Тема: децата

comment 0
visibility 984
хижа и спорт

Децата срещу 1 лев на кабинковия лифт до Алеко на "Витоша зимен Фест"

Всички деца до 14-годишна възраст ще могат да ползват в събота, на 18 януари, кабинковия лифт от Симеоново до хижа Алеко срещу лифт карта на символична цена 1 лв. По този начин „Витоша ски“ и „София – европейска столица на спорта“ отбелязват Световния ден на снега в стремеж повече малчугани да излязат на чист въздух, сред природата в планината. Край х. Алеко предстоят много състезания и активности от програмата на традиционния "Витоша зимен Фест" – спускане с колела по сняг за време, ски-алпинизъм, паралелен слалом за деца, ски-бягане със спринт около хижата и др

comment 0
visibility 394
приказки

Специално за децата: Търсят се авторите на най-страхотните приказки

До края на януари следващата година продължава Националният детски конкурс „Ще ти разкажа приказка“, който се организира за девети път от дирекция “Култура” на Столична община. Конкурсът е на свободна тема и в него могат да участват деца в две възрастови категории: 9-12 години и 13-15 години. Всеки автор може да участва с приказка (до три печатни страници), в четири екземпляра, изпратени в запечатан плик, като изпише върху всеки от четирите екземпляра трите си имена, дата на раждане, град, точен адрес, училище и телефон за връзка.  Наградите са лаптоп, таблети и книги, а победителите ще станат ясни през първата половина на следващата година. Всеки , кото се престраши да напише приказка, може да я изпрати до 17 ч. на 31 януари 2020 в Деловодството на Дирекция “Култура” или по пощата (важи пощенското клеймо) на адрес: София 1000, пл. "Славейков" №4, Дирекция “Култура” за конкурса "Ще ти разкажа приказка".

comment 0
visibility 1126
нова зала

Децата от 148 ОУ се радват на нова компютърна зала (СНИМКИ)

Децата от 148 основно училище "Проф. д-р Любомир Милетич" в район "Слатина" се радват на нова компютърна зала. Част от машините за новата придобивка са дарени от Външно министерство. Основният брой компютри са дарени от фирма vmware. Общата стойност на дарените от фирмата машини е за над 50 000 лв. Подрастващите кръстиха новата зала "Врата към бъдещето".   Зам.-министър Георг Георгиев  поздрави учениците и екипа на г-жа Ани Деянова и пожела просперитет там, където другите не биха успели.  

Реклама
comment 0
visibility 349
отворени врати

Ден на отворените врати открива учебната година в Двореца на децата

Новата учебна година в Националния дворец на децата в столицата ще бъде открита с Ден на отворените врати. На 29 септември малките и по-големи деца ще се насладят на пъстра концертна програма, много школи и занимания за свободното време, съобщава БНР. Началото ще бъде в 10.30 часа с празничен водосвет, парад на знамената, пита с мед за гостите и звън на първия учебен звънец. След това ще е и концертната програма с участието на клуб по спортни танци "Стил", Студио за поп и джаз пеене, Школа по характерни танци, Детска вокална група "Сладки пуканки", балетно студио "Макове". От новата учебна година ще бъдат въведени и няколко нови форми на обучение - вокална формация "Междучасие" за поп и джаз пеене, театрална форма "Арлекин", която ще даде възможност на най-малките да покажат, че те също са артистични. Друга новост е Гимнастика за момчета и момичета "Ян Бибиян".

comment 0
visibility 1093
ателиета

Художествената академия с ателиета по рисуване за децата на София

През целия месец август най-малките жители на София ще могат да прекарат интересни часове в ателиетата на Националната художествена академия. Инициативата се прави за десета поредна година, съобщава БНТ. В лятната академия малките ще рисуват и ще моделират по ръководството на студенти- художници. Заниманията с деца са проект на фондация „Св. Пимен Зографски" към Национална художествена академия и са включени за втора година в Календара на значими културни събития в Столична община. Началото на Лятната академия ще даде празничното събитие „Деца рисуват вън" в градинката пред галерия „Академия". Преди обед, децата и студентите ще подготвят своите творби. А след 16.00 часа ще оформят с тях Алеята на творчеството. В 18.00 ще бъде тържественото откриване.    

comment 0
visibility 659
кино под звездите

Научни експерименти на открито за децата на "Младост" (СНИМКИ)

Децата от "Младост" участваха в любопитни научни експерименти и то на открито. Става дума за инициативата "Детски научен клас".Тя се проведе от 19.30 часа в градинката пред читалище "Младост 1971" в "Младост"1. Най-малките жители на района научиха от какво може да се появи огън, колко устойчиви са на удар сапунените мехури и какво представлява мъглата. Имаше много физични и химични опити и полезни трикове, които очароваха подрастващите. След като малките получиха солидна порция знания, дойде ред и за изненадата за възрастните- кино под звездите. Прожекцията бе на българския филм "Дъвка за балончета".  

