Тема: дърво

comment 0
visibility 459
Дърво с мартеници в район Възраждане

Баба Марта върза мартеници във "Възраждане" (СНИМКИ)

За 6-та поредна година, дни преди 1 март, децата от общинските училищата в район „Възраждане“ помогнаха на Баба Марта да направи мартеници в творческата работилница. Тя беше организирана по традиция в сградата на районната администрация и по инициатива на кмета на района Савина Савова. Кметът приветства децата и им благодари за интереса, с който изучават българските традиции и за ентусиазма, с който участват в „Работилницата на Баба Марта“. Тя им пожела да бъдат здрави, да се учат усърдно, да имат щастливо детство. Тази инициатива, станала вече традиция, е част от Програмата на район „Възраждане“ за съхраняване и предаване на българските традиции и ценности. С фолклорни песни и танци учениците поздравиха всички участници и гости на събитието. Сръчните ръце на малчуганите изработиха мартеници, които ще дарят на празника на клубовете на пенсионера и инвалида в Района, на Дневния център „Света Марина“ и ще украсят класни си стаи. В първия работен мартенски ден - 2 март, всички посетители на администрацията на район „Възраждане“ ще получат мартенички, изработени от децата с послание за здраве, щастие, радост и пролетно настроение. За поредна година беше украсено „Дървото на Баба Марта“ пред сградата на районната администрация, а две еко инсталации посрещат посетителите пред входа.

comment 0
visibility 403
Паднало дърво на улица до хотел Плиска

Проверяват готовността за реакция на доброволческото звено на Столична община

Столичен инспекторат и екип на "Аварийна помощ и превенция" (АПП) предприеха светкавични мерки и обезопасиха тротоар на улица около хотел Плиска в район Слатина. Там беше паднало дърво и затрудняваше преминаването на пешеходците. Благодаря на Столичния инспекторат за сигнала и на звеното в общината, което беше решило проблема преди да стигна пеш от общината до Плиска, написа кметът на "Слатина" Георги Илиев в социалната мрежа. Доброволческите формирования към АПП пък утре ще демонстрират готовността си за реакция през зимата. На базата им в район Панчарево на ул. Сини вир 2 ще се направи проверка за действията в тежки метеорологични условия. На 5 декември се чества международния ден на доброволчеството. Столична община има създадено доброволно формирование от 2011 година и в него участват 68 души. На проверката ще бъде кметът на София Йорданка Фандъкова, а се очаква и директорът на ГД ПБЗН Николай Николов.

comment 0
visibility 4005
катастрофа

Жена удари колата си в дърво на пътя Божурище- Сливница, почина на място

  Жена е загинала на място, след като е ударила колата си в дърво. Инцидентът е станал на пътя Божурище- Сливница в посока Драгоман, съобщиха от ОДМВР- София, цитирани от "Фокус".    На място има екипи на "Пътна полиция", изясняват се причините за катастрофата.     

Реклама
comment 0
visibility 572
тръба

В "Младост": Метална тръба се озова на дърво, заплашва минувачите

По неизвестни за момента причини метална тръба се е озовала сред клоните на дърво в столичния "Младост". Доста опасното "копие" като едното нищо може да се стовари върху главите на минувачите по тротоара до дървото, разказват от Нова телевизия.   Лошото в случая е, че пътят покрай дървото води до детска градина. И при първия по-сериозен порив на вятъра може да пострада и дете. Хората от съседните кооперации казаха пред камерата, че са подавали многократно сигнали до общината. Но на този етап никой не им е обърнал внимание.      

comment 0
visibility 679
дърво

Махнаха счупено дърво от улица "Стоян Михайловски" (СНИМКИ)

Счупено дърво на столичната улица "Стоян Михайловски" заплашваше да падне или върху минаващите автомобили, или върху граждани. Инспекторите от район "Изгрев" бързо задействаха аварийните екипи.   Дървото бе махнато, а мястото почистено, съобщават от Столичния инспекторат. Работата вървеше заедно с екипи на дирекция "Зелена система" към Столична община.     

