Тема: чист въздух

comment 0
visibility 787
Мръсни камиони замърсяват улиците в София

СДВР и Столичен инспекторат продължават с проверките на автомобили

Проверките в столицата за автомобили, които замърсяват продължава. От началото на годината са направени общо 172 проверки и са съставени 33 акта за непочистена ходова част на тежкотоварни автомобили. От началото на деня екипите на Столичен инспекторат са съставили 5 акта за непочистена ходова част, съобщиха от Столична община. Продължават съвместните проверки на Столичен инспекторат и Пътна полиция при СДВР за замърсяващи автомобили. От 12 февруари до днес екипите са проверили 327 автомобила с помощта на газанализаторите, които закупи Столична община. Също така се извършва контрол на техническа изправност на очистващата инсталация на автомобилите, както и чистотата на ходовата част на камионите. Целта е да не се допускат превозни средства, които замърсяват въздуха. Спрян от движение е един автомобил, а на 19 камиони са съставени актове за непочистена ходова част. С цел предотвратяване на замърсяването на въздуха с прахови частици, екипи на Столичен инспекторат извършват и проверки за горене на отпадъци, на потенциални източници на зъмърсяване от автосервизи, цехове за производство на мебели, работилници, както и на строителните обекти. От началото на годината са извършени над 950 проверки. От тях има съставени са 62 акта за нарушения и са наложени 11 глоби. Извършват се и миене във връзка с затоплянето на времето на улици в София. През деня се мият пътните платна на улици като ул. „Велчо Атанасов“, ул. „Фр. Жолио Кюри“, ул. „Поп Груйо“, ул. „Поручик Георги Кюмюрджиев“, ул.“Звезда“ и др.

comment 0
visibility 897
Миене на улици в Изгрев, Сердика и Надежда

Мият улиците в столичните "Изгрев", Сердика и Надежда

Софийски улици и булеварди се мият в районите "Изгрев", "Сердика" и Надежда, съобщиха от Столична община. Заради повишаване на температурите днес се подновиха дейностите по миене. Целта е да се подобри качеството на въздуха и да се предотврати замърсяването с ФПЧ в столицата. Миене се извършва по бул.“Сливница“, ул. „Лъчезар Станчев“ в район „Изгрев“, ул.“Градинарска“ в район Надежда, ул. „Владайска река“, ул.„Резбарска“ в район Подуяне, ул. „София“ в район „Сердика“, ул. „Екзарх Стефан“ в Надежда и др. Миене се изпълнява и в тунела на Лъвов мост. Екипите на фирмите, отговорни за почистването в града, изпълняват дейностите с автоцистерна, а контролът се изпълнява от Столичен инспекторат. При благоприятни метеорологични условия миенето ще продължи и през следващите дни.

comment 0
visibility 466
Трети проект финансиран по ОПОС за качеството на въздуха

Средногодишно въздухът в София е станал по-чист

Въздухът в София през изминалата година е станал по чист като средногодишна норма. Спазено е европейското изискване за 40 микрограма на кубичен метър на ФПЧ. Това показват предварителни данни от всички измервателни станции в София за качеството на въздуха. Новината съобщи зам.-кметът по екология на Столична община Йоана Христова на пресконференция днес. "Добрата новина е  резултат от изпълнението на сега действащата ни програма. Можем да кажем, че по предварителни данни всички автоматични измервателни станции за въздуха в София показват, че средногодишната норма от 40 мгр. на куб. м вече е спазена. Официално данните трябва да се потвърдят от МОСВ и неговите структури, но по наши предварителни разчети имаме съответствие със средногодишната норма за ФПЧ", каза Йоана Христова. На пресконференция днес тя представи и екипа по новия проект на Столична община, по който трябва да се изработи нова програма за Подобряване на качеството на въздуха в София 2021 - 2026 г. Проектът е финансиран по ОПОС с 412 583 лв. Това е третият одобрен проект на Московска 33 за чистия въздух.  Реално е стартирал през юли 2019 г. и вече има договор подписан с изпълнител за разработване на новата програма за чистота на атмосферния въздух. "Планираме мерки, които да доведат до подобряване на въздуха. Дейностите в обхвата на проекта са насочени към Програмата за качеството на атмосферния въздух в Столична община 2021 - 2026, която да е съобразена с действащото национално и европейско законодателство. Това може да осигури на Столична община да кандидатства за финансиране на отделни мерки за подобряването на въздуха. Мерките от новата програма ще дадат възможност за кандидатстване и на други мерки", обясни Христова.

