Тема: детски градини

comment 0
visibility 1090
забранено влизане

В "Изгрев": Забраниха влизането в дворовете на училища и детски градини (СНИМКИ)

Забранява се влизането в дворовете на училищата и детските градини на територията на "Изгрев", както и посещенията на площадките за игра на деца. Това идва след заповед на кмета на района д-р Делян Георгиев.   Общинската администрация апелира в социалната мрежа гражданите да проявят разбиране и отговорност. Всеки от нас трябва да се съобразява с извънредното положение и здравните рискове, пред които сме изправени като общество    

comment 0
visibility 1012
Детски градини от "Триадица" дариха продукти на Дом за сетивни нарушения

Детски градини от "Триадица" дариха продукти на Дом за сетивни нарушения

Солидарността и подкрепата набират скорост в дните на извънредно положение у нас, наложено заради епидемията от COVID-19. Детски градини в район "Триадица", които в момента са в принудителна ваканция, дариха хранителни продукти на „Дома за пълнолетни лица със сетивни нарушения“ в кв.“Иван Вазов“. Продукти са дарени и на  ОП „Социален патронаж“ след решение на кризисния щаб за борба с последиците на коронавируса. Зам.-кметът на района Руслан Баждеков и началниикът на отдел „Социални политики“ Радка Близнакова занесоха лично в Дома десетки килограми прясно и кисело мляко, яйца, ябълки, круши, домати и краставици. Останалите количества бяха транспортирани на ОП „Социален патронаж“, съобщиха от кметството в "Триадица". Кметът Димитър Божилов и неговият екип са убедени, че подадената с добро ръка на нуждаещи се хора, особено при обстоятелствата на извънредно положение, е въпрос на човещина, чест и дълг не само на всеки управник, но и на всеки от нас.

comment 0
visibility 1529
свободни места в градините

За учебната 2020/2021 г.: Над 12 хил.свободни места в детските градини в София

12 156 са свободните места в столичните детски градини за предстоящата учебна 2020-2021 г. От тях 970 бройки ще бъдат за малуганите с хронични заболявания, а 870 за деца със специални образователни подребности (СОП). Това стана ясно от обявените днес места в електронната система за прием, цитирани от "Монитор". Надпреварата е за хлапетата родени през 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 и 2019 г. През последните години най-големият недостиг на места е в яслените групи, където се разкриват 5289 места. В първа яслена група ще бъдат приети 1592 деца, от тях 221 са с хронични заболявания, а 8 със СОП. Във втора яслена група пък ще влязат 3018 малчугани, от тях 441 с хронични заболявание, а 9 със СОП. Общата бройка за прием е с над 1700 места по-малко сравнение с учебната 2019-2020 г. Тогава свободните места в забачките бяха 13 864. „Имаме редукция заради по-малките групи по норматива на МОН и заради това, че някои училища редуцират 5 и 6 годишните, за да се организира поетапното преминаване на едносменен режим“, коментира пред медията зам.-кметът по образование доц. Тодор Чобанов. При последните промени в наредбата за прием в детските градини Столичния общински съвет гласува да бъдат разкрити по 3 допълнителни места в група в забавачки, където средномесечната посещаемост пада под законоустановената. Общите критерии за прием през тази години остават непроменени от предходната. За постоянен адрес на единия родител на територията на Столичната община се дават 3 точки, а за настоящ – 2. Без разлика са и точките за постоянен, или настоящ адрес в административния район на дадената детската градина. И двата адреса носят по 2т. Две точки носят и работещите родители, и студентите с деца. От социалните критерий най-много точки се дават за сираци – 6т. Двойно по-малко за дете с един починал родител. От следващият прием влиза в сила и уседналостта. Така от другата година правилата за прием в забавачка ще наподобяват тези за първи клас, където също уседналостта е основен критерий. Най много точки ще се дават за постоянен или настоящ адрес в административния район на забавачката в продължение на повече от 2 години – 3 т. Ако живеят там между 1 и 2 години малчуганите ще получават 2 точки. Отделно бонус ще има и за адрес на територията на цялата Столична община. За адресна регистрация в София над 2 години ще се добавят 2 точки, а между 1-2 години – 1т.

Реклама
comment 0
visibility 4223
Детските градини и ясли в София ще работят при супер строг контрол

Детските градини и ясли в София ще работят при супер строг контрол

Детските градини и яслите в София няма да бъдат затваряни. Те ще продължат да работят, но при изключително засилен контрол на входа, потвърдиха от Столична община. Супер строгите мерки се взимат заради епидемията от коронавирус. Забранява се обаче достъпът - влизане вътре, на родители и външни лица в сградите на детските заведения. Предприетите мерки са във връзка с извънредното положение в страната заради коронавирус, което бе обявено тази сутрин и ще продължи до 13 април т. г. Филтърът в детските градини и яслите ще е супер строг. Дори родителите да носят медицнска бележка от лекар, на място медицинската сестра прецеява дали детето да бъде прието в градината или яслите. Мерките са железни, за да се ограничи максимално разпространението на вируси. Отворени остават и ще продължат да работят и млечните кухни за най-малките на територията на Столична община.

