Тема: Бойко Борисов

comment 0
visibility 2109
Премиерът: Нямам нито една забележка към Националния щаб за борбата с COVID

Премиерът: Нямам нито една забележка към Националния щаб за борбата с COVID-19

България ще започне да произвежда медицински аспиратори до два месеца, това съобщи премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Министерски съвет след приемане на Закона за извънредно положение. Цялата индустрия в Европа се пренастройва, нещо, което ние направихме преди 2 седмици, започваме да произвеждаме аспиратори, каза премиерът. Той не пропусна темата с бързите тестове за коронавирус, след изказване на доц. Мангъров от новосъздадения Експертен медицински съвет. "Няма сигурен бърз тест срещу коронавируса. Това го каза израелският премиер. Вчера ЕК прави обща поръчка за бързи тестове и ние сме заявили 1 млн. Не 100, не 1000, а цялата ми лична и на колегите ми убедност е, че Щабът се справя перфектно, нямам една забележка към тях. Този Съвет в лицето на проф. Костов е като помощен орган, мозъчен тръст, тоест, ако лекарите спорят да го правят в МС отколкото пред медиите", коментира премиерът възникналите вече противоречия между Щаба и Съвета за бързите тестове. Правителството отделя половин милиард лева за увеличените разходи за заплатите на служителите от Министерство на здравеопазването, Министерство на отбраната и МВР. Мерките за бизнеса и заетостта са 4,5 млрд. лв., ресурс, който мобилизира правителството. Капитализарат Българската банка за развитие, заделени са половин милиард, които на практика служат за гаранции на бизнеса да вземат капитали в размер на 2,5 млрд лв. 200 млн. лв. са за безлихвени потребителски кредите на лица в неплатен отпуск при запазване на трудовите правоотношения, каза Бойко Борисов. 60% държавата и 40% работодателят ще изплащат заплата на работници и служители, ако не ги уволнят. Това плащане ще надмине 1 млрд лв. Отлага се плащането на данъци до 30 юни, а в хазната това е по-малко с 600 млн. лв. Утре на заседание на МС ще гласуваме близо 50 млн. лв. за най нуждаещите са пенсионерите.

comment 0
visibility 32556
Проф. д-р Иво Петров: „Хлороквин“ оказва намаляващ ефект върху силата на си

Проф. д-р Иво Петров: „Хлороквин“ намалява силата на симптомите и скъсява периода за COVID...

Светило в кардиологията и национален консултант по инвазивна кардиология проф. д-р Иво Петров информира премиерът Бойко Борисов за положителния ефект на  лекарството за лечение на малария - „Хлороквин“. Препаратът оказвал положителен ефект и при лечението срещу COVID-19. На среща днес при премиера бяха проф. Иво Петров, председателят на Националния оперативен щаб ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски и министрите на финансите, здравеопазването  и икономиката. В кабинета на Борисов бяха изнесени данни за препарата на хининова основа и беше обсъдено как да се действа да производството му. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев тази сутрин издаде заповед, с която се забранява износът на лекарства на хининова основа. У нас аналгин-хининът беше забранен преди години. Премиерът заяви, че днес Агенцията по лекарствата трябва да свика борд и да се разреши употребата на лекарства на хининова основа. "В последните няколко дни има данни, които стават все по доказателствени относно ефекта на "Хлороквин", което е производно на хинина, относно ефекта при коронавирус. Първите изследвания са от Китай, но вече има данни от проведени изпитвания във Франция, като последното е от вчера. Една от последните публикации е за метаанализ на повече от 10 проучвания. Има данни, че класическото лекарство за антималария има намаляващ силата на симптомите ефект и скъсяващ периода при инвекция с коронавирус. Имаме основания, на базата на повече от 70-годишен опит с класическото антималарийно средство хлороквин, да го осигурим за българското население", каза проф. д-р Иво Петров, който е и зам.-председател на Столичния общински съвет. "До момента Ананиев е издал заповед за спиране на износа на всички лекарства на хининова основа. Не казваме, че сме намерили лекарство, не казваме, че е 100%  лечение, но във всички случаи е крачка напред. Това е нещо, което за заболелите дава положителен ефект. Агенцията по лекарства и ние се свързахме със всички наши големи поризводители. За сега има произведени количества за Украйна и Русия. Аналгин-хининът е спрян и до обяд Агенцията по лекарства ще си направи борд и да го разрешат. Имаме 35 000 на склад и готовност за 250 000 да започнем да произвеждаме. По ваше разпореждане ще разпредели в кои болници и как", каза премиерът след като изслуша проф. Иво Петров.  

comment 0
visibility 2668
Медиците на "първа линия" ще получат премии по 1000 лв.

