотека №1 у нас с Посолството на Хърватия в България и лично на посланика Н.Пр. г-жа Лйерка Алайбег. Автор на изложбата е Милан Пелц. Историята на изкуството на хърватската книга е представена на 21 табла. Фокусът на изложбата е върху творби, които могат да се нарекат "носители на естетическа наслада".  

comment 0
visibility 1639
„Аз съм Българка!” – Продължението

Изложба на българки в народни носии в Националната библиотека

От утре 19 март в централното фоайе на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” е ще може да видим уникалната изложба на Радослав Първанов „Аз съм Българка!” – Продължението. Дни преди Благовещение в библиотеката ще греят красивите лица на български момичета , облечени в народни носии от абсолютно всички района на страната. Идеята за фотосите идва пред 2014г., когато автора Радослав Първанов прави фотосесия на първия си модел в носия, на фона на Старинния Пловдив. Фотосите тогава са повече от впечатляващи и го вдъхновяват да посвети 2016-а на заснемането на красиви българки в носии от всички краища на страната. За периода 2016-2018 г. когато е първата изложба по проекта „Аз съм Българка!” тя е представена 15 пъти в различни места и пред разнообразна публика: от фоайетата на Народното събрание, през Копривщица и Двореца в Балчик, до 4-ия събор на българите в чужбина „На мегдана на другата България” и Седмицата на фотографията в Милано, Италия. Фотографът печели наградата „Събитие на годината в областта на културата в Габрово” за 2017 г. И точно тази награда му дава сили да продължи напред. И така през изминалата година той започва работа по „Аз съм Българка!” – Продължението. Авторът открива нови уникални места за снимки, прави специален кастинг, и избира 20 млади и краси българки за проекта. Първата сесия е заснета през януари 2018-а в град Ловеч, работа по втората изложба обаче започва в Плевен през април, в навечерието на Великден. Така до месец ноември са заснети общо 27 сюжета с участието на 22 момичета. Снимани са над 65 знакови места в България, сред които Боженци, Батак, Стара Загора, Дяволският мост и Картал кая в Родопите, Карлово, розоберът и лавандуловите поля, Асеновата крепост, Старинен Созопол, Старинен Несебър, родният дом на Яворов в Чирпан, Добрич, Трявна, гроздобер край Дунав, Бяла, Седемте рилски езера и др. Всеки сюжет от втората изложба на проекта „Аз съм Българка!” е придружен и от личен разказ за снимачния процес, който авторът и екипът му подготвят и публикуват в социалната мрежа. Посетителите на изложбата ще имат възможността да видят и филм, пренасящ зрителите в деня и мястото на всяка снимка. Като това един малък жест на Радослав Първанов към публиката като довършителен щрих в разказа за историята на патриотично начинание на групата млади българи, посветили се на опазването и популяризирането на традициите и богатото ни духовно наследство. Лентата е озвучена със създадена по идея на фотографа авторска музика на Иван Петков – DJ 89, известен с електронните си композиции с етно мотиви. Изложбата “Аз съм Българка!” – Продължението, ще може да се види в Централното фоайе на Националната библиотека до 29 март 2019 г.

comment 0
visibility 581
Книга за Левски

Представят нова книга за Левски на Николай Иванов

За 146-та годишнина от обесването на Васил Левски на 18 февруари във фоайето на Столичната библиотека, ще бъде представена новата книга на Николай Иванов "Проучванията на евреите за бесилката и гроба на Левски". В сградата ще се проведе и изложба, разкриваща интересни документи за смъртта на Апостола.Миналата година авторът представи още една книга посветенана Левски със заглавие "Нови доказателства за гроба и костите на Левски и Бенковски". Книгата включва уникални карти на София, представящи вече несъществуващи исторически обекти.