comment 0
visibility 1076
Столична община

Вдигат заплатите на медицинските сестри в ДГ, ясли и училища в София

С 25% ще се вдигнат заплатите на медицинските сестри в детски градини, ясли и училища на територията на Столична община. Увеличението е предвидето и в бюджета на Московска 33 за 2020 г.  Повишението на месечните възнаграждения на сестрите в Столична община е един от приоритетите, каза кметът Йоранка Фандъкова още при обсъждането на Бюджет 2020 г. Миналата седмица на Московска 33 е подписан колективен трудов договор. Увеличението е в сила от 1 януари 2020 г. и парите ще си ги получат със стара дата. Столична община е вдигнала с 10% заплатите на медицинските сестри от 1 мартДосега заплатите им са били около 650 лв., а целта е да станат около 900 лв. основна брутна, върху която се трупат класовете за трудов стаж. Данните сочат, че голяма част от тях са с трудов стаж над 30 години. Те имаха увеличение от 10% и през март 2019 г. Новото повишение е от март т. г. В общинските градини ясли и училища работят около 2000 медицински сестри. Кметът на София: Приоритет в Бюджет 2020 са кварталите и градския транспорт Общо в страната медицинските сестри са 11 000 и една трета от тях са в системата на общинското здравеопазване. Сега 610 лв. е най-ниската  заплата, средната е 750 лв., а а трябва да стане 900 лв., каза Пламен Димитров от КНСБ. Той коментира, че заплатите се определя по наредба от преди 20 години и било време да се промени. "Във всяка община има разлини специфики и наредбата определя на колко деца да има един медицински специалист. В ясли и детски градиниг говорим за допълващ стандарт. В училището тези 800 деца се падат на един специалист, както казва наредбата отпреди 20 години. Трябва да стане 600 деца на специалист, обясни Димитров. Вчера КНСБ се разбра с правителството за увеличението на заплатите на медицинските сестри, за което ще бъдат отпуснати 50 млн. лв.  

comment 0
visibility 1519
Йорданка Фандъкова и кмета на район "Искър" Ивайло Цеков

Подадени са документи за строежа на 9 ДГ и училища с държавни средства

Девет нови детски градини и 3 училища ще се строят в София с финансиране от програмата на правителството. Документите за кандидатстване вече са пуснати в Министерски съвет. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова днес пред журанлисти. Столичният кмет порвери реконструкцията на 36 детска градина "Пеперуда" в столичния квартал Дружба 1. Столична община кандидатства за строителство на 9 нови детски градини и 3 училища (СНИМКИ) Тази година общо в бюджета на Столична община заложихме строителството на 12 детски градини, 2 детски ясли и 4 училища. Вече подадох заявката си за инвестиция от държавата по програмата на правителството за детски градини и училища. Разбира се, че сме заложили и още детски градини, каза столичният кмет. В кои столични райони ще се строят детски градини и училища В Дружба 1 Фандъкова пристигна от Горна баня. Там е имала среща с Инициативния комитет на квартала. Обсъждано е и новото строителство на детската градина, за която имаше архитектурен конкурс за проектиране. Сградата е уникална за софийска детска градина и е изцяло съобразена с нестандартния терен в Горна Баня. За всяка група има отделна сграда на два етажа , а отпред площадка за децата. Разчупена, цветна и привлекателна ще е новата градина в Горна баня. Различната архитектура е по желание на кмета на София. "Тилев архитекти" спечели конкурса на СО за проект на нова детска градина в "Горна баня" (СНИМКИ) "Очаквам до есента да има избран изпълнител. Именно тази градина е заложена за финансиране с държавните средства . Всички източници използваме и инвестираме максимално. Имаме изключително амбициозна програма и ни предстои много и сериозна работа", коментира кметът на София.

comment 0
visibility 2426
Детска градина увеличават броя на децата в група

Увеличава се броят на децата в група в някои столични детски градини

Увеличава се броят на децата в групи в столични детски ясли и детски градини, научи Столица.bg. Това обаче няма да е за всички, а само за някои общински заведения, а причината е ниската посещаемост. Промените влизат в дневния ред на сесията на Столичен общински съвет в четвъртък. Справка за посещаемостта на ясли и градини сочи, че в период от 3 месеца децата в яслени групи са под 12, а малчугани от първа и втора група са под 18. През зимните месеци броят на децата варира от 3 до 9 в яслени групи и между 15 и 17 в градинските. Именно затова се предлага броят на децата да се увеличи с още 3. Според Информационната система за кандидатстване и обслужване на детските градини и ясли в Столична община през 2019 г. общо 19 903 са били кандидатите за градини и ясли, а това е с 2700 повече от 2018 г. В момента недостигът за места в градините и стопен до минимум, а чакащите са за определени детски заведения. Проблем все още има с местата за малчугани от 1 до 3 години. Към критериите е одобрено да се дават точки и за уседналост, както е при кандидатстване за първи клас в София. Предимство ще имат децата, които имат 2 години местожителство по постоянен или настоящ адрес. От 1 на 2 се увеличават точките за местоживеене за работещи родители и студенти.