Медиците на "първа линия" ще получат премии по 1000 лв.

По 1000 лв. допълнително към заплатите си ще получат всички медицински лица, които са "на първо линия" в борбата срещу корона вируса. Това каза премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг. Министър председателят и президентът Румен Радев застанаха рамо до рамо в борбата срещу епидемията от COVID-19. Стана ясно, че държавата ще отпусне по 1000 лева допълнително към заплатата на всеки медик - лекар, лаборант, медицинска сестра или други, участващи в борбата с коронавируса. "На първо линия" всички ще получат допълнително месечно възнаграждение", каза премиерът. Все още обаче правителството е предпазливо за предприемане на последващи финансови мерки, защото не се знае колко време ще продължи епидемията. Борисов бе съгласен с призива на президента за солидарна помощ на слабите и финансово затруднените. Той припомни отново, че е необходима предпазливост, защото не е ясно развитието на епидемията. На първо място мисли за пенсиите и заплатите, включително и за служителите на реда, които следят за изпълнение на мерките срещу корона вируса и активно участват за спазване на извънредното положение, което ще продължи до 13 април 2020 г. Стана ясно, че ЕК има социален фонд. Средствата от него са предзназначени за болнични заради коронавируса или за фалити. Все още нито една държава не е готова с конкретни мерки, а у нас всеки лев се пресмятал за дълъг период от верме, за да се защити държавата, коментира премиерът. Той призова да не се спекулира. Президентът на България Румен Радев изрази подкрепа за въвеждането на струготе мерки. “Тези ограничителни мерки са изключително важни и животоспасяващи. Но само със забрани и наказания не можем да излезем от тази криза като здраво общество”, кометнира Радев на брифинга. "Българското правителство следва да предложи механизми за най-засегнатите от ограничителните мерки", каза президентът. Очакванията са му правителството да определи приоритетите си и да се търси подкрепа от ЕК.

Реклама
comment 0
visibility 2259
Разширение на Околовръстното от Младост до Цариградско

Премиерът провери разширението на Околовръстното от Младост до Цариградско

Като видя, че багерите работят и съм спокоен. Това признава премиерът Бойко Борисов  при днешната проверка на разширението на софийския Околовръстен път в участъка от "Младост" към Цариградско шосе. Заедно с него беше и регионалният зам.-министър Николай Нанков. За посещението си на обекта Борисов съобщи и на профила си в социалната мрежа. Проектът за разширението е около 143 млн. лв., а дължината на трасето е 6 км. Движението по него трябва да бъде пуснато до края на 2021 година. "Извършени са всички земни работи и предстои подготовка по изграждането на инженерни мрежи. Археологическото наблюдение пък се осъществява от Националния археолочиески институт и музей на БАН. Разпоредил съм също така да бъдат изпратени патрули на КАТ на обекта, за да бъде повишена сигурността на трафика около строящия се участък", съобщава премиерът в социалната мрежа.

comment 0
visibility 278
Бойко Борисов и кмета на Ботевград Иван Гавалюков

Няма да има воден режим в Ботевград, "Бебреш" се наблюдава

Няма да има воден режим в Ботевград. Премиерът Бойко Борисов разпореди проверка на язовир "Бебреш", от който се водоснабдява градът, съобщават от МС. Това стана ясно след срещата на премиера с кмета на Ботевград Иван Гавалюков, който запозна Борисов със ситуацията. Още по време на срещата премиерът е разпоредил на земеделския министър Десислава Танева да провери дали местният ВЕЦ "Бебреш" ползва вода извън обхвата на разрешителното, което е издадено от "Басейнова дирекция". Също така министърът на МРРБ Петя Аврамова трябва да окаже съдействие на община Ботевград за разрешаване на проблемите с ВиК мрежата. От срещата става ясно, че в момента няма необходимост от воден режим в ботевград. Екипите на ВиК дружеството са предприели мерки и активни действия за ремонт на ВиК мрежата. С адекватната реакция в последните месеци са намалели течовете и загубите на вода с 6% за последния месец. Борисов е разпоредил ежедневно наблюдение на язовир "Бебреш", за да се осигури вода за жителите на района и да не се стига до режим. В момента полезният обем на водата в "Бебреш" еоколо 1,5 млн. куб. метра. Средно за денонощие се ползват около 14 000 куб. метра и водоподаването е гарантирано най-малко за следващите четири месеца.