comment 0
visibility 527
дърво

Дърво премаза паркирана кола на метри от ИСУЛ

Паркиран автомобил е бил премазан от дърво. Инцидентът е станал преди няколко часа на метри от болница "Царица Йоана - ИСУЛ", съобщи Нова телевизия.    Семейство от Перник дошли на преглед при лекар. Оставили машината на улица „Стара планина”. Малко преди 16 часа дървото се стоварило върху автомобила им.   Свидетел на случката станала жена от квартала. Точно тя и се обадила на 112 и съобщила за инцидента. Дошли полицаи и пожарникари, които нарязали дървото и го махнали от колата. Щетите по нея обаче били повече от сериозни. Пострадалото семейство са категорични, че ще заведат иск срещу Столична община за причинените щети.  

comment 0
visibility 738
съседски драми

Съседски драми в "Овча купел" заради дърво с паднали плодове

Хора от бл. 504 в квартал "Овча купел" искат едно дърво да бъде отсечено, защото.. падналите му плодове миришели лошо. За щенията на съседите си разказа Елена Бончева, цитирана от Радио "София".     Екологът на района Силвана Митева обясни, че рязането на дървото попада в обсега на Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система. Тя забранява махане на здрави дървета, освен ако това не е последвано от строителство на пътни съоръжения. Разрешава се подрязване, частично махане на клони и оформяне на корони.    За да се отсече едно дърво трябва разрешение от районната администрация. Това се прави в случаите ако дървото е опасно за хората, болно, гнило или изсъхнало.     

comment 0
visibility 320
Прекършиха дърво на ул. Паренсов и бул. Левски

Прекършиха дръвче на ул. Паренсов

Младо дръвче в центъра на София е било прекършено тази нощ. Съвсем скоро то е било засадено на ул. Паренсов и бул. Левски. Дръвчето е поредната мишена на идиоти, без значение дали са трезви, пияни или надрусани. Растението не е изцяло прекършено. От "Зелена система" ще се опитат да го спасят. В района няма видеонаблюдение, но ще се разчита на камери, поставени на сгради, за да се открие извършителят. Преди месец вандали прекършиха няколко новозасадени дръвчета о ул. Раковски.      

comment 0
visibility 969
Паднало дърво в Лозенец

Бурята свали дърво, за което имало сигнал в район Лозенец

Бурята свърши работата на общинската администрация в район Лозенец за опасно дърво. Докато се води писмена кореспонденцията с гражданите, силният вятър в столицата снощи свали дървото в Кръстова вада. Сигналът за него е подаден на 14 юни т. г. За щастие при падането снощи има само материални щети и леко е засегната лека кола. "Здравейте Г-н Любомир Дреков, мога ли да използвам фейсбук, за да оттегля сигнал СОА19-КЦ01-27946/14.06.19 за опасно дърво (виж снимки)? Вече не е актуален. Дървото снощи си падна само, без ваша помощ. Върху кола и преминаващи пешеходци", написа в социалната мрежа гражданин, подал сигнала. Той обяснява, че дървото е било на общински терен, на парцел, на който се строи градина. В София обстановката вече е нормализирана след бурята. Почистващите фирми са изчистили листа и паднали клони. Градският транспорт се движи по график и няма проблеми с движението. Това заяви директорът на "Превенция и аварийна безопасност" към Столична община Красимир Димитров пред БНТ. Над 80 сигнала са подадени до аварийното звено и столичната пожарна за паднали дървета, клони, маркировка по пътните платна. Повечето сигнали са били от районите Панчарево и Лозенец. Екипите продължават на работят по още  7 сигнала. Разчистват се съборените от дъжда и вятъра паднали клони и дървета в София, съобщават и от Гражданска защита.

comment 0
visibility 590
паднало дърво

Клон от дърво падна на метри от детска площадка в "Надежда"2 (СНИМКИ)