comment 0
visibility 1609
Детски градини и строителство в Столична община

В кои столични райони ще се строят детски градини и училища

В 10 столични района ще се строят училища и детски градини. Преди два дни Столична община кандидатства за финансиране от държавния бюджет на изграждане. Списъкът с районите нуждаещи се от училища и детски градини показва, че те ще бъдат в „Красно село“, „Слатина“, „Възраждане“, „Овча купел“, „Витоша“, „Подуяне“, „Люлин“, „Триадица“, „Изгрев“ и „Кремиковци“. В 5 от тях районните кметове не са на ГЕРБ, а на Демократична България и един на БСП. Това опровергава тримесечната политическа мантра в СОС, че кметовете били разделени и се давали по-малко пари от бюджета. Както обеща кметът Йорданка Фандъкова документите са внесени и се очаква одобрение за финансиране от републиканския бюджет. "По програмата на правителството сме заложили да кандидатстваме с 9 нови сгради на детски градини и 3 училищни сгради на обща стойност около 40 млн. лв. 4 от 9-те сгради за детски градини се намират в райони, където кметовете не са на ГЕРБ", заяви преди два дни столичният кмет. Столична община кандидатства за строителство на 9 нови детски градини и 3 училища (СНИМКИ) София е град на свободни хора, които всекидневно преминават поне през 2-3 от партийните граници, които се очертават на картата. София е един град, а не отделно взети партийни владения, написа в социалната мрежа общински съветник. След ремонтите във френската гимназия и стотно училище, където ще имат физкултурни салони, единствето училище без зала за спорт в столицата остава Профилираната гимназия по изобразителни изкуства "Проф. Николай Райнов" в район Сердика. Столичният кмет потвърди, че проектът е готов и се търси финансиране.

comment 0
visibility 5406
Строителство на детски градини и училища

Столична община е предвидила 20,1 млн. лв. за изгражането на 10 детски градини

През 2020 г. Столична община е предвидила 20,1 млн. лв. за изгражането на 10 детски градини с общинско финансиране. Това съобщи в социалната мрежа зам.-кметът по образование доц. Тодор Чобанов. Средствата са заложени в проекта на Бюджет 2020, който мина на публично обсъждане в четвъртък вечерта. Очаква се финансовият закон на Московска 33 да бъде приет от СОС на 6 февруари. от справката на зам-кмета става ясно, че през 2020 г. детски градини ще се строят и с държавно финансиране, както и с общинско. Ето какво и с какви средства ще се изграждат, обновяват и ремонтират в детски градини и училища в София: ДГ и училища с финансиране от МС 2020 г.Детски градини – 5 бр.:1. Изграждане на нова ДГ за 2 групи, кв. „Сеславци“, район „Кремиковци“ – 1 600 000 лв.;2. Реконструкция на съществуваща етернитова сграда за 9 групи на ДГ № 22, район „Люлин“ – 2 400 000 лв.;3. Нова сграда към ДГ № 116 за 5 групи, м. „Павлово-Бъкстон“, район „Витоша“ – 3 100 000 лв.;4. Разширение за 3 групи, административна част и обновяване на старата сграда ДГ № 119, район „Възраждане“ – 2 800 000 лв.;5. Изграждане на нова ДГ за 6 групи, м. „Горна баня“, район „Овча купел“ – 3 500 000 лв.;УЧИЛИЩА: 4 бр.1. Разширение на сградния фонд на 91 Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“, ул. „Позитано“ № 26, район „Възраждане“: I етап - Източен корпус, вертикална планировка и благоустрояване на дворното пространство от север на съществуваща сграда – 4 382 000 лв.;2. Училищна сграда за две подготвителни групи към 52 ОУ „Цанко Церковски“, кв. „Бояна“, район „Витоша“ – 850 000 лв.;3. Многофункционална спортна зала към 56 СУ „Константин Иречек“, район „Люлин“ – 4 млн. лв.;4. Изграждане на физкултурен салон и подпорна стена към ПГИИ „Проф. Николай Райнов“, район „Средика“ – 2 091 000 лв.Забележка: Ще се появят в сборния бюджет на СО при излизане на ПМС за целевата субсидия. ДГ с общинско финансиране 2020 - 10 бр. – 20,1 млн. лв.1. Нова ДГ за 6 групи, кв. 35, м. „Кръстова вада“, район „Лозенец“/3 000 000 лв. от СОПФ, от които 1 526 077 лв. за 2020 г./ – работи се;2. Реконструкция на етернитова сграда за 4 групи и изграждане на физкултурен салон на ДГ № 124, район „Красно село“ /2 500 000 лв. от бюджета на СО, от които 2 116 025 лв. за 2020 г./ - срок за приключване на СМР по договор – март 2020 г.3. Реконструкция на етернитова сграда за 10 групи на ДГ № 36, ж.к. „Дружба 1“, район „Искър“/2 600 000 лв. от бюджета на СО, от които 1 525 487 лв. за 2020 г./ - срок за приключване на СМР, по договор - юли 2020 г.4. Реконструкция на етернитова сграда за 10 групи на ДГ № 31, м.р. 2, район „Люлин“/2 200 000 лв. от бюджета на СО, от които 1 764 222 лв. за 2020 г./ - срок за приключване на СМР, по договор - септември 2020 г.5. Изграждане на нова ДГ за 6 групи, кв. 109, м. „Овча купел“, район „Овча купел“/5 487 695 лв. от бюджета на СО, от които 3 443 665 лв. за 2020 г./ - срок за приключване на СМР, по договор - март 2021 г.6. Разширение на съществуваща сграда за две градински групи, една яслена група и физкултурен салон на ДГ № 4 „Слънчо“, с. Владая, район „Витоша” /2 020 000 лв., като 500 000 лв. от СОПФ, и 1 625 075 лв. от бюджета на СО за 2020 г./ - срок за приключване на СМР, по договор - февруари 2021 г.7. Реконструкция на съществуващата етернитова сграда на ДГ № 30, ж.к. „Дианабад“, район „Изгрев“ /2 300 000 лв. от бюджета на СО, от които 1 884 140 лв. за 2020 г./ - на 16.12.2019 г. е сключен договор за изпълнение, предстои откриване на строителна площадка, по данни от района на 10.02.2020 г.8. Реконструкция на етернитова сграда за 8 групи, разширение за 4 групи, основен ремонт на дворна инфраструктура на ДГ № 16, район „Студентски“/4 200 000 лв. от бюджета на СО, от които 2 500 000 лв. за 2020 г./ - решение за избор на изпълнител от 09.01.2020 г.9.Ново ДГ за 8 групи, УПИ I, кв. 40, м. „Манастирски ливади – изток“, район „Триадица“/6 300 000 лв. от бюджета на СО, от които 1 000 000 лв. за 2020 г./ - На 01.08.2019 г. е обявена процедура за избор на изпълнител от СО.10.Преустройство, реконструкция и надстройка на основната сграда на ДГ № 20 и изграждане на пристройка-разширение за общо 8 групи, район „Подуяне /2 900 000 лв. от бюджета на СО, от които 2 715 000 лв. за 2020 г./ - срок за приключване на СМР, по договор - юни 2021 г.  