comment 0
visibility 2057
Училищна библиотека с.Бистрица

Столичната община ще изгради училищна библиотека в с. Бистрица

Столичният кмет Йорданка Фандъкова проведе работна среща във връзка с обсъждане на проект за изграждане на училищна библиотека към 192. СУ „Христо Ботев“ в с. Бистрица. В срещата взеха участие Василка Ванчева – зам.-председател на  Асоциация „Българска книга“, зам.-кметовете на София Ирина Савина и Тодор Чобанов, кметът на район "Панчарево" Димитър Сичанов, кметът на с. Бистрица Николай Гюров и  директорът на училището Лилия Николова. Проектът се реализира по идея на кмета Фандъкова и на Асоциация „Българска книга“  с активното участие на  Българската библиотечно-информационна асоциация. Целта му е да бъде изградена училищна библиотека, която да отговаря на всички съвременни изисквания за училищни библиотеки на Международната федерация на библиотекарските асоциации и институции (IFLA) и Юнеско. След това моделът ще бъде използван за разкриване на нови библиотеки в други училища на територията на София. Изискванията на IFLA са свързани с площа, с броя на библиотечните единици на ученик, броя компютри, организация на работните места на учениците и читалнята. Проектът предвижда надстрояване на една от сградите на  192. СУ „Христо Ботев“ с втори етаж. В подпокривното се очаква да бъде разгърната многофункционална площ за разполагане на библиотеката и читалнята. Пространството предполага четене на книги основно от хартиен носител, но дава възможността и за използване и на електронни книги. Много важен елемент в прокета е  естественото осветление. Новото културно пространство ще може да се ползва както от учениците на 192. СУ „Христо Ботев“, така и от всички деца в с. Бистрица. 

comment 0
visibility 781

Библиотека в класна стая

Учениците от 11-A клас в 90-то средно училище „Ген. Хосе де Сан Мартин“ в столичния квартал „Люлин“ си имат библиотека в тяхната класна стая от началото на тази учебна година. Идеята възниква спонтанно при разговор на класната ръководителка Иванка Мирчева с учениците за социалната ангажираност. Първоначално те решават да изрисуват класната стая с графити споделя класната пред "Радио София". Тя сe свързва с графити артистите Жельо и Георги, известни в средите като Arsek & Erase и те преобразяват класната стая. Парите за материалите са събрани с благотворителен базар и от съмишленици. На едната стена може да се прочете надписа Заедно сме по-силни. Малко след това възниква и идеята за събиране на библиотека в класната стая. Учителката веднага прегръща идеята и кани приятели от Фейсбук да дарят книги, които да са подходящи и интересни за нейните възпитаници. Успява да събете над 100 заглавия за много кратко време. Инициативата е под мотото: Вземи, прочети, върни, сподели. Иванка Мирчева преподава за втора година в 90-то училище и е учител от програмата „Заедно в час”. Признава, че и тя е научила нещо от своите ученици - да бъде по-търпелива.    

comment 0
visibility 592

В район „Младост“ откриват библиотечен кът

Националната седмица на четенето ще бъде отбелязана подобаващо в район „Младост“. На 25 октомври, четвъртък, ще се открие библиотечен кът в в ДГ №123 „Шарл Перо”, кв. Горубляне. Организаторите на събитието канят всички да се включат и в благотворителната инициатива „Подари книга – създай детски мечти”. За целта, всеки гост трябва да донесе книга, която ще бъде съхранена в новата библиотека на ДГ №123 „Шарл Перо” и ще се използва с образователна цел от децата там. Гост на събитието ще бъдат детските писатели Виктор Самуилов, Ваная Тайа и Георги Атанасов, както и директорите на Национална библиотека „СВ. св. Кирил и Методий” и Столична библиотека.

comment 0
visibility 450

София ще участва в Международната кампания "Нощ на прилепите"

Днес, 5 октомври, от 17.00 ч. в Националната библиотека "Свети свети Кирил и Методий" ще се проведе работилница за къщички на прилепи. Така столицата ще отбележи "Нощта на прилепите". Целта на тази инициатива е хората да получат повече познания за живота на уникалните бозайници, информира БНР. Тъй като според учените, това са най-интересните бозайници в природата, хората трябва да осъзнаят, че трябва да ги пазят, а не да се страхуват от тях. Мястото за събитието в столицата не е никак случайно. Всеизвестно е, че в библиотеката живеят прилепи, които по никакъв начин не се притесняват от книгите и техните почитатели. Единствено изискване за желаещите да направят къщичка за прилеп, е да са над 10 годишна възраст.