comment 0
visibility 3050
Борисов посети ремонта на Софийската духовна семинария

Премиерът провери ремонта в Софийската духовна семинария

Премиерът Бойко Борисов направи проверка как върви ремонтът на Софийската духовна семинария "Свети Иван Рилски" в кв. Лозенец. Държавата отпусна 5 млн. лв. за реконструкция и обновяване на общежитията в сградата. Борисов обстойно огледа сградата и влезе и разгледа стаите, в които спят учениците от семинарията. Той остана доволен от ремонта на общежитието. В Духовната семинария учат деца от цялата страна. Премиерът Бойко Борисов посети ремонтираната Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. За реконструиране на общежитията в сградата бяха отделени 5 милиона лева. "Новата година да ни тръгне с божията помощ. Без Господ нищо не може да се направи", каза премиерът. Той каза, че за съжаление дарителите за храмовете са малко, но държавата активно подпомага вероизповеданията. Борисов седна на един от новите чинове в класната стая и разгледа техника, с която се учи. "Не вярвах, че и вие сте минали на лаптопи", похвали той свещениците. Те път му отговориха, че това са новите технологии и имат интерактивна дъска и 3D - може да се види как функционира сърцето, например. "Първо да видят как работи, а после го зареждаш с духовност, нали", пошегува се премиерът. Той каза, че пари са дадени - 1 млн. лв. за джамията в Разград, около 5 млн. лв. за манастира в Кърджали, възстановена  е църквата. 

comment 0
visibility 2170
Кабинетът почете Стефан Данаилов с едноминутно мълчание

Премиерът благодари на полиция и пожарна за реакцията им в "Пирогов"

Премиерът Бойко Борисов благодари на дужерните екипи полицията и пожарната за бързата реакция при взрива и пожара в балница "Пирогов" тази нощ.  Около 4 часа там се взривиха бутилки с кислород и предизвикаха голям пожар във Второ вътрешно отделение. "Благодарност за това, че са живи обгазените хора", каза премиерът. Загинали за двама тежко болни пациенти. Други 68 са евакуирани. "Дано не се окаже, че причината за взрива в "Пирогов" е запалена цигара", каза Борисов на редовното правителствено заседание днес, цитиран от Фокус.  В началото на заседанието на кабинета Борисов помоли за минута мълчание в памет на Стефан Данаилов. "Моля за мълчание в памет на Стефан Данаилов – добър приятел, голям мъж, голям, актьор, голям човек. Мисля, че загубата е действително голяма за българите, защото той беше обичан човек", посочи министър-председателят.

comment 0
visibility 864
Йорданка Фандъкова и Бойко Борисов в централата на ГЕРБ

Фандъкова: Изборите в София ми показаха, че пътят е правилен и хората очакват промяна

Промени в структурата на управление на Столична община ще направи Йорданка Фандъкова през новия мандат. Това заяви тя в първото си официално изявление след изборната победа за кмет на София. "Имам конкретни идеи за това и до премането на бюджета на Столична община ще покажа и новата структура. Това ще е свързано с персонални промени", заяви Фандъкова. Заедно с нея в централата на ГЕРБ бяха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, финнасовия министър Владислав Горанов, както и новоизбраните общински съветници на СОС Елен Герджиков и Малина Едрева. "Първо да благодаря на всички хора в София, че гласуваха и показаха, че живеят свободни хора и не се подават на внушения. Благодаря на всички, които ме подкрепиха. Аз разбирам това, което ми казаха тези избори - пътят е правилен, хората очакват работа и промяна. Ангажиментите, които съм поела по време на кампанията ще ги спазвам, включително и в СОС. Най-голямата група е на ГЕРБ и СДС и специално искам да благодаря на десните хора, които показаха, че не бягат от най-важните ценности в града. Ще проведа разговори за отделни политики, защото имаме съвпадения по голяма част от сферите в програмата ми. До месец трябва да предложа на СОС новия проект за бюджет, а това са политиките и ценностите", каза Фандъкова. "Да поздравя всички победители в изборите, колкото и да са предварителни са ясни резултатите. Да отчетем, че въпреки партията е в управление много години, отново много избиратели ни дадоха подкрепа. Върнахме се към нормалността в един изборен процес. И по-шарените общински свети показват, че ще имаме възможност да споделим отговорността", каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в централата на ГЕРБ. Там където губим Благоевград и Русе партията е първа политическа сила и групите в Общинските съвети са най-големи. Хубаво е на тези политолози и социолози да пишат "никога не познали резултат" - Кольо Колев.