comment 0
visibility 393
турнир

Турнир показа уменията на децата от "Кунг фу Тоа Академи"

Школата по бойни изкуства "Кунг фу Тоа Академи" проведе важна част от ежегодния си турнир по време на празника на район "Младост". Става дума за изпитът за получаване на дан. Времето също реши да изпита волята на малките каратеки с много облаци и непрестанен дъжд. Но младите възпитаници, между 6 и 18 години, показаха желязна дисциплина и брилянтни умения в спорта. Те доказаха,че спортът възпитава на сила и издръжливост не само тялото, но и духа.

comment 0
visibility 708
Банкя

Пожарен автомобил стана атракция за децата в Банкя (СНИМКИ)

Пожарен автомобил се превърна в голямата атракция за децата на Банкя, излезли да празнуват с родителите си. Колата на огнеборците бе заобиколена от ята момчета и момичета. Всеки искаше да се качи в кабината, да се снима пред него. А смелчаците дори дадоха заявка да пуснат и сирените. Имаше много игри, танци, рисунки по лицата. А песните на банкянския славей Емилиян Бърдарски разтопиха и най-коравите сърца. В Банкя празнуваха и деца в неравностойно положение от град Роман и дома "Сава Филаретов". Те пристигнаха в курортния град с влак, теглен от атрактивен парен локомотив. Малки сръчни ръчички превзеха лятната творческа работилница, изнесена в Туристическия информационен център от Народно читалище „Отец Паисий”. Децата сами правиха различни предмети и картички за близките си. Пред центъра се състоя и награждаването и на участниците в конкурса за рисунка „Банкя в моите мечти” по проекта „Про-Банкя” с финансовата подкрепа на Програма „Европа” 2019 на Столична община. Първа награда - велосипед, бе спечелена от Александър Чешанков.

comment 0
visibility 367
център

Образователен център показва на децата как са се секли монети (СНИМКИ)

Нов център за деца към Музея за история на София повежда малчуганите на пътешествие в историята. В специална антична стая те ще научат как са  се секли монетите в древността, какво представлява римска мозайка и как се е правила тя. Ще могат да се включат в римски настолни игри. На откриването на центъра, организиран на територията на античния комплекс "Сердика" до Ларгото, присъства и кметът Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че още с преместването на Музея за история на София в новата му сграда, е направена програмата "Ваканция в музея", която много се е харесала и на малки, и на големи. От днес част от заниманията по програмата ще са в новия център. Фандъкова благодари на екипа на фондация "Силви Вартан" , които помогнаха за оборудване на новия образователен център.  

comment 0
visibility 4982
Чобанов

Увеличават бройката на децата в група в софийски градини

В някои столични детски градини ще бъде увеличен броят на децата в групите. Това го позволява наредбата на МОН с решение на Общинския съвет. Това каза зам.-кметът по образование доц. д-р Тодор Чобанов. Броят на децата може да се увеличи до 3 и това ще влезе в сила за учебната 2019- 2020 година. Такива групи, в които има среднониска посещаемост през годината, под 12 деца, ще бъдат заличени с до три, обясни доц. д-р Тодор Чобанов.   Александра Никова   

comment 0
visibility 448
Пепеляшка

Пепеляшка очаква децата в Музикалния театър

Балет "Арабеск" и Музикалния театър "Стефан Македонски" правят страхотен подарък на малките си зрители за първи юни. Това е балетът "Пепеляшка".Той започва от 11 часа. Входът е свободен, с предварително издадени пропуски, но до изчерпване на местата. Хореограф на балета е Мариана Крънчева, костюмите са на Цветанка Петкова-Стойнова, сценографията е на Екатерина Енева. Участват солистите на Балет „Арабеск“: Таня Кацарова (Пепеляшка) Ангелина Гаврилова (злата мащеха), Виктория Петрова (феята на млади години), Стефка Табакова и Петя Колева (доведените сестри на Пепеляшка), Теодора Друмева (принцеса Жасмин), Андрея Андонова (Пипи дългото чорапче), Мария Касабова (Червената шапчица) , Васил Дипчиков (Принцът), Филип Миланов (баба Яга), Стефан Вучов (учителят по танци и Кралят), Валери Миленков (кралски пратеник, шофьор), Ервин Есен (гости на бала), Светлозар Тинев (гости на бала) Чан Тхе Чунг (бодигард) В тази "Пепеляшка" ще има и една стара и загубила паметта си Фея (актрисата Анна Петрова).

comment 0
visibility 454
децата

Клубът на малките откриватели кани децата в Борисовата градина

Изненада за децата на София са подготвили от "Нешънъл Джиографик Кидс"- 2019". Клуб "Малки откриватели" кани на 1 юни всички палавници от столицата на едно интересно, но и полезно пътуване в света на природата и нейните закони в Борисовата градина. Инициативата е част от Календара на културните събития на Столична община. Тази година игрите и състезанията в клуба на любознателните деца ще бъдат насочени към една тема: Опазване на природата и на планетата Земя. "Учи, забавлявайки се" е мотото на празника. Разделното събиране на отпадъци, съвети за екологичен начин на живот, как да се грижим да природата, как и защо трябва да рециклираме. Всички тези елементи са част от тазгодишното турне на "Нешънъл Джиографик". Важно е децата от най-ранна възраст да знаят, че планетата е една за всички и трябва да я пазим.

