Тема: булеварди

comment 0
visibility 772
Махнати са 10 стари и опасни рекламни табели в София

Махнати са 10 опасни рекламни табели от важни булеварди в София (СНИМКИ)

10 стари и опасни рекламни табели са махнати от екипите на Столичен инспекторат от ключови трасета в града.  Част от табелите са открити по бул. "Тодор Каблешков", бул. "Пенчо Славейков", бул. "Прага" и  бул. "Тотлебен".    Рекламните елементи са забравени от собствениците си и повечето от тях не са актуални вече. Те са в лошо техническо състояние, опасни за минаващите и загрозяващи градската среда.    По инициатива на Столичния инспекторат в София вече има махнати 320 стари и неактуални рекламни табели.   

comment 0
visibility 1287
Стартира засаждането на дървета по улици и булеварди в София

Стартира засаждането на дървета по улици и булеварди в София (СНИМКИ)

Първите 329 от 1100 едро и средноразмерни дървета, предвидени за пролетния залесителен сезон, вече са посадени по тротоарите на столични улиците и булеварди. Те са от видовете акация, ясен, липа, кестен и шестил, съобщават от Столична община.   През вчерашния ден екипите засадиха фиданки на празните посадни места на  ул. "Георги Минчев", ул. "Вълчо Атанасов", ул. "Хемус, бул. "Патриарх Евтимий", ул. "Сан Стефано", бул. "Акад. Иван Гешов", бул. "Кн. Ал. Дондуков", бул. "Вардар", ул. "Румяна", бул. "Ал. Стамболийски", бул. "Ген. Скобелев", ул. "Битоля" и бул. "Цар Борис III".   До края на залесителния сезон се предвижда едроразмерни дървета да бъдат засадени по ул. "Ив. Вазов", ул. "Иван Асен II", ул. "6-ти септември", ул. "Любен Каравелов", ул. "Цанко Церковски", бул. "Ал. Стамболийски", ул. "Сан Стефано" и др.   Засаждането на  дървета е една от мерките в програмата на Столична община за чистота на въздуха, както и мярка срещу шумовото замърсяване от автомобилния трафик.  

comment 0
visibility 1232
Зам.-кметът по строителството инж. Цветан Божинов проверя текущите ремонти

Старт на текущите ремонти в София, зам.-кметът по строителство ги инспектира (СНИМКИ)

Текущите ремонти в София започнаха със затоплянето на времето. Обновяват се основни булеварди и улици, както и тротоарите по тях. При благоприятни метеорологични условия на територията на Столична община работят 7 фирми, които са изпълнители на ремонтните дейности. София е разделена на 7 строителни зони, които покриват всичките 24 района, обясни новият заместник-кмет по сторителството инж. Цветан Божинов. Той инспектира работата по ремонтите. Днес провери обект на бул. "Г. М. Димитров" в столицата, където се пълнят и асфалтират дупки по пътното платно. Ограничено е движението по същия булевард след кръстовището с "Драган Цанков" в посока към дианабад. Автомобилите минават само в една лента заради строително монтажни работи по топлозахранване и абонатна станция за жилищна сграда в район „Изгрев“, , ул. „157“. Ремонтът започна на 128 февруари и ще продължи до 3 март.В момента на територията на Столична община работят 13 екипа, като поетапно започват работата с топла асфалтова смес, където атмосферните условия позволяват това.

Реклама
comment 1
visibility 2226
заледяване

Улиците и булевардите в София са обработени срещу заледяване

Общо 103 машини са извършили обработки със смеси срещу заледяване тази нощ в София. Поради ниските температури са обработени улици и булеварди, по които се движи градския транспорт, както и стръмни участъци, общински пътища и Южната дъга на Околовръстен път. Това съобщават от Столична община.    Най-много обработки са направени в планинските райони като Панчарево, Витоша, Връбница, Кремиковци и Нови Искър. В парк Витоша е извършено опесъчаване на планинските пътища „Драгалевци – Алеко“ и „Бояна – Златни мостове“.   Към момента градският транспорт се движи по обичайните си маршрути. Екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ извършват обходи на терен.   От "Московска" 33 напомнят на шофьорите да карат с автомобили, оборудвани за движение при зимни условия, със съобразена скорост и внимателно.      