Реклама
comment 1
visibility 3004
Комин в софия

От 20 000 само 6000 домакинства искат безплатна смяна на печките в София

Само 6000 домакинства в София вече са заявили, че искат да си сменят печките и системите за отопление с алтернативи и екологични. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред жулналисти. Общо в столицата 20 000 домакинства имат възможност да подменят отоплението си, при това безплатно. Това предвижда проектът, който защити Столична община за подобряване на качеството на въздуха. Столичният кмет обясни, че продължава да се работи по тези проекти и да се информират гражданите, че една от тези възможности е програма Live+. Заявленията се подават в районните кметства. Фандъкова отказа да коментира твърденията, че концентрацията на серен диоксид в София двойно надвишавали допустимите норми, с аргумента това да направят специалистите. "Станциите, които мерят от ИА "Околна среда" дават различна информац. За мен е важно да продължаваме с политиките за подобряване на качеството на атмосферния въздух в София и това е от една страна подобряване на градския транспорт, от друга продължаваме изграждането на метрото, довеждащ транспорт по който работим, за да може повече хора да използват градския транспорт. Бус ленти и  велоалеи това е наша отговорност и ние го правим. Знаете, че най-големият проблем е отоплението на дърва и въглища. Защитихме два големи проекта и в момента работим, за да можем да убедим хората да сменят безплатно отоплителните си инсталации. Около 20 000 домакинства могат да се възползват, а засега заявилите се са около 6000 домакинства", каза Йорданка Фандъкова. Тя заяви, че не отрича данните за въздуха, но това се каментира от специалистите. "Програма ни е с над 100 мерки и всички те се изпълняват. За съжаление не може с магическа пръчка да се изчисти въздухът в София без нашите усилия. Важно е какви коли караме, колко често ги караме, ползване на градския транспорт. Моята задача е да работя за подобряването на качеството на въздуха, колкото се може ограничаване на старите коли, които замърсяват, контрол върху системите. По моя иницатива предоставихме газанализатори на КАТ. Надявам се по-активно да ги използват и колите с не добри системи да бъдат спирани от движение, изключително важно е това", коментира столичният кмет.

comment 0
visibility 1489
Столична община започва порцедура за купуването на филтри за комини

Столична община пусна поръчка за доставчик на пречистващи филтри

Столична община стартира процедура за закупуване на пречистващи филтри на комините на сгради, отоплявани с твърдо битово гориво. От Московска 33 е пусната обществената поръчка за доставчик на екологичния филтър. Те ще бъдат предоставяни безплатно на домакинствата, включително и монтажа. Всички мерки за подобряване на качеството на въздуха в София ще бъдат приложени, амбицирани са на Московска 33. Анализите до момента показват, че два са основните замърсители и единият е битовото отпление на твърдо гориво. Закупуването и поставянето на пречистващите филтри на комините е поредната стъпка в битката със замърсяването на въздуха в София. Над 2000 ще бъдат поставени до 2023 година, предвижда програмата на Столична община. След избор на доставчик на филтрите Първият пилотен порект бе реализиран през изминалата зима. Пречистващ филтър бе поставен на комина на БКС Красна поляна и на още 11 къщи в района. Анализът на резултатите показа намаление на ФПЧ с 80%. Първите 150 екологични филтри ще се поставят до края на годината, приоритетно в районите "Красна поляна" и "Слатина". В момента в района, общо 35 филтъра за комини.  В процес на реализация са и две нови програми с европейско финансиране. те предвиждат подмяна на отоплителните инсталации с екологични такива на 20 000 домакинства в София, които ще заменят печките на дърва и въглища. До момента над 50 000 семейства са на битово отопление с твърдо гориво.

comment 0
visibility 617
Електробуси

Електробуси, трамваи и тролеи с еврофинансиране за чист въздух в столицата

Столична община ще кандидатства за еврофинансиране по ОП Околна среда за закупуването на нови превозни средства за градския транспорт. Това е желанието на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Предложението й ще бъде разгледано и гласувано на следващата сесия на СОС в четвъртък като втора точка от дневния ред. Планира се покупката на 55 електробуса като довеждащ транспорт до спирки на метрото, 30 нископодови електробуса за подмяна на дизеловите автобуси от градския транспорт, 30 съчленни тролея за подмяна на старите от линии 6,7 и 11, както и 25 нископодови трамвая. Необходимата сума за осъществяване на тези проекти е приблизително 217 млн. лв. Целта на обновяването на парка на градския транспорт е да се подобри качеството на въздуха в София. Столична община е задължена вече да показва стойностите на замърсяване по електронните табла на спирките.

comment 0
visibility 443
Велошествие за по-чист въздух в София

Евгения Раданова и Александра Фейгин повеждат велошествие и крос за по-чист въздух в столи...