comment 0
visibility 475

Библиотеката на Софийския университет съществува вече 130 години

Втората най-голяма библиотека в страната, тази на Софийския университет, вече е на 130 години. В библиотеката могат да се видят някои единствени и уникални книжни издания. Такова е книгата на Архимед от 1544 г., която на практика е най-старата книга, свързана с математиката в страната, информира БТВ. Сейфът на библиотеката е разположен на подземния етаж и в него са съхранени 257 уникални книги като "Кървава песен" на Пенчо Славейков с посвещение на Мара Белчева, собственоръчно написано от твореца. Всяка година библиотеката се посещава от повече от 300 000 читатели.

comment 0
visibility 477

„Библиотека в планината” в чест на Алеко

Столична библиотека за трета година взима участие в честванията на Българския туристически съюз на организираното от Алеко Константинов масово изкачване на Черни връх и създаване на организирано туристическо движение в България с кампанията си „Библиотека в планината“. В неделя, 26 август, от 10.00 до 14.00 ч. на широката поляна пред хижа „Алеко“ ще бъде подредена изложба с акцент записките на чужди пътешественици от XVI до XVIII век, които описват планината Витоша, информира topnovini.bg. Най-старият пътепис е от 1500 г. на Катарин Цен. Ще могат да се видят и творбите на Алеко Константинов в детския периодичен печат в периода 1878-1944 г., епизоди от създаването на туристическото движение, организирано от Алеко Константинов с първия му излет до Черни връх през август 1894 г. и още много интересни факти от редки издания, които до днес се съхраняват във фондовете на Столична библиотека. Ще има планински четения с поетите Оля Стоянова и Лъчезар Лозанов. Всеки желаещ да стане читател на библиотеката, може да получи безплатна едногодишна читателска карта

comment 0
visibility 777

В парк „Света Троица“ посрещат с музика, книги и „сладоледени изкушения“

"Зелената библиотека" на Столична библиотека ще гостува в парк „Света Троица“ на 11 август, събота, от 10:00 до 14:00 ч.. Поетите и музиканти Петър Чухов и Иван Христов ще споделят свои стихове и ще изпълнят композиции на етнорок групата „Гологан“. За децата ще има арт работилница с куклената актриса Таня Гигова от Сдружение "ГлухАРТчета". Там те ще могат да си направят "сладолед на клечка" от подръчни материали. Любознателните посетители ще се запознаят с любопитни факти за квартал "Илинден". В парка ще бъде разположена и мобилната библиотека – Библиобус. Всеки, който желае, ще може да получи безплатна едногодишна читателска карта и да заеме книги от фонда на Столична библиотека. Продължава и инициативата "Споделени книги" - "Вземи, прочети, върни".

comment 0
visibility 733

“Зелената библиотека” ще бъде за първи път в парк “Гео Милев”

Утре от 10:00 до 14:00 часа “Зелената библиотека” на Столична библиотека ще бъде в парк “Гео Милев”. На събитието ще има доброволци от фондация “Децата на България”. Малчуганите ще могат да участват в забавен “Светофар: книги и четене”. Те също така ще могат да рисуват с художничката Елена Доксаки. Нейната сестра пък ще им чете свои стихове. Продължава и инициативата “Споделени книги" - "Вземи, прочети, върни". Посетителите ще имат възможност да почетат книги, да рисуват с децата си, а също и да вземат безплатен абонамент за една година от Столична библиотека.

