Тема: чистота

comment 0
visibility 577
Подлез на бул. България

АПП и Столичен инспекторат провериха всички подлези в София

Столичен инспекторат и "Аварийна помощ и превенция" (АПП) провериха всички подлези в София. Общо те са 71 на територията на Столична община. Инспекцията е за чистотата в подземните съоръжения и системите за отводняване. Заради очакваните валежи и влошаване на времето се проверени линейните отводнители и проводимостта, съобщават от Столичен инспекторат. Не са открити нарушения. Хигиената в подлезите отговаря на изискванията. Подходите към подлезите и подовите настилки са почистени.  Продължават обаче проверките по подземните връзки за техническото им състояние. Поддържането на всеки подлез е ангажимент на районните кметства. Служители на "Аварийна помощ и превенция" ще инспектират подлезите и през следващите дни.  

comment 0
visibility 587
чистота

Обжалване може да забави с година избора на фирми за чистота

Повечето софиянци си задават въпроса защо точно сега се прави конкурс за нови фирми за сметосъбиране в града. Този въпрос отправи към Йорданка Фандъкова тази сутрин и кандидатът за кметския пост на столицата Мая Манолова.    От Столична община обясниха, че шест от действащите договори за почистване на част от територията на града изтичат между 1 юни – 6 юли догодина. При предишната поръчка за избор на фирми, които да отговарят за събирането и транспортирането на отпадъци, както и метенето, миенето и зимното почистване, имаше обжалване от участници. Това забави с повече от 12 месеца окончателния избор на отговарящи за чистотата на града. Съгласно законодателството действащите договори не могат да бъдат удължавани.    Независимо от резултатите на изборите през октомври почистването на София трябва да бъде гарантирано. Пускането на обществената поръчка след приключване на местните избори поставя завършването на процедурата в законовите срокове в риск, а града – пред опасност от криза с боклука.

comment 0
visibility 443
протест

Манолова пита Фандъкова за почистването на София

Мая Манолова отправи през медиите няколко важни въпроса към Йорданка Фандъкова. Защо процедурата за почистване на София и за избор на сметопочистващи фирми се провежда сега. Това е година преди да изтече договорът на вече ангажираните фирми. И на какъв етап е обещанието да има общинско предприятие, което да се грижи за чистотата в столицата, са част от питанията на бившия омбудсман.    Въпросите кандидатът за кметския стол на София зададе към сегашния градоначалник при събирането на подписи в Южния парк за регистрацията ѝ в ЦИК, съобщи "Фокус".    Запитана кога официално ще представи програмата си, Манолова обясни, че това ще стане на 17 септември- Денят на София. По-рано днес стана ясно, че политическа партия АБВ ще подкрепи Манолова на изборите на 27 октомври.                   

Реклама
comment 0
visibility 878
Купични боклук

Купчини боклук заринаха ул. „Бряст“ (СНИМКИ)

Огромни камари от боклук заринаха столичната ул. „Бряст“ споделиха ядосани граждани в социалната мрежа. Боклука се е появил при изчистване на апартамент в блок 3. Планините от отпадъци буквално са скрили кошчетата.Като дори пречат и на движението по улицата. От Столичен инспекторат заявиха пред Столица.bg, че боклукът ще бъде извозен съвсем скоро, но гражданите трябва да им търпение. Също така те призоваха всички столичани, който почистват жилищата си да поставят боклука в чували, а не директно в кофите или до тях.

comment 0
visibility 895
Първа МБАЛ - София ЕАД

Излъскаха фасадата на Първа градска болница

Сградата на общинската на Първа градска болница светна. Зданието е в центъра на София, на бул. "П. Евтимий" №37 до Френската гимназия бе почистено от графити и нецензурни надписи от служители на Столичния инспекторат. Лечебното заведение стана първата общинска болница, която получи статут на университетска, одобрен от Министерски съвет през есента на 2018 година. От години на фасадата е изрисувана и омазана с всякакви брутални рисунки и надписи. В  тъмните часове на деня върху стените се упражняват много графитаджии и хулигани. От инспектората са остранили графити с екомашина по изцяло безопасен за повърхността способ. Стените са добре изчистени и едновременно с това не е наранена пoчистената повърхност, а също и не е замъресно околното пространство. Общинската болница е разполага със съвременна медицинска апаратура, която позволява на студенти, млади лекари и специализанти да се обучават и практикуват в базата по всички специалности. Целта на университетската вече болница е да се развива роботизираната хирургия.  

comment 0
visibility 640

22 млн. повече за чистотата в София през 2019

Столична община предвижда с 22 млн. лв. повече за чистота в столицата през 2019 г., което включва дейностите по събиране, извозване и обезвреждане на битовите отпадъци и за поддържане на чистотата на обществените места. Общата сума ще е над 205 млн. лв., което е с 12% повече отколкото през 2018 г., съобщи зам.-кметът по екология на Столична община Йоана Христова на брифинг. Специално внимание в бюджета ще обърнат на едрогабаритните отпадъци, като за тях са предвидени с 2,44 на сто повече средства през следващата година. Машинното метене ще бъде увеличено за сметка на ръчното. По спирките на градския транспорт и в близост до тях вече ще се почиства само с машини. Само за зелените пространства в столицата предвидените пари са 21 млн. и 600 хил. По-специално внимание ще обърнат на зелените площи в по-крайните квартали. Ще бъде засилен и контрола върху чистотата като за това ще бъдат отделени милион и половина. Такса смет за домакинствата и бизнеса си остава същата обясни зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. В момента на година бизнесът плаща по 1340 лв. за извозването на един контейнер от 1 100 л. веднъж в седмицата. От такса битови отпадъци се възползват над 6 хил. фирми в града.  

comment 0
visibility 378

Стефан Марков за приетата програма за въздуха в София: Срокове, бюджет и електромобили под...

Стефан Марков, общински съветник от ДБГ/Реформаторския блок в Столичния общински съвет, настоя вчера по време на сесия на ОбС за конкретни срокове за изпълнение на Програмата за чист въздух в София. Всеки документ, който приемаме без срокове е пожелателна мярка, каза на заседанието на СОС той. Замърсяването на въздуха е сериозен проблем не само в София и не само в България. Според думите му трябва да бъде осигурен бюджет за изпълнение на предвидените мерки, като например една от тях - закупуване и поставяне на повече станции, измерващи качеството на въздуха, за да е ясно къде и от какъв тип са най-големите замърсители. Мониторинг и цялостна картина биха дали полезна информация за източниците на замърсяване, както и биха предпоставили най-добрите решения и изпълнение по предвидените мерки. Марков подкрепи идеята за създаване на възможност за отдаване под наем на електромобили, тъй като това ще допринесе за подобряване на въздуха и намаляване на задръстванията. Той беше категоричен, че при създаването на работната група за това, тя не трябва да не се ограничава само в електромобили. Работната група, смятам, че трябва да е за електрически превозни средства, сред които и скутери. В следствие на дебат в СОС, на всеки 3 месеца заместник-кметът по екологията ще докладва на общинските съветници как върви изпълнението на мерките за подобряване на качеството на въздуха. Източник: www.СтефанМарков.bg