comment 0
visibility 515
Бойко Борисов гласува

Активността в София стигна до 26,3%

Активността в София се увеличава. Към 16 часа тя е била 26,3%, съобщи социолог  пред Нова телевизия.  Все още обаче активността е доста по-ниска от миналата неделя, когато беше първи тур на Местни избори 2019 г. "Гласувах, за да продължи София да расте все по-хубава и по-хубава, защото когато аз станах кмет, Кремиковци бълваше дим във всички цветове на дъгата и благодарение на нашата политическа воля го няма вече", каза премиерът Бойко Борисов след като гласува на балотажа в 78-о СУ в Банкя. Според премиера изборите са свършили още на първия тур, когато ГЕРБ е станал първа политическа сила. Изказването на президента Румен Радев, той коментира, че трябва всички да са снизходителни. "Един мъж, обграден с Мая Манолова, Корнелия Нинова, Татяна Дончева, Весела Лечева, Весела коледа - те го ошашавиха този човек, не му завиждам, нека бъдем снисходителни", каза Борисов.  Аз съм политически лидер на партия, която участва в тези избори, а президента политически лидер ли е?, попита риторично премиерът.  

comment 0
visibility 484
Бойко Борисов

Премиерът гласува за построилите метрото и Околовръстното в София

Премиерът Бойко Борисов пусна гласа си в избирателна секция в 78-о училище "Христо Смирненски" в Банкя, съобщава Bgonair. Той изтъкна, че е гласувал за всички, които са изградили метрото, парковете в столицата, фонтаните, както и за строителите на южната дъга. Борисов каза, че президентът е подвел избирателите като е изрекъл неистини. Премиерът сподели също, че се надява на голяма избирателна активност днес.

comment 0
visibility 291
Австралийски диплромати вялзоха в центъра в Бусманци

Австралийски дипломати посетиха Полфрийман в центъра в Бусманци

Освободеният от затвора предсрочно австралиец Джок Полфрийман вероятно скоро ще напусне центъра в Бусманци и страната. Днес при него на посещение бяха двама австралийски дипломати. Те влязоха в центъра и носеха папка с документи, съобщава Дарик. Полфрийман излезе предсрочно от затвора, но бе настанен в Бусманци, защото нямаше валидни лични документи. Той има пасаван от австралийското посолство. Повече от седмица австралийски дипломати, както и адвокатът на чужденеца настояват той да бъде освободен, защото вече имал и готови лични документи. Същевременно пък прокуратурата поиска да се преразгледа освобождаването. Днес, по-рано, случаят с австралиецът, обвинен за убийството на Андрей Монов, коментираха премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Младен Маринов на излизане от президентството. "Щом висшият съдия го е призовал, аз съм веднага съгласен със съдиите. Каквото кажат, и аз съм съгласен. Така съм обучен, че каквото се произнесе висшият съдия - да се съгласявам с него и да не го коментирам", коментира пред медиите премиерът Бойко Борисов по повод безпрецедентното обръщение на шефа на ВКС Лозан Панов, в което той призова съдийския състав да побърза с решението, а министъра на вътрешните работи незабавно да го пусне от мигрантския център. "От вчера адвокатът на Полфрийман е внесъл искане той да бъде освободен от мигрантския център и да бъде настанен на външен адрес. Процедурата е в ход, трябва да се изпълнят определени изисквания, за да се случи това нещо. Днес очаквам доклад от директор на дирекция "Миграция" дали всички тези условия са изпълнени, и разбира се, когато са изпълнени, ще спазим процедурата", коментира и Маринов.

comment 0
visibility 260
Бойко Борисов за местните избори

Премиерът за местните избори: БСП няма да загубят дори достойно без кандидат за София

