Тема: БНР

comment 0
visibility 2848
Нов директор на БНР

БНР си има нов директор - Андон Балтаков

Най-после БНР си има нов директор. За по-малко от година това е вторият шеф. Съветът за електронни медии (СЕМ) днес избра Андон Балтаков за нов генерален директор на държавното радио. Балтаков получи 4 гласа "за" и един "въздържал се" при второто гласуване за деня на медийния регулатор, съобщава БНР. Розита Еленова се въздържа, като заяви, че продължава да подкрепя Антон Митов. Той бе одобрен с решаващият глас на Ивелина Димитрова, въпреки че при първото гласуванепоказа предпочитание към другия кандидат - Митко Димитров, който участваше в битката и преди няколко месеца, когато бе избран Светослав Костов.  Председателят на СЕМ София Владимирова също промени първоначалният си избор и при второто гласуване също заложи на Андон Балтаков, въпреки че на първото заседание гласува за Антон Митов. В надпреварата за стола на генерален директор на БНР участваха шестима- Жени Гаджалова, Антон Митов, Андон Балтаков, Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев. На първото гласуване нито един от тях не събра необходимото мнозинство от три гласа при гласуването. За първото гласуване членовете на СЕМ коментираха, че концепцията на Андон Балтаков ги спечели с това, че е модерна, блестяща и с визионерско мислене. За Антон Митов те посочиха, че познава в дълбочина актуалната ситуация в радиото и преценяват неговото убеждение, че гарантирането на редакционната независимост е най-важната стъпка за укрепване на доверието на аудиторията. В понеделник и вторник кандидатите представиха концепциите си пред членовете на медийния регулатор. До избора на нов генерален директор на общественото радио се стигна, след като през октомври миналата година СЕМ прекрати предсрочно мандата на Светослав Костов.

comment 0
visibility 340
Коледно БНР дари книги на софийското училище "Тодор Каблешков"

Учениците от "Тодор Каблешков" се радваха на книгите, дарени от "Хоризонт"

Прекрасен подарък получи столичното 75-о ОУ "Тодор Каблешков" в квартал "Факултета". Коледната изненада е от програма "Хоризонт" на БНР. Инициативата е на музикалния редактор и водещ на предаването „Каста дива“ Росица Кавалджиева и на български издателства на детски книги. С интересни книги се увеличи библиотеката на училището. "Щастливи сме, че сме тук", каза Кавалджиева, за която това поредната благотворителна кауза. "Българското национално радио е това, което е призвано да бъде най-близо до хората и не само в навечерието на един от най-светлите празници - Рождество Христово, но през цялата година, винаги и навсякъде", каза тя. Любопитните вдеца веднага рагърнали книгите и започнали да четат и нетърпеливо разлиствали. "Ще имаме много хубави дни в четене на прекрасни приказки", казва един от любимите гласове на Радиото - Таня Величкова, която вече е в преподавателския екип на училището. Пред гостите от "Хоризонт" децата разказали и за техните благотворителни инициативи. Те сами се организирали и помогнали на свои по-бедни връстници.

comment 0
visibility 2209
БНР нов конкурс за генерален директор

СЕМ пуска нова процедура за избор на генерален директор на БНР

Съветът за електронни медии (СЕМ) пуска новапроцедура за избор на нов генерален директор на БНР. Това предвижда първа точка в дневния ред на днешното заседание, което е от 11 часа. На 17 октомври членовете на СЕМ прекратиха мандата на новоизбрания, в края на юни т. г., директор на БНР Светослав Костов. Да управлява държавната медия временно бе изпълняващ бе Антон Митов - ръководител на дирекция "Архиви". Той обаче може да остане на поста 3 месеца, през които тече конкурсът за генерален директор. Причината за прекратяването на отношенията на Костов беше спирането на ефира на програма "Хоризонт" за 5 часа на 13 септември т. г. Той пък е категоричен, че ще обжалва решението на СЕМ в съда.  БНР има натрупани сериозни задължения към Столична община от натрупани неплатени местни данъци. През миналата година СОС одобри разрочено плащане в следващите 5 години. Всеки месец от държавната медия мнасят около 30 000 лв., за да погасят дълга към Московска 33.

