Тема: болница

comment 0
visibility 518
топло

Болницата в Панчарево има нова отоплителна инсталация (СНИМКИ)

Болницата в Панчарево посрещна зимата с нова отоплителна инсталация. В момента температурата в коридорите на лечебното заведение е около 20 градуса, а в спалните и салона за рехабилитация - 22-23 градуса. "Миналите години много често имаше аварии и течове, а тук постоянно имаме пациенти, които не може да държим на студено", каза пред заместник- кмета на столицата по здравеопазване и финанси Дончо Барбалов д-р Андрей Андреев, управител на общинската болница за долекуване в Панчарево. Барбалов, заедно с директора на дирекция "Здравеопазване" д-р Моника Чеуз днес провериха състоянието на лечебното заведение.     През лятото там беше основно ремонтирана отоплителната инсталация и покривът на сградата. Проектът, на стойност 500 000 лв., бе финансиран със средства от Общинския приватизационен фонд /СУСОПФ/, след решение на СОС. Подменени бяха всички тръби за топлоподаване - от котела, който се намира в специално помещение в двора на болницата, до последния радиатор в сградата. Тръбната разводка - хоризонтална и вертикална, включва общо близо 10 километра тръби.   Лечебното заведение разполага с 90 места за пациенти, които провеждат рехабилитация след активно лечение в други болници. За тях се грижат общо 50 души - лекари, рехабилитатори и помощен персонал.   В Панчарево се лекуват предимно хора, претърпели катастрофи, заболявания на опорно -двигателния апарат или на сърдечно-съдовата система /инсулт, инфаркт/. Годишната издръжка на болницата е 950 хил. лв. От тях 250 хил. лв. се отпускат от НЗОК, а останалите средства се осигуряват от Столична община. Според специалистите, лечението и рехабилитацията, провеждани в общинската болница са на много добро ниво и пациентите са изписвани от там със значително подобрение на състоянието.

comment 0
visibility 1541
масов бой

Масов бой в "Христо Ботев"- трима откарани в болница

Масов бой е имало снощи в столицата. Около 23.00 часа в полицията е получен сигнал за възникнало меле между около 20 мъже в кв. „Христо Ботев“. По първоначални данни трима са пострадали от побоя, откарани са в болница, съобщиха от МВР.    След бързата намеса на полицията конфликтът е прекратен, задържани са двама от участниците, единият от които също е с нараняване  -  фрактура на два пръста на ръката.  Разследването продължава под наблюдението на прокуратурата, в рамките му  ще се изясняват всички обстоятелства, довели до инцидента.    

comment 0
visibility 2539
трамваи

Ватман от катастрофата в "Дружба" е в болница (СНИМКИ)

Ватманът на един от катастрофиралите в "Дружба" трамваи е откаран в болница. Жената е приета в УМБАЛ "Св. Анна", съобщиха от болничното заведение. Тя е с порезна рана на главата, без опасност за живота. Там има още един пострадал- мъж с гръдна травма, без опасност за живота.   Както Столица.bg съобщи три трамвая се удариха в столичния жк. "Дружба" на бул. "Искърско шосе". Има един загинал- младо момче. Според свидетели на инцидента първият трамвай е бил спрял. Дошъл е втори, който го е ударил. А момчето се е оказало между двете машини.    10 пътници от последната мотриса са се оплакали от различни наранявания и са откарани в болница.     

Реклама
comment 0
visibility 319
детска болница

Интензивното на Детската болница в София отново ще приема пациенти

В рамките на днешния ден се очаква да заработи интензивното отделение на Детската болница в София. От 27 ноември миналата година педиатрията спря да приема деца, които се нуждаят от интензивно лечение и дихателна реанимация, заради недостиг на лекари. Кадровата криза се изостри след смъртния случай с 3-годишното дете. Малките пациенти бяха пренасочвани към "Пирогов", "Александровска" и Националната кардиологична болница, разказват от Bulgaria ON AIR.   Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че се водят преговори с двама анестезиолози за интензивния сектор в Педиатричната болница  "Проф. Иван Митев" и той може да заработи на 20 януари. "Отделението ще започне да работи от 3 февруари, тогава имаме осигурени анестезиолози. Клиниката работи и в момента, има новоназначени колеги", обясни пред камерите началникът на педиатрията Димитър Русинов.   "Убеден съм, че клиниката ни ще възкръсне като феникс от пепелта. Ще заработим на пълни обороти от 3 февруари. Благодаря на нашите дарители, които успяха да организират прекрасен ремонт", коментира началникът на Клининиката по пулмология Даниел Илиев.   Според него на този етап ситуацията не е взривоопасна и в момента в болницата се чувстват по-стабилни финансово. Той благодари на Министерството на здравеопазването, което подало ръка и успяло да реши част от проблемите с възнагражденията в болницата.                            