comment 0
visibility 426
бързай бавно

Проектът "Бързай бавно"-2 учи децата на безопасно колоездене

Как да карат колелета без да станат жертва на пътни инциденти. На това ще се научат децата от район "Студентски". Инициативата ще се проведе на 30 май от 11.30 часа. Мястото- площадката по безопасност на движението на 8 СУ "Васил Левски". Участници в събитието ще са децата от 5-те класове на двете общински училища в района, съобщават от Столична община. Проявата се прави за втора поредна година от администрацията на района.  Проектът ще бъде разделен на две части. Първата е практическата. Младежите ще бъдат обучавани на приложно колоездене. Във втората специалисти от "Пътна полиция" ще дават изпитни ситуации на всеки един участник. Децата ще трябва да се справят с тях на база познаването на правилата за безопасност на движението по пътищата. "Бързай бавно"-2 е финансиран от Програма за опазване на живота и здравето на децата като участници в пътното движение на Столична община.

comment 0
visibility 562
гимнастика

Йордан Йовчев с открит урок по гимнастика за децата от 156 ОУ (СНИМКИ)

Най-успешният български гимнастик Йордан Йовчев се срещна в залата си по спортна гимнастика с децата от 156 ОУ "Васил Левски" в район "Кремиковци". Проявата е част от инициативата "Бързи, смели, сръчни", подкрепена от Столична община. Децата с интерес разгледаха уредите и дори тръгнаха да пробват част от тях. Йовчев им показа някои основни положения, които гимнастиците заемат при изпълнение на един или друг елемент, съобщават от администрацията на "Кремиковци". След това обаче разговорът се насочи към това колко е важна дисциплината не само в спорта, но и в живота. И колко голяма трябва да е мотивацията на един човек, за да стигне до почетната стълбичка въпреки трудностите.  

comment 0
visibility 437
Герман

Родители оставят колите си на платното, за да заведат децата на училище

Родители от село Герман ежедневно запушват трафика по пътя Герман-София. Хората оставят колите си на платното, докато завеждат наследниците си в детската градина или на училище. Просто няма обособени паркоместа за автомобилите им и те се оправят както намерят за добре, разказва Нова телевизия. В ранните часове на деня на мястото се образуват километрични тапи. И скандалите с останалите шофьори са ежедневие. А майките и татковците искат тревните площи пред 84 основно училище да станат паркинг, за да се спре с изнервянето на останалите шофьори. Училището и градината са в центъра на Герман.  Кметицата на селото Маргарита Станкова казва, че за възрастните най-важното в случая е безопасността на малките. И тя ще направи всичко възможно драмите с организацията на движението пред училището да бъдат решени.  

comment 0
visibility 402
катастрофа

Психолог влезе в училището на децата, пометени от автомобил в София

Психолог вече работи с учениците от 95 СУ, където учат децата, пометени вчера от автомобил на кръстовището на бул. "Владимир Вазов", съобщи Нова телевизия. Самата директорка все още е в шок от инцидента. Стана ясно, че след катастрофата експертна група проверява всички рискови кръстовища в столицата. Група ученици са се разминали на косъм от колата, която прати техни връстници в болница. Младежите пресичали кръстовището в момента на катастрофата. Минути преди това от там минала и седмокласничка.    

comment 0
visibility 555
Иван Яхнаджиев

Иван Яхнаджиев с урок по рисуване за децата на Банкя

Открит урок по рисуване ще имат малките жители на Банкя навръх Гергьовден. Това ще стане на Детската сцена в парк "Кестените", а в ролята на учител ще бъде колоритният художник и преподавател в Италианския лицей Иван Яхнаджиев. Рамо за открития урок дават от галерия "Тандра" в града, съобщават от администрацията на района. Яхнаджиев е подготвил грундирани картони и бои. С тях той ще нарисува по един орнамент на всяко дете. А как то ще го разгърне и доразвие-зависи от неговия полет на въображението. След края на урока ще бъде направен търг за всяка от картините. Те ще бъдат подписани от маестрото и от неговия сътворец- детето.  

comment 0
visibility 666
Детски площадки в района

Изграждат нови детски площадки в район "Подуяне" (СНИМКИ)

Много нови площадки ще бъдат изградени в район "Подуяне". Първите две ще бъдат при бл.2 в близост до бул."Ботевградско шосе" и при бл.84 в ж.к"Сухата река".Площадките ще бъдат изградени по всички изисквания за безопасност и ще бъдат снабдени с модерни катерушки и пързалки. Очаква се ремонта на първите две да стартира през следващия месец. Те ще бъдат изключително добра придобивка всички живущи и техните деца.