Реклама
comment 0
visibility 2180
СЕМ освободи генералният директор на БНР Светослав Костов

Генералният директор на БНР е аут, СЕМ му прекрати мандата

Съветът за електронни медии (СЕМ) прекрати предсрочно мандата на директора на БНР Светослав Костов. Това съобщиха преди минути от контролиращия орган. Всички петима членове на СЕМ са гласували "за" прекратяването на мандата на Костов, както и договора му за управление на държавната медия. До освобождаването се стигна, след като програма "Хоризонт" бе спряна за 5 часа на 13 септември т. г. В обясненията си пред СЕМ след това Костов не бе убедителен за причините. Той имаше едноседмичен срок да подаде оставка, но не го направи. Днес вече Съветът единодушно реши да прекрати мандата му като генерален директор на БНР. До провеждането на нов конкурс управлението на БНР се поема от Антон Митов, който сега е директор на Архива в радиото.

comment 0
visibility 195
СЕМ, БНР, шеф

СЕМ ще гони предсрочно радиошефа

Съветът за електронни медии започва процедурата по предсрочното отстраняване от поста на генералния директор на БНР Светослав Костов. Едноседмичният срок, който членовете на регулатора дадоха на радиошефа сам да напусне изтече. Костов още миналата седмица каза, че няма да напусне доброволно и вече се е консултирал с адвокати. СЕМ единодушно наложи две глоби на БНР - 7000 лв. за нарушаване на индивидуалния лиценз, а другата - 20 000 лв. е за нарушаване на принципа за гарантиране правото на информация, след като "Хоризонт" замлъкна 5 часа. Тогава се твърдеше, че програмата е в профилактика, а един ден преди това от ефир бе спряна журналистката Силвия Великова. Проверката в БНР беше наредена от главния прокурор Сотир Цацаров, тъй като националното радио има статут на стратегически обект, който при кризи има мисията да информира населението.

comment 0
visibility 261
БНР, протест

"Серенада" под прозорците на СЕМ на "Шипченски проход"

За втори път музикални състави с инстурментите си, журналисти, служители на Българското радио и представители на двата синдиката "Подкрепа" и КНСБ протестираха срещу искането на СЕМ директорът на БНР Светослав Костов да подаде оставка. Мястото на протеста този път беше под прозорците на регулатора на "Шипченски проход". Участниците му са недоволни, че СЕМ ползва за инфорамция само едната страна по скандала, възникнал след обвиненията, че Костов е отстранил журналистката Силвия Великова и има вина за спирането на сигнала на "Хоризонт" на 13 септември т.г. СЕМ преди дни проведе среща, но само с част от редколегията на радиото. След нея членовете на СЕМ не поеха отговорност да везмат решение, а предложиха на  радиошефа сам да подаде оставка. Срокът изтича утре, но Костов вече обяви, че няма да напусне доброволно и вече се е консултирал с адвокати. "Серенадата" под прозорците на СЕМ принуди членовете му да се срещнат с протестиращите, за да чуят и другата гледна точка по въпроса.

comment 0
visibility 679
БНР, бой

Двама журналисти се биха в БНР

Неизлъчен материал в Българското национално радио предизвика физически сблъсък между редактора Добрин Йотов и репортера Добромир Видев. Очевидци твърдят, че Видев поискал обяснение защо е спрян негов материал. След разгорещен спор Йотов, който е брат на мъжа на Силвия Великова, която пък е в центъра на събитията в последно време в БНР, хванал репортера за гушата. Видев си е извадил медицинско. Директорът на СДВР Старши комисар Георги Хаджиев потвърди пред журналисти, че има подадено заявление за побой, образувано е досъдебно производство, което се наблюдава от Софийската районна прокуратура. Разследването се води в IV районно управление, текат процесуално-следствени действия, провеждат се разпити на свидетели, изземват се записи от камери, правят се очни ставки. В момента прокуратурата разследва спирането на програма „Хоризонт“ за 5 часа, има рокади в БНР, а СЕМ иска оставката на радиошефа Светослав Костов.