comment 0
visibility 498
Вятърът събори ламарини и дървета

87 машини са обработили пътищата в София срещу заледяване

87 снегопочистващи машини цяла нощ обработвали със смеси срещу заледяване столичните улици и булеварди заради валежите от дъжд и сняг. Снеговалежът е бил най-интензивен в районите Кремиковци, Нови Искър, Витоша и Панчарево. Градският транспоррт се движи по график, а трасетата са обработени срещу заледяване. При снеговалеж улиците, които са от маршрутите на обществения транспорт се почистват с приоритет, както и опасни и стръмни участъци в районите на Столична община. В някои от планинските квартали на столицата вече е разчистено, след нощното избутване на снежна маса. В планината Витоша снегопочистване и опесъчаване е направено на пътищата „Драгалевци- Алеко“ и „Бояна – Златните мостове“. Продължава работа по разпръскването на смеси по основни улици в някои квартали в районите Витоша, Панчарево и Кремиковци. Екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ са отреагирали на сигнали за паднали клони, дървета и ламарини и билбордове в следствие на вятъра. През деня, прогнозата е за „жълт код“ и се очаква валежите от сняг да продължат. Напомняме на шофорите да използват автомобилите си, оборудвани за движение при зимни условия, да шофират внимателно и със съобразена скорост. Тази нощ екипите на Аварийна помощ и превенция на Столична община реагираха на десетки сигнали на паднали дървета и ламарини от силния вятър. За София е обявен жълт код за силен вятър, очаква се снеговалеж и падане на температурите.  

comment 0
visibility 739
миене на улици

Започва миенето на булеварди в София

След повишението на температурите кметът на София Йорданка Фандъкова възложи да започне миене на булеварди от днес. Миенето на пътната инфраструктура се изпълнява при подходящо време и е част от мерките за подобряване качеството на въздуха, съобщават от Столична община.     Дейностите ще се изпълняват с автоцистерна. Екипи на Столичен инспекторат извършват контрол и създават организация за изпълнение на дейностите в града и през следващите дни. При миенето бъде създадена временна организация на движението с цел минимални затруднения на трафика.   Кметът Йорданка Фандъкова ще предложи на Столичен общински съвет спестените 2 210 000 лв. от решението на МОСВ да намали размера на отчисленията за депониране, които се заплащат от общините, да бъдат пренасочени за допълнително миене и метене в план-сметката за почистване на София през 2020 година.    

comment 0
visibility 4101
Затварят за движение Ал. Малинов и България, мият Околовръстното

Затварят "Ал. Малинов" и "България", мият Околовръстното

Два от най-възловите булеварда в София - "Александър Малинов" в Младост и бул. "България" ще бъдат затоврени за движение на 20 и 21 септември т. г., предупредиха от Столична община. Създава се организация на движението заради измиване с автоцистерна на пътното платно на Софийски околовръстен път. Движението се спира, защото и двата булеварда стигат до околовръстното. От 23.00 часа на 20.09.2019 г. до 05.00 часа на 21.09.2019 г. се забранява и влизането на пътни превозни средства /ППС/ по централното северно и южно пътно платно на СОП в участъка от бул. "Александър Малинов" до бензиностанция ЕКО. Движението на ППС да се извършва в локалните пътни платна в същия участък. От 23.00 часа на 21.09.2019 г. до 05.00 часа на 22.09.2019 г. се забранява влизането на пътни превозни средства /ППС/ по централното северно пътно платно на СОП в участъка от бензиностанция ЕКО до бул. "България". Движението на ППС да се извършва в северното локално пътно платно в същия участък. От 23.00 часа на 22.09.2019 г. до 05.00 часа на 23.09.2019 г. се забранява влизането на пътни превозни средства /ППС/ по централното южно пътно платно на СОП в участъка от бул. "България" до бензиностанция ЕКО. Движението на ППС да се извършва в локалното южно пътно платно в същия участък.