Грамаден клон от дърво падна на метри от детска площадка на улица "Света Петка Търновска" в столичния квартал "Надежда"2. За това съобщават граждани в социалната мрежа. Клонът се е срутил от само себе си късно снощи. Освен мястото за игра до опасното дърво се намира и дом за деца в криза "Вяра, Надежда и Любов". Хората от района коментират, че в квартала им има много изсъхнали дървета, включително и пред вход Б на блок 220. Неотдавна там падна клон и само по чиста случайност не рани цяло семейство, седящо на пейка под дървото. Подавани са сигнали на 112, но без резултат.    

comment 0
visibility 612
орех

Дърво падна върху паркирани коли (СНИМКИ)

Старо орехово дърво се срути върху паркирани автомобили на метри от пазара "Димитър Петков" в столицата. Инцидентът стана на улица "Перник", за късмет няма пострадали минаващи хора. Повредени са само колите. За случката съобщават граждани в социалната мрежа. Екип на "Гражданска защита" е реагирал светкавично на подадения сигнал за падналото дърво.Клоните и частите на ореха са разчистени много бързо.

comment 0
visibility 1238
Наркоманска арт инсталация

Претърсиха Овча купел 2 за дървото със спринцовки

Провокативна снимка на дърво със забити над 20 спринцовки в него в Овча купел събра стотици коментари и споделяние в социалната мрежа. От отдел "Екология" на районното кметство направиха бърза проверка на провокативната наркоманска арт инсталация в квартал Овча купел 2. При обход на предполагаемото място, такова дърво не е открито, съобщи пред Столица.bg инж. Силвана Митева. ст. експерт „Екология и чистота“ на района. Екип на общината е проверил целия периметър, намиращ се до метрото. Еколози и служители обаче е са успели да влязат само в една малка част храсталаци, до която буквално няма достъп. Обходът ще има ефект, въпреки че въпросното дърво не е открито. Буренясалата зона ще бъде почистена от фирмите, изграждащи спирката на подземната железница, казаха пред Столица.bg от общината. От администрацията на район Овча Купел всеки ден извършват обходи на района и редовно почистват всички прилежащи площи и градинки. При инспекциите общинарите постоянно откриват изпотрошени площадки и мръсотия, оставена от недобросъвестни граждани и хулигани. Снимката на набучения със спринцовки израстък се появи в социалните мрежи снощи, като за няколко часа събра огромен брой негативни коментари. От кметството подозират, че това е провокация.

comment 0
visibility 589
Паднало дърво

Паднало дърво застраши живота на майка с количка

Дърво падна върху бус в столичния ж.к. Лагера и без малко да убие майка с детска количка. Инцидента е станал в следобедните часове днес, съобщава bTV. За късмет на жената дървото е паднало първо върху бус, който е омекотил удара и не се е стигнало до тежък инцидент. Само за час в столицата се е стоварило и още едно дърво. То се паднало в близост до пътното платно на бул. Александър Стамболийски след като е преминал трамвай. За късмет няма пострадали хора. Живеещ на близо очевидец споделя, че няколко пъти е подавал сигнали, че дървото е опасно.  Това е трети инцидент с дърво за последните по-малко от 24 часа, след като друго дърво падна снощи на бул. Васил Левски.  Преди по-малко от месец от столична община рязаха опасни дървета в Градската градина. Санитарна сеч започна и в голяма част от кварталите, като общината правят ежедневни обходи за маркиране на опасните дървета.

comment 0
visibility 443
Дърво с табела

Дърво погълна табела в София

Голямо и старо дърво погълна табела на столичната улица ул. "Планинец". За уникалната гледка споделят граждани в социалната мрежа. Табелата с надпис може би ''Аптека'' от преди 20 години буквало е ''изядена'' от старото дърво. Атракция се намира на ул. "Планинец", местност Гърдова глава, район "Витоша". Напоследък доста често в социалната мрежа се  появяват подобни снимки от различни части на столицата. Коментарите в мрежата са разнопосочни но най-интересният от тях гласи "На природата й трябват 100 години, за да ни заличи съществуването...".