comment 0
visibility 333
БНР, оставка, Костов

Шефът на радиото сам да напусне, искат от СЕМ

Съветът по електронни медии (СЕМ) прехвърли топката по прекратяването на мандата на генералния директор на БНР и даде възможност на Светослав Костов сам да си подаде оставката в рамките на една седмица. Повод е спирането за пет часа на сигнала на програма „Хоризонт“ и възникналото напрежение в радиото. Светослав Костов няма намерение да подава оставка. И отправи предизвикателно предложение ако членовете на СЕМ намират основание – те да го отстранят. Извънредното заседание на медийния регулатор бе по предложение на един от нейните членове – Розита Еленова, след среща на членовете на СЕМ с представители на редколегията в програма „Хоризонт“ и други журналисти от радиото. Шефът на радиото разпространи отворено писмо, оплака се, че не му е дадено право на отговор и обвини свои колеги в лъжи и инсинуации. И съобщи, че вече се е консултирал с юристи и ако бъде отстранен ще търси правата си по закон.

comment 0
visibility 333
БНР, протест

Жива верига пред сградата на БНР под мотото „Да дадем сигнал“

СЕМ ще решава съдбата на шефа на БНР Светослав Костов. Той няма да си подаде оставка. Това съобщава шефът на радиото в отворено писмо. И предупреждава, че ще даде на съд всички, които са се упражнявали върху неговото име, достойнство и професионални качества. Смята още, че СЕМ е бил използван за проводник на лични интереси, клевети и недоказани твърдения от няколко човека. Ситуацията в БНР е наречена от него тревожна. И не коментира дали някой извън радиото му се е обаждал за отстраняването на Силвия Великова. Без коментар шефът на БНР оставя и думите на бившия ръководител на „Хоризонт“ Ивайло Савов, че точно Костов е упражнил натиск върху него да отстрани Великова. В писмото не се засяга и темата по изключването на „Хоризонт“ на 13 септември. Но прокуратурата вече излезе със становище, че генералният директор не е бил в течение по безпрецедентното спиране на програмата близо 5 часа и цялата  отговорност е на техническия директор Пламен Костов. СЕМ ще заседава след два дни, в петък, за да реши има ли законови  основание да бъде прекратен мандатът на Светослав Костов като шеф на БНР. Шефката на регулатора Владимирова вече подсказа, че това няма да се случи и само ще бъде наложена единствено санкция от 10 0000 до 100 хиляди лева. На 26 септември, четвъртък, пред сградата на БНР, Асоциацията на европейските журналисти в България организира жива верига под мотото „Да дадем сигнал".

comment 0
visibility 554
Нов генерален директор на БНР

Директорът на Радио "София" оглави БНР

Директорът на радио "София" Светослав Костов бе избран от СЕМ за генерален директор на БНР. Изборът вчера не беше труден, тъй като още на първото гласуване медийният регулатор определи кой ще ръководи държавната медия. Конкурент на Костов бе предшественикът му в Радио "София" Митко Димитров. Първият получи 3 гласа, а Димитров 2. За него гласуваха Иво Атанасов и Ивелина Димитрова. Новият генерален директор пък беше подкрепен с гласовете на Бетина Жотева, Розита Еленова и София Владимирова. Валерий Тодоров, Даниела Манолова и настоящият ръководител на обществената медия Александър Велев бяха другите трима претенденти за директорския пост на БНР. Държавната медия има голямо задължение към Столична община, натрупано от  местни данъци и такси в последните 6 - 7 години. Дълъгт бе разсрочен с решение на СОС в края на 2018 г. В продължение на 5 години БНР трябва да плаща по 31 000 лв. всеки месец, за да изчисти задължението си.