Легендарната Евгения Раданова и младата надежда на фигурното пързаляне Александра Фейгин застават рамо до рамо в неделя за старта на проявата "София кара колело и тича за по-чист въздух". Велошествието тръгва в 11 часа,а 15-минути по-късно потеглят и бегачите. Началото на трасето е пред Народното събрание, а краят е в Южния парк. Събитието е организирано от София- Европейска столица на спорта", "Център за градска мобилност" и Столична община. Към Раданова и Фейгин ще се присъединят още медалистът от Световното по таекуондо Владимир Далаклиев, волейболният треньор Сашо Попов, легендарният алпинист Дойчин Боянов, който качи Еверест без кислород, много общински съветници, лица от културата, политиката и бизнеса.

comment 0
visibility 2467
Йорданка Фандъкова с кметовете на Искър - Ивайло Цеков и на Красна поляна -

В София започва безплатна подмяна на печки за отопление с екологични

Безплатна подмяна на печки за отопление започва в София. Столичната община има осигурени 6,85 млн. лв., за да подмени отоплителните системи на около 5000 домакинства в столицата с екологично чисти. За 3 години искаме това да се случи в 20 000 домакинства в столицата. Това заяви на пресконференция днес кметът на София Йорданка Фандъкова. Столична община е спечелила проект за безплатна подмяна на отоплението. В момента над 50 000 домакинства се греят на твърдо гориво. Известно е, че това е един от основните замърсители на въздуха в София. Чрез безплатната подмяна, че ще се осигури по-добро качество на въздуха. Още от утре собствениците на законно построени жилища, обикновенно къщи, ще могат да подават заявление в районните администрации за смяна на печките. Финнасирането е по програмата на ЕС - Лайф+. Столична община каниддатства заедно с още 6 общини. Днес на пресконференцията беше и кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е председател на УС на НСОРБ. Старопрестолният град, Бургас, Монтана, Русе и Стара Загора също са получили финансиране за подмяна на печки за отопление. Общо проектът е за 16 млн. евро като 60% от тях са безвъзмездна помощ, уточни Йорданка Фандъкова.  Столична община има и одобрена Стратегия за по-добро качество на въздуха и има начертани 100 мерки за справяне с проблема.  В София ще бъдат изградени и две нови стационарни станции за измерване на замърсяването на въздуха. Ще се направят анализи на действащата програма и ще се пиремат предложения за нова.  

comment 0
visibility 669
ЕК

ЕК отпуска за София и още 5 града 10 мил евро за по-чист въздух, транспорт и велоалеи

Европейската  комисия ще инвестира безвъзмездно 10 млн . евро  за за замяна на замърсяващите въздуха отоплителни печки на дърва и въглища с алтернативни. Също така за закупуване на електрически превозни средства за градския транспорт  и изграждане на велоалеи . Градовете, които ще получат финансирането са София, Велико Търново, Бургас, Русе, Монтана и Стара Загора.   Избрани са точно тези български градове, в които живее почти една трета от населението на страната. Общините ще трябва да разработят стратегии и програми, с които да се подпомогне подобряването чистотата на въздуха. Те трябва да намерят и начин за набавянето на по-малко замърсяващ градски транспорт.     В края на 2018 г. от екомиинстерството  съобщиха, че отпускат по сегашната оперативна програма "Околна среда" безвъзмездни 111.442 млн . лв . на Столична община, Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив и Смолян за смяна на стари печки на въглища с по-екологично отопление. Програмите трябва да бъдат реализирани за 54 месеца

comment 0
visibility 506

Общински съветник призова граждани и екоорганизации да участват при обсъждането на наредби...