comment 0
visibility 669
Дърво падна  върху автомобил на ул. Тимок в район Сердика

Дърво падна върху автомобил на ул. Тимок (СНИМКИ)

Силният вятър в София довя поредния проблем на общината. На ул. Тимок в район Сердика порив на вятъра събори дърво, което падна върху паркиран автомобил. Колата е била паркирана в платена зона. Щетите са само материални. Собственикът на колата е взел протокол за инцидента от полицията и смята да търси правата си. Отговорен за слуилото се е общината, тъй като е нейн ангажимент да следи за опасни и изгнили дървета. Само преди седмица зам.-кметът по екология Йоана Христова присъства на премахване на опасни 70-годишни дървета в Градската градина. Чудесно е, че от общината следят за опасните дървета в паркове и градини, а за тези по уиците, които застрашават безопасността на гражданите, кой ще контролира, питат столичани. 

comment 0
visibility 702
Премахване на опасни дървета в Градската градина

Премахнаха болни и опасни дървета от Градската градина (СНИМКИ)

Операция "Премахване на опасни дървета" се проведе в Градската градина на София. За около два часа два стари кестена, които има опасност да паднат и застрашават минаващите граждани бяха отсечени. Това обаче не беше своеволие или преценка на някого. Дървета бяха обследвани със специална апаратура - резистограф, който показа, че има намаляване на плътността на дървесината, видя Столица.bg. В основата на кестените имаше и хралупи, които допълнително ги правят още по неустойчиви. На премахването присъства ресорният зам.-кмет Йоана Христова, директорът на "Зелена система" Димитър Данчев, проф. Анелия Пенчева, която е проподавател в Лесотехническия университет. Зоната бе отцепена с ленти преди да започне рязането. Първо премахнаха клоните, а след това масивното стъбло. И двата кестена са болни, имат намалена плътност на дървесината и гниещи процеси, причинени от гъби. Тези дървета са на повече от 70 години и могат да паднат при силен вятър, каза проф. Пенчева. Тя обясни, че продължителността на живота в градска среда се намалява с около 50%.  Започналите гниещи процеси и те не могат да бъдат предотвратени. Дърветата е можело да бъдат излекувани преди 20 - 30 година. При вятър със скорост около 70 км/ч тези дървета можело да паднат, предупреди преподавателят по ландшафтна архитектура. "Затова ние препоръчваме дърветата да се подменят на 60 - 70 години. И трябва да се знае, че когато се подменят дървета улица всички трябва да са млади", заяви проф. Пенчева. За около 2 часа бе премахнато само единия кестен. До него пък стоеше фиданка, пак кестен, която ще бъде засадена в близост до мястото на отсечения "старец". И въпреки обследването и научнообоснованото премахване на двата кестена  пак имаше зли и ядосани граждани, защо се отсичали дървета.  

comment 0
visibility 1049
ТОК ЧЕЗ

Паднало дърво остави без ток 20 000 в София

Дърво падна върху електропровод на ЕСО, остави 20 000 хиляди столичани без ток. Временно е било спряно захранването на няколко столични квартала, а също и няколко села в района на Витоша, съобщават от ЧЕЗ. Към момента за захранването е възстановено от алтернативен източник. Заради спирането на тока, разгневени абонати загряха социалната мрежа. Голяма част от тях питат защо от ЧЕЗ не подрязват дърветата в близост до електропроводите и защо винаги се чака да стане инцидент и всички да останат без ток.

comment 0
visibility 479

Изсъхнало дърво се строполи върху коли в центъра на София

Две коли са пострадали сериозно, след като върху тях е паднало изсъхнало дърво. Инцидентът е станал на ул. „Шишман“ в столицата. От СофияУтре информират, че няма пострадали хора при инцидента. Хората, живеещи в района твърдят, че многократно са сигнализирали за опасното дърво. Съвсем близо има друго подобно дърво и хората се притесняват, че и то може да предизвика някакъв инцидент.