comment 0
visibility 536
БНР, избор на нов генерален директор

Дълг от над 1,8 млн. лв. към Столична община наследява новият шеф на БНР

Новият директор на БНР наследява дълг над 1,8 млн. лв. към Столична община. Обществената медия дълги години не е плащала местните налози. В момента върви процедура по избор на нов директор и до броени дни на 28 юни т. г. той ще бъде известен. Дългът към Московска 33 трябва да бъде погасен до 2023 г., след като общинските съветници решиха през есента на 2018 г. да дадат възможност за разсрочено плащане. Сред кандидатите са настоящият Александър Велев и още четирима негови конкуренти.  Ако сегашният генерален директор отново бъде одобрен, той ще управлява обществаната медия трети мандат. Натрупването на задълженията от 1,8 млн. лв. е започнало от предшественик на Велев и продължава и по негово време. Велев заема длъжността от 1998 до 2001 г. През лятото на 2016 г. печели конкурса за втори път. Валерий Тодоров е бил два последователни мандата шеф на БНР, от 2007 до 2013 г. Кураж за трети мандат получава от средите на БСП и президентството. Даниела Манолова, която е отговорен редактор в програмата за култура "Христо Ботев" е сред претендентите за управляващ. Митко Димитров, продуцент и директор на Радио София също е сред кандидатите. Той има професионален опит както в радио, така и в телевизия. Бил е пресаташе във военното министерство. Който и от петимата да заеме поста на генерален директор на БНР ще трябва редовно да плаща натрупаните към общината задължения.

comment 0
visibility 1203
Даниела Бенишева

Напусна ни журналистката Даниела Бенишева

Внезапно ни напусна журналистът от Българското национално радио Даниела Бенишева. Ще я запомним като един добър и светъл човек. За нея радиото не бе само работа, а една мечта. Тя бе репортер, редактори и водещ в емблематични предавания, като „Арте вива“, „Арт посоки“, „Чуй София!“, „София днес“, „Кой-кой е“, „Радио кафе“, „Ритъмът на столицата“ и др.  Преди да стане част от Българското национално радио, Даниела Бенишева сътрудничи на различни издания от периодичния печат, като в.„Сега“, в.„Българска армия“, в.„Земя“, „Програмата“ и др. Столица.bg поднася съболезнования на семейството й. Поклон пред паметта ѝ!  

comment 0
visibility 2340
БНР

Тръгна процедурата за избор на нов директор на БНР

Новият генерален директор на БНР ще трябва да изплати разсрочените данъци, които дължи държавната медия на Столична община.  Натрупаните задължения от 2013 година възлизат на 1 866 725 лв. за такса смет и данък сгради.  Има направен погасителен план за 5 г. и според него Радиото трябва да се издължи до  2023 г. с равни месечни вноски по 31 112 лв. Бюджетът на БНР е около 40 млн. лв. Днес Съветът за електронни медии откри днес процедурата за избор на нов генерален директор на Българското национално радио и БНТ. Документите могат да се подават до 17 часа на 27 май. Изслушването на кандидатите ще е на 26 и 27 юни. А финалният избор ще бъде направен на 28 юни. Мандатът на сегашния радио шеф Александър Велев изтича на 29-ти май.

comment 0
visibility 1568
Свещ

Напусна ни журналистката Стефка Кафеджиева

След дълго боледуване днес, на 73-годишна възраст почина журналистката от новините на радио Хоризонт Стефка Кафеджиева. От дълги години тя работи в националното радио. Опелото ще се състои на 7 май, от 12:30 ч. в църквата „Св. София“. Столица.bg поднася съболезнования на семейството й. Поклон пред паметта ѝ!

comment 0
visibility 863
БНР

Новият шеф на БНР ще наследи дълг от 1,8 млн. лв. към Столична община

БНР ще има нов директор след конкурса, който днес бе насрочен за 26 май т. г. съобщи обществената медия. Това е решено от членовете на СЕМ. Наследникът на Александър Велев обаче ще наследи и дълг от 1,8 млн. лв. към Столична община. Толкова дължи БНР от натрупани данъци от 2013 г. Налозите се оказа, че не са плащани 5 години.  През ноември 2018 г. СОС одобри схема на погасяване на задълженията. Погасителният план е за 5 години и през 2023 г. дългът ще се изплати. Според одобрената схема новият директор на БНР ще трябва да осигурява ежемесечна вноска от над 31 000 лв., за да се погаси дълга към Столична община.  Мандатът на настоящия директор Александър Велев, който управлява от 2016 г. изтича на 29 май т. г. Преди него директор бе Радослав Янкулов.   

comment 0
visibility 754
СУ "Св. Климент Охридски"

