Тема: Брюксел

comment 0
visibility 446
катастрофа

Катастрофа блокира бул. "Брюксел"

Катастрофа блокира временно движението по бул. „Брюксел” в посока летище София. Кола се е завъртяла и се е ударила в мантинелата. Това съобщи Нова телевизия, цитирайки сигнали на свои зрители. ПТП-то е предизвикало сериозно задръстване. Според свидетели на инцидента задръстването е започвало още от отбивката на бул. "Цариградско шосе".   Екип на "Пътна полиция" е пристигнал на място и е започнал да регулира трафика    На много места в столицата видимостта е понижена заради мъгли. Шофьорите да карат с повишено внимание, съветват от "Пътна полиция".     

comment 0
visibility 1925
Мария Габриел на гала-вечерта на ACES в Брюксел

Мария Габриел пред Столица.bg: София е от най-успешните европейски столици на спорта

София е една от най-успешните европейски столици на спорта, защото имат много инициативи. Те обаче не са еднократни в рамките на годината, в която им беше присъдено това признание - 2018 г. Най-хубавото е, че всяка от иницативите е свързана с дългосрочна визия. Това каза пред Столица.bg в Брюксел еврокомисарят за младежта, спорта, образованието и културата Мария Габриел. "В столицата се даде и продължава да се дава възможност на малките да спортуват. Едновременно с това се възобновява инфраструктурата, затова между поколенията, между професионалния и масовия спорт да има много тесни връзки. В крайна сметка тези събития позволяват на София да продължава да увеличава имиджа си, за който работи кмета Йорданка Фандъкова и нейния екип. Това превърна София в активен, динамичен град , който дава възможности и заедно с хората перодолява трудности", допълни Мария Габриел. Тя съобщи, че тази година има рекорден бюджет за спорт - 70 млн. евро. в програма "Еразъм", а какво означава това за спортните клубове ще стане ясно в началото на идната година. "Все още сме в процес на разработване на работната програма. За мен би ми се искало да остане много ясно посланието и то да е наистина за хората, които имат нужда от тези средства, за да се позволи на малките спортни организации да бъдат включени. С използването на тези средства да се позволи на младите хора да усетят гордостта от това, че и други се възхищават на таланта им и че други оценяват постиженията им. С екипа ми ще продължим да работим и в тази посока", коментира еврокомисарят. "Спортът е здраве, спортът е обаче и решителност и дисциплина, спортът не е само индивидуално удоволствие. То ни кара да сбъдваме приятелства като общество, защото учи на ценности, уважение и екип на работа. Мога само да се радвам, че програмата "Еразъм" толкова силно подкрепя спорта. Следващата година за първи път ще имаме за първи път толкова висок бюджет - 70 млн. евро за спорт. По-важното е, че средствата ще отиват при местните, малки организации, защото именно там се усеща тази нужда, при децата да имат споделени мечти и да им дадем възможност да спортуват, да се изграждат като личности, да се уважават едни други и да следват мечтите си", каза Мария Габриел.  

comment 0
visibility 19230
Кметът на Пазарджик получава титлата и знамето "Европейски град на спорта 2

Пазарджик изпревари София: Намаляват с 30% данъците за спортуващо дете (СНИМКИ)

Пазарджик изпреварва столицата и дава пример на други български градове. Община Пазарджик ще намали с 30% местните данъци и такси на семействата, чиито деца спортуват. Това съобщи пред Столица.bg кметът Тодор Попов. Във вторник вечерта заедно със златното момиче Ренета Камберова и общинският съветник Александър Иванов получиха знамето и титлата "Пазарджик - Европейски град на спорта 2020" на официална церемония на ACES (Асоциация на европейските градове и столици на спорта) в Европейския парламент в Брюксел.  С логистичната подкрепа на Анатоли Илиев от София-Европейска столица на спорта Пазарджик получи едно от най-високите признания в Брюксел. Идеята на Попов и Камберова, която отговаря за спорта в общината, е да облекчат данъчно семействата, чиито деца спортуват. Така се стимулират и мотивират малчуганите да се посветят на социалния феномен - спорта. Докладът за намаляването на местните налози с 30% ще бъде внесен в Общинския съвет на Пазарджик в началото на 2020 г., като целта е да започне да функционира още през следващата година. "Работим по системата, чрез която ще получаваме информация за спортуващите деца. За 2020 г. като "Европейски град  на спорта" сме предвидили над 150 събития в Пазарджик - състезания, спортни фестивали, кръгли маси и др", каза Тодор Попов. За да се направи 30-процентна отстъпка от данъците не е достатъчно детето само да е записано в клуб. То трябва да е картотекирано в съответната национална федерация и да участва на състезания. В община Пазарджик развиват и поддържат 12 вида спорт. Преди години Тодор Попов възкреси и закритото през 1996 г. спортно училище, което бе от водещите в страната.  За последните две години община Пазарджик успя да възвърне и забравената слава на волейбола. През 2018 г. Хебър спечели Купата на България, а за тази година амбицията е да направят дубъл - шампионска титла и Купата. Традиционно в града се развиват и радват на медали и титли от вътрешни и международни първенство и турнири в плуването, художествената гимнастика и др. спортове.   Физическата активност е личен пример и ние искаме да създадем нов модел, с който да накараме все повече хора да спортуват, а това е особено важно за подрастващите, коментира кметът на Пазарджик Тодор Попов.

