Тема: бул. Дондуков

comment 0
visibility 1053
Разследващият журналист Слави Ангелов е пребит жестоко пред дома си на "Дон

Разследващият журналист Слави Ангелов е пребит жестоко пред дома си на "Дондуков"

Разследващият журналист Слави Ангелов беше жестоко пребит снощи пред дома си на столичния бул. "Дондуков". Главният редактор на 168 часа е в тежко състояние в болница ИСУЛ. Той е бил нападнат от двама мъже и бит с железни прътове. Обезобразено е лицето му и е със счупен нос и дясна подбедрица. По краката е рязан и с нож. Няма засегнати черепни кости и вътрешни органи. Тази нощ е претърпял операция. Очевидно нападателите не са искали само да сплашат, а да умре, коментира пред bTV издателят на Венелина Гочева пред bTV. Нападателите са чакали Ангелов пред дома му и брутално са го пребили. Според полицаи боят не е с цел обир, тъй като не са взели нищо, дори и лаптопа му. Криминалисти вече работят по няколко версии, като едната е заради публикации. Иззети са всички записи от камери. По случая са ангажирани СДВР и ГДНП, ще задържим извършителите на това престъпление, каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов пред Нова телевизия. Снощи колегите са разговаряли с него, но първо е трябвало да бъде стабилизиран и е без опасност за живота. Днес колеги отново ще разговарят с него, въпреки че те вече имат яснота как е станало, коментира Иванов. Слави Ангелов е главен редактор на 168 часа и е един от най-добрите разследващи журналисти у нас. Той е и сценарист на сериала "Под прикритие".

comment 0
visibility 3721
Разрушената будка на бул. Дондуков на трамвайната спирка срещу операта

Отдават под наем емблематична будка на "Дондуков" (СНИМКИ)

Емблематичната будка на бул. "Дондуков" в центъра столицата, точно срещу операта, ще бъде възстановена, съобщи БГНЕС. Окаяното състояние не е резултат от вандалски действия, а е изоставена след като е позвана под наем, уточняват от район Оборище. Павилионът, който в долната част е от камък се намира точно на трамвайната спирка в посока център. Горната част, която е стъклена е изпочупена и вътре е пълно с отпадъци. Доскоро преместваемият обект изглеждаше добре, тъй като се ползвал от "Гьоте институт" за културни събития. Имало договор за наем, уточнява главният архитект на "Оборище" Боряна Стефанова. Снимка за счупената будка стана повод за недоволство и коменатри в социалната мрежа. До сегашният вид се стигнало след като е махнат дървения покрив на някогашния РЕП. Сега от район "Оборище" преработват схемата за преместваемите обекти и будката си остава на същото място. Вероятно през лятото обектът ще бъде отдаден под наем и тогава ще бъде възстановена по индивидуален проект, но във всички случаи ще се запази предназначението й, уверява арх. Стефанова. Има няколко варианта, коит осе обсъждат в районното кметство и един от тях е отново да стане РЕП или да се продават карти и билети за градския транспорт.

comment 0
visibility 463
Протест на медицинските сестри

Движението е затруднено по "Дондуков" заради протеста на сестрите

Движението през центъра на София е затруднено заради поредния протест. Преминаването е проблемно по "Дондуков" и Ларгото заради протеста на медицинските сестри. Недоволството, организирано от КНСБ е заради ниските заплати. "Празни обещания досега. Положението е обидно. Някой да вземе мерки и да ни чуе. Нека някой от управляващите да дойде и да изкара едно дежурство от 12 часа и да си разменим за месец трудовите възнаграждения", призова една от претестиращите медицински сестри. Докато медицинските работници протестираха на Дондуков 1 вътре имаше брифинг, на който присъстваха здравния министър Кирил Ананиев и председателят на КНСБ Пламен Димитров. На спешната среща е решено увеличение на парите в Бюджет 2020. "В новия рамков договор не по-малко от 50%. Сега са около 2 млрд. лв.  сега половината да стигнат до хората. Това трябва да залегне в новия рамков договор. Така да гарантираме финансовия поток да стигне до болниците още в началото на следващата година. За училищно и детско здравеопазване е заложено увеличение, но не толкова колкото хората очакват", каза Пламен Димитров.

Реклама
comment 0
visibility 896
Миене на улици около бул. Дондуков

Затвориха карето с "Бачо Киро", "Бенковски" и "Дондуков" за миене

Цялото каре от централни столични улици в район "Оборище" е затворено за миене. В зоната между бул. "Дондуков", "Бачо Киро" и "Бенковски" е затворено за движение. Автомобилите са преместени на съседни иулици и там в момента се мият улиците. Това е планово почистване по график на Столичен инспекторат. Около обяд улиците ще бъдат отворени за движение.

comment 0
visibility 762
Машинно чистене на тротоарите на Раковски и Дондуков

Машинно чистят столичните "Раковски" и "Дондуков" (СНИМКИ)

Край на метлите и прахоляците по централните столични улици и булеварди. Тротоарите на ул. "Раковски" и бул. "Дондуков" вече се чистят машинно. Почти седмица гражданите забелязват машината, която сутрин рано лъсва пешеходните пространство. Тя е екологична и безшумна. Преди седмица машинно започна да се почиства и ремонтираната ул. Граф Игнатиев" и площадите. Техниката е екологична и подходяща за широки тротоари и пространства. Концесионерите на различните зони в столицата се оборудваха с техниката, която отдавна се ползва в големите градове по света.  Процесът на чистене става по-бързо, по-ефективен е и се пести човешки ресурс. Особено подходяща е техниката през есента, когато по тротоарите има много листа от дърветата.