Гражданите и екологичните организации да участват активно в обсъждането на наредбите за по-чист въздух. На това се надява общинският съветник и председател на Постоянната комисия по екология Лорита Радева. В социалната мрежа тя призова всички да се включат при изработването на правилата и санкциите при горенето на отпадъци, както и стандартите за твърдите горива за битово отопление. През студените месеци замърсяването на въздуха е сериозен проблем особено за София, защото за отопление се горят отпадъци и това причинява сериозно замърсяване. Парламентът, преди дни, прие на първо четене промените в Закона за чистотата атмосферния въздух. А това е крачка напред за създаването на стандарти за твърдите горива и дървата, ползвани за битово отопление. Инициативата за тази промяна е на Столична община , като част от мерките за по-чист въздух в столицата, припомня Радева. Промените ще позволят да се разработят наредби, с които да се определят стандартите на твърдите горива за битово отопление – въглища и брикети за въглища, (чл.8а) и на дървесината също (§31 от Преходните и заключителните разпоредби). В резултат на това предстои процес на изработване на проектите на Наредбите. За да има ефект и да се подобри качеството на въздуха в нормативните документи трябва да се посочат строги правила и за тях трябва да има единомислие, че санкциите са необходими, коментира Лорита Радева. Тя е категорична, че не трябва да се извличат политически дивиденти от проблемите със замърсяването на въздуха, а с общи усилия да се наложат ограничения, за да има ефект.

comment 0
visibility 524

С екотриколки и засаждане на дървета за по-чист въздух

Зоологическата градина в София има нова екологична придобивка. В Деня за по-чист въздух, вчера зоопарка получи три нови екологични триколки. Те са на ток  и са предназначени за работниците. С тях те ще изпълняват ефективно и екологично ежедневните си дейности в парка, и ще се придвижват по-бързо без да замърсяват околната среда. [caption id="attachment_40285" align="alignnone" width="638"] Снимка: Фейсбук[/caption] За една година в Банкя има 100 новозасадени дървета от различни видове. Вместо призиви общинската администрация в район Банкя с действие подкрепи инициативата на Столична община за по-чист въздух. Начело с кмета Рангел Марков служителите засадиха шест дървета. С три смърча и три американски червени дъба се увеличи високата растителност на алея "Шейново". Това не е необичайна практика за Банкя, защото ние дадохме пример за компесаторно засаждане на дървета, коментира в социалната мрежа Марков. В курортното градче за три отсечени дървета от частници се засаждат три на обществено място.      

comment 0
visibility 594

Кметът на София: Столицата е готова за зимата

София готова за зимата. Няколко почистващи фирми са проверени и са показали, че имат подготовка за студения сезон. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю пред Нова телевизия.  169 снегорините ще чистят града, а 41 в районите извън него. При обилен снеговалеж временно ще се затварят пътни участници. Фирмите знаят, че ще плаща за свършена работа. За миналата година са наложени глоби за 3,5 млн. лв. каза кметът. "И в момента взимаме спешни мерки и има контрол за горенето на гуми и отпадъци. Последната седмица са съставени 50 акта. Парламентът разгледа промените в закона и съм доволна, че наши предложения ще бъдат приети. Това са за стандарти за горивата и ще се изисква намаляването на сяра и пепел във въглищата. А МОСВ да разработи наредба и за качеството на дървата. Идеята на вчерашния Ден за по-чист въздух е да се разбере, че качеството на въздуха зависи от всеки един от нас", коментира кметът на София. Над 150 коли спрени от проверени над 2000 са спрени от движение. "Значи има ефект. Да се проверяват и колите в движение", препоръча Фандъкова. Тя обяви, че след пилотни проекти на Столична община за подмяна на печки с екологично гориво вече има готовност да се започне програма. "Чистотата на въздуха изисква инвестиции и затова избрахме подкрепата за хората. С програмата ще финансираме подмяната или включването в газ, електричество и печки на пелети. Със социалния министъра сме разговаряли и искаме да подкрепил социално слаби семейства чрез енергийни помощи", каза Фандъкова. Тя е категорична, че ще продължи модернизирането и на градския транспорт в столицата, за да се предложи алтернатива на гражданите, да слязат от личните си автомобили. Според нея някои политически сили ще се възползват от оставката на вицепремиера Валери Симеонов, защото ситуацията е предизборна, коментира Фандъкова, която е и зам.-председател на ГЕРБ. Столична община работи добре с организациите, подкрепящи майките на деца с увреждания, каза тя. Четири протеста ще има в столицата в неделя и за тях има подадени заявления, каза кметът.

comment 0
visibility 812

На "Московска" 33 няма нито един автомобил (СНИМКИ)