comment 0
visibility 1096
ул. Каменоделска

19 млн. лв. ще струват ремонтите в София това лято

19,2 млн. лв. ще струват ремонтите на ключови булеварди в столицата. След като движението в града се разреди заради отпуските, от общината започнаха и мащабните ремонти и реконструкции. 6,8 млн. лв. струва ремонта на ул. “Каменоделска” , като той ще приключи до края на месец септември. Той включва обновяване на релсовия път от кръстовището преди ж.п. моста “Изида” до трамвайно ухо Орландовци. Поставят нови релси, шумо и виброизолационни гумени тела, настилка, тротоари и др. Само преди дни на 22 юни започна и реконструкцията на бул. “А. Йорданов” от бул. “Проф. Цв. Лазаров” до бул. “Хр. Колумб” и на ул. “Искърско шосе” от бул. “Колумб” до ул. “Дим. Пешев”. Тя е на стойност 4,1 млн. лв. и трябва да приключи за 124 дни. До края на месец август трябва да бъде обновен и моста над Околовръстния път при с. Кривина за 306 хил.лв. Там движението ще бъде спирано временно. През юли пък ще приключи и работата по моста на ул. “Черковна” над бул. “Ген. Д. Николаев”, съобщават от Столична община. Започна и ремонта на бул. “България” от бул. “Черни връх” до бул. “Гешов” на стойност 2,7 млн. лв. В този участък се подменя асфалта и се поставя специална мрежа за устойчивост на булеварда. Работата там трябва да приключи до средата на септември. Скоро ще стартира и работата по ул “Монтевидео”, и ще бъде завършена заедно с новата метростанция там. До края на септември трябва да приключи и реконструкцията на бул. “Линкълн” от ул. “К. Трънка” до ул. “Зеленика”. Общата стойност на ремонта е 4,8 млн. лв. В момента се подменя настилката, мрежи на Топлофикация и подземна инфраструктура. За времето от 1 до 15 август пък ще бъде затворена връзката с Околовръстното шосе. 56 дни ще продължи и стартиралият ремонт на тунела между бул. “Ал. Малинов” и Околовръстния път на стойност 485 хил. лв.

comment 0
visibility 688
миене на улици

Оросяват столични булеварди заради жегите

Оросяване на основни булеварди в столицата започва днес от 14 часа заради жегите. Акцията ще обхване "Цариградско шосе", Ботевградско", "Сливница", "Мария Луиза", "К. Величков", "Ломско шосе", "Ал. Малинов" и други трасета, съобщават от Столичен инспекторат. Добре е водачите да карат със съобразена скорост в участъците, където ще се оросяват платната. И да спазват маркировката в районите. Освен оросяването на булевардите, от Столична община днес на 4 места в града ще раздават минерална вода, също заради очакваните високи температури.  

comment 0
visibility 736
Трафик

42% от трафика през центъра на столицата е транзитен

Транзитния трафик в центъра на столицата достигна 42%. Най-висок е в посока „запад – изток“. Информацията идва от последното изследване на "Визия за София", проведено в периода 1 декември 2018 - 31 януари 2019 г. В него е включена основната градска част - между бул. "Васил Левски", бул. "Сливница", ул. "Опълченска" и бул. "Скобелев". В този участък са били инсталирани общо 26 датчика, които да засичат всяко преминаващо транспортно средство. Много висок е транзитния трафик, започващ от кръстовищата на ул. „Опълченска“ и преминаващ през центъра. Той е между 13% и 42%, или средно 25.7%, а общият транзит на изток е от 44 до 59%, или средно 53.1%", казват от "Визия за София".  Транзитното движение в посока „изток – запад“, от кръстовищата на бул. „Васил Левски“ и минаващ през централна градска част е между 14 и 23%, или средно 18.8%, а общият транзит на запад е от 41 до 57%, или средно 49.7%. Което показва,че около 20% от колите имат крайна точка близо до центъра, а приблизително 50% преминават транзитно през него продължавайки към далечни направления на града. От организацията отбелязват, че в този трафик все още има и товарни автомобили. Наблюдението показва, че в сутрешния час пик трафика е много по-голям от този във вечерните часове. През почивните дни пък не се отбелязват определени пикове. Най натоварено е в часовете от 11:30 до 12:30 ч. и от 17:30 до 18:30 ч. Големината на трафика през централната градска част е значителна, а средната скорост на движение в пиковите часове е изключително ниска. Това показва, че в столицата централните булеварди вече са изчерпали своя капацитет, заключават от "Визия за София". Те препоръчват "изнасяне" на движението и особено на товарните автомобили в периферните части на столицата.  

comment 0
visibility 1271
Улица

Митинг-шествие затваря ключови улици и булеварди в столицата

Митинг-шествие на политическа партия ще затвори ключови улици и булеварди в столицата на 1 май. Шествието се провежда всяка година в чест на Деня на труда. Заради шествието се налагат следните промени в движението в центъра на столицата: От 7 до 14:00 часа ще бъде забранено движението на автомобили в района  пл. „Независимост“  От 9 до 11:30 часа спряно ще бъде движениеото от  ул. „Оборище“, от храм-паметника „Александър Невски“ до ул. „Г. С. Раковски“. От 10:30 до 11:30 часа временно ограничено ще бъде движението от ул. „Г. С. Раковски“ до бул. „Дондуков“, а от 10.30 часа до 13:00 часа –бул. „Дондуков“, от ул. „Г. С. Раковски“ до пл. Независимост“. 

comment 0
visibility 676
Стадион Васил Левски табела

Футболна среща затваря бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”