Йорданка Фандъкова е получила на 100% доверието на Бойко Борисов сама да си определя листата и да провежда кампанията си. Това призна премиерът в интервю пред bTV тази сутрин. "Имаме много работа и не се меся в изборите. Сами се оправят много добре", заяви премиерът Бойко Борисов. Той смята, че няма битка за София, защото е завършена преди да е започнала. "Битката е в смесените райони и е с ДПС. "Никога не предопределям резултати, не съм оракул. Голямата група е на ГЕРБ, как ще се направи бюджета, ако спечели Манолова? Или мисли, че пак ще подвие опашка – избори бяха, трябваше да говоря някакви неща, а сега да си работим", коментира Борисов. В обширното интервю, той не пропусна и БСП. "Като кукувици са, чудят се къде да снесат по едно яйчице. Може ли да са партия и да си нямат кандидат в София", попита премиерът. Според него социалистите нямат да загубят дори достойно, защото са без собствен кандидат в столицата. Борисов призна, че "Апартаментгейт" е нанесъл сериозен удар върху имиджа и репутацията на ГЕРБ. Това го накарало да вземе предизборната кампания за Евровота в свои ръце. За местните избори обаче не се намесвал. Вчерашната истерия с прибирането на ромски деца от училище в Сливенско Борисом определи като Костинбродска афера. "За съжаление този път не им се получи", категоричен бе премиерът. Той коментира и бившия омбудсман на България и независим кандидат за кмет на София Мая Манолова. "С Мая Манолова се чувахме много често, идвала е много често, помагал съм й много. Но когато каза, че държавата я репресирала… как ще те репресира държавата ти идваше в министерския съвет по-често, отколкото в твоя кабинет", каза Борисов и отказа да прогнозира резултатът на Манолова в битката за София.

comment 0
visibility 594
Фандъкова и Бойко Борисов откриха водернизираната база на НСА на ул. Гургул

Премиерът съветва Фандъкова да покаже на Манолова какво е свършила

Йорданка Фандъкова да покаже на опонентите за кмет на София и конкретно на Мая Манолова какво е свършила общината през изминалите години. Това посъветва премиерът Бойко Борисов кандидатът за четвърти мандат за кмет на София Йорданка Фандъкова. Двамата бяха сред официалните гости на откриването на модернизираната база на Национална спортна академия "Васил Левски" на ул. Гургулят 1 в София. Единствената спортна академия у нас обнови старата си база в центъра на София за 3,7 млн. лв. Ръководството на НСА защити проект и получи финансиране по Оператинва програма "Региони в растеж". Около 1 млрд. лв. се отпускат инфраструктура в образованието в страната, заяви премиерът Бойко Борисов на церемонията по откриване на ремонтирания обект на НСА. Старата и  рушаща се сграда, известна като Ректората на НСА вече е само спомен. Там има нова многофункционална спортна зала. Да имаш университет в  центъра на града е много удобно. Бази, които струват десетки милиони, не позволихме да бъдат откраднати и дадохме на НСА да ги стопанисва, коментира министър-председателят. На Гургулят 1 има ново обзавеждане и оборудване на учебните зали и кабинети, на конферентната зала, библиотеката, читалнята, както и на фитнес залата и съблекалните. Обновяването на материално-техническата база на НСА и подобряването нa учебния процес ще улеснят въвеждането на нови методи на обучение на младите хора. Модерната база ще стимулират мотивацията на студентите за по-голяма активност в учебния процес и реализацията им.

comment 0
visibility 392
Бойко Борисов помагал повече на МАнолова отколкото на Фандъкова

Премиерът: Не съжалявам, че съм помагал на Манолова

Повече съм помагал на Мая Манолова отколкото на Йорданка Фандъкова и тя с основание ми се сърди. Това заяви премиерът на България и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на срещата със СДС за общите действия на местните избори, цитиран от БНР. Той коментира, че Манолава е станала омбудсман благодарение на ГЕРБ. Борисов не съжалявал, че през годините е подкрепял Манолова, въпреки че за това е получавал упреци в партията. Едва ли е имало някой да е помагал повече на Мая Манолова от мен. Всички нейни закони, стотици милиони, които искаше за хората с увреждания и за всички останали, ѝ бяха дадени, казва премиерът като отговор на влизането на омбудсмана в битката кмет на София. Като омбудсман тя се справяла добре, е оценката на Борисов за работата на Манолова и затова не съжалявал, че я е подкрепял. Премиерът обаче припомни, че Манолова и Станишев са внесли сигнала в прокуратурата по случая "Костинброд" преди 5 години и той е спрял отмъщението срещу нея.   Фандъкова с право ми се сърди, защото тя е идвала по-малко при мен и по-малко съм ѝ помогнал, признава премиерът. Той се надява битката между Фандъкова и Манолова за кметския стол на София да е премине в една коректна кампания.   