Без нито един служебен и личен автомобил осъмна паркинга пред сградата на Столична община на ул. Московска 33. И до момента там няма леки кола, установи проверка на Столица.bg.  Всички общински съветници са без автомобили днес, потвърдиха и от Столичния общински съвет. В Деня за по-чист въздух в София - 16 ноември, служители на Столична община и Столичния общински съвет се присъединиха към призива на кмета Йорданка Фандъкова и не ползваха личните и служебни автомобили. Пространството около сградата, предназначено за паркиране е зелено. Цялата зона по ул. Московска е с огромни кашпи със зеленина, което показа желанието на всички, участващи в управлението на столицата да има по-чист въздух в града. За голяма част от общинските съветници всеки ден е 16 ноември, защото са върли привърженици на велосипедите. Други от колегите им пък предпочитат придвижването пеша. Днес подкрепа показаха и общинските служители, които пристигнаха без автомобили сутринта. Около Столична община има "синя" зона, а от долната страна на бул. "Дондуков" е "зелена". Едва ли някой ще рискува паяк да му вдигне автомобила, тъй като в зелена зона има право на 4 часа.

comment 0
visibility 513

Какво бълва градски автобус

Столична община и СОС са взели всички мерки за по-чист въздух в София.  Има и приета Стратегия за качеството на въздуха, за да дишат столичани чист въздух. Реално обаче това не се случва, въпреки ограниченията за автомобили и разширяването на синя и зелена зона за паркиране. Бдителен столичанин е заснел градски автобус, движещ се по линия 150. От него излизат облаци пушилка, която със сигурност не подобрява качеството на въздуха. Същата пушилка излиза и от червен двуетажния автобус, които разхожда туристи из центъра а София. Не може да се отрече желанието на Столична община за екологичен градски транспорт, но докато се подмени изцяло ще се диша, каквото има.

comment 0
visibility 485

София се присъединява към проекта FAIRMODE на Съвместния изследователски център на Европей...

Кметът на София Йорданка Фандъкова и делегация на Столична община посетиха Съвместния изследователски център – JRS, където се правят редица научни изследвания на Европейската комисия, в гр.Испра, Италия. Там беше договорено присъединяването на София към проекта FAIRMODE. София на практика е 11-я пилотен град в проекта и ще се възползва от експертизата на Изследователския център на Европейската комисия в контрола на качеството на въздуха. Освен София, в проекта участват градове като Милано, Стокхолм, Хелзинки, Дъблин, които с помощта на Съвместния изследователски център JRS ще се стремят заедно да подобрят качеството на въздуха на база на иновативните подходи и практики. София ще се включи и в проекта City lab на JRS с помощта на инициативата „Визия за София 2030“ и в проекта ENGAGE за присъединяване на гражданското общество и провеждане на политика за формиране на бъдещето на столицата. Проучват се възможности за разполагане на прототипни устройства на сензори, които са разработени от JRS в София. Прототипни устройства в момента се тестват в Холандия. Йорданка Фандъкова се срещна с български учени, които работят в Съвместния изследователски центъра. Те изразиха готовността си да помагат на София.

comment 0
visibility 642

По-чист въздух в София през тази година

Столична община работи активно в насока за подобряване чистотата на въздуха. Със 100 по-малко са превишенията на фини прахови частици през първото тримесечие на 2018 година, спрямо този период през 2017. Това се разбира от отчета, предоставен от Изпълнителната агенция по околна среда. Отчетените средни концентрации за първите три месеца от годината са между 30 и 53 µg/m3. През миналата година стойността им е била 52-77 µg/m3. Подобряването на чистотата на въздуха е резултат от съвместните действия на столичани и общината. Тенденцията за намаляване на замърсяването е трайна и се очаква да се запази в бъдеще. Зам.-кметът по околна среда, Йоана Христова, призовава гражданите да слязат от автомобилите си и да се придвижват с алтернативен транспорт - градски транспорт, с колело или пеш. Анализите показват, че 57% от замърсяването на въздуха идва от транспорт. В 70% от автомобилите по софийските улици пътува само по 1 човек. Също така от значение е изборът на отопление през зимата - дали ще бъде екологичен или не. През последната година Столична община изпълнява над 100 заложени мерки от Актуализираната програма за подобряване на качеството на въздуха в София до 2020 г. За пръв път тази зима беше пуснат "зелен билет" за градски транспорт. Еднодневната "зелена" карта за цялата мрежа на градския транспорт струва 1 лев и влиза в сила при стойности на фините прахови частици над 200 µg/m3 поне два последователни дни. На 28 януари тази година, когато билетът беше пуснат за пръв път, 30 000 граждани са се възползвали от услугата. Друго действие, предприето от Столична община за предотвратяване замърсяването на въздуха, е системното измиването на улици и булеварди. От началото на годината общата площ на измитите пътни платна е 3 177 дка.