comment 0
visibility 1459
Детски градини в София

Столична община строи 4 нови детски градини и разширява още 11 през 2020

Столична община е планувал да построи 4 нови детски градини и да разшири съществуващите сгради на още 11 през идната 2020 г. Това бе съобщено днес на семинара за обсъждане на проекта за бюджет на Московска 33. 486,6 млн. лв. са заложени за образование за 2020 г. Това е с над 55 млн. лв. повече от 2019 г. Средствата са насочени за общински училища, детски градини държавна отговорност. В повечето пари са включени и увеличението на заплатите на учителите. В проектаза бюджет 435,9 млн. лв. са за държавни дейности, а за местни дейности са 38,617 млн. лв. без капиталовите разходи. Очевидно, че строителство на детски градини е един от приоритетите на Столична община. През идната година ще започне строителството на още 4 нови детски градини. Предвидено е те да са в "Манастирски ливади, район Триадица, в кв. Овча купел, кв. Горна баня, район Овча купел, в район Витоша - нова сграда за 5 групи към съществуващата ДГ №116. Разширение ще се направи в още 4 детски градини, които са в районите Витоша - ДГ №4, Връбница - ДГ №138, Възраждане - ДГ №119 и Красно село - ДГ №8. Реконструкции и разширения ще се направят на други 7 сгради на детски градини, които са стари и са от ентернитови плоскости. Такива все още има в районите Красно село - ДГ - 124, Люлин - ДГ №31, Искър - ДГ №36, Изгрев - ДГ №30, Студентски - ДГ №16 и Подуяне - ДГ №20. През 2019 г. е завършило строителството на 4 нови сгради на детски градини в столичните райони Искър - 96. В нея има 2 нови групи и физкултурен салон. Това съобщи в презентацията си зам.-кметът по образование и култура Тодор Чобанов. На разширение и повече деца се радват и във Витоша, където бяха завършени две детски градини - ДГ 60 "Бор" в Княжево с групи и физкултурен салон и в кв. Павлово - 3 нови групи и физкултурен салон. С 3 групи и салон за спорт се разшириха децата и в район Студентски в кв. Мусагеница. До края на тази година ще приключи строителството на градина в "Кръстова вада", район Лозенец, която е за 6 групи и ще е първата в тази част на столицата. Приключва и изграждането на 135-а детска градина с 6 групи на мястото на старата ентернитова в кв. Курило, район Нови Искър. През 2019 година бяха разкрити 8 нови групи в градините в район Панчарево, Красно село, Банкя и Искър. Там бе направено преустройство на съществуващите помещения. Общо през отиващата си година за открити 26 нови групи за 585 места в София.