comment 0
visibility 462
Спират приема на деца в Падиатрията в София

Няма анестезиолози и спряха приема в Педиатрията

Приемът на малчугани в Педиатрията в София е спрян. Причината е липса на анестезиолози в интензивното отделение на детската болница, съобщи Монитор, цитирайки изпълняващия длъжността директор доц. Димитър Калайков. Работещите там двама специалисти са напуснали, а третият не може да изпълнява дейността и да обхване цялата болница, обясни директорът. Отделението няма да работи докато не се намерят нужните анестезиолози. Няма да се приемат деца за интензивно лечение и наблюдение, категорични са от Педиатрията. Преди 2 седмици почина 3-годишният Александър, след като за часове разви тежка двустранна пневмонияе и родителите обвиниха лекарят и болницата, че не е оказана адекватна помощ.  Доц. Калайков вече е изпратил доклади до РЗИ-София, Столичната здравноосигурителна каса, Центъра за спешна медицинска помощ по случая. Той е разговарял и с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.  Директорът обясни, че в интензивното отделение работят и две медицински сестри на 75 години. Той признава, че има съмнение, че ще се намерят лекари и медицински специалисти, които да работят в болницата. Сериозен проблем е ниското заплащане на труда.  

comment 0
visibility 1360
болница

Отстраняват директори на болници заради починалото дете

На днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов нареди на здравния министър Кирил Ананиев да отстрани директорите на лечебните заведения, замесени в случая с починалото 3-годишно дете, съобщава Новини.бг. Това е мярка, която ще се предприеме докато вървят приверките по случая. Препоръчано беше за извършване на експертизите да се използва Военномедицинска академия. Премиерът е категоричен, че възмездие трябва да има. Трябва да се направи всичко, което е възможно по закон, за да излезе истината наяве. Лекарите, които са отговорни за случилото се, да се махат, настоя Борисов. Не е редно да се

comment 0
visibility 12602
Стоянка Мутафова

Мутафова и Данаилов нямат подобрение

Двамата любимци на България – Стефан Данаилов и Стоянка Мутафова – продължават да са в тежко състояние в болница. За момента лекарите им не могат да ни зарадват с информация дори за максимално подобрение и при двете звезди на родния театър, съобщава Монитор. Факт е, че и двамата са в критично състояние. Роднините на Ламбо казват, че дори и те нямат достъп до него. Положението е зле, няма промяна. След лекото подобрение, нещата сега не са никак добри. Припомняме, че в петък Стефан Данаилов отново е приведен в изкуствена кома във ВМА, за да бъде приложена необходимата терапия. Организмът на актьора е изключително слаб и се изчаква да достигне до състояние, в което да може да се бори сам, без да се третира с нищо.  Все още няма добри новини. Няма положителни новини и за Стоянка Мутафова, която е в болница „Лозенец“. На 21 октомври Мутафова е претърпяла операция за премахване на жлъчния мехур. След успешната операция, актрисата е развила сепсис и температурата ѝ продължава да е висока. Инфекцията все още не е овладяна напълно.  