В петък, 22 март, на Национален стадион „Васил Левски“ ще се проведе футболната среща между България и Черна Гора. Това налага организация на движението в района, за да се избегнат неприятни инциденти. Престоят и спирането на автомобили от 8.00 часа на 19 март до 22.00 часа на 22 март при сектор „Г“ на Националния стадион “ Васил Левски“. Също и от 8.00 часа до 22.00 часа на 22 март на ул. „Ген. Гурко“ между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и бул. „Васил Левски“ и от 10.00 часа до 22.00 часа на 22 март на моста пред Национален стадион „Васил Левски“. От 18.00 часа до края на мача, само при необходимост и по преценка на ръководството на СДВР, ще бъде забранено влизането на автомобили в двете посоки, с изключение на автобусите от градския транспорт по: . ул. „Ген. Гурко” между бул. „Васил Левски” и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”; . бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” между пл. „Орлов мост” и бул. „Черни връх”; . бул. „Драган Цанков” между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. „Пейо К. Яворов”.  

comment 0
visibility 1110
Център за анализ и управление на трафика в София

30 столични линейки са оборудвани с устройства за зелена вълна (СНИМКИ)

Линейките на Спешна помощ в София вече се движат по-бързо, независимо от натовареното движение и трафика по столичните улици и булеварди. От Столична община са се постарали максимално на елиминират фактора "задръстване", за да се отваря трасе на линейките и за по-кратко време да достигат до пациентите.  Това обясниха за Столица.bg от Центъра за анализ и управление на трафика. 30 от линейките в София са оборудвани със специални устройства, с които могат да превключат светофарите на зелена светлина, научи Столица.bg. В момента, в който автомобилът пусне сирените и светлините, и влезе в специален режим на движение, устройството се задейства автоматично и сигнализира в "Центъра за анализ и управление на трафика" на Столична община. Част от бордовото оборудване е закупено от Московска 33, а другата от Спешна помощ. По този начин се намалява и времето на придвижване на линейките. "Линейката трябва първа да пристига на каквото и да било произшествие или инцидент", коментира директорът инж. Димитър Петров. Системата за управление на трафика в София позволява да се осигури и нормално придвижване и спазване на графика на градския транспорт, който е приоритет заради гражданите.  Превозните средства също могат да подават сигнал до Центъра. При голямо натоварване от там могат да осигурят по продължителна зелена светлина, за да се изтеглят и автомобилите на градския транспорт, а това гарантира, че няма да се наруши графикът им, обясни инж. Петров. Скоростта на автобусите се е увеличила по ремонтираната "Константин Величков", където се обособи трасе за трамваи и автобуси. Рейсовете се движат вече с около 45 км/ч., а и не пречат на движението на леките автомобили. При тази скорост минават все на зелено, защото системата е така синхронизирана, че те са на спирката, докато свети червено на светофара. До края на март ще започне да функционира и новопоставената светофарна уредба на "Ботевградско шосе" и "Челопешко". Техниката е монтирана и в момента се извършват тестове.  В Центъра за управление на трафика се наблюдава движението в цяла София, а автоматична система регулира светофарите. Над 200 светлинни уредби на възлови кръстовища в столицата се наблюдават, а за трафика следят 230 камери. Всичко е изцяло автоматизирано, а намеса се налага, само когато се включи алрамата, която сигнализира за проблем, разказа директорът инж. Димитър Петров. В центъра има денонощен телефон 0700 10 251, на който може да се подават сигнали за проблеми със светофарите, въпреки че системата веднага известява за нередности. Всички сигнали за проблеми - катастрофи, неправилно спиране, инциденти и др. се подават в Пътна полиция. От Центъра имат директна връзка с координационния център на  КАТ, а и техен служител има и офис в Центъра. На огромно табло денонщно се наблюдават светофарните уредби, а светещите в жълто, показват, че има заявка за отваряне на трасе, видя Столица.bg.  

comment 0
visibility 485

Трамваите тръгват по „Графа“ до началото на ноември

Трамваите ще тръгнат по ул.“Граф Игнатиев“ най-късно в началото на месец ноември. Това потвърди заместник-кмета на София Евгени Крусев. Припомняме, че ремонтът на тази възлова улица започна през месец май. Подменено беше трамвайното трасе, стартира подмяна и на ВИК инсталацията, потвърждават от Столична община. Съвсем нова визия ще имат улиците "Солунска", "Шишман" и Шести септември", както и градинката пред църквата „Св. Седмочисленици“. Пазарът там ще бъде премахнат. Нови павилиони ще бъдат монтирани на книжния пазар на „Славейков“. Евгени Крусев сподели, че до неделя ще бъде пуснато движението по булевардите "Васил Левски", "Арсеналски" и Източната тангента. За след първия учебен ден остават само ремонтите на бул. "Пенчо Славейков" и ул. "Графа".  