comment 0
visibility 545
Гриша Ганчев

Борисов събра на Дондуков 1 босове на грандовете в родния футбол

Договорихме се за феърплей в предстоящото първенство. Дано да е за последен път и да има феърплей. Да не се купуват мачове и съдии и да не се пробиват отбори. Да победи най-добрият. Това заяви пред bTV собственикът на футболния ЦСКА Гриша Ганчев на излизане от Министерски съвет. По-рано днес премиерът Бойко Борисов събра собствениците на футболните грандове у нас. На срещата присъстваха Васил Божков собственик на "Левски", Гриша Ганчев на ЦСКА, Георги Домусчиев на "Лудогорец", както и президентът на БФС Борислав Михайлов и прокурори. Михайлов отрече да има натиск върху съдиите, въпреки че преди месец шефът на реферите заяви, че се оказва влияние на подчинените му. В петък започва футболното първенство, а още не са забравени скандалите през изминалото. Родният футбол не успя да се предпази от черно тото, купуване на съдии и още куп издънки. Срещата при премиера бе, за да се разберат собствениците да има феърплей и клубовете да не си правят мръсотии. В края на миналата седмица от ЦСКА изпратили ултимативно писмо за твправата. Армейците настояват друга телевизия да излъчва техните мачове. От "Българска армия" смятат, че Кирил Домусчиев в конфликт на интереси. Той е собственик на излъчващата шампионата "Нова Броудкастинг Груп", Лудогорец, "Футбол Про Медия" и член на изпълкома на БФС.

comment 0
visibility 2152
Папа Франциск и Бойко Борисов

Папа Франциск отпътува от София

Светия отец излетя от летище София в 8:25 часа, като бе изпратен официално от Бойко Борисов. Папата отпътува след тридневното си пощения у нас за Северна Македония. На церемонията по изпращането бяха и представители на Националната гвардейска част.  Заедно с него отпътува и делегация от Ватикана. ''Останах доволен, вие сте един здрав народ. Благодаря ви, че се стремите да имате добри отношение със всички съседни страни, да изграждате мир и мостове'', каза Светия отец на министър-председателя Бойко Борисов. Той благодари на папата за това, че е посетил България, и подчерта, че ще продължи да работи за мир в региона. Апостолическото посещение на папа Франциск у нас започна на 5 май. За времето, през което бе в България, той посети София и Раковски.  

comment 0
visibility 2215
папа Франциск

Папата пристига у нас с делегация на най-високо ниво

Негово Светейшество папа Франциск ще пристигне утре сутрин с папска свита, съставена от 35 най-висши представители на Светия Престол. Нивото на делегацията е от много по-високо за разлика от други подобни посещения. В нея са включени държавният секретар на Светия престол кардинал ПиетроПаролин, кардинал Леонардо Сандри, префект на Конгрегацията за източните църкви, кардинал Курт Кох, председател на Папския съвет за насърчаване на единението между християните, архиепископ Едгар Пеня Пара, заместник-държавен секретар - с ранг вицепремиер, архиепископ Пол Ричард Галахър, секретар за отношенията с държавите - с ранг министър на външните работи, монсиньор Гуидо Марини, главен церемониал майстор на Папските литургични чествания, координаторът на папските пътувания монсиньорМаурицио Руеда и др. За апостолическото си пътуване в София папа Франциск, ще бъде посрещнат на летище София лично от министър-председателя Бойко Борисов. Ще бъде проведена и среща с президента Румен Радев, гражданското общество и дипломатическия корпус, съобщава Нова телевизия. Светия отец ще се срещне и с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в Синодалната палата, след което ще проведе тиха молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в катедралния храм „Свети Александър Невски“.В 13 ч. на 5 май папа Франциск ще проведе неделната молитва „Царице небесна на пл. „Свети Александър Невски“. Това е и първото събитие на което ще могат да присъстват граждани и гости на София. Молитвата „Царице небесна“ всяка седмица се проследява в ефир от над 100 милиона вярващи от целия свят. Но този път тя ще бъде на живо от столицата. Тя носи името „Царице небесна“ само в периода след Великден, а в останалото време се нарича „Ангел Господен“. Докато трае молитвата, на сцената пред пл. „Св. Александър Невски“ ще бъде изложена икона на МесемврийскатаБогородица, любима на папа Йоан XXIII или т.нар. Български папа – Анджело Ронкали.Второто събитие със Светия отец, ще бъде неделната литургия, която ще се проведе на пл. „Княз Александър Първи“. На нея се очаква да присъстват над 7600 души. Тя представлява традиционна католическа меса, на която освен католици от цялата страна, са поканени и представители на властите, както и на другите вероизповедания. Литургията ще бъде много тържествена , организира се от папския церемониал-майстор монсеньор Гуидо Марини.На 6 май в понеделник папа Франциск ще посети бежанския център „Враждебна“в столицата, след което в град Раковскище проведе света литургия с първо причастие на 250 деца в църквата „Пресвето сърце Исусово“. Посещението ще завърши със събитието за мир на пл. „Независимост“ в София. Тогава папа Франциск ще отправи своето послание за мир към целия свят заедно с представители различни вероизповедания. На сцената 6 деца техни представители ще държат запалени факли, символ на мира. Светия отец ще бъде изпратен на 7 май сутринта от министър-председателя Бойко Борисов.