СУ и БНР са сред най-големите данъчни длъжници към Столична община

Двама от най-големите длъжници за местни данъци и такси към Столична община продължават да са Софийският университет "Климент Охридски" и Българското национално радио. И тазгодишната кампания за плащането на налозите стартира и както е известно не може да се плати за настоящата година преди да се изчистят задълженията за предходните. Софийският университет през 2017 г. дължеше 7,5 млн. лв. на Столична община, но поиска разсрочено плащане за 2,9 млн. лв. Схемата на погасяване получи одобрение от СОС за 5 години. До 2022 година, внасяйки равни вноски Алма матер трябва да е занулил дълга си, натрупан от данъци и такси към Московска 33. В момента обаче продължават и съдебните дела за още 2,5 млн. лв., които университетът дължи. Какво ще се случи и дали сумата ще бъде намалена, или трябва да се изплати цялата ще реши Темида. През ноември 2018 г. се разбра, че и Българското национално радио в продължение на 5 години е "забравило" да си плаща местните данъци и такси. От 2013 г. държавната медия е минавала гратис, а натрупаните задължения са в размер на е 1 866 725 лв. за такса смет и данък сгради, при годишен бюджет от около 40 млн. лв.  Да БНР също има изготвен 5-годишен погасителен план. Според него БНР трябва да се издължи до  2023 г. с равни месечни вноски по 31 112 лв. Сред първите данъкоплатци в Столична община е собственик на апартамент в район Изгрев. Той се е издължил онлайн още в неделя вечерта. От Столична община започва и кампанията за разпечатване и изпращане на съобщенията за дължимите данъци и такси до столичани, потвърдиха от общината. апартаменти.  6% повече приходи или 26 млн. лв. се очаква да влязат в в общинската каса през 2019 г., съобщи зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. А това се дължало на по-голямата събираемост. Плащането може да стане на каса, по банков път, онлайн и в изипей.  

comment 0
visibility 747

БНР е имало пари за данъци в бюджета, защо не са платени

Българското национално радио е имало заложени в бюджета си за 2018 г. 442 900 лв. за данъци и такси, научи Столица.bg. Това сочи справка на държавното ведомство. Интересното е, защо дори за тази година не са платени налозите към общината, след като парите ги има. Сега медията ще плати данък сграда за последното тримесечие, а за предишните три остават в графа "дължими". Иначе бюджетът за 2018 г. на БНР е 42 336 000 лв. На сесията на СОС, миналия четвъртък, се гласува БНР разсрочено да си плати задълженията към Столична община. До момента те са над 1,8 млн. лв. Общинската сесия одобри схемата, по която финансираната от държавата медия ще се издължава до 2023 г. Така в продължение на 5 години всеки месец трябва да внасят малко над 31 000 лв. Радиото не е плащало задълженията си към общината от 2013 г., когато директор бе Радослав Янкулов, а от 2016 г. начело на медията е Александър Велев. В държавната медия се случват и други странни неща. Още през 2016 г. УС взима решение от радио София да отпаднат новите за София!, научи Столица.bg от протокол на заседанието на УС. От пет гласували, решението се взима с 5 "за". Докладната е била на директора на радио София Светослав Костов за нова програмна схема. В нея се предвиждали нови блокови и музикални предавания, както и за младите хора, за туризъм, за здраве и за хората с увреждания и малцинствата. Промените трябвало да влязат в сила от 3 октомври 2016 г., по новата програмна схема отпаднали изцяло собствените новини на радио "София" за София.

comment 0
visibility 541

СОС разсрочи задълженията на БНР от 1,8 млн. лв. до 2023 г.

Българското национално радио ще плаща дълговете си към Столична община до 2023 г. Днес на сесия на СОС бе одобрено разсроченото плащане на натрупаните от държавното радио дългове от над 1,8 млн. лв. . Задълженията са от неплащане на местни данъци и такси от 2013 г. За пет години БНР дължи  1 866 725 лв. на Столична община. С приетото днес решение на СОС за разсрочено погасяване радиото ще трябва всеки месец да внася по 31 112 лв. следващите  5 години. Как може държавно учреждения с осигурен бюджет да не си плаща данъците, коментира преди два дни общинският съветник Карлос Контрера.  Той предложи Сметната палата и АДФИ да направят пълна проверка на обществената медия. БНР има осигурен от държавата бюджет от над 40 млн. лв. Задълженията са започнали да се трупат от управлението на Радослав Янкулов от 2013 г., а през 2016 постът на генерален директор зае Александър Велев.