comment 0
visibility 472

Арх. Румен Русев: 20 000 кв. м улици и тротоари се ремонтират в район „Младост“

Временно изпълняващият длъжността кмет на район „Младост“ арх. Румен Русев сподели, че администрацията на района е осигурила 1 040 000 лева за ремонта на 20 000 кв. м. улици и тротоари. Сега се закърпват вътрешноквартални улици и се ремонтират тротоари. Продължава и асфалтирането. Според кмета ремонтите ще продължат докато стигнат парите и времето позволява, информира Дарик. Съвсем скоро е приключил ремонтът на пътната настилка на кръстовището на бул. „Александър Малинов“ и ул. „Филип Аврамов“. Решението кои улици да се ремонтират се взима след обстоен анализ и оглед. Арх. Русев каза, че 14 ключови булеварди и улици с усилен трафик ще бъдат поддържани абонаментно на база сключен договор със Столична община.

comment 0
visibility 552

Нови ремонти в столицата днес затвориха ключови булеварди

От днес, 13 август, започва ремонта на бул. "Васил Левски" от бул. "Цар Освободител" до паметника "Васил Левски". Поради тази причина до 23 август ще бъде забранено влизането на автомобили по източната половина от пътното платно. Превозните средства ще се движат двупосочно в западната половина от пътното платно на булеварда, информира Днес. Ще бъде закрита спирката СУ "Св. Климент Охридски" за тролейбусни линии № 1, 2, 4 и 11 на бул. "Васил Левски" в посока паметника на Левски. Ще бъде променен и маршрутът на тролейбусни линии № 1, 2 и 4 само в посока СУ "Св. Климент Охридски", както следва: от ул. "Кракра" надясно по бул. "Янко Сакъзов" и по бул. "Васил Левски" по маршрутите. Припомняме, че още през уикенда затвориха едното платно от бул. "България" между бул. "Гешов" и бул. "Гоце Делчев" – в посока кв. "Бояна", а това предизвика тапи. В събота беше възстановено движението на трамвай №7 от НДК до кв. "Борово". Днес стартира и ремонта на бул.“Арсеналски“, но движението там няма да се спира, само ще бъде стеснен пътя. От днес ще важи временна организация на движението от бул. "Черни връх" до бул. "Петко Каравелов". От днес, 13 август, до полунощ на 5 септември ще бъде забранено влизането на автомобили, престоят и паркирането по крайна дясна пътна лента от южната страна от пътното платно на бул. "Арсеналски", в участъка от ул. "Милевска планина" до 60 метра преди кръстовището с бул. "Черни връх".   От днес, 13 август,  до 3 септември 2018 г. се забранява влизането автомобили по ул. "Георги Раковски" в участъка от ул. "Хан Крум" до ул. "Ген. Гурко" като се осигури преминаването на автомобили през кръстовище ул. "Георги Раковски" – ул. "Стефан Караджа".   Това се налага заради ремонта на централната градска част – "Зона 2".   Ще бъдат закрити местата за почасово платено паркиране и местата в режим на платено паркиране "служебен абонамент" за периода и местата, които са описани по-горе.   От днес, 13 август, до 3 септември 2018 г. се променя маршрутът на тролейбусна линия №9 – в посока пл. "Сточна гара" – от тунела при Националния дворец на културата направо по бул. "Васил Левски" до пл. "Сточна гара" и обратно - по бул. "Васил Левски" до кино "Одеон" и по маршрута си до жк. "Борово".   Тролейбусите ще спират на всички спирки, които се намират по променения участък от маршрута.   Предвидено е всички основни ремонти да приключат до 15 септември, когато се очаква трафикът да се увеличи значително, сподели заместник-кметът по транспорта в София Евгени Крусев.    

comment 0
visibility 552

Продължават с почистването на улиците в районите Сердика, Младост и Илинден

Извършват се и оборки на зелени площи и в затревени алеи около булевардите. Дейностите се извършват по нареждане на кмета на София Йорданка Фандъкова под контрола на Столичния инспекторат и кметовете на райони. Екипи на фирмите, ангажирани с почистването на София през днешния ден ще мият улици в районите „Сердика“,„Младост“ и „Илинден“. През изминалата нощ са измити пътните платна на бул. „Брюксел“. И през днешния ден ще продължи машинно метене и почистване на регули и шахти от наноси по основни пътни трасета бул. „Сливница“ „Шипченски проход“, „История славянобългарская“ надлез „Надежда“.