comment 0
visibility 582
обир

Таксиметров шофьор обран от клиент в двора на столична болница

Шофьор на такси  бе обран в двора на столична болница от свой клиент. Антон Русинов се оказал с неплатена сметка за превоз и без смартфона си, след като на 24 октомври през нощта качил момче, което искало да прибере леля си от болницата. Шофьорът разпознал крадеца. Той се оказал стар познайник на полицията. Антон разказа за патилата си пред камерата на Нова телевизия.   В началото "лелята" на бандита уж трябвало да е в белодробното отделение. Е, не била там. С колата влезли в двора на Медицинска академия и почнали да обикалят и да я търсят. Нямало я навън. И клиентът влязъл в Спешното. Според персонала там той се държал доста неадекватно-буйствал, тропал по вратата и си излязъл.   После се качил пак в колата и поискал телефона на шофьора. Уж, че неговата батерия била паднала. Провел един разговор с непознато лице. Водачът усетил,че младежът тръгва да бяга и слязъл след него. Не го настигнал.   Но се сетил, че гледал по телевизията репортаж с това момче. Там то признало,че е откраднало телевизор. А мотивът бил " Да покажем на българите колко смешен народ сме, защото някои крадат за над 100 000 лв. и не ги вкарват в затвора, а мен искат да ме вкарат в затвора за сума от 100 лв". Младежът се казва Емилиян Йорданов. И има доста богато криминално минало- хващан е за кражби, грабежи, обсебване, както и за друг случай, при който не е платил сметката си в такси.     Шофьорът на таксито Антон Русинов споделя, че в телефона, освен личната информация, има документи, има и жалби до прокуратурата, номера на преписки.    Ако се докаже престъплението, законът предвижда наказание от една до шест години затвор.

comment 0
visibility 1279
Белодробна болница

След 6 часа вързана за скенер, преместиха жена за лечение в София

Възрастна жена прекара 6 часа вързана за скенера след изследване в болницата в Павликени, и след инцидента е преместена за лечение в белодробна болница в София. Тя била заключена и забравена от лаборантка. За безотговорното отношение съобщават нейните роднини пред Нова телевизия. 70-годишната жена имала проблеми с белите дробове и трябвало за мине на компютърен томограф. След като останала заключена и не се прибрала, близките й започнали да я търсят навсякъде. Диагнозата на жената била коварна и затова близките й решили, че е разстроена и е напуснала болницата. След продължително търсене най-накрая яоткрили вързана скенера. Болната вече е преместена за лечение в София в белодробна болница, след като в епикризата от Павликени пише, че напуска болницата в добро състояние. От ръководството на провинциалното лечебно заведение твърдят, че са взели мерки и лаборантката, която е забравила пациентката ще бъде наказана. В  същото време управителят на болницата не отдава особено значение на случилото се и твърди, че се случвали такива неща. Роднините на болната жена са категорични, че ще съдят болницата в Павликени.

comment 0
visibility 728
Стефан Данаилов

Приеха Стефан Данаилов в болница

Един от най-обичаните български артисти - Стефан Данаилов е приет в болница в Бургас около 10.30 часа тази сутрин. Той е бил транспортиран от апартамента му в Приморско, където снощи е претърпял инцидент, съобщава NOVA. Актьорът е счупил бедрена шийка и предстои операция за смяна на тазобедрена става. Няма опасност за живота му, съобщават от пресцентъра на болничното заведение. Всички направени му изследвания са с нормални стойности. Данаилов ще бъде консултиран от екип на УМБАЛ „Софиямед“. Операцията вероятно ще бъде извършена през следващата седмица.

comment 0
visibility 924
Ремонт на болницата за рехабилитация в Панчарево

Специализираната болница в Панчарево е с ново отопление

Изцяло обновена с подменени инсталации и ремонтирана сграда е Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация Панчарево. Зам.-кметът на София Дончо Барбалов и председателят на здрвната комисия на СОС д-р Веселин Милев направиха проверка на приключилия ремонт. Строително-монтажните дейности продължиха около 2 месеца. Обновяването стартира в края на май т. г., а от Московска 33 го финансираха с 500 000 лв. общинското леебно заведение е с изцяло подменени парна инсталация,  радиатори и е направена нова система на парното. Напълно е ремонтиран и покривът на болницата, където е поставена изолация. Сградата е като чисто нова, след като беше боядисана и се направи нова изолация на първия етаж. Изолация е поставена и на тавана в салона за кинезетерапия. От утре започва подмяната и на електроинсталацията. Цялостния ремонт на болничното заведение в Панчарево ще осигури по-качествено лечение на пациентите и по-добра среда за работа на медицинския екип.

comment 0
visibility 420
Барбалов

Приключва санирането на болница "Шейново"

До дни ще завърши работата по енергийната ефективност на АГ болница "Шейново". Това съобщи пред журналисти заместник- кметът на София Дончо Барбалов. Именно отоплението през зимата и осветлението са едни от големите разходи за болничните заведения извън чисто медицинските. За болниците в София освен различните ремонти има доставка на ехографи за няколко лечебни заведения. Като инвестиции през последните 4 години за общинско здравеопазване Столична община е осигурила девет милиона и сто хиляди лева. Това е сериозен обем вложени средства в сграден фонд и нова апаратура. Всяка година от Общината се дават между 9 и 10 милиона лева за медицински дейности, които са скрининговите програми и различните операции, които не се поемат от касата, обясни още Барбалов.

comment 0
visibility 14610
болница

Частна и държавна болница спасиха лекар от "Иван Рилски"

Водещ анестезиолог от "Иван Рилски" дължи живота си на два екипа лекари- от частна и от държавна болница. Вчера лекарят отива на работа като всеки ден. След оперативка влиза в операция. От седмица казва на колегите си, че се чувства отпаднал. Но идеята за болничен не е на дневен ред заради намаления състав през лятото. Към обяд му прилошава. Спешни изследвания откриват масивна белодробна емболия. Колегите му се обаждат в "Аджибадем Сити клиник", където имат най-добрия център за инвазивна кардиология у нас. От там веднага пращат реаномобил, който да вземе пострадалия лекар. С него тръгват двама от анестезиолозите на "Иван Рилски". Линейката буквално "прелита" между бул. „Акад. Иван Гешов“ и Околовръстния път, където се намира Сърдечно-съдовия център на "Сити Клиник". Там вече всичко е готово за спешната операция. Пациентът е вкаран направо в залата. Проф. Иво Петров поема нещата в ръцете си. Финалът е повече от добър- спасен човешки живот, този път на лекар.  

comment 0
visibility 427
Линейка

Ботевград има спешна нужда от нова линейка

Отделението по хемодиализа към МБАЛ Ботевград има спешна нужда от линейка. Това сподели управителят на болницата. В момента лечебното заведение има кола на 740 000 км но с блокирал двигател. Те са получили друг автомобил но той е без климатик и не добре оборудван , в момента колата изминава по 350 км. на ден. От болницата искат нов, които да е оборудван и да има климатик тъй като със сегашния е много трудно да се превозват пациенти в големите жегите, съобщава balkanec.bg. Местната община е опитала да намери бус, но за  съжаление няма необходимия финансов ресурс. От болницата молят бизнеса да помогне като дари дори стар но годен микробус моли д-р Китанов.  

comment 0
visibility 3857
Линейка

Масов бой в "Орландовци", дете е в болница

Дете на около 7 години е пострадало при масов бой между няколко ромски семейства в столичния квартал "Орландовци" тази нощ. Кървавото меле е станало на ул. "Дан Колов", съобщават очевидци. В разгара на боя, между възрастните с подръчни средства, на мястото се е озовало дете което е пострадало. Веднага са извикани екипи на полицията, жандармерията и линейка. Детето е откарано в болница. Към момента не е ясно какво е състоянието му. Няма информация за арестувани. Причините за боя се изясняват.  

comment 0
visibility 700
Кататсрофа Ябланица

Няма промяна в състоянието на полицаите от катастрофата край Ябланица

Продължава да е тежко състоянието на единият от полицаите, приети във Военна болница вчера, след като патрулка се сблъска челно с друг автомобил край Ябланица, информират от Bgonair. Мъжът е на 50 години и все още е в реанимация с опасност за живота. Другите двама негови колеги, пътували в пострадалата патрулка, имат по-леки наранявания. Лекарите са преценили, че е по-добре да останат в болницата под наблюдение. Припомняме, че при катастрофата загина възрастно семейство от Варна, пътувало в другата кола. Все още се изясняват причините за възникване на тежката катастрофа. Няма алкохол в кръвните проби на водачите на двата автомобила.

comment 0
visibility 1335
Кончина

Почина режисьорът и преподавател доц. Юлия Кънчева

На 63 години напусна този смят режисьорът и университетски преподавател доц. Юлия Кънчева. Тя е починала в болница в столицата, дни преди рождения си ден, предаде БГНЕС. Юлия Кънчева е родена на 1 юли 1956 г. в София.  Доц. Кънчева е автор и режисьор на 17 документални филма, две телевизионни постановки, една игрално-документална новела, един телевизионен игрален филм в две части по 54 мин. Тя има редица номинации и престижни награди, сред които: номинация PRIX EVROPA за документалния филм “FOR SALE” – гр. Берлин, 2009г.; Специалната награда на журито на МФФ ”Златен Витяз” – гр. Москва, 2007г. за филма „Черният път на Христовите невести”; 1989г. за филма “Животът е пред нас”.; Наградата на публиката и наградата на “Сейко” на Световния фестивал в Токио – 1989г. за филма “Без упойка”. и др.  През 2016 г. тя представи авторския документален филм „В огледалото”. Поклонението ще е в петък, 14 юни, от 13.30 часа в църквата Света София.  

comment 0
visibility 504
линейка

Мъж от "Люлин" е приет в болница с опасност за живота

41-годишен мъж от столичния квартал "Люлин" е приет в болница с опасност за живота след инцидент. Сигналът за ранен мъж е подаден около 23 часа снощи в Девето РУ. Към адреса незабавно са тръгнали екипи на полицията и на Спешна помощ, съобщават от МВР. На място е задържана 37-годишна жена, с която пострадалият е живеел на семейни начала. На място е направен оглед, по случая е образувано досъдебно производство. Работата по изясняване на всички факти и обстоятелства около инцидента продължава под надзора на Софийска градска прокуратура.

comment 0
visibility 524
СЪД

Арабаджиева в болница с хипертонична криза

Маринела Арабаджиева е настанена в болницата на МВР в София с тежка хипертонична криза. Въпреки това днес Апелативният специализиран съд реши да я остави ареста. Според магистратите е напълно възможно тя и съпругът и Ветко Арабаджиев да се укрият ако бъдат пуснати на свобода. Според съдиите има промяна в част от обвиненията срещу нея, именно срещу това за пране на пари, поради липсата на достатъчно доказателства. Не може да се смята и че двамата са напуснали страната за да избегнат преследване, тъй като то е било факт едва 8 дни след като заминали за Франция. Магистратите остават категорични, че има сериозна опасност семейство Арабаджиеви да упражни натиск над свидетели. Относно здравословното състояние на Арабаджиева, те смятат, че тя може да се лекува и в МВР болница. Припомняме, че съпрузите Арабаджиеви бяха арестувани в Барселона. Двамата бяха обявени за международно издирване още в края на месец август. Вълчо, синът на Арабаджиеви, беше арестуван и остана в ареста 8 месеца, след което бе пуснат под гаранция от 500 000 лв. Арабаджиеви са обвинени в ръководство на група за данъчни престъпления и пране на пари.

comment 0
visibility 703
болница Панчарево

Подмениха и отоплителната инсталация на болницата в Панчарево (СНИМКИ)

Тръбите на отоплителната инсталация и радиаторите в болницата за долекуване в Панчарево в момента се сменят. Ремонтът започва от котела, който е в специално помещение в двора на болницата и завършва с последния радиатор в сградата. Затвореният маршрут от тръби, по които циркулира течността, нагрявана от източника на отопление-хоризонтално и вертикално, включва общо 10 км тръби. За това съобщи в социалната мрежа заместник- кметът на София Дончо Барбалов. Освен на отоплителната инсталация, в общинската болница се прави ремонт и на целия покрив на сградата. Проектът е за 500 000 лв. Финансирането е със средства от Общинския приватизационен фонд /СУСОПФ/, за което има решение на СОС. В болницата има 90 места за пациенти, които правят рехабилитации след лечение в други здравни заведения. В Панчарево се лекуват предимно претърпелите катастрофи, заболявания на опорно -двигателния апарат или на сърдечно-съдовата система /инсулт, инфаркт/.  

comment 0
visibility 848
болница

Заради спор между болница и Здравната каса онкоболни останаха без лечение

Заради достигнат лимит на болницата, в която провеждат химиотерапията си, на онкоболни пациенти е отказан прием за лечение. За проблемите разказа Даниела Арнаудова- съпруга на Христо Арнаудов- един от пациентите, на когото е отказано лечение. Христо е диагностициран с рак на панкреаса през декември миналата година. Провежда лечението си във въпросната болница от февруари. Имал насрочена дата за химиотерапия. Идвайки за нея обаче, на човека е съобщено, че прием няма да има. Той бил преустановен и не е обяснено на мъжа кога ще има яснота дали отново ще има такъв. Това разказа съпругата на Арнаудов, цитирана от Нова телевизия. Управителят на болница "Сердика" д-р Методи Янков обясни пред камерите, че на 27,28 и 29 май заради изчерпване на държавния лимит от касата за общоболничен бюджет се е наложило да върнат планови пациенти. Като ги пренасочили от днес нататък, защото приетите днес, утре и вдругиден ще бъдат изписани в новия месечен период. Тогава ще се започне и с новия бюджет. Д-р Янков пояснява, че 50 процента от бюджета на болницата е за лечение на онкоболни. Лечебното заведение не може да си позволи да затвори други отделения, за да продължи лечението на болните от рак. Освен това неколкодневното отлагане на химиотерапията не проваляло лечебния процес.

comment 0
visibility 562
УМБАЛ "Свети Иван Рилски"

Безплатни тестове за хепатит С в "Св. Ив. Рилски"

В столичната болница "Св. Ив. Рилски" ще се проведат безплатни тестове за хепатит С. Те ще се правят в периода 29 май - 19 юни от 8 до 14 часа. Изследванията са иновативни, с изключително голяма точност до 98% и показват резултат в рамките само на 10 минути. Важно хората решили да се изследват да бъдат гладни и жадни преди манипулацията. Тя трае бързо, като за целта е нужна само една капка кръв от пръста на ръката. Ако тестът се окаже положителен ще бъде направен нов, съобщават от болничното заведение. При повторно потвърждение, всеки един пациент ще бъде насочен за безплатна консултация с гастроентеролог и ще бъдат насочени за лечение. В болница "Св. Ив. Рилски" се намира най-големият център за лечение на хепатити в България. Добрата новина е че хепатит С вече се лекува, а ефектът от терапията е почти 100%, обясни проф. Красимир Антонов от Клиниката по гастроентерология на болницата. Инфекцията се предава по кръвен път и е сред най-коварните, тъй като може да стои в човешкото тяло цели 30 години, без да има каквито и да е симптоми. Рисковите групи за болестта са хората над 53-годишна възраст, пациенти с хемофилия, хората на хемодиализа, 20% от младите пациенти с рисково секусално поведение, а също и затворниците. Неофициалните данни сочат,че близо 80-90 хиляди българи са заразени с хепатит С. Инфекцията може да се махне от България само ако тези хора бъдат диагноцистирани и лекувани на време. По този начин ще се спасят много човешки животи, споделя призовава проф. Антонов и призовава ако имате съмнение да се изследвате, а не да чакате да стане непоправимото.

comment 0
visibility 555
болница "Св. Иван Рилски"

Изписаха в отлично състояние Биляна Дудова

Трикратната шампионка по борба Биляна Дудова бе изписана днес от столичната болница "Св. Иван Рилски" в отлично състояние, съобщиха от лечебното заведение. Спортистката бе приета по спешност на 21 май, между 20:00 и 21:00 часа с порезна рана в лява предмишница. За щастие без засягане на съдово-нервен сноп или на магистрални кръвоносни съдове. За подробностите около състоянието на Дудова при приемането обясни доц. Антоний Филипов, началник на Клиниката по обща и ендоскопска хирургия. Лично той е обработил хирургично раната, която е била с давност 15 часа. По-рано днес бе съобщено, че Биляна Дудова е направила опит за самоубийство. От болница „Св. Иван Рилски“ са предложили да извикат психолог във връзка с инцидента с известната ни спортистка, но от Българската федерация по борба са предпочели да работят с техен психолог. Вчера тя е била превързана отново, а днес, преди обяд изписана от болницата в отлично състояние. Спортистката си е тръгнала от болницата днес на собствен ход и напълно спокойна, поясни доц. Филипов. „Към днешна дата няма никаква опасност за живота на пациентката, не е засегната инервацията, мускулатурата или каквото и да е от двигателната активност на лявата й ръка“, допълни той. Той коментира, че раната няма да попречи на дудова да продължи състезателната си кариера. "С оглед на мястото, на което е била раната, пациентката е извадила късмет, че няма да има никакви допълнителни последствия", допълни доц. Филипов.