comment 0
visibility 1338
Коледа в район Нови Искър

Кметството в Нови Искър зарадва с подаръци децата в градините

Дядо Коледа подрани и вече зарадва малчуганите в детските градини в район Нови Искър. В последните дни малчуганите сръчно отварят даровете, които са им подготвили от районната администрация. Днес подаръци от кметството получиха послушни и непослушни в 157 градина. Коледни емоции развълнуваха и децата във филиала на ДГ 132 „Светлина“ в село Подгумер. Радостни бяха и  ДГ 135 "Детство мое", кв. Курило. Общинският дядо Коледа естествено посети, преди ден, и раздаде подаръци във филиала на ДГ 102 "Кременица" в кв. Гниляне. Район „Нови Искър“ спази традицията да раздава за Коледа подаръци в детските градини в района. Радостни и щастливи бяха децата  ДГ 132 „Светлина“ в с. Чепинци. Те бяха посетине от районната администрация на Коледното им тържество, на което децата получиха подаръци. Преди дни в район Нови Искър се събраха 380 подаръка от кампанията "Коледа в кутия от обувки". Благодарим ви, написаха от кметството в социалната мрежа на дарителите.

comment 0
visibility 312
Благотворителна кампания за деца, настанени в домове от семеен тип

Деца без родителска грижа получават една по-светла Коледа

Няма по-голяма радост от тази да даряваш. И да виждаш как едно дете, което още от малко се е сблъсквало с трудностите и несгодите на този свят, сияе. В месеца на едни от най-големите семейни празници една компания обръща своя поглед и грижа към най-малките, които тази Коледа няма да посрещнат празниците със своите семейство, майка, татко, баба или дядо. Вместо това те ще броят от 10 до 0 в новогодишната нощ със служителите от Центъра за настаняване от семеен тип, в който живеят. Дори един малък жест би могъл да преобрази тяхното преживяване и спомените, с които ще посрещнат идната нова, по-добра 2020 година. Затова прословутият Розов заек, емблематичен за едни от най-продаваните батерии на пазара в България, ще подари живи коледни елхи на тези деца. В рамките на месец декември той обикаля и се запознава лично с малчуганите от над 20 Центъра, както и с тези от над 50 детски градини в София, Пловдив, Варна и Бургас. В столицата кампанията се извършва с подкрепата на Столична община. Всяко от децата ще може лично да се включи в украсяването на подарените коледни елхи. Но какво е елха без светлинки? За да бъдат те колкото се може повече, Розовият заек има едно условие – малчуганите ще получат и специален малък контейнер, в който всяко от тях да пусне вече непотребни батерии, които после Заекът ще рециклира. И срещу всяка батерия те ще осигурят по една светлинка на елхата. Колкото повече – толкова повече, както казва един техен любим анимационен герой - Мечо Пух. Освен, че по този начин малчуганите ще бъдат възпитани да се грижат за околната среда като с този малък жест се грижат за опазването й по-чиста, в последствие те ще могат да допринесат и за по-доброто качество на въздуха като засадят подарената им елха в двора на градината, Центъра, пред блока или в планината.

comment 0
visibility 2499
детски градини

Нови пет детски градини в София до края на годината

До края на тази година да бъдат построени 5 нови детски градини, започва строителството на още 8, а още 9 са планирани.Това обясни пред камерите на Нова телевизия Деница Сачева, зам.-министър на образованието. Тя допълни,че се предвиждат инвестиции от 70 милиона лева годишно в следващите три години, за да се преодолее недостигът на места в детските градини.    Сачева гостува в "Събуди се " по Нова телевизия, за да коментира предложението за задължителна детска градина за 4-годишните. Тази идея е била приета на коалиционния съвет на ГЕРБ и „Обединени патриоти”. Тя ще е безплатна за децата от "ниските социални слоеве", по думите на Валери Симеонов. Държавата ще покрива таксите за децата от тези семейства. Сачева подчерта,че законовото предложение все още не е подготвено, затова и дебатите не са стартирали.   В момента 78% от децата на 4-годишна възраст ходят на детска градина, а при 5 и 6-годишните обхватът е почти 95%.    