comment 0
visibility 628

Организират „Зелени библиотеки“ в Южния парк

На 21 юли 2018 г. ​от 10:00 до 14:00 ч. Столична библиотека ще обособи своя лятна читалня „Зелени библиотеки“ в Южния парк. За чудесното настроение на любителите на книгите ще допринесат учителите от музикална къща „Мюзик Плей“. С всички в парка ще се забавляват и поетите Боби Мирчев и Петър Чухов, които ще представят откъси от свои произведения. Децата ще рисуват и оцветяват занимателни книжки. От Столична библиотека приканват столичани да очакват и мобилната им библиотека – Библиобус!

comment 0
visibility 581

Националната библиотека ще покаже оригиналното тефтерче на Ботев

В петък, 1 юни, Националната библиотека  “Св. св. Кирил и Методий” ще покаже оригиналният личен бележник на Христо Ботев.   В него Ботев е записвал подробности за литературната си дейност в последната година от своя живот. Там присъстват имена на негови революционни съратници, дори и черновата на стихотворението “Обесването на Васил Левски”.   Гражданите ще могат да видят ценният експонат от 11.00 до 14.00 ч.   Наред с това, ще бъде презентирана и електронната версия на тефтерчето. Това е съвместен проект на Националната библиотека и Регионалната библиотека “Христо Ботев” – Враца, информира Нова ТВ.   След тефтерчето на Левски, това е вторият толкова ценен документ във фонда на Националната библиотека.   В 11.00 ч. на 1 юни в централното фоайе ще бъде открита и изложбата “Перо и знаме”, посветена на 170-ата годишнина от рождението на Христо Ботев.   Посетителите ще могат да видят вестници и всякакви материали, които запознават с различни етапи от живота и дейността на Ботев.  

comment 0
visibility 589

Столична библиотека - домакин на премиера на Христо Стоянов

Днес, 2-ри април от 18:00 часа в Мраморното фоайе на Столична библиотека, площад „Славейков“ номер 4, Христо Стоянов предстои да представи своята публицистична книга "ОТВОРЕНИ ПИСМА до българия". Няма правописна грешка. Тя е допусната съзнателно, умишлено. Както сам авторът казва, "българия" е написана с малка буква, тъй като във времето всички ние я превърнахме в отрицателно нарицателно... Между кориците на новата си книга авторът е събрал отворените си писма до различни личности - Стефан Цанев, Деян Енев, Божана Апостолова и Румен Леонидов и други... Авторът Христо Стоянов определя стила на своята книга като "реакции".

comment 0
visibility 616

Трамвай-библиотека тръгва из София

На 24 май 2017 г. Център за градска мобилност заедно със Столична община и Столична библиотека стартират кампанията „Пътувай и чети“. Кампанията е създадена с цел да подкрепи четенето на книга по време на пътуване в градския транспорт. Идеята е това занимание да добие още по-голяма популярност и да направи скучното градско пътуване полезно и приятно. За тази цел на няколко централни места в столицата ще бъдат разположени открити пунктове, в които всички любители на четенето ще могат да разменят книги. Пунктовете ще бъдат позиционирани в близост до спирки на градския транспорт на пл. „Славейков“, пл. „Гарибалди“ и на изхода на метрото при Ректората на СУ (от страната на парка). На посочените места всеки посетител ще може да получи от Столична библиотека не само книга, а и безплатна читателска карта. Пунктовете ще бъдат отворени от 11.00 до 17.00 ч. от 24 май до 2 юни включително. Част от инициативата е и специален ретро трамвай – библиотека, който ще се движи по маршрута от пл. „Възраждане“ до пл. „Журналист“. Той ще изпълнява ролята на подвижна читалня и място за размяна на книги. На място ще има и библиотекар, от който пътуващите ще могат да получат също безплатна читателска карта за Столичната библиотека. Всички желаещи ще могат да се насладят на градското пътуване с книга в ръка на датите: 24, 25 и 26-ти май, както и на 1, 2, 3-ти юни от 11:00ч. До 15:00ч. На 1 юни, при хубаво време любопитните малчугани могат да разгледат и се запознаят с „паяка“ и да научат полезни неща за правилата на движение и паркиране. Машината ще ги очаква на паркинга срещу градинката на пл. „Батенберг“ от 18.00 до 19.00 часа.