comment 0
visibility 400

Симфоничният оркестър на БНР ще изнесе концерт

Симфоничният оркестър на Българското национало радио ще изнесе концерт на 9 ноември от 19:30 часа в зала „България“.  Те ще изпълнят произведения на Роберт Шуман, Антонин Дворжак и  Александър Райчев. Радиосимфониците ще изпълнят любимата на публиката „Академична увертюра“ от Александър Райчев, с която ще дадат начало на концерта. Класическия шедьовър Концерт за пиано и оркестър в ла минор от Роберт Шуман присъстващите ще чуят в изпълнение на блестящия немски пианист Фабиан Мюлер. През 2013 г. той печели Наградата на журито в Международния конкурс за пианисти Ferruccio Busoni в Болцано, Италия, както и специалната награда за най-добра интерпретация на съвременна музика за пиано. За финал симфониците ще изпълнят Симфония № 9 „Из Новия свят“ от Антонин Дворжак, която е сред най-често изпълняваните произведения. За ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“ билетите за събитието са безплатни, след като представят ученическа или студентска карта.  

comment 0
visibility 885

Над 1.8 млн. лв. данъци дължи БНР на Столична община

Близо 5 години БНР не е плащало местни данъци и такси на Столична община. Натрупаната сума от 2013 г. е 1 866 725 лв. за такса смет и данък сгради. Това стана се разбра от доклада на заместник кмета по финансите Дончо Барбалов за разсрочване на дълговете. Задълженията и плащането им ще бъдат обсъждани на сесията на СОС в четвъртък, 8 ноември т. г. Има изготвен погасителен план за 5 г. и според него БНР трябва да се издължи до  2023 г. с равни месечни вноски по 31 112 лв. Това са много пари. Как може да има държавно финансиране на БНР и да не си плаща данъците. Нахалство е да не плащаш 5 години, коментира общинският съветник Карлос Контрера от "Патриоти за София". Според него в БНР трябва да се направи ревизия от АДФИ и Сметната палата, за да се види къде са харчени парите от държавата. Генерален директор на държавното радио е Александър Велев от 2016 г. Той наследи поста от Радослав Янкулов, който управлява БНР от 2013 г. Бюджетът на БНР е около 40 млн. лв.

comment 0
visibility 525

Шведският вокален ансамбъл „Перуника“ с уникален концерт за Деня на народните будители

На 1 ноември, Денят на народните будители, от 19.30 ч. в Първо студио на БНР ще се представи проекта на Оркестърът за народна музика на БНР съвместно с вокален ансамбъл „Перуника“ – Стокхолм. Оркестърът на БНР за народна музика продължава да играе ролята на посланик на фолклора ни по целия свят. Сега на наша сцена е поканен шведския вокален ансамбъл, в чийто репертоар присъстват български фолклорни песни, информира artsofia.bg. Ансамбълът е основан от Михаил Делчев, който в момента е и диригент. Завършил е Българската държавна консерватория и години наред работи в Дания. Там създава три женски хора, изпълняващи български народни песни. В Швеция организира ансамбъл „Перуника“.

comment 0
visibility 644

На протест излезе Детският радиохор на БНР

След протеста на музикантите от БНР, днес, 20 август, детският радиохор към БНР също излезе на протест. Децата са против неочакваното уволнение на диригентката на хора Венеция Караманова. Хористите твърдят, че диригентката е отстранена без предизвестие, информира БТВ. За диригент на хора е назначена жена, която е дошла в радиото преди месец. Директорът на радиото Александър Велев твърди, че родителите на хористите са били подведени, тъй като той е водил дълъг разговор с Венеция Караманова, след който тя е приела неговото предложение, но след като прочела договора, отказала да подпише. Велев казва, че този протест трябва да е насочен против отказа на Караманова да подпише договора. Никой не иска да закрива детския радиохор, твърди директорът, но просто е дошло време за промяна.

comment 0
visibility 448

Сдружение „Безопасни детски площадки“ чества втория си рожден ден

На 15 юли, празнувахме със Сдружение „Безопасни детски площадки“. Сдружението отбеляза втория си рожден ден в Княжеска градина. БНР София предава на живо от мястото на събитието. За малчуганите имаше разнообразни игри и забавления. Мария Ачкова, кмет на район "Средец", уважи празника и пожела на сдружението успехи и все така добро сътрудничество с районната администрация.