comment 0
visibility 652
Детска градини Люлин

36 нови детски и спортни площадки радват децата в Люлин

36 нови детски и спортни площадки са изградени в най-многолюдния столичен район Люлин. Това показват данните за обновяването на този район в София. За последните 4 години там изцяло са  реконструирани сградите на 2 детски градини и една детска ясла. Обновяването включваше конструктивно укрепване, премахване на старите ентернитови стени и модернизиране на детските заведение. Освен това в две от най-големите училища в района са приложени най-модерни мерки за енергийна ефективност в 90 СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“ и 79 СУ „Индира Ганди“. В момента продължават довършителните работи в "Индира Ганди" като там продължава ремонтът, който ще доведе до 50% намаляване на енергийните разходи.  Моделът е взет от Германия и енергиини екипи от ученици и учители са обучени да прилагат мерки за спестяване на енергия. Проектът н 79-о училище в Люлин е за 1,4 млн. лв. 85% от парите са осигурени от Националния доверителски екофонд и 15% от Столична община.  В Люлин бяха изградени и 28 нови детски площадки към детски градини и площадка за игра и тренировка на кучета, а също и повече от 6 км канализация в местност „Бул. Сливница“. По Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са санирани 6 жилищни сгради – бл. 317, бл. 604, бл. 227, бл. 423, бл. В, бул. „Европа“ №128, бл. 106.  В района успяха да направят и отворят  45 социални жилища по Оперативна програма „Регионално развитие“, за което обектът беше отличен с награда „Високо оценена номинация“ в конкурс „Сграда на годината“ – бл. 959. Безспорно най-ефективният от всички ще е дългоочакваният пробив на бул. "Д-р Петър Дертлиев" към кръговото на Околовръстното. това ще разтовари значително трафикът в Люлин 5 и ще улесни движението от и към Банкя и обиколното трасе.

comment 0
visibility 815
парното

Детски градини и болници в София поискаха и "Топлофикация" им пусна парното

  18 детски градини, пет болници, няколко училища и посолства в столицата  са поискали парното им да бъде пуснато по тяхна заявка. И "Топлофикация"  е удовлетворила молбата им. Това каза говорителят на дружеството Елизабет Павлова, цитирана от "Фокус".   Павлова допълни, че отоплителният сезон е започнал още на 1-октомври. Съгласно нормативната уредба дружеството трябва да има готовност от тази дата до 30 април да предоставя на клиентите си отопление при необходимост или ако има три поредни дни със средна денонощна температура под 12 градуса и прогноза за трайно застудяване. Към този момент такава прогноза няма. С днешна дата не е заявено желание от жилищни сгради да им бъде пуснато парното.   Нови цени на топлинната енергия не се очакват, припомни Павлова.Тя призова клиентите на дружеството, които променят начина си на отопление, да се обърнат към топлинния си счетоводител.   

comment 0
visibility 694
Детски градини в район Витоша

Две обновени градини във Витоша отварят врати до 10 дни

Две обновени и разширени детски градини в район Витоша отварят врати до 10 дни, научи Столица.bg. Това са 37 ДГ "Вълшебство" в кв. Павлово и 60 ДГ "Бор" в кв. Княжево. В първата малчуганите ще имат модерен физкултурен салон, както и нови групи. В Княжево пък едната от двете нови групи ще е яслена и също ще има зала за спортуване. В петък е първата копка на 4 ДГ "Ела" във Владая. Проектът е готов и има пълна готовност за започване на строителните дейности по разширението на детското заведение. Средствата са осигурено от Столична община от Специализирания общински приватизационен фонд (СОПФ). Освен физкултурен салон там ще има и яслена група, която жителите на Владая искат. Бърза справка сочи, че за изминалия мандат във район Витоша са санирани и обновени всички училища без 2 СУ "Акад. Емилиян Станев". От общо 8 в района седем са санирани. Проектът за второ училище също е готов и скоро и там ще започнат строителните дейности. В "Симеоново" пък освен ремонт 64 училище "Цар Симеон Велики" беше разширено с нов физкултурен салон и още 5 класни стаи. На нови детски градини се радват вече в кварталите Симеоново и Бояна. 