comment 0
visibility 528
Среща за Златен век при премиера

Фандъкова и Здравков доволни от прилагането на закона и спирането на "Златен век"

Строежът на "Артекс" - "Златен век" в столичния квартал Лозенец се спира. Заповедта ще бъде издадена днес, потвърди регионалният министър Петя Аврамова в парламента. Столичният кмет Йорданка Фандъкова пък е доволна, че е имало политическа воля  да се спази законът, защото той е валиден за всички. Тя заедно с главния архитект Здравко Здравков присъстваха на срещата на премиера Бойко Борисов с представители на ИК "Лозенец". Арх. Здравков обясни, че строежът трябва да се обезопаси. Засега не е ясно построеното до момента дали ще се събори и каква ще е съдбата на небостъргача. За заплашителните есемеси, които е получавал, главният архитект нямал намерение да подава сигнал. Според него оказания натиск е премерен. Според  Никола Вапцаров от ИК "Лозенец" нямало поправка "Артекс" в ЗУТ, а промените не се прилагали за този строеж. От сдружението спират с протестите до окончателното влизане в сила на заповедта за спиране на строежа. В момента сградата е посторена до 18-ия етаж. Според проекта сградата трябва да е 34 етажа - над 100 м. категорично било потвърдено, че разрешителното за строеж на "Артекс" е изтекло през 2017 г. На 6 април ДНСК са връчили констативен акт на възложителя и днес ще бъде връчена заповедта за спиране на строежа. Мотивите са два - нарушение по време на строителството и липса на презаверено разрешение за строеж. Фирмата има право да обжалва акта. В края на миналата седмица от "Артекс" пък изпратиха писмо до медиите, в което заявяват, че спират строителството, след като е наредил Бойко Борисов.    

comment 0
visibility 573
Фандъкова на среща при премиера за "Златен век"

Спират строежа на "Златен век", ДНСК са открили нарушения

Спира се строежът на небостъргача на Мирянови "Златен век". Столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска от строителния Министър Петя Аврамова да се спре строежа на "Златен век" на ул. Златен рог 10 в столичния квартал "Лозенец". Това стана на среща при премиера. Фандъкова е информирала  и Бойко Борисов, че в момента разрешението за строеж е изтекло. За срещата съобщи столичният кмет на страницата си в социалната мрежа. "Убедена съм, че строителството не трябва да продължава", категорична е Фандъкова. Според "Златен век" трябва да спре да се строи, докато съдът не се произнесе за валидността на строителните книжа. Министърът на МРРБ Петя Аврамова пък е съобщила, че днес приключва проверката на ДНСК на обекта на ул. Златен рог 10. Проверката е показала, че има съществени отклонения в строителството. Това давало основания за издаване на констативен акт и спиране на строителството. Все още от НДСК не са оповестени резултатите от проверката и какви са отклоненията в строителството. 