comment 0
visibility 3020
Джип срещу трамвай на "Дондуков"

Джип премери сили с трамвай 20 на "Дондуков" и "Кракра" (ВИДЕО/СНИМКИ)

Джип на трамвайните релси се изперчи пред завиващ трамвай 20 в центъра на София. Бързащият шофьор на автомобила направи две нарушения и се оказа челно срещу трамвая, видя Столица.bg. Светкавична реакция на ватмана предотвратиха челен удар и тренът се спря на сантиметри от автомобила. Екшънът се разрази на бул. "Дондуов" и ул. "Кракра". Трамваят идваше от ул. "Кракра" и на завоя наби спирачки. За щастие нямаше пострадали пътници. Точно срещу него бързаше джипа. Шофьорът на автомобила се държа нагло и попита ватмана: "Какво светеше на светофара!". След като ударът размина, шофьорът на джипа направи трето нарушения, завъртя обратен и тръгна да гони трамвая. Спря на спирката преди кръстовището на "Дондуков" и "Левски" и влетя в кабината на ватмана, за да се разправя. Джипът бе в нарушение, тъй като с превишена скорост и изпревари отляво колоната от автомобили по "Дондуков". Второ движеше се по релсовия път, коментираха десетки очевидци на екшъна. Повечето от очевидците на улицата смятаха, че трамваят трябваше да го удари, за да се научи шофьорът, кой е с предимство.

comment 0
visibility 2282
Врачанска кола паркира върху тротоар на бул. Дондуков

Врачанско ауди премина през велоалея, за да се паркира на тротоара на "Дондуков" (СНИМКИ)

Автомобил с врачанска регистрация безкрупулно се паркира на тротоара на бул. Дондуков между ул. Дунав и 11-ти август. За да стигне дотам шофьорът премина през велоалеята и се закотви на тротоара, видя Столица.bg. На всичкото отгоре тръгна срещу пешеходците на тротоара (десния в посока бул. В. Левски), за да си намери удобно място. От черното ауди излязоха младеж и девойка. Спокойно, без притеснение стъпиха пред витрината на магазин за очила и спортни стоки. Не бързаха, не влязоха в аптека, ей така тръгнали на пазар.  На отсрещната страна на бул. "Дондуков" има има зелена зона, но далеч по-удобно е да се качиш при пешеходците на тротоара, коментираха възмутени граждани. Те направиха забележка на шофьора и го помолиха веднага да си махне колата. Той се държа нахално, но въпреки това се изнесе с автобила. Очевидец на цялата случка стана и общински съветник, но без да вземе участие.  

comment 0
visibility 376

Стефан Марков попита Министерството на културата защо прилага двоен стандарт за бул. „Донд...

Общинският съветник от Реформаторския блок Стефан Марков изпрати писмо до министъра на културата Боил Банов и директора на Националния институт по недвижимо културно наследство (НИНКН) арх. Даниел Джуркова, в което пита защо Институтът не е дал гласност на основанията, мотивирали го да поиска поставяне на павета на бул. „Дондуков” като статут на недвижима културна ценност от местно значение, а същото не се отнася за бул. „Прага”, който притежава същия статут. Отправеното питане, което е и с копие до кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, е направено във връзка с ремонтните дейности на двата столични булеварда. Критиката, отправена от Марков към Столична община, е, че общината не е била достатъчно твърда в лицето на кмета Йорданка Фандъкова и е позволила на министър на 25-30 дни да провали проект, който софиянци чакат от много години. „Сега става ясно, че бул. „Дондуков” има вероятност да има три вида настилка - само паве, само асфалт и смесен”, недоумява Стефан Марков. Общинският съветник поиска от културното министерство да предостави и информация относно действията по консервация и реставрация на Амфитеатъра, находящ се на кръстовището на бул. „Дондуков” и бул. „Будапеща”, къща-паметник на културата, принадлежала на Иван Гешев и къща-паметник на културата, принадлежала на Димитър Петков. Стефан Марков иска да разбере дали за тези емблематични сгради-паметници в София са наложени санкции за нарушения по Закона за културното наследство (ЗКН) от Инспектората за опазване на културното наследство за последните 10 години. Ако такива са били наложени, Марков поиска да му бъде предоставена информация за нарушенията, нарушителите и основанията за санкциите. „Искам Министерството на културата да отговаря на питанията и да спазва ЗМСМА, според който са длъжни да отговарят и съдействат, когато органи на местното самоуправление искат да си вършат работата, какъвто съм аз и Столичния общински съвет”, напомня Стефан Марков.

comment 0
visibility 435

Общественото обсъждане на проектите за булевард "Дондуков" ще се проведе на 28 април

Общественото обсъждане за това как да изглежда столичният булевард "Княз Александър Дондуков" ще се проведе на 28 април от 17.30 в направление "Архитектура и градоустройство", става ясно от заповед на кмета на район Оборище Васил Цолов.  Ремонтът на булеварда ще започне на 1 юни, като възможните варианти за настилката са три - с павета, с асфалт или комбинирана. Всички проекти предвиждат запазване на трамвайното трасе и изграждане на велоалея. На обсъждането на 28 април ще присъстват главният инженер на Столичната община, специалисти от експертните съвети по устройството на територията, главният проектант на бъдещата визия на бул. "Дондуков" и граждани, които са изпратили писмени становища за проекта. От Столичната община посочват, че граждани могат да изпращат становища и коментари по проекта могат да се 12 май в деловодството на общината на район "Оборище". В началото на април започна ремонт на бул. "Дондуков" в частта от моста "Чавдар" до улица "Кракра".