comment 0
visibility 950
СОС

10,2 млн. лв. от СОПФ се разпределиха за училища, детски градини и болници

Над 10 млн. лв. бяха разпределени за ремонти, модернизация и обновяване на детски градини, училища и болница на територията на Столична община. Това сториха днес на сесията на СОС общинските съветници, след като приеха 33 доклада за финансиране на социалните заведения в столицата. Средствата са от Специализирания общински приватизационен фонд (СОПФ). С тях ще се ремонтират огради на училища, ще се подменят инсталации, както и ще се купува нова и модерна апаратура за общински лечебни заведения. Ето за какво ще се използват 10,2 млн. лв.:- за обновяване на 5 /пет/ броя спортни игрища, находящи се на район „Илинден”, Столична община. втори етап изпълнение на строителните работи по ремонт и реконструкция на „Северен парк“, район „Надежда“,- за ремонт на кухненски асансьори в 82 ДГ „Джани Родари“, район „Връбница“ СО,- за спешен авариен ремонт на покрива на Здравната служба в кметство „Волуяк“, район „Връбница“, СО,- за инвестиционен проект „Обновяване и основен ремонт на електрическата инсталация и повишаване на енергийната ефективност на сградата на 129 ОУ „Антим I” и 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес” с адрес ул. „Султан тепе” №1 ,гр. София,- за изграждане на ограда на двора на 121 СУ „Георги Измирлиев”, ул. „Георги Измирлиев” 24, район „Триадица“ СО,- за спешно извършване на ремонт на санитарни възли № 1 в корпуси „А” и „Б” и № 2 в корпуси „Г” и „Д” на кота – 3,32 м. /сутерен/, в сградата на 25 ОУ „Д-р Петър Берон”, район „Красно село” Столична община и част от дворната канализация на училището,- за изграждане на външен асансьор към сградата на 36 СУ „Максим Горки“, ул. „Пирински проход“ № 35,- за закупуване на материално-техническо оборудване за дейността на звено „Общинска полиция“.- за материално-техническо оборудване за дейността на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ Столична община,- за изпълнение на обект „Разширение на съществуваща сграда за две градински групи, една яслена група и физкултурен салон на ДГ № 4 „Слънчо“ с. Владая, район „Витоша“,- за изграждане на нови детски и спортни площадки и реконструкция на две многофункционални спортни игрища на територията на район „Люлин“,- за изпълнение на мерки за енергийна ефективност: „Топлоизолиране на външни ограждащи стени“ и „Подмяна на дограма“ на корпус А на 119 СУ „Академик Михаил Арнаудов“, находяща се на ул. „Латинка“ № 11, район Изгрев – СО,- за изграждане на многофункционална спортна площадка в с. Негован и реновиране на многофункционална спортна площадка в с. Подгумер, район „Нови Искър“ – СО.ремонтни и възстановителни дейности в парк „Дружба“, находящ се в гр. София, район „Искър“, ж.к. „Дружба 1“.- за обект: „Ремонт на алеи в Южен парк – III-та част“,- за изработване на типов инвестиционен проект за многопрофилна училищна спортна зала, инвестиционни проекти за прилежащо пространство, инженерни мрежи и съпътстващи помещения към залата за изграждането й на територията на 6 шест училища в Столична община и упражняване на авторски надзор,- за изпълнение на ремонти в общински училища и детски градини през 2019 г.,изпълнение на дейности от местно значение - възстановяване на детска площадка в парк на „Стадиона“ – с. Доброславци,- за изграждане, реконструкция и обновяване на спортни площадки на територията на район „Овча купел“ и район „Връбница“,- за изграждане на детска площадка, находяща се в ПИ с идентификатор 68134.1600.84, част от УПИ I за ОДЗ, кв. 14а, м. „Витоша ВЕЦ Симеоново“ и изграждане на кучешка площадка в района на парк „Въртопо“ – в ПИ с идентификатор 68134.1602.6178 в кв. 3, попадащо в УПИ I – за парк „Въртопа, физкултурен салон и бански комплекс“ на територията на район „Студентски“,- за извършване на неотложен ремонт на санитарните възли в 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“, район „Слатина“ - СО,- за извършването на ремонт на сграда НЧ „Пробуда – 1908“, кв. Сеславци, район Кремиковци, Столична община,- за основен ремонт на сградата на 117 СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Бухово, район „Кремиковци“ Столична община,- за закупуване и доставка на 10 бр. неонатологични легла за нуждите на Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Св. София“ ЕАД,- за основни ремонти на сградния фонд на общинско дружество „Столичен електротранспорт“ ЕАД.- за закупуване на медицинска апаратура – ехографски системи за нуждите на общински лечебни заведения за извънболнична помощ,- за доставка и монтаж на асансьорна уредба в „Диагностично-консултативен център XXII-София“ ЕООД.- за закупуване и доставка на ехограф за нуждите на „Втора специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Шейново“ ЕАД,- за дофинансиране със средства от Специализирания общински приватизационен фонд за изпълнение на СМР на обекти: „Основен ремонт на покрив, фасади, тераси, стълбища и съпътстващи работи в стара сграда на 103 ДГ „Патиланско царство“, ул. „Гинци“ № 16, ж.к. „Хаджи Димитър“, район „Подуяне“, гр. София,- за изготвяне на инвестиционен проект за изграждане на здравен пункт в село Волуяк.

comment 0
visibility 606
Столичен общински съвет

СОПФ отпуска средства за 3 нови групи в детската градина във Владая

Финансовата комисия на Столичния общински съвет одобри финансирането за разширение на 4-та детска градина "Слънчо" във Владая. На заседанието си вчера комисията прие 33 доклада, които утре ще бъдат внесени за гласуване на сесията на СОС. Всички те са за отпускане на средства от приватизационния фонд за ремонти, разширения и модернизация на училища, детски градини и болнични заведение в Столична община. Точка 32 в дневния ред на сесията е докладът за финансиране със средства от Специализирания общински приватизационен фонд за изпълнение на обект „Разширение на съществуваща сграда за две градински групи, една яслена група и физкултурен салон на ДГ № 4 „Слънчо“ с. Владая, район "Витоша". Проект отдавна има и се чакаше финансирането, каза пред Столица.bg председателят на Инициативния комитет за качествена и иновативна оразователна система Васил Николов. В момента в градината няма яслена група. Според него Столична община изпълнява поетите ангажименти за разширение на детските градини. От организацията са настоявали и за финансиране на още 4 градини -  4- та и 116 – та ДГ в Район Витоша, 119-та ДГ в район Възраждане и 8-ма ДГ в район Красно село, за някои от които имало и готови проекти и строителството можело да се ерализира в кратки срокове. Проектиране трябва да се направи за 8-а и 119-а.От Инициативния комитет подготвят предложение до Столична община за включване в Бюджет 2020 на детски градини за строежи и разширения в други натоварени райони. Особено впечатление след проведеното класиране за детските градини през май и юни, прави недостигът в район Лозенец. Там на първо класиране не бяха пирети деца с максимален брой точки. Същото се случи и с градините в централния арйон Средец.

comment 0
visibility 717
Санкции и прекратяване на договори за некачествени ремонти в столични учили

От ремонтираните 26 училища и градини в София само в две има проблеми

От ремонтираните с европейски средства общо 26 училища и детски градини в София само в две от тях има проблеми с изпълнението и качеството на ремонта. Направили сме проверка и ще се прекратяват договорите с изпълнителя, ще има и санкции. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова днес в 37 училище "Райна Княгиня" в Люлин. Столичният кмет провери там как върви изграждането на новия и модерен физкултурен салон. Проблемните училища са 70. ОУ "Св. Климент Охридски" в кв. Модерно предградие, район Връбница и 16. ОУ "Райко Жинзифов" в район Надежда. В "Модерно предградие" са направени няколко проверки и са установени нарушения. След неколкократни предупреждения установените дефекти от строителния контрол не са отстранени. Ремонтите и модерницазията в 26-те столични училища и детски градини започна през миналата година. Те се обновяват с европейски средства по ОП "Региони в растеж". А общата сума е над 60 млн. лв. Освен ремонтите се изграждат и физкултурни салони, там където няма. Преди седмица стартира и реконструкцията на 113 училище "Сава Филаретов" в район "Илинден".

comment 0
visibility 922
отличие на кмета

"Отличие на кмета" за детски градини и училища в "Кремиковци"

Успешното завършване на учебната година в район "Кремиковци" ще бъде отбелязано по един по-различен начин. В залата на администрацията на общината на 28 юни от 10 часа ще бъде връчено "Отличие на кмета". Призът се дава на най-добрите ученици и отличени учители и служители в образователните институции в района. Наградата е за всички, които са отличени като най-добри в работата и ученето през годината, допълват от администрацията на района.

comment 0
visibility 1822
Директори на детски градини за пенсиониране

От 200 детски градини в София 70 директори са за пенсия

70 директори  от общо 200 детски градини в София са за пенсиониране, съобщават от Инициативен комитет за качествено и иновативно образование. Те са в пенсионна възраст и от 1 юли т. г. трябва да се оттеглят. Ще бъдат пенсионирани обаче само тези, които са набор 1955, а те са около 20 души. Според неправителствената организация директорите искат да останат на работа в същата детска градина, а за някои от тях дори ще се открива нов щат. В много от столичните градини те ще останат като заместник-директори. В някои градини има временно изпълняващи длъжността, а за местата на пенсионираните предстои пускането на конкурси, обясниха пред Столица.bg от Столична община. От инициативния комитет за качествено и иновативно образование изразяват несъглавие от оставането на директори, които трябва да се пенсионират. Новите директори са посочени от старите и за всички ни е ясно, че управлението на старите ще продължи. Единствената разлика ще бъде, че бюджетът на градината ще се утежни с още една заплата, а бюджетът на държавата с още една пенсия, пишат от организацията. Те се надяват, че по-новите и млади директори ще управляват по-адекватно, съобразено със съвременните постижения на науката и техниката.

comment 0
visibility 1311
детска градина

Променят летния график на детските градини в "Младост"

Промяна е настъпила в летния график на детските градини на територията на район "Младост". Става дума основно за детска градина 28 "Ян Бибиян". Директорът на градината Корнелия Танева е изпратила писмо до администрацията, в което обяснява, че се налага градината да откаже графика за дежурства пред юли и август. Причината- недоволство на родители, чиито деца са в "Ян Бибиян" заради отдалечеността между тази градина и ДГ 178 "Сребърно копитце". Двете детски заведения е трябвало да бъдат в режим на работа през юли и август. Заради това "Ян Бибиян" ще работи без прекъсване през посочения период.    

comment 0
visibility 616
шахмат

Детски градини участваха в турнир по шахмат (СНИМКИ)

Няколко детски градини от район "Младост" участваха в турнир по шахмат. Домакин на надпреварата бе ДГ 59 "Елхица". Участие взеха възпитаниците на ДГ 11 „Мики Маус“ и Частна детска градина „Аника“.За добрите постижения на невръстните шахматисти заслуга имат треньорите от шахматен клуб „Рибаров“ – Петър Рибаров и Петър Дренчев. Строг, но справедлив главен съдия на турнира бе Симеон Стоичков, съобщават от администрацията на района. Дребосъчетата показаха много добро познаване на играта и някои от най-изненадващите ходове в нея. За малките спортисти имаше награди и грамоти, които след приключване на турнира им бяха връчени.За доброто настроение на всички накрая децата изиграха партия „жив шахмат“, която предизвика много усмивки и добро настроение.