comment 0
visibility 1277
Паметник на Бойко Борисов

Появи се Бойко с очи на Самуил

София осъмна с паметник на премиера Бойко Борисов поставен на обсъждания от седмица площад „Гарибалди“. Странния паметник е изработен със светещи червени очи, като в едната си ръка държи ножица, а в другата - папки на една от които пише БКП, има и символ с две букви Б. Негов автор е скулпторът Андрей Врабчев. Очите на Борисов светят по подобие на паметника на цар Самуил, който се намира до "Александър Невски". Скулптурата е с вградена тонколона , от която звучат речи и популярни реплики на премиера. Паметникът ще остане на място докато не му свършат батериите. Той е правен по подобие на монументът на Ленин, който стоеше в близост до ЦУМ. Малко след 9 часа паметникът бе премахнат.

comment 0
visibility 437
Стадион Бистрица

Гол на Борисов прати "Витоша" на полуфиналите в първенство за ветерани

"Витоша" (Бистрица) съставен от ветерани извоюва победи с 2:1 над "Пирин" на финала на първенството в зона София. Мачът се игра на стадион "Бистрица" по-рано днес, съобщава Спортал. Тигрите поведоха с гол от дузпа на премиера Бойко Борисов още през първата част, но "орлите" се добраха до равенството чрез гол на Атанас Николов. След изравняването на мача футболист на Пирин два пъти уцели греда и така не успя да изведе тима си напред. В края на мача "Витоша" успя да стигне до победата с 2:1, а автор на победното попадение бе Светослав Петров. Така след като победи у дома тимът, в който играе Борисов, вече е на полуфиналите на държавното първенство за ветерани.

comment 0
visibility 1179
3 март

Премиерът на България: Умеем да сме единни, особено пред трудностите

Честит Трети март! В деня на Националния ни празник се прекланяме пред подвига на всички герои, които се бориха и постигнаха свободата на България. Почитаме паметта на нашите предци и поколения наред пазим яркия спомен за делото им, което е извор на национална гордост и чувство за дълг и отговорност към България. Това казва премиерът Бойко Борисов по случай Националния празник на Република България 3 март. Поздравлението му разпространено от правителствената информационна служба.  „Саможертвата на нашите възрожденци никога няма да бъде забравена, защото носи в себе си българския дух, който е несломим и не спира да намира нови проявления на своята сила и непреходност“, отбелязва Борисов. „Поколения българи се бориха, за да си върнем свободата, независимостта, държавността, да заемем достойно място сред развитите демократични държави. Днес, когато тези национални каузи са спечелени, продължаваме да отстояваме авторитета на България пред света. Няма как да не се чувстваме горди с  постигнатото от всички нас заедно, когато виждаме уважението и признанието на нашите външнополитически партньори. Вековете чуждо управление са далеч в миналото и българската дума вече не само се чува, но се търси и цени“, посочваминистър-председателят.  „Идеалите на Възраждането са надградени със 141-годишните опит и мъдрост на българската нация. Днес съм убеден, че трябва да сме повече оптимисти, защото реалните резултати от постигнатото са видими и имам вярата, че ще продължим да ги надграждаме заедно като народ. Защото неведнъж сме показали, че умеем да сме единни, особено пред трудностите. Защото можем да сме пример за етническа толерантност и знаем как да живеем в разбирателство. И най-вече защото ценим мира и просперитета. Бъдете живи и здрави и нека бъдем горди, че сме българи. Честит празник!“, завършва премиерът.

comment 0
visibility 1050
среща-район Илинден

Жители на "Захарна фабрика" ще пишат на премиера за санирането (СНИМКИ)

Жители на жк Захарна фабрика ще пишат писмо до Бойко Борисов за по-бързо отпускане на средства за саниране на жилищните блокове в район Илинден. Десетки управители на етажни собствености се срещнаха с кмета на район Илинден Иван Божилов. Те обсъдиха с него желанието си да напишат писмото до премиера, с което да поискат отпускане на средства  за саниране  на жилищни блокове по Националната програма за енергийно обновяване.   Представителите Сдруженията обясниха, че всички 23 блока в квартала са подали заявления за саниране  и са получили одобрение на първи етап, като предстои отпускането на средства. Те коментираха, че това е нужно, тъй като сградите в този район са едни от най-старите. Кметът на района е обещал напълно да съдейства за комуникацията между тях и Министерски съвет, съобщават от районната администрация.   В края на срещата, гражданите благодариха на кмета Божилов за реализирането на много големи проекта в квартала. Скоро беше обновена 179-а детска градина "Синчец", както и за обновените междублокови  пространства в жилищния комплекс.