Реклама
comment 0
visibility 474
ТЕЦ

ЕК одобри 94 млн. евро за изграждането на завод за изгаряне на RDF

София ще има завод за изгаряне на RDF, което ще спести емисии от 110 000 тона въглероден диоксид на столицата. Вчера Европейската комисия е одобрила отпускането на 94 млн. евро за инсталацията, съобщиха днес от Топлофикация София. Инсталацията ще е комбинирана за производство на енергия от отпадъци. Тя ще бъде изградена на площадка на "Топлофикация" София в района на Централна гара. През пролетта общинските съветници от СОС приеха взимането на кредит за високотехнологичната инсталация, която трябва да е готова през 2023 г. Средствата ще се осигурят от структурните фондове, управлявани от България. ОТ ЕК съобщават, че подкрепата идва от две отделни мерки. Едната е безвъзмездна помощ от 90.8 млн. евро - 177,6 млн. лв. Втората е е отпускане на заем от Столична община на общинското дружество - около 5,8 млн. лв. Първоначално за изграждането на инсталацията за изгаряне на RDF бе съобщена цена от 157 млн. евро. СОС гласува и тегленето на кредит от 67 млн. евро от Европейската банка за развитие. Повече от година в СОС имаше спорове за ефективността и екологичния ефект на завода.  Инсталацията ще осигури топлинна енергия за 40 000 домакинства и ток за 30 000. През лятото пък централата изцяло ще осигури топлата вода на абонатите на ТЕЦ София. След изплащането на заема за 15 години, гратисният период, инвестиционни разходи и други ще има приходи от продажба на топлоенергия и електроенергия. И след периода общинското дружество "Топлофикация" остава с приход от 93 млн. лв. Ползите за обществото са, че намаляваме зависимостта си от природен газ - 65 млн. куб. м годишно, което е около 18 млн. лв. С тази инсталация ще има по-малко разходи за закупуване на въглеродни емисии, което е около 6 млн. лв. годишно.

comment 0
visibility 541
Лидия

Актрисата Лидия Инджова дойде от Брюксел, за да се види с приятели в Банкя

Популярната актриса Лидия Инджова дойде чак от Брюксел, за да се види със стари приятели в Банкя. Лидия е възпитаничка на ТС „Смехурко”. Тя се срещна в новооткритото в града Арткафе с ръководителката на студиото Цвете Лазарова и вр.и.д. кмет на град Банкя Пламен Симеонов.   Инджова разказа любопитни неща за последния си филм- „Падение и спасение” по книгата на Весела Тотева и режисьор Яна Титова. От 8 ноември лентата ще тръгне по кината в цяла България.    Цвете Лазарова с радост сподели за седемте награди на студиото, завоювани на Детски и младежки фестивал „Звезди на сцената” във Варна. Там студиото се представи със спектакъла "/Не/напразни усилия на любовта". Пламен Симеонов подари на двете представителки на артистичната гилдия в града книга за Банкя.  

comment 0
visibility 433
Самолет

Полетите от София до Брюксел и Шарлероа са отменени

Бяха отменени всички полети от София до Брюксел и Шарлероа. Това се случва заради национална стачка в Белгия. Протестите ще обхванат целия транспорт в страната. Ще останат затворени общински и федерални служби, предаде БНТ. Белгийското въздушно пространство е затворено от вчера. Ще бъде затворено и днес. Не е ясно колко време ще продължи тази ситуация. В Белгия, освен летищата, ще са затворени и част от училищата, а някои болници ще работят с намален капацитет.

comment 0
visibility 478

Асен Великов с фотоизложби в Брюксел и София

Изложбата “Бесарабия - извор на красота и родолюбие” ще се открие на 23 октомври т. г. от 18 ч. във фоайето на  Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН. Автор на фотоекспозицията е Асен Великов. Негова е и “Български ритуали и традиции”, която представя богатото българско фолклорно наследство за първи път в Европейския парламент в Брюксел. Новата му експозиция е по случай Денят на бесарабските българи - 29 октомври, а организатор е дружеството за връзки с бесарабските и таврийските българи “Родолюбец”. Великов е автор на над 40 експозиции в България и в чужбина. В Брюксел Великов ще покаже фотографии на българските ритуали Лазаровден, “Водици”, мъжкото ледено хоро, сватби, изгревът на Еньовден, кукери, съобщи радио "София". Снимките предизвикват възхищение и учудване сред хората от Западна Евроа, защото това е фолклор, до който те нямат достъп. При тях има подобни празници, но не ги празнуват